Eminönü'deki Küçük Bir Atölyede Başlayan Serüven: Ülker'in Kuruluş Hikayesi

Gıda sektörünün devlerinden Ülker, 22 Şubat 1944'te kurulduğunda ismi Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. idi. Gelin hep birlikte Sabri ve Asım Ülker'in girişimiyle başlayan bu 76 yıllık serüvene bir göz atalım.

https://pazarlamasyon.com/turk-kahvesini-dunyaya-tanitan-marka-kurukahveci-mehmet-efendi/

1920 yılında Kırım'da dünyaya gelen Sabri Ülker, 1929'da ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. Sabri Ülker, yüksek öğrenim için Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'sine kaydolduğunda 2. Dünya Savaşı başlamış; savaş sona ererken o da okulu bitirmişti. Çocukluklarında Besler Fabrikası'nda çalışan Asım ve Sabri Ülker'in ailesi, 1930'larda bir şekerleme dükkanı işletiyorlardı. İki kardeş, bu sebeplerden bisküvi işine girmeye karar verdi ve Eminönü Nohutçu Han’daki atölyede kendi bisküvi işlerini kurdu. Hepimizin sofrasında mutlaka yer bulmuş olan Ülker pötibör bisküvi ilk kez bu atölyede üretildi.

Geleneksel yöntemle üretim yapılan atölyede başlangıçta kepçe, kazan, bisküvi kalıpları ve fırından başka hiçbir şey yoktu. Makineler eski olduğundan sürekli problem çıkarıyordu. Sabri Ülker kısa zamanda makineleri tamir etmeyi öğrendi. Bu küçük atölyede ilk yıl günde 200 kilogram bisküvi üretildi.

https://pazarlamasyon.com/gaziantepten-istanbula-uzanan-baklavacilik-oykusu-karakoy-gulluoglu/

Kısa sürede namı çevreye yayılan Ülker bisküvileri 1948'de Topkapı Takkeci'deki Sağmacılar köyüne kurulan fabrikada daha geniş kapasite ve daha modern ekipman ile üretilmeye başladı. 1960'lara kadar bu fabrikada üretime devam Ülker, artan talebi karşılayamayınca Davutpaşa'da bir ikinci fabrikasını açtı. Gazetelere ve radyolara verdiği reklamlarla marka bilinirliğini artıran Ülker, "Ülkersiz çay saati düşünülemez", "Akşama babacığım unutma Ülker getir" gibi sloganlarla hafızalarda iyice yer etti.

1970'lerde ürün çeşitliliğini artıran Ülker, Davutpaşa fabrikasının yanında açılan çikolata fabrikasında çikolata üretmeye başladı. Bu sayede yerli çikolata üretimini teşvik etti ve uygun fiyatları ile geniş bir alıcı kitlesi buldu. Ülker'in ürün yelpazesi genişlerken, sektörde rekabet de artıyordu. Ülker, rekabette öne geçmek ve yerini sağlamlaştırmak adına bir AR-GE merkezi kurdu. 1974 yılında ihracata başlayan Ülker, Ortadoğu'ya yaptığı satışlarla Türkiye'yi yurt dışı pazarlarda temsil etmeye başladı. 1992 yılında ise Besler Gıda bünyesinde yağ fabrikası kurarak yağ üretimine başladı. 1999 yılında Türkiye'nin ilk bitkisel margarini Teremyağ'ı piyasaya sürdü.

Halley, Biskrem, Dankek, Bizim, Albeni, Çokokrem, Dido gibi birçok alt markayı bünyesinde barındıran Ülker'in 14 ülkede faaliyet gösteren toplam 77 fabrikası bulunuyor. Dönemine göre sahip olduğu vizyoner bakış açısıyla bu girişimi başlatan ve geliştiren Sabri Ülker ise 2012 yılında aramızdan ayrıldı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir