Kendi Hikayesini Anlatacak Bir Şirket İsmi Bulmada 7 Altın İpucu

Başarılı bir şirket ismi, müşterilerine yaptıkları işi anlatmaktan ziyade arkasındaki hikayeden belli olur. Ne kadar güçlü bir hikayeye sahipse, o kadar da güçlü olur. Bunun en güzel örneklerinden birisi Apple olarak gösterilebilir. Şirket isminin, ne sattıklarından ziyade, arkasındaki güçlü hikayeden aldığı destek ve tabi ki doğru stratejilerle bugün paha biçilemez bir değere ulaşmıştır. İşte bu tarz güçlü hikayeyle harmanlanabilecek şirket isimleri kullanmanız için uygulayabileceğiniz altın değerinde 7 ipucu:

1. Kendini Bilmek

Levi's, Disney gibi dünyaca ünlü markalar, hatta Türkiye'den de Ülker gibi güçlü markalar sahiplerinin hikayeleriyle var olmuşlardır. Bu isimler, şirketlerin başlangıç hikayelerini anlatacak güçlü iletişim stratejilerini başlatabilecek güçlü araçlardır. Bazen mükemmel isimler, şirketin içinde var olanlardır.

2. İlgi Yaratmak

Müşterilerinizin merakını çekecek isimler bulmak da önemli olacaktır. Yabancı sözcüklerden kurulmuş şirket isimleri de bu stratejiye güzel örnek teşkil ediyor. Hikayenizi destekleyen bir ismi yabancı dillerden devşirmek de güçlü bir merak duygusu uyandıracaktır. Örneğin ünlü Prego soslarının isminin uyandırdığı merak sayesinde İtalyanca'da 'lütfen' anlamına geldiğini öğrenen müşterilerin merak dürtüsü alışveriş potansiyelini de geliştirmektedir.

3. Doğaya Dokunmak

Doğayla iç içe yaşamlarımızın belki de şirketlere en büyük katkısı isim noktasında olabilir. Ne tür bir sıfatı yakıştıracağınız ve hikaye anlatacağınızı strateji haline getirirken, doğaya dokunan bir isim tercih etmek de şirketinizin rekabetten sıyırıp dünyayla, doğayla ilişkilendirmenizi sağlayacaktır. Bunun en güzel örnekleri olarak Amazon ve Apple'ı verebiliriz herhalde. Güçlü hikayelerini doğayla birleştiren bu markaları dünya üzerinde tanımayan ve hikayelerine tanık olmayan çok azdır.

Finepix_S200_back14. Lokasyon (Lokasyon, Lokasyon)

Tıpkı doğa gibi, coğrafi lokasyonlar da ilham alınası güçlü isim kaynaklarındandır. San Fransico menşeili Cisco firması ya da ismini Japonya'daki Fuji yanardağından alan Fujifilm gibi firmalar isimlerini lokasyon bazlı belirlemişlerdir. Lokasyon bazlı isimler müşterilerin şirketlerle güçlü bağlar kurmalarını sağlar. Ancak unutulmaması gereken nokta ise, şirketinize bu isimleri koyarken mutlaka ürününüz ya da hizmetinizle ilişkilendirmeniz. Çünkü legal olarak coğrafi isimler ticaret markası olarak kullanılamaz.

5. Şairane Olmak

Stratejik olarak kullanıldığında, güçlü metaforlar büyük anlamlar taşıyacaktır. Şirket isminizi belirlerken, bir şairin kaleminden çıkmışcasına güçlü anlamlar içerecek şekilde belirleyebilmek kolay bir şey değil elbette. Bunun en güzel örneklerinden biri de Ford Mustang olsa gerek.

6. Mitoloji ve Din

Din ve mitoloji insanların favorileridir. Şirket isminizi belirlerken bu kriterlere tutundurduğunuzda, hikayenizi de sağlam kurgulama yolunda kolay bir adım atıyorsunuz aslında. Ünlü giyim markası Nike'ın Yunan mitolojisinden ya da ünlü yazılım firması Oracle'ın Delphi Kahini hikayesinden gelmesi gibi, güçlü mitolojiler ve hikayeler güçlü markalar yaratma noktasında yardımcı olacaktır. Nikola-Tesla

7. Ünlüleri Kullanmak

Ünlülerin isimlerini yaşatmak sadece onları anmak değil aslında. Ünlü elektrikli araba markası Tesla'yı bir düşünün. Elon Musk şirkete ünlü mucit Nikola Tesla'nın ismini verirken, ürünleriyle bağdaşlaşabilecek bu ismi de bir adım öteye taşımasını bilmiştir. Belirli kriterler doğrultusunda bu tarz bir isim tercihi, şirketinizin içinde bulunduğu rekabetten bir adım ötesine geçmenize imkan sağlayabilecek başarılı yöntemlerden birisidir. Hepsini bir arada düşündüğümüzde, isminizin olmazsa olmazı bir nokta öne çıkıyor; hikaye. Şirketinizin ismini koyarken belirlediğiniz hikaye, müşterilerinizin şirket isminizin nereden geldiğini merak ettiği zaman vereceğiniz cevapta sizi daha da güçlü ve başarılı kılacak en stratejik aracınızdır.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir