Ipsos Yeni Yıl Özel Raporu Yayınlandı: Toplumun En Önemli Sorunu Ne?

Ipsos’un, her sene yeni yılın ilk haftası kamuoyuna; biten yılı değerlendirip gelen yılın iklimi konusunda bilgi vermeyi amaçlayan Türkiye Barometresi Yeni Yıl Özel Raporu açıklandı.

Saha çalışması 24 Kasım – 13 Aralık tarihlerinde yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilen ve 12 IBBS bölgesinden seçilen 15 ilde gerçekleştirilen çalışmanın örneklem sayısı 1320 oldu.

Yerel seçimler yaklaşırken vatandaşların nabzını tutan rapora göre; kamuoyunun memnuniyet ve beklenti düzeyi, 2018 başına kıyasla daha düşük, geçmiş yıllara kıyasla ise biraz daha iyi…

Türkiye Barometresi Yeni Yıl Özel Raporu’nda şu konu başlıklarına yer veriliyor:

  • Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından her iki ayda bir gerçekleştirilen Türkiye Barometresi’nden seçili bulgular,
  • Yakın geçmişte gündeme gelen belli konu başlıklarına dair bireylerin değerlendirmeleri,
  • Ipsos’un global olarak gerçekleştirdiği ve Türkiye dahil 24 ülkeden sonuçların yer aldığı Algının Riskleri araştırmasından seçili bulgular,
  • Türkiye’nin en beğendiği oyuncular, televizyoncular ve TV Dizilerinin yer aldığı Türkiye’nin Beğenileri.

Kurlardaki dalgalanma memnuniyet düzeyini geriletti

Ipsos Türkiye Barometresi Raporu’na göre 2018’e olumlu olarak yorumlanabilecek bir memnuniyet ve beklenti düzeyi ile girilmişti. 24 Haziran seçimleri öncesinde (her seçim öncesinde gözlemlendiği üzere) memnuniyet ve beklentilerde bir gerileme oldu. Seçim sonrasında yeniden bir yükseliş görülse de özellikle döviz kurlarında çalkantıların yaşandığı Ağustos ayı sonrasında yeniden bir gerileme vardı.

Aralık ayı itibarı ile az da olsa bir toparlanma ile 2018 yılı tamamlandı. Gelinen nokta, her ne kadar yıl başındaki duruma göre geride olsa da geçmiş yıllardaki (o dönemde yükselen terör olaylarının yarattığı) olumsuzluk seviyesinde olmadığı görüldü.

Ekonominin geleceğine ilişkin kötümserlik arttı

Vatandaşların, ülkenin ve kendilerinin ekonomilerine yönelik beklentilerine bakıldığında ise;

Ülkeyle ilgili daha olumsuz bir ruh hali hakimken, kişisel ekonomilerle ilgili beklenti düzeyi geçen yılla hemen hemen aynı görülüyor.

“Gelecek yıl genel olarak Türkiye ekonomisinin durumu sizce nasıl olur?” sorusuna “daha kötü olur” diyenlerin oranı 2017 sonunda %20 iken, bu yıl %35. Bu artış, daha çok “aynı kalır” diyen oranının azalması ile gerçekleşiyor.


En Önemli Sorun

Türkiye Barometresi’nde sorulan bir diğer soru da “Sizce şu anda Türkiye’nin en önemli sorunu nedir? sorusu… Buna göre Terör önceki dönemlerde de olduğu gibi en önemli problemimiz olarak görülüyor ancak ekonomi yıllar sonra tekrar önemli bir sorun olmaya başladı. %35’imiz en önemli sorun terör derken, %23’ümüz de ekonomiyi en önemli sorun olarak belirtiyor.

Eğitime dair sorunların ülkenin en önemli sorunu olduğunu düşünenlerin oranı (%11) en önemli sorun terördür diyenlere yakın, iki yıldır da bulunduğu seviyeyi koruyor.

Rapor hakkında ayrıntılı bilgiye veya raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir