• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Havayolu Şirketi KLM, Yolcuları Daha Az Uçmaya Teşvik Ediyor

Cemre Üçhisarlı / 20 Ağustos 2019
facebook twitter

Bir havayolu şirketi, potansiyel yolcularına daha az uçun der mi? Hollandalı havayolu şirketi KLM, ‘Responsibly Fly’ isimli kampanyasıyla sürdürülebilir bir gelecek için kendisinden bilet almak isteyen potansiyel yolcularını daha az uçak kullanmaya teşvik ediyor.

Sürdürebilirliğe uzun zamandır önem veren marka yeni kampanyası ‘Responsibly Fly’ın reklam filminde yolcuları uçak kullanmak yerine farklı alternatiflere yönlendiriyor. Yüz yıllık havacılık deneyiminin bu tür sorumluluklar gerektirdiğini vurgulayan marka reklam filminde yüz yüze görüşmenin gerekliliği, trenin uçağa çoğu zaman alternatif olduğu ile ilgili düşündürücü sorularla uçmak dışında çevreye daha az zarar veren alternatifleri sunarak yolcuları sürdürebilirlik konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor.

Reklam filmini buradan izleyebilirsiniz.

KLM yayınladığı reklam filmi haricinde resmi sitesinde de hem marka olarak neler yaptığını hem de tüketici olarak bizlerin bu konuda neler yapabileceğini çok güzel açıklamış. “Neler yapıyoruz?” bölümüne
“Evet, biz bir havayoluyuz ve işimizin her yönünü iyileştirmek için çok çalışıyor olsak da, havacılığın bugün sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu biliyoruz.” şeklinde giriş yapan KLM 14 yıldır yaptıklarından daha fazlasını yapmaları gerektiğinin bilincinde olduklarını da ekliyor. Karbon salınımını oldukça azaltan CO2ZERO hizmetlerinden bahsediyor ve yolcularını da kendilerine katılmaya çağırıyor.

“Siz neler yapabilirsiniz?” bölümünde ise Amsterdam ile Brüksel mesafesinin tren ile uçaktan çok daha hızlı olduğu bilgisini vererek pek çok mesafenin uçak yerine hızlı tren ile de alınabileceğini hatırlatıyor. Bunun yanı sıra karbon salınımını önlemek adına atabileceğiniz küçük adımları da kısaca listelemişler. Bu adımlar arasında daha küçük bir valizle seyahat etmek bile mevcut.

Peki sizce KLM neden bunu yapıyor? Bu bir pazarlama stratejisi mi yoksa gerçekten dünyanın geleceğini düşünen büyük şirketler var olabilir mi?

Coca-Cola, ABD’de Geri Dönüştürülmüş Plastik Şişeler Kullanmaya Başlıyor
Coca-Cola, ABD’de Geri Dönüştürülmüş Plastik Şişeler Kullanmaya Başlıyor

Coca-Cola, geçtiğimiz günlerde % 100 geri dönüştürülmüş plastik malzemelerden yapılmış yeni şişelerle ABD pazarına gireceğini duyurdu. % 100 geri dönüştürülmüş PET plastikten yapılmış şişenin, bu ay Kaliforniya’da, Florida’da ve Kuzeydoğu’daki […]

comment 1
share
Etiketler
KLM sürdürülebilirlik

Reader Interactions

Comments

  1. İbrahim KOÇ says

    22 Ağustos 2019 at 12:56

    Gayet yararlı , hizmetleriniz için çok teşekkürler.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Covid-19, Corona Biranın Marka Değeri İçin Bir Tehdit Mi?

Dora Uzkesici / 24 Mart 2020
facebook twitter
Covid-19, Corona Biranın Marka Değeri İçin Bir Tehdit Mi?

Tarihi 1925 yılına uzanan ve Meksika'nın bayrak taşıyıcı markalarından olan Corona bira, kendisi ile aynı ismi taşıyan virüs nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. Bu yazıda markanın tarihini kısaca inceleyip, marka için öngörülerimi paylaşacağım.

Meksika Plajlarından Çıktı, Şimdi 150 Ülkeye İhraç Ediliyor

Grupo Modelo isimli işletme tarafından üretilen Corona bira, enteresan bir marka geçmişine sahip. 2. Dünya Savaşından sonra ekonominin tekrar canlanması ve savaşın izlerinin azalması ile birlikte uluslararası turizm faaliyetleri arttı. ABD'de "babyboomer" jenerasyonunu temsil eden ve üniversitelerde öğrenci olanlar yaz tatilleri için farklı rotalar arıyordu. Dönemin Meksika yönetimi, turizmi teşvik etmek için yeni kararlar alarak sahillerini Amerikalı gençlerle doldurmak istiyor ve ülkeye döviz kazandırmak istiyordu.

Aromasını Güçlendirmek İçin Öğrenciler Limonla Ürünü Birleştirdi

Bu çabalar sonuç verdi ve Meksika sahilleri Amerikalı üniversite öğrencilerinin yaz tatili tercihlerinden biri oldu. Meksika sahillerine giden genç turistler bölgedeki en ucuz ve güzel birayı aramaya başladı. Cam şişede üretilmiş, şişe üzerine kalitesiz bir boya bile baskı yapılmış ve 6 şişesi 1 dolara satılan Corona bira, bu kesim içinde hızlı yayıldı. Biranın güçlü bir aroması ve tadı olmadığı için öğrenciler bu birayı limon ile tüketmeye başladılar. Günümüzde markanın jenerik olarak nitelenebilecek sunumlarından biri olan "şişe ucuna limonla servis" ritüeli bu dönemden markaya miras kalan bir özellik. Corona Bira'ya gösterilen bu yoğun ilgi üretimin artmasına ve ardından yurt dışına açılmaya giden süreci başlattı. İhracat yapılan ülkelerin başında ABD yer aldı. Meksika'ya tatile gelen gençler, aynı birayı okul döneminde ABD'de tüketmek istiyorlardı.

Geçen Hafta Yapılan Ankete Göre, Tüketicilerin %16'sı Corona Bira ile Corona Virüs Arasında Bağlantı Olup Olmadığından Emin Değiller

Corona Bira, günümüzde 150 ülkeye ihraç edilen bir marka olurken şimdilerde bir isim krizi yaşıyor. Covid-19 yeni tip virüs, "corona virüs" olarak akıllara kazındı. Bu da ismi virüs ile aynı olan marka için ister istemez bir problem meydana getirdi. ABD'de yapılan bir ankete göre 737 katılımcıdan %38'i corona virüs tehlikesi bitene kadar Corona bira satın almayacaklarını belirtti. Corona bira tüketicisi olan %4'lük bir kesim de virüs tehlikesi geçene kadar birayı satın almayacaklarını belirtti. Katılımcıların %14'ü sosyal bir ortamda Corona bira sipariş etmekten kaçınacağını, %16'sı da Corona virüs ile Corona bira arasında bir bağlantı olup olmadığı konusunda kafasının karşılık olduğunu belirtti. Bildiğiniz üzere, virüsün yapısında olan parçalar bir "taca" benzediği için virüsün adı "corona" olarak kayıtlara geçmişti.

Marka, bu anketten çıkan sonuçlar üzerine markanın geleceğine yönelik bir kaygı taşımadıklarını belirttiler. Satışların güçlü bir şekilde sürdüğünü ifade ettiler. Buna karşılık ABD'de biranın üreticisi olan Annheuser Busch, virüsün ortaya çıktığı dönemden itibaren ABD'de bira satışlarının %10 azaldığını açıkladı.

Durumun Gidişatına Göre Marka İsminde ve Logosunda Değişiklik Olur Mu?

Corona virüsünün son derece olumsuz bir durum olduğu göz önüne alındığında, anket sonuçlarında da olduğu gibi markaya birtakım olumsuz yansımalar olabilir. Gelişmeler tamamen bir benzerlikten kaynaklanıyor ve markanın duruma müdahale etme gibi bir durumu bulunmuyor. Şu ana kadar gösterdikleri pazarlama iletişimi çalışmalarında da virüsü dikkate almadıklarını açıkça ortaya koydular. İlerleyen süreç ve corona virüsün etkisinin derinleşmesi olasılığı belki de markanın birtakım çalışmalar yapmasını gerektirecek. Bu çalışmalardan önce markanın araştırma şirketlerine daha çok katılımcılı, daha farklı coğrafi bölgeleri ve ülkeleri kapsayan ve daha kapsamlı sorularla hazırlanmış araştırmalar yaptıracağını düşünüyorum. Yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip bir markada radikal değişiklikler yapılıp yapılmayacağını zamanla göreceğiz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Spotify’dan Irkçılık ve Şiddete Karşı Sessizlik Protestosu
Spotify’dan Irkçılık ve Şiddete Karşı Sessizlik Protestosu

ABD’de George Floyd’un polis şiddeti ile öldürülmesi üzerine ırkçılık ve şiddete karşı duruşlarını sergileyen markalar arasına Spotify da dahil oldu. Spotify sevilen bazı listelerine George’un anısına 8 dakika 46 saniyelik […]

comment 1
share
Etiketler
KLM sürdürülebilirlik

Sony’nin Son Kalesi: Playstation 5

Dora Uzkesici / 16 Haziran 2020
facebook twitter
Sony’nin Son Kalesi: Playstation 5

Sony'nin büyülü tarihini bilmeyen yoktur. 1946'da kurulan Japon teknoloji devi, devrim niteliğindeki teknolojik ürünleri ile 20. yüzyılın ikinci yarısında dünyayı kasıp kavurdu. Radyo ve TV gibi ana akım teknolojik ürünlerin yanı sıra, bireysel müzik dinleme imkanı sunan Walkman özellikle 80'li ve 90'lı yılların göz bebeğiydi.

Sony, teknolojik ürün üretiminde yerini korumak ve güçlendirmek isterken bunu hayata geçirmekte zorlandı. Özellikle yirmiden fazla ürün kategorisinde üretim yapmak ve bu kategorilerde söz sahibi olmak isterken marka odağını yitirmişe benziyordu. Bir dönem televizyon, radyo ve müzik çalar gibi kategorilerde liderliği kimseye kaptırmayan Sony, pazara ilk giren markalardan olma avantajını dağılan odak noktası ile rakiplerine kaptırmıştı.

Ne var ki, Sony'nin bir ürün serisi yerini halen sapasağlam koruyor. Bu serinin adı: Playstation. 1994 yılında çıkan ilk Playstation'ın ardından bu yılın sonunda serinin 5. ürünü olan Playstation 5 piyasada olacak.

Playstation'ı Sony'nin diğer ürünlerinden ayıran başarısı neydi? Şu ana kadar geliştirilen 4 konsol, çıktığı dönemin beklentilerine gerekli karşılığı verdi. 1. seri dünyada ulaşılabilir fiyatı ve kolay kurulumu ile büyük bir başarı sağlarken, seriyi takip eden konsollar grafik geliştirme, oyun çeşitliliği ve çevrimiçi oynanabilirlik gibi çağın gereği temel niteliklere sahipti. Playstation, Sony'nin diğer ürünlerinin aksine pazara ilk giren markalardan biri olma avantajını doğru kullandı.

Dünyada büyüyen bir pazar haline gelen "gaming" sektörü, Playstation ve onun rakibi olan diğer oyun konsolları için eşsiz bir fırsat yaratıyor. Sektörün büyüyen yapısı, oyuncuların farklı ülkelerden ve kıtalardan geliyor olması, kitlenin genç nüfus ağırlıklı olması, birçok farklı oyunda turnuva düzenleme olanağı gibi faktörler bu sektörü cazip kılıyor. Sony, Playstation için oluşturduğu pazarlama stratejisini ve kurduğu teknolojik altyapıyı bu sektörle birlikte büyümek ve onunla birlikte gelişmek amacıyla tasarlıyor.

Geliştirilen her Playstation, bir öncekine göre devrim niteliğinde özelliklerle güçlendiriliyor ve bu özellikler ürünün pazarlanmasını kolaylaştırıyor. Playstation 5'i diğer konsollardan ayıran önemli özelliklerden biri, cihazın CD girişi olan ve olmayan iki versiyon şeklinde üretilecek olması. Özellikle CD girişi olmayan versiyonu gelecekte fiziksel medya araçlarının yerini dijital medyaya tamamen bırakacağını gösteriyor. Sony, Playstation oyunları satışını konsol içi uygulamasından gerçekleştirerek bu satışlardan gelen karını kolaylıkla artırabilir, oyun satışı için gereken dağıtım kanalı masraflarından kurtulabilir ve oyun satış stratejilerini, azalan paydaşlar sayesinde, daha başarılı kılabilir.

Playstation 5, Playstation 4 oyun konsolunda oynanabilen ve satışlarda ilk 100 sırada olan oyunların oynanabilmesini mümkün kılacak. Playstation 5, teknolojik ilerlemenin getirdiği özelliklerin yanına oyunların aktarılabilme özelliğini koyarak tüketicileri konsol geçişinden doğacak riskleri azaltıcı bir önlem almışa benziyor. Konsolun beyaz renk ağırlıklı bir tasarıma sahip olması da Playstation 2, 3 ve 4 ile oluşan siyah renkli konsol anlayışının değişmesini sağlayacak. Konsolun fiziksel tasarımının serinin diğer konsollarına göre daha futuristik bir tasarıma sahip olması onu farklı kılacak özelliklerden biri olarak duruyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

adidas Uncancelled Cup İlk Turda 1 Milyon İzlenmeye Ulaştı
adidas Uncancelled Cup İlk Turda 1 Milyon İzlenmeye Ulaştı

adidas, tüm spor etkinliklerinin iptal edildiği ve herkesin evde olduğu bir dünyada, hala canlı izlediğimiz maçların heyecanına duyduğumuz özlemden yola çıkarak Türkiye’nin ilk canlı yayın online futbol turnuvası olan Uncancelled […]

comment 1
share
Etiketler
KLM sürdürülebilirlik

COVID-19 Boyunca Kullanımında Artış Yaşanmayan Skype, Dünyaya Varlığını Yeniden Hatırlattı

Cemre Üçhisarlı / 06 Nisan 2020
facebook twitter
COVID-19 Boyunca Kullanımında Artış Yaşanmayan Skype, Dünyaya Varlığını Yeniden Hatırlattı

Görüntülü konuşmaya yarayan Zoom uygulamasının 200 milyon kullanıcıyı aştığını sizlerle paylaşmıştık. 2010'larda görüntülü konuşma dünyasına hakim olan Skype ise Covid-19 salgını boyunca Zoom, Face Time gibi uygulamaların patlama yaşamalarını yalnızca uzaktan seyretti ve kendisini bir tweet ile hatırlatma gereği duydu.

Pabucu dama atılan Skype, cuma günü attığı bir tweet ile dünyaya varlığını yeniden hatırlattı.

https://twitter.com/Skype/status/1246105178727743489?s=20

Skype bir tweet ile 6 saniyelik bir video paylaşarak 'Skype Meet Now'un ne olduğundan ve nasıl kullanıldığından bahseden bir link eklemiş.

Peki neden Skype kullanımında artış yaşanmadı?

Verge'e göre; Microsoft'un şirketi 2011'de satın almasının ardından Microsoft'un tasarım ve pazar konumunu yönetme konusundaki yanlış adımları Skype'a görüntülü aramadaki hakimiyetini kaybettirdi.

Siz ne düşünüyorsunuz, sizce Skype böyle bir dönemde niçin tercih edilmiyor?

Corona, Dünyanın En Değerli Bira Markası Seçildi
Corona, Dünyanın En Değerli Bira Markası Seçildi

Marka değerleme konusunda uzman olan Brand Finance şirketi, geçtiğimiz günlerde dünyanın en değerli içki markalarını ortaya çıkaran “2020 Alkollü İçecekler” raporunu yayımladı. Birden fazla içki kategorisinin olduğu raporda, Corona 8,1 […]

comment 1
share
Etiketler
KLM sürdürülebilirlik
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön