Sosyal medya, Facebook, Twitter, Trend Topic, Instagram, Foursquare, beğen, tweet at, takip et derken her birimiz sosyal medya bağımlısı olduk. Son beş yılda hayatımıza giren bu kavramlara o kadar adapte olduk ki her geçen gün bu platformlarda harcadığımız saatler artırmaya, geleneksel medyada harcadığımız zamanı buraya kaydırmaya başladık.
Rakamlar büyük. Bugün Facebook'ta 32 milyon, Twitter'da 10 milyon, genelde ise 35 milyonu aşkın intenet kullanıcısına sahibiz. Zaman zaman bakanlarımız bile Türkiye Facebook'ta en çok üyeye sahip 6. ülke bununla gurur duyuyoruz açıklaması yapıyor. Peki ya bu gerçekten gurur duyulacak bir durum mu ? Bence değil ama ilerde olabilir !
İnternet şüphesiz özgür bir platform. Kimsenin internet kullanımını eleştirmek bize düşmez ancak devletin internet kullanımı üzerine bir politikası olmalı. Bugün internet denilince Facebook ( hatta face ) anlayan, bırakın blog oluşturmayı mail atmasını bilmeyen bir nesil yetişiyor. Bilgi hiç olmadığı kadar kolay ulaşılabilen bir olgu haline gelmişken araştırmayan, sorgulamayan, üretmeyen yalnızca paylaşan bir nesil bizim geleceğimizi oluşturmaya ve şekillendirmeye geliyor.
Teknolojinin bu kolaylığın yanında getirdiği kaçınılmaz tembellik ve uyuşma hali yalnızca devlet politikalarıyla aşılabilecek bir sorun. Yeni yetişen nesile tüketmeyi değil üretmeyi öğretmek gerekir. Bugün Türkiye'de de yoğun olarak kullanılan Twitter'a bakarak ülkenin içinde bulunduğu durumu rahatlıkla görebilirsiniz. Haftanın her günü en az 3 başlıkla trend topic olan futbol, ülkenin ana gündem maddelerinin ne olduğunu açıkça gösteriyor.
https://twitter.com/kefukar/statuses/300745983850061824
Bu kapsamda okullarda verilmeye başlayan Medya Okuryazarlığı dersini çok yerinde bir hamle olarak görüyorum. Öğrencilere yazılı ve yazılı olmayan, büyük çeşitlilik gösteren formatlardaki mesajlara ulaşma, bunları çözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneği katma amacında olan ders, yeni yetişen nesile anlama, sorgulama, üretme yetilerini kazandırmayı amaçlamaktadır. RTÜK önderliğinde müfredata giren bu ders zorunlu hale getirilmeli ve iyi bir altyapı hazırlanarak öğrencilere sunulmalıdır.
TUİK'in 2011 yılına ait yayınladığı verilere göre genç nüfusun internet kullananma oranı % 65,8. Bu oran internete erişim için gerekli altyapı yatırımlarının artması ve gelişen teknolojiyle birlikte internetin çok daha kolay erişilebilir bir mecra haline gelmesiyle birlikte büyük bir hızla artmaya devam etmekte. Bugün 32 milyon aktif kullanıcıyla dünya sıralamasında 6. sırada bulunduğumuz Facebook'ta, 35 milyonluk kullanıcı rakamının %50'lik kısmını 13-24 yaş arasında ki kullanıcılar oluşturuyor. Bu rakamlar karşısında devlet bu mecraya karşı bir politika oluşturmalı ve yalnızca tüketen değil üretebilen bir nesil içinde çalışmalara başlaması gerekmektedir.