• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

İşe Alınacak Kişi Her Zaman En İyi Özgeçmişe Sahip Olan mıdır?

Cemre Üçhisarlı / 14 Şubat 2020
facebook twitter

İyi bir iş sahibi olmak, iyi bir cv oluşturmak günümüzde herkesin en önemli hedefi haline gelmiş durumda. Kendimizi cv’miz ile tanımlıyor ve çalıştığımız yerler, aldığımız maaşlar üzerinden kimliğimizi oluşturuyoruz. Çünkü iyi bir sosyal çevreye ve statüye sahip olmak, iyi para kazanmak ve yüksek hayat standartları tamamen kariyerimize bağlı.

Peki iyi bir işe sahip olmak için ne gerekir? Tabii ki ilk gerekli olan iyi bir cv. İyi bir cv’de ise; iyi okullar, iyi yerlerde staj deneyimleri, iyi hobiler ve daha pek çok ‘iyi’ şey aranır. İyi olan şirketlere, iş pozisyonlarına da pek çok iyi cv başvurur. Peki bu iyi neye göre belirlenir? Çok iyi bir okuldan yüksek ortalama ile mezun olmak sizi ‘en iyi’ yapar mı?

Bugün sizlerle çay, kahve molanızı değerlendirebileceğiniz 10 dakikalık bir TED konuşması paylaşmak istedik.

UPS‘te Global Talent Managment title’ı ile görev yapan İnsan Kaynakları Uzmanı Regina Hartley‘in TED konuşması ön yargılarınızı kırabilir ve konuya farklı bir açıdan bakmanızı sağlayabilir.

*Videonun altyazısını ayarlardan seçebilirsiniz.

Belediyelerden Şiveli Evde Kal Afişleri
Belediyelerden Şiveli Evde Kal Afişleri

Corona virüs salgının ülkemizde her geçen gün artmasıyla insanların büyük bölümü evlerine kapandı. Belediyeler de evde kalmanın önemine dikkat çekmek için yöresel şivelerle uyarı afişleri hazırladı. İl ve ilçe merkezlerinin […]

comment 0
share
Etiketler
ted

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Pandemisi

Hazal Berit / 04 Şubat 2021
facebook twitter
İçerik Pandemisi

Çok sevdiğim bir pazarlama duayeninin katıldığı canlı yayında kendisine yöneltilen, "Pandemi döneminde kendiniz ile ilgili en çok neyi özlüyorsunuz?" sorusundan sonra bu yazıyı oluşturmaya karar verdim. O sorudan sonra kendime aynısını sordum ve bir dakika boyunca cevabını aradım. Aslında evlere kapandığımız bu yaklaşık bir yıllık süreci arkadaşlar arasında yaptığımız konuşmalarda; "biraz durduk, kendimize geldik" diye ballandırarak anlatsak da 'durmak' kelimesi ne kadar doğru gelin birlikte bakalım gerçekten durmuş muyuz?

Bununla ilgili birden fazla araştırma, denetim şirketi çeşitli istatistikler yayınlıyor elbette. Pandemi döneminde sosyal medya kullanımı, "Pandemi döneminde internet kullanım oranlarınıza sizler bile inanamayacaksınız!" modunda süregelen istatistiksel verilerden bahsediyorum. Fakat kimse pandemi döneminde yaratılan içeriklere çok fazla değinmiyor ve konuyu bir bütün olarak ele alıyor. Tüketimimiz ne kadar arttı, ne tüketiyoruz, neden tüketiyoruz, ne tükettiğimizin farkında mıyız?

Başta belirttiğim gibi ben de bu soru karşısında eskiye oranla daha çok tükettiğimizi ve bunu daha hızlı bir şekilde yaptığımızı fark edince sizlere de aslında bilip farkında olmak istemediğimiz ya da gerçekten tüketmeye bu kadar kapılmışken ne kadar kapıldığımızı göremediğiniz gerçeklere birlikte bakalım istedim.

Son zamanlarda hayatımıza yeni uygulamalar giriyor. Güzel işler her zaman alkışlanır; ancak bu bile artık, "Var olduğun sosyal medya hesabı seni yansıtmıyor", "Zaten şikayetçi olan sen değil miydin?", "Sana yeni şeyler lazım", "Gel ve beni dene" olarak bizlere sunuluyor. Örneğin, pandemi başında her storyden bir Netflix dizisinin, filminin reklamı çıkarken, günümüzde orada bile izleyecek bir şey kalmadı diyebiliyoruz. "Hoop ! Tükettin mi artık beni" şeklinde içten içe bizden hesap soran o “eski” popüler uygulamaya karşı, "Merhaba ben 15 dakikada içerikleri tüketebileceğin yeni uygulama, üstelik bunu telefonunun kullanım şeklini değiştirmeden yapabileceksin" şeklinde hayatımıza geliyor ve tüm sosyal medya hesaplarında yıllardır seni arıyorduk neredeydin edasıyla storyler uçuşmaya başlıyor.

Biz 15 dakikada içerikleri tüketebilir konuma geliyorken ve bunları tüketirken yenileri yerine konuluyor bile. Tükettikçe daha fazlasını istiyor ve üretimin de buna bağlı olarak tüketim hızımızı yakalamasını ve gelişmesini istiyoruz. Yeni üretilen ise başta çok çekici gelse de tabii ki büyüsünü kaybediyor ya da kaybetmeye mahkum oluyor ve böyle bir döngü oluşuyor.

Hal böyle olunca yeni gelen uygulamalar da insanlara benziyor ve sanki ikiz kardeşimizmiş havasıyla aramıza katılıyor bana kalırsa. Hızlı tüketim seviyorsan, hızlı içerik tüketmen için varım gibi. İçimizde bir yerlerde bir ses, kullan ve tüket diyor ve biz hiç sorgulamadan önümüze gelen içeriği de tıpkı zamanında insan ilişkilerini tükettiğimiz ve kendimizi sosyal medyada kanıtlamak istediğimiz ilk gün gibi uygulamaları da tüketmeye başlıyoruz.

Kaliteli içerikleri üretmek yerine, doğru tabir buysa eğer, "nasıl olsa satar mantığıyla" üretebileceğimiz her şeyden içerik üretmeye başlıyoruz. Bu bir suluk da olabiliyor, annesi ile sohbet eden kişinin, "annemin kazağını çok sormuşsunuz (!) işte size link" diye story ya da post olarak bizlere gönderdiği bir paylaşımda. Annenle sohbetini ben niye görüyorum diye sormadan hoop ekranlar yukarıya kayıyor. Kimse bana ben sormadım ve verdiği linke de gitmedim demesin. Biz tükettikçe içerik, story, post sayısı buna bağlı artıyor. Sorgulamadan tüketip sonrasında “ x influencerının da yaptığı bir şey yok nasıl influencer olmuş” diye eleştiriyoruz. Fakat yukarıda minik bir daire beliriyor ve ne paylaşmış bakayım derken bir gereksiz bilgi daha ekliyoruz hafızamıza. Hepimiz yavaş yavaş eleştirdiğimiz kişilere dönüşüyoruz, belki de dönüştük bile kim bilir?

Peki ne yapabiliriz ?

Sanırım artık hiçbir şey. Kusura bakmayın; ama artık sanki hepimiz biraz geç kalmış gibiyiz. En son ne zaman sevdiğiniz bir müziği duyduğunuzda onu gerçekten ilk dinleyişinizdeki gibi içindeki tüm notaları keşfederek dinlediniz ya da en son ne zaman en yakın arkadaşlarınızla buluştuğunuzda masaya gelen içeceğinizin fotoğrafını çekmeye duyduğunuz heyecan ile tadını, içindekileri keşfetmeye çalıştınız ?

Şimdi baştaki soruya gelelim. "Pandemi döneminde en çok neyi özlüyorsunuz?" sorusuna sanıyorum uzunca bir süre verecek cevabım “kendim” olacak. Kendimi dinlemek, gerçekten ne tüketmek istediğimin farkına varmak olacak. Peki siz ? Bırakın pandemi dönemini bir kenara, bu sosyal medya pandemisi içerisinde uçuşurken kendiniz ile ilgili en çok neyi özlüyorsunuz ?

GMag’den Onur Haftası Mesajı: ‘Onursuz Olmasın Aşk’
GMag’den Onur Haftası Mesajı: ‘Onursuz Olmasın Aşk’

28. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın tüm etkinlikleri, Corona virüs pandemisi nedeniyle bu yıl dijital ortamlarda gerçekleştiriliyor. GMag yeni filminde kutlamaları “Onursuz Olmasın Aşk” diyerek destekliyor. Havas İstanbul imzalı filmde genç […]

comment 0
share
Etiketler
ted

Starbucks, Sosyal ve Irksal Eşitliği Geliştirmek İçin Bir Dizi Standart Belirledi

Begüm Canbaz / 20 Ekim 2020
facebook twitter
Starbucks, Sosyal ve Irksal Eşitliği Geliştirmek İçin Bir Dizi Standart Belirledi

Amerika'da bir uyanış yaşanıyor. Özellikle Black Lives Matter hareketiyle beraber Amerika bazlı kurumsal şirketler yıllardır erteledikleri ve gerçekleştirmedikleri toplumsal çalışmaları gerçekleştirmeye başlıyorlar. Şirketler çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık hedefleri kapsamında özellikle siyahi, Asyalı, Güney Amerikalı çalışanları daha çok işe almaya başladılar.

https://pazarlamasyon.com/starbucks-baristalarinin-isimleri-yanlis-yazmalarini-tiye-aldi/

Hatta Pizza Hut geçtiğimiz aylarda Chequan Lewis'i, markada çeşitlilik sağlamak, kapsayıcı rolü üstlenen programlar yaratmak amacıyla baş eşitlik yöneticisi olarak atamıştı. Bu tarz eşitlikçi ve kapsayıcı düzenleme yapan şirketlere en son katılan da Starbucks oldu.

Starbucks, sosyal ve ırksal eşitliği geliştirme misyonu üstlenerek, 2025 yılına kadar kurumsal düzeydeki çalışanların %30'unun, perakende ve üretim rollerindeki çalışanlarının ise %40'ının siyahi, Asyalı ve Güney Amerikalı vatandaşlar tarafından yürütülmesini hedefliyor.

https://pazarlamasyon.com/pizza-hut-ilk-bas-esitlik-yoneticisini-ceqo-atadi/

Starbucks, bu hedefin bir parçası olarak, kahve zincirinin beyaz olmayan çalışanlarını üst düzey liderlerle buluşturan bir mentorluk programı başlattı. Şirket, eşitliğe ve çeşitliliğe odaklanan profesyonel kuruluşlarla stratejik ortaklıklar yapma ve mevcut iş gücünün çeşitliliğini yansıtan verilerini de açıklama kararı aldı. Starbucks ayrıca kurumsal yönetim kurullarında ırksal ve etnik açıdan çeşitli temsiller yapmayı taahhüt eden Board Diversity Action Alliance gibi kuruluşlara da katılma kararı aldı.

Bunların yanı sıra Starbucks Vakfı, Afrika kökenli Amerikalı topluluklara hizmet eden toplum temelli kar amacı gütmeyen kuruluşlara odaklanarak 1.5 milyon dolarlık hibe sağlayacak ve gençlere hizmet veren kar amacı gütmeyen kuruluşları destekleyerek 5 milyon dolar yatırım yapacak.

Irksal eşitlik ve çeşitlilik düzenlemelerine ek olarak Starbucks, kapsayıcı ve ırksal açıdan çeşitli ekiplerin oluşturulması için işe alma, geliştirme ve performans değerlendirme kriterlerini içeren bir dizi standart oluşturdu. Şirketin CEO'su Kevin Johnson, daha yapılacak çok iş olsa bile bir ilerleme kaydettiklerini ve misyonlarını tamamen gerçekleştirmeye daha da yaklaştıklarını dile getirdi.

Özgeçmişlerde Yer Alan En Garip İfadeler
Özgeçmişlerde Yer Alan En Garip İfadeler

ABD’li istihdam sitesi Zippia, 3.543.017 kişinin özgeçmişlerini inceleyerek özgeçmişlerine yazdıkları en garip ifadeleri derleyip bir harita oluşturdu. Özgeçmişlerinde Kardashian ailesinden bahsedenlerden; Zeus, porno, cahil, uzaylı gibi neden bir özgeçmişte yer […]

comment 0
share
Etiketler
ted

Apple, 20 Milyondan Fazla Maske Tedarik Etti

Serdar Altan / 06 Nisan 2020
facebook twitter
Apple, 20 Milyondan Fazla Maske Tedarik Etti

Corona virüsü salgınıyla küresel çaptaki mücadeleye pek çok şirket de yaptıkları bağışlarla ya da ihtiyaç duyulan tıbbi cihaz ve malzemelerin üretimiyle destek oldu. Bu şirketlerden biri de ABD'li teknoloji devi Apple.

Teknoloji şirketinin CEO'su Tim Cook'un geçtiğimiz saatlerde Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamaya göre, şirket; tedarik zinciri, çalışanları ve iş ortaklarını, salgını durdurmak için canla başla mücadele eden sağlık personellerine ve insanların ihtiyaçlarını gidermek için görevlerine devam eden diğer bütün çalışanlara kişisel koruyucu ekipman sağlamak için seferber etti. Bu amaç doğrultusunda şimdiye kadar 20 milyondan fazla maske tedarik eden Apple, şimdi de yüz kalkanları üretmeye ve göndermeye başladı.

https://twitter.com/tim_cook/status/1246916489589837824

TechCrunch'ın belirttiğine göre, şirket, maskeleri en çok ihtiyaç duyulan yerlere göndermek için dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerle birlikte çalışıyor. Bununla birlikte Cook'un belirttiğine göre, şirketin ürettiği yüz kalkanları, iki dakikadan daha kısa bir sürede monte edilebiliyor ve istenildiği gibi ayarlanabiliyorlar. Cook, şirketin bu haftanın sonuna kadar bir milyon yüz kalkanı göndereceğini ve dağıtımın ABD'nin ötesine genişletilmesi amacıyla her hafta bir milyon yüz kalkanı daha göndermeyi umduklarını ifade etti.

Apple CEO'su, şirket olarak gösterdikleri bu çabayla ilgili, "Apple için bu bir sevgi ve şükran işidir ve zaman içinde daha fazla çaba harcayacağız." ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra teknoloji devi, bazı üç boyutlu baskı girişimlerinin ve üretim tesislerinin ihtiyaç duyulan medikal malzemeleri üretmek için başlattıkları bir harekete de dahil oldu.

Haftada 4 Gün Çalışma Modeli, Gerçekten Verimli mi?
Haftada 4 Gün Çalışma Modeli, Gerçekten Verimli mi?

Slack gibi popüler iş sohbet uygulamalarının artmasıyla ve akıllı telefonlarımızdan şirket e-maillerine 7/24 ulaşabilmemizle birlikte işten uzaklaşmak gittikçe zorlaşıyor. Bununla birlikte çalışan tükenmişliği de artmış görünüyor. 7.500 kişilik çalışma grubuyla […]

comment 0
share
Etiketler
ted
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön