• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

H&M Irkçılık ile Suçlanıyor!

Cemre Üçhisarlı / 08 Ocak 2018
facebook twitter

İsveç’li perakende markası H&M’in online alışveriş sitesinde yer alan bir ürün tanıtımı görseli için kullandığı siyahi çocuk ve giydiği sweatshirt’ün üzerinde yazan cümle H&M’in sosyal medyada ırkçılıkla suçlanmasına yol açtı.

Bahsi geçen görselde kullanılan siyahi çocuğun giydiği yeşil sweatshirt’ün üzerinde “coolest monkey in the Jungle” (ormandaki en havalı maymun) yazıyor.

Çocuk mankenin siyahi olması ve üzerindeki cümlede “maymun” yazması nedeniyle sosyal medyadan markaya tepkiler yağdı.

Well for black people, the term is loaded. I was once given stickers with pictures of monkeys on them as a gift. Trust me, the intention of the so called gift was not innocent. The gift giver told me just what they thought of me. It went in the garbage.

— Vena M (@LadyV_69) January 8, 2018

” Siyahi insanlar için bu terim kullanılıyor. Bir seferinde birer hediye olarak maymun resimleri içeren çıkartmalar verildiğini görmüştüm. Bana güvenin, bu armağanlar hiç de masum değildi. Hediye veren bana ne düşündüklerini söyledi. Hediyeyi çöpe atmıştım.”

. @hm, have you lost your damned minds?!?!?! pic.twitter.com/EYuCXLZtv3

— Charles M. Blow (@CharlesMBlow) January 8, 2018

“Aklınızı mı kaybettiniz siz?”

Whose idea was it at @hm to have this little sweet black boy wear a jumper that says ‘coolest monkey in the jungle’?

I mean. What. pic.twitter.com/6AJfMdQS4L

— Stephanie Yeboah (@NerdAboutTown) January 7, 2018

“Bu küçük siyahi çocuğa üzerinde ‘coolest monkey in the jungle’ yazan sweet’i giydirmek kimin fikriydi?”

Sosyal medyadaki tartışmaların ardından söz konusu görsel H&M’e ait tüm mecralardan kaldırıldı. Marka adına açıklama yapan bir yetkili de rencide olan herkesten özür dilediklerini belirtti.

 

 

 

Lüks Giyim Markası Moncler, Stone Island’ı Satın Aldı
Lüks Giyim Markası Moncler, Stone Island’ı Satın Aldı

İşletmeler ve markaları, bütünleşme stratejileri kapsamında hareket ederek, faaliyet gösterdikleri pazar sınırları içinde genellikle büyümeye yönelik stratejiler izlerler. Bugün ele alacağım markalar, İtalyan moda markaları Moncler ve Stone Island. Moncler, […]

comment 0
share
Etiketler
H&M ırkçılık siyahi

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-Ticaret Sektörü, Yılın İlk Yarısında %88 Büyüdü

Pazarlamasyon / 21 Temmuz 2020
facebook twitter
E-Ticaret Sektörü, Yılın İlk Yarısında %88 Büyüdü

Yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte dünya genelinde tüketici davranışları hızla dijitalleşirken bu süreçte e-ticaret sektörü ciddi bir ivmelenme yaşadı. Türkiye’nin önde gelen e-ticaret altyapı sağlayıcılarından IdeaSoft, e-ticaret sektörünün ilk altı aylık karnesini çıkardı. Çalışma kapsamında salgının da etkisiyle e-ticaretteki sipariş ve hacim artışlarını ortaya koymak adına 9 binden fazla e-ticaret sitesinin 2020 Ocak-Haziran verileri incelendi. Buna göre; yılın ilk altı ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre ilk kez online alışverişe yönelen tüketicilerin etkisiyle e-ticaret sektörünün satış hacmi %88, sipariş sayısı ise %77 büyüme gösterdi.

https://pazarlamasyon.com/salgin-doneminde-e-ticaret-sektorunde-yasanacak-4-degisiklik/

Pandemi süreciyle fiziksel temastan kaçınan vatandaşların dijitale yönelmesinden olumlu etkilenen sektörler kadar olumsuz etkilenenlerin de olduğu dikkat çekti. Yılın ilk 6 ayında en çok büyüme kaydeden sektör satış hacmini yüzde 1064,98’lik rekor artışla 10 katına çıkaran iş güvenliği sektörü oldu. Olumsuz etkilenen sektörlerin başında ise satış hacmindeki yüzde 57,41’lik düşüşle promosyon ve reklam ürünleri sektörü geldi. 

Evde Geçirilen Süre, Ev Tekstili ve Mobilya Sektörüne Yaradı

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü mart ayından itibaren evde geçirilen süre artarken vatandaşların hem yaşam alanlarını güzelleştirmek hem de eksikleri gidermek için harekete geçtiği gözlendi. Bu süreçte nişan ve düğün planlarını askıya alan çiftler de yarım kalan hazırlıklarını online alışverişte tamamladı. IdeaSoft tarafından paylaşılan verilere göre bu yönelimden en büyük payı yüzde 184’lük satış hacmi artışıyla ev tekstili, yüzde 169 ile mobilya, yüzde 126 ile hırdavat ve yapı market, yüzde 124 ile elektrik, yüzde 112 ile çeyiz ve züccaciye, yüzde 117 ile ev dekorasyon ve yüzde 97 ile beyaz eşya ve ev aletleri sektörü aldı.

https://pazarlamasyon.com/adidas-e-ticarete-daha-fazla-odaklanacak/

Kalabalık Alanlardan Kaçınan Vatandaşlar, İnternetten Sipariş Vermeye Başladı

Online alışveriş, temel ihtiyaçların temininde de tüketicilerin tercihi oldu. Salgın sürecindeki bulaş riski nedeniyle pazar ve market gibi kalabalık alanlardan kaçınan vatandaşlar internetten sipariş vermeye başladı. Verilere göre; 2020’nin ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla iç giyim sektöründe yüzde 160, gıdada yüzde 132, tarım ve organik ürünlerde yüzde 74, tekstil ve giyimde yüzde 72, bebek ve çocuk ürünlerinde yüzde 67, ayakkabıda yüzde 52 ve temizlik ürünlerinde yüzde 31’lik sipariş artışı kaydedildi. Öte yandan tüketicilerin bir kısmı çocuklarıyla geçireceği vakti keyifli hale getirecek ürünler, bir kısmı da kişisel gelişimine katkı sağlayacak aktiviteler aradı. IdeaSoft verilerine göre, oyuncak siparişleri 6 ayda yüzde 123 artarken sektörün satış hacmi de 2019 yılının aynı dönemine oranla yüzde 526 büyüdü. Oyun ve hobi ürünlerinde kaydedilen yüzde 274’lük sipariş artışı ise sektörün satış hacmini yüzde 172 oranında artırdı. Aynı dönemde; motosiklet ekipmanları satış hacmindeki yüzde 154’lük artışla öne çıkarken onu yüzde 136 ile  müzik ve müzik aletleri ve yüzde 130 ile  kitap ve yayınevi sektörü izledi.

https://pazarlamasyon.com/walmart-shopify-is-birligi-ile-e-ticaret-agini-genisletiyor/

En Çok Tesettür Giyim, Saat ve Optik Siparişleri Düştü

Yılın ilk yarısı e-ticarette yer alan kimi sektörler için olumlu geçerken kimileri de hem sipariş hem de satış hacmi bazında düşüş yaşadı. Verilere göre, sipariş bazında en çok düşüş yüzde 42 ile tesettür giyimde yaşandı. İkinci sırada yüzde 31 ile saat ve optik sektörü yer aldı. Satış hacmine bakıldığında ise en çok düşüş yüzde 57 ile promosyon ve reklam ürünlerinde yaşandı. Yüzde 48’lik düşüş yaşayan endüstriyel ürünler ikinci sırada yer alırken onu yüzde 18'lik düşüşle bilgisayar, yüzde 15 ile ısıtma ve soğutma sektörü ve yüzde 8 ile cep telefon sektörü takip etti.

“E-ticaret Artık Bir Seçenek Değil, Zorunluluk”

Açıkladıkları veriler kapsamında e-ticaretin seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulunan IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, “Kovid-19 sürecinde tüketiciler tercihlerini online alışverişten yana kullandı. İnsanların evde kalması alışveriş yapmalarını engellemedi; sadece şeklini değiştirdi ve dijitale taşıdı. Haliyle yalnızca fiziki mağazası olan birçok işletme kepenk kapatma noktasına geldi. E-ticaret ile dijitalleşen ve bu sürece hızlıca adapte olan firmalar ise ayakta kalmayı başardı. Pandemi, işletmelere sektörü ne olursa olsun e-ticaret yapmanın ve online bir mağazaya sahip olmanın bir zorunluluk haline geldiğini kanıtladı. IdeaSoft olarak hem tüketici davranışlarındaki hem de işletmelerdeki bu değişimin yalnızca pandemiden kaynaklandığını düşünmüyoruz fakat dijitalleşme sürecine ciddi bir ivme kazandırdığı bir gerçek. Mart ayından bu yana ilk defa online alışverişi deneyimleyen binlerce tüketici ve günler içinde e-ticarete başlayan yüzlerce KOBİ e-ticaret ekosisteminin bir parçası haline geldi. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek anlık satış verilerini paylaştığımız canli.ideasoft.com.tr’den de takip edilebileceği üzere bu yıl 17 milyondan fazla ürün satıldı.” şeklinde konuştu.

Askeri Ürün Tedariği ile İşe Başlayan Dünyaca Ünlü 7 Marka Hikayesi
Askeri Ürün Tedariği ile İşe Başlayan Dünyaca Ünlü 7 Marka Hikayesi

Dünyanın en ünlü markalarının geçmişleri ile alakalı ne kadar bilgi sahibiyiz? İlk ürettikleri ürünler, ilk piyasaya sürülen modelleri, ilk işlevleri nelerdi dersiniz? Peki dünyanın en ünlü markalarının bıraktığı askeri miras […]

comment 0
share
Etiketler
H&M ırkçılık siyahi

Nike, adidas ve Puma Arasındaki Transferler

Dora Uzkesici / 08 Nisan 2020
facebook twitter
Nike, adidas ve Puma Arasındaki Transferler

İş hayatında firma değiştirenlere, terfi yolu ile diğer işletmelere geçenlere sıklıkla rastlanır. İş hayatının içinde olan ve aslında doğal olarak da kabul edilen bu durum, bazen bir markanın ve işletmenin kaderini değiştirebilir.

Bu transferler sadece işletmenin departmanlarında yaşanmıyor. Spor giyim endüstrisinde yer alan dev markaların sponsor olduğu sporcular ve ünlüleri de katarsak kritik geçişlerin ve transfer hamlelerinin yaşanabileceğini öngörebiliriz. Bugünkü yazımda gerçekleşmiş veya gerçekleşmesi neredeyse tamamlanmış fakat iptal olmuş bazı transferlerden bahsedeceğim.

Rudolf Dassler'in Puma'yı Kurarak Adolf Dassler ile adidas Ortaklığını Bitirmesi

Dassler kardeşlerin ayakkabı fabrikası olarak 1919'da kurdukları ortaklık, 1949'a geldiğinde en parlak dönemlerini yaşıyordu. Spor giyim endüstrisinin bu en bilindik hikayesinde Rudolf Dassler, ortaklıktan ayrılarak Puma'yı kurdu. Günümüzde Nike ve adidas rekabeti ön planda olsa da Puma'nın oluşma hikayesi bu iki marka arasındaki rekabetin hikayesi kadar etkili.

Rob Strasser ve Peter Moore - Nike'tan adidas'a

Nike'ın eski başkan yardımcısı Strasser ve kreatif direktörü Moore, Michael Jordan'ı Nike'a kazandırmıştı. Moore, ikonik olarak kabul gören Air Jordan 1 ayakkabısının tasarımcısıydı ve ikili 1987 yılında Nike'tan adidas'a transfer oldu. Bu transferin ardından Nike'ın kurucusu Phil Knight tarafından ihanetle suçlandılar. Bu transferler neredeyse Michael Jordan'ın da Nike'tan adidas'a transfer olmasına neden olacaktı. Strasser 1993 yılında vefat ettiğinde, Knight ve Strasser halen görüşmüyorlardı. Moore'ın ardından Tinker Hatfield, yaratıcılık ve tasarım açısından Nike'a çok büyük katkı sağladı. Air Jordan 3 tasarımı ile başlayan süreç Michael Jordan'ın "Jordan Brand" kurmasındaki süreç ile devam etti. Hikayenin geri kalanını biliyorsunuz.

Andre Agassi - Nike'tan adidas'a, ardından tekrar Nike'a

Tenisi oynama stili ve Nike'ın sıradışı tasarımlarını kortlarda 17 yıl boyunca sergileyen Agassi, 2005 yılında adidas'a transfer oldu. 2013 yılında tekrar Nike'a transfer olan tenişçi, markanın retro tasarımları kortlara taşımasına vesile oldu.

Denis Dekovic , Mark Milner, Marc Dolce - Nike'tan adidas'a

Nike ve adidas arasında kurumsal bazda gerçekleşen en tartışmalı transfer hikayelerinden biri. Yaklaşık 10 milyon Dolarlık bir tazminat talebi ile mahkemelere taşınan bu transfer, 2016 yılında resmiyet kazandı. Üçü de tasarımcı olan bu çalışanların transferi adeta 2 marka arasında bir beyin göçüne neden oluyordu. Futbol, basketbol, koşu ve spor giyim alanlarında tasarımları ile ünlü bu çalışanlar futbolda Magista serisi, spor giyimde Lunar Force 1 model ayakkabı gibi başarılı tasarımlara imza atmışlardı. Marc Dolce ilerleyen süreçte adidas'ta kreatif direktörlüğe ve asbaşkanlığa kadar yükseldi.

Kobe Bryant - adidas'tan Nike'a

Basketboldaki başarılarının ve emeğinin karşılığını ailesi ile geçireceği hayatla taçlandıracağı bir dönemin arefesinde 2020 yılının lanetine uğrayan Kobe Bryant, basketbol kariyerinin başında sponsor değişikliği yaşamıştı. Bryant, genç bir yıldız olarak adidas ile anlaştı. Bu anlaşma iki taraf için de önemliydi. Fakat süreç olumsuz sonuçlandı. adidas'ın kendisi için yaptığı ayakkabıların basketbol oynama işlevinde aksaklıklar yaşatması ve tasarımların kötü olması Bryant ile adidas anlaşmasını sonlandırdı. Bryant, anlaşmanın sonlanması için tazminat ödedi ve 2002-2003 sezonunda kontrat gereği yeni bir sponsor alamadan oynadı. O sezon, üst üste 2 maça aynı marka ayakkabı ile çıkamadığı için sıklıkla ayakkabı ve marka değiştirdi. 2003 yılında Nike ile yaptığı anlaşma sonrası kendi logosuna, ayakkabı serisine, spor malzemeleri ve spor giyim serisine sahip oldu.

Kanye West - Nike'tan adidas'a

Bir sporcu, tasarımcı veya yönetici olmamasına rağmen Kanye West'in Nike'tan adidas'a geçişi adidas'ın sneaker endüstrisindeki varlığına önemli katkı sağlıyor. adidas'ın endüstrideki varlığını güçlendirme ve yüksek satış yapma ideali için Kanye West'in adidas'a geçiş süreci bu listede yer alıyor. Kanye West, kendi markası Yeezy'i ortaya çıkarmadan önce diğer ünlülerle benzer bir yol izliyordu. Bathing Ape (BAPE), Reebok ile çalıştıktan sonra Nike'ın sporcu olmayan ilk sneaker kontratına sahip oldu. Daha sonra Nike ile Kanye West arasında oluşan fikir ayrılıkları nedeniyle ortaklık devam etmedi. Ona daha rahat bir hareket alanı sunan adidas, West ile 2013 yılından beri birlikte çalışıyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Amazon, Hindistan’da Online Yemek Dağıtımına Başladı
Amazon, Hindistan’da Online Yemek Dağıtımına Başladı

İnternet devi Amazon, Hindistan’ın Bengaluru şehrinin dört bölümünde deneme teslimatı ile yemek dağıtım işine başladı. Pandemi sonrası birçok ülkede online yemek ve gıda siparişleri tavan yaparken, Hindistan’da tam tersi yaşandı. […]

comment 0
share
Etiketler
H&M ırkçılık siyahi

Corona Virüs, Apple’ın Disney’i Satın Almasını Sağlayabilir mi?

Serdar Altan / 19 Mart 2020
facebook twitter
Corona Virüs, Apple’ın Disney’i Satın Almasını Sağlayabilir mi?

Corona virüsü salgını, hiç şüphesiz iş dünyasını derinden etkiledi. Ancak belirli sektörler, bu salgın döneminde daha fazla yara aldı. Bunların başında da eğlence sektörü geliyor. Corona virüsü, eğlence sektörünü o kadar etkiledi ki; Rosenblatt Securities adlı araştırma ve yatırım bankacılığı şirketinde görev yapan Analist Bernie McTernan'ın belirttiğine göre, eğlence sektörünün dev markası Disney, üç hafta gibi kısa bir süre içerisinde 85 milyar dolar değer kaybı yaşadı. Ki McTernan'a göre bu miktar, şirketin toplam piyasa değerinin üçte birine tekabül ediyor.

İşte durum, eski bir iddiayı yeniden gündeme taşıdı. Geçtiğimiz yıl Apple'ın Disney'i bünyesine katmak istediğine dair iddialar ortaya atılmıştı. Ancak o zamandan bu yana, bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmadı. The Hollywood Reporter'ın paylaştığı habere göre, Bernie McTernan ise Disney'in hisse değerlerinde yaşanan bu ani düşüş sonrasında Apple'ın Disney'i satın almayı yeniden gündemine alabileceğini ileri sürdü. Bununla birlikte McTernan, Disney'in şu anki piyasa değerinin yaklaşık olarak 165 milyar dolar olduğunu, buna karşılık Apple'ın ise 107 milyar dolar civarında nakit ve senede sahip olduğunu belirtti.

Bunların yanı sıra McTernan, Apple'ın Disney'i bünyesine katması durumunda, Disney+ yayın hizmetinin Apple TV+ yayın hizmetini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini de öne sürdü. Disney'in Marvel gibi pek çok önemli fikri mülkü elinde bulundurduğunu düşünürsek, bu durum hiç şaşırtıcı olmaz. Disney, 3 Şubat itibarıyla 28,6 milyon Disney+ abonesi olduğunu açıklamıştı.

McTernan'ın bu iddialarına karşın, pek çok analist de Apple'ın özünde hala bir teknoloji şirketi olmaya devam ettiği için tema park gibi kendisiyle son derece alakasız bir alana böyle büyük bir yatırım yapmasının olası olmadığını ve bu bağlamda Disney’in tema parkları elinde tutup diğer departmanları Apple'a satmasının daha mantıklı olacağını dile getiriyor. 

Corona, Dünyanın En Değerli Bira Markası Seçildi
Corona, Dünyanın En Değerli Bira Markası Seçildi

Marka değerleme konusunda uzman olan Brand Finance şirketi, geçtiğimiz günlerde dünyanın en değerli içki markalarını ortaya çıkaran “2020 Alkollü İçecekler” raporunu yayımladı. Birden fazla içki kategorisinin olduğu raporda, Corona 8,1 […]

comment 0
share
Etiketler
H&M ırkçılık siyahi
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön