İçecek Sektörünün Geleceği "Şekersiz''

İçecek sektörü, Coca-Cola'nın 1977 yılında Hindistan pazarında operasyona başladığı dönemden beri değerli bir dönem yaşıyor. Coca- Cola ve Pepsi başta olmak üzere dünyada bulunabilirlik ve ulaşılabilirlik anlamında başarılı olmuş bir içecek sektöründen söz ediyoruz. Öyle ki Coca-Cola grubunun değeri 1 milyar Amerikan Dolarını aşmış tam 20 markası bulunuyor.

Bu sektördeki ürünler gazlı ve şekerli yapıları ile ön plana çıkıyor. Serinletici, yenileyici ve tazeleyici özellikleri vurgulanan ürünler, pazarlama iletişiminde sıklıkla kullanılan sosyalleşme ve mutluluk teması ile tüketicilerine ulaşıyor. Ne var ki, sektördeki ürünlerin içeriği son birkaç yılda sağlık açısından önemli eleştiriler almaya başladı. Eleştiriler ürün satışlarına yansıyor ve devletlerin kısıtlayıcı tedbirler almasına sebep oluyor.

Eleştiri konularının en önemlisi ürünlerde bulunan şeker miktarı. Kola ve meyve içerikli ürünlerdeki yüksek şeker miktarı, tüketicilerin gözünde sağlıksız ürün imajının artmasına neden olmayı sürdürüyor. Yakın zamanda Coca-Cola Zero'nun, grubun ana markası olan Coca-Cola'nın "tahtını'' sallamaya başlayacak kadar ilgi görmesi, Zero'nun bitirilmesi ile sonuçlandı.

Ürünlerin içindeki şeker miktarının yanı sıra, şekerin kaynağı da daha fazla sorgulanmaya başladı. Ülkemizde özellikle nişasta bazlı şeker kaynaklarının kullanılmamasına yönelik bir kamuoyu oluşuyor. Uludağ markası, geçtiğimiz günlerde ürünlerinde nişasta bazlı şeker kullanmama politikasının süreceğini belirtti.

Büyük Britanya ise içeceklerin içerdiği şeker miktarına göre içecek üreticilerinden vergi alınması uygulamasını başlattı. Bu uygulamanın ardından Britanya'da satılan Coca-Cola ve Fanta'daki şeker miktarı yarı yarıya azaltıldı.

Oluşan tüm bu gelişmeler, içecek markalarına sektörün geleceği ile ilgili ipuçları veriyor. Genel olarak 5 farklı kategoriye ayrılan içecek sektöründe (gazlı içecekler, enerji içecekleri, süt/meyve/bitki içerikli içecekler, su/zenginleştirilmiş su/sporcu içecekleri) gazsız ve doğal şekerli ürünlerin daha çok talep göreceği öngörülebilir. Bu da meyve şekeri veya doğal şekere sahip/az şekerli/şekersiz, besin değeri yüksek ve sağlıklı içeceklerin yakın gelecekte raflardaki yerini artırabileceğini gösteriyor. Uzun vadeli satış hacmi yüksek olan gazlı içeceklerin yakın gelecekte pazar payını yitirmesi söz konusu olabilir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir