EasyJet Anonslarındaki ‘Bayanlar ve Baylar’ İfadesini Kaldırıyor

Avrupa’nın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan EasyJet‘in, trans bir yolcunun şikâyeti sonrasında uçak içi anonslarında “Bayanlar ve Baylar” ifadesini kullanmaktan vazgeçtiği belirtiliyor.
Birkaç gün önce sizlerle American Airlines‘ın artık uçuş rezervasyonu yaparken yolcularına cinsiyet bağımsız seçenekler sunduğunu paylaşmıştık. Benzer bir yaklaşım da EasyJet’ten geldi.
Şirketin sözcüsü, İngiliz Independent haber sitesine personele bundan böyle “Hepiniz hoş geldiniz” gibi, “kapsayıcı” ifadeler kullanmasının tavsiye edildiğini söyledi.
Andi Fugard adlı yolcu, Ağustos’taki bir Twitter mesajında “Sevgili EasyJet, ikili cinsiyeti güçlendirmek için bir tür rekabet halinde misiniz?” diyerek şirkete dilini değiştirme çağrısında bulunmuştu.
EasyJet, Londra’daki Birkbeck Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Dr. Fugard’a “çeşitlilik” ve “kapsayıcılığa” vurgu yaptığı bir mesajla yanıt vermiş ve önerinin değerlendirileceğini açıklamıştı.
Stonewall adlı Londra merkezli LGBT hakları kuruluşunun bir sözcüsü de CNN’e “İnsanlara cinsiyetsiz bir dille hitap etmek, kimsenin kendisini dışlanmamış hissetmesini sağlamanın basit ve pozitif bir yolu” dedi.
IKEA Çin’deki Mağazalarını Kapatıyor

Dün sizlerle Starbucks’ın Çin’de giderek yaygınlaşan corona virüsü sebebiyle 2 bin mağazasını geçici olarak kapatma kararı aldığını paylaşmıştık. İsveçli mobilya şirketi IKEA da Starbucks gibi önlem amaçlı Çin’deki 24 mağazasından […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Akcoat ile Markanın Kurumsal Dönüşüm Sürecini Konuştuk

Emaye, seramik, yapışmaz dekoratif kaplamalar, pigment ve cam olmak üzere 5 ana ürün grubuyla, sektörünün lider kimyasal kaplama malzemeleri üreticisi olan Akcoat, isim ve logo değişikliği projesi kapsamında, farklı sektörlerdeki markalarını stratejik B2B pazarlama vizyonuyla tek çatı altında topladı.
Biz de markanın bu dönüşüm sürecini Akcoat Pazarlama ve İş Geliştirme Departmanı Müdürü Murat Beyazlı ve Marka ve İletişim Uzmanı Batuhan Basalak ile konuştuk.

Stratejik B2B pazarlama vizyonuyla, bu alanda örneğine pek rastlayamadığımız bir kurumsal dönüşüm süreci yaşadınız. Bu değişimin altında yatan nedenleri anlatabilir misiniz?
Murat Beyazlı: 41 yılı geride bırakmaya hazırlandığımız serüvenimizde, yazmaya devam edeceğimiz yepyeni başarı hikayelerini tüm dünyaya en etkili biçimde anlatabilmek adına kurumsal kimlik dönüşümünü hayata geçirdik. Bu dönüşümü, “bir isim değişikliğinden çok daha fazlası” olarak tarif ediyoruz. Tamamlanan bu sürecin sonunda, genişleyen faaliyet alanlarımızın tamamını kapsayacak biçimde “Akcoat” adı ve yeni logomuzla yola devam etme kararı aldık. Akcoat markasını yaratırken, faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda marka bilinirliğini nasıl artırabileceğimizi anlayabilmek amacıyla geniş kapsamlı algı araştırmaları yaptık. Bu araştırmalardan elde ettiğimiz verileri bilimsel ölçekte titizlikle değerlendirdik.

Uzun çalışmalarımızın ardından; global trendleri takip edip iş süreçlerine uyarlayabilen; modern, değişime açık, iş ortaklarının ihtiyaçlarına en uygun ve hızlı biçimde yanıt verebilen; dinamik bir küresel marka yaratma fikrimizi Akcoat ile hayata geçirdik. Bu ölçüde köklü bir kararın altına imza atmak; büyük bir inanç, stratejik bakış ve geleceğe dair güçlü bir vizyon gerektiriyordu. Frit üretimiyle başlayıp 41 yıl içinde genişleyen iş alanlarımızla ürünlerini 65 ülkede iş ortaklarının hizmetine sunan, İspanya’da üretim tesisleri, ABD ve Çin’de de satış ofisleri bulunan global bir marka yolunda attığımız her adım bizleri bu değişime biraz daha yakınlaştırdı.
Dünya markası olmayı hedefleyen markalar için B2B pazarlama oldukça kritik bir alan. Akcoat’un benimsediği pazarlama anlayışını nasıl tarif edebiliriz? Özellikle son dönemde ortaya çıkan eğilimlerle ilgili neler söyleyeceksiniz?
Murat Beyazlı: İçinde bulunduğumuz dijitalleşme çağı ile hız kazanan bireyselleşme nedeniyle müşteri deneyiminin önemi arttı. Son dönemde tüketici ve markalar arasındaki iletişim daha önce olmadığı kadar yoğunlaştı. Tüketici, üründen beklediği rasyonel faydanın yanı sıra, markayla etkileşim kurduğu ilk andan satış sonrası süreçlere dek yaşadığı deneyimi bütüncül bir anlayışla değerlendiriyor. B2B firması olan Akcoat, pazarlamada bu anlayışı benimsiyor ve tüm iş ortaklarıyla tüketicileri içine dahil edecek bir bakış açısı geliştiriyor.

Ana felsefemizi, bütün partnerlerimiz ve tüketicilerin marka vaadimize uygun şekilde beklentilerini karşılamak ve sürdürülebilir değer yaratmak olarak özetleyebilirim. Tüketicinin sesini dinleyerek, hizmetlerimizde öncü olmayı ve fark yaratmayı hedefliyoruz. Örnek vermem gerekirse, Ar-Ge çalışmalarımız ile sunduğumuz çözümlerde, toplumdaki beklentiye de uygun olarak en sağlıklı ve güvenilir kimyasal kaplama malzemelerini ortaya çıkarıyoruz. Tüm dünyada sağlıklı ürünlerin nitelik ve nicelik olarak artmasını temel değer vizyonumuz olarak benimsedik. B2B şirket olarak, zincirin tüm basamaklarında tedarikçimizden çalışanımıza, bütün iş ortaklarımıza bu vizyonda çözümler geliştiriyoruz.
Yeni isim ve logonuzu belirlerken neleri göz önünde bulundurdunuz? Akcoat markası, görsel olarak neler anlatıyor?
Batuhan Basalak: Yeni isim ve logomuzu uzun fikir alışverişlerinin buluştuğu ortak paydada belirledik. Ortaya çıkarılan alternatifler arasından her şeyiyle bizi temsil eden ve akılda kalan “Akcoat” ismi ve logosunda karar kıldık. Akcoat, bağlı bulunduğumuz Akkök Holding ve sektörümüze vurgu yapan bir isim. Logomuzdaysa geçmiş ve gelecek bir araya geldi. Modern çizgiler kullanarak trendleri takip ettiğimizi anlattık ve çağı yakalayan görsel bir bütünlüğe işaret ettik. Koyu ve açık mavi ile turuncu renklerin hakimiyetindeki logomuzda, şirketimizin köklerinden ve yapı taşlarından kopmadığı, attığımız her bir adımın uyum içinde bir sonrakini takip ettiğini anlatıyoruz.

Corona Virüsüne Rağmen Eğitimi Sürdürmenin Yolu: Uzaktan Eğitim

2020’ye girildiğinden beri gündemimiz ağırlıklı olarak yüksek öneme sahip ve olumsuz içeriklerden oluşan gelişmelerle başladı. Corona virüs (covid-19) salgını ise küresel dünyanın maruz kaldığı ve şu ana kadar tedavisi olmayan […]
Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ

Pandemi tüm dünyayı değişime iterken, bu değişime adapte olma sürecindeki en önemli faktör yaş ve bunun yarattığı farklı stres faktörleridir. Yeni alışkanlıkları jenerasyon farklılıklarına göre anlamak, yeni normalde markaların müşterileri ile bağ kurması için kilit faktördür.
Birkaç etkileyici örnekle başlayalım:
Yaptığımız son araştırmada kadın tüketicilere, bir markanın kampanyalarında ne gibi hediyeler verirlerse onlar için cazip olacağını sorduk. Sonuçlar oldukça çarpıcıydı, %60 oranında psikolojik destek, %40 oranında kişisel gelişim eğitimleri istediklerini söylediler. Burada gördüğümüz resim şu; Türk kadınları psikolojik dengelerini kurmak için markalardan destek bekliyor.

(Kaynak: Think Aloud Research, Aralık 2020, Örneklem: 9000 Anket, ABC1C2 SES, 20-55 yaş, Kadın)
Yeni alışveriş kanalları ve ürün kullanımları, tüketicilerin değişen tutum ve rutinlerinden ortaya çıkmıştır. Hayatın kontrolden çıktığını hisseden tüketiciler, değişen rutinleri, dağılan psikolojileri için markalardan fitness, akıl sağlığı ve pozitif düşünme gibi konularında içerik bekliyor.
Yemek yeme, temizlik yapma, sosyalleşme kanalları her geçen gün değişiyor, dışarıdan yemek sipariş etme, online alışveriş oranındaki artış, atık yönetimini de zorlaştırdı. Hem gıda hem de ambalaj atıklarının yönetimi 2021 yılı için önemli gündem maddelerinden olacak.
Jenerasyon Farklılıkları...
Gen X ve Baby Boomers'a yeni teknolojilere adapte olmalarını sağlayacak içerikler, uygun fiyatlı ürünler ve kampanyalar sunarak ulaşın. Her iki nesil de ekonomi konusunda endişe duyuyor, bu nedenle yüksek kg.lı ürünler, hediyeli promosyonlar, sadakat kampanyaları adaptasyonu teşvik etmek için önemli olacak.

Gen X
Ekonomik kaygıları en yüksek gruptur. Psikolojileri sadece Pandemi ve eve kapanma nedeniyle değil, ekonomik kaygılar nedeniyle de ciddi zarar görmüştür. Dijital dönüşüme adaptasyonu daha kolay olan bu grubu, pozitif içerikler, evde zaman geçirme aktiviteleri ve ekonomilerine destek sağlayan kampanyalarla kazanabilirsiniz.
Baby Boomers
Özellikle kendileri ve aileleri ile ilgili olduğu için ekonomi konusunda kötümserler. Sağlık ve zindeliğe ek olarak, ev ekonomisi ve temel ihtiyaçlara dair içeriklere öncelik veriyorlar. COVID-19 kısıtlamaları, yayın izleme ve çevrimiçi alışveriş gibi yeni dijital alışkanlıkları benimsemelerine neden oldu, ancak yine de görüntülü sohbet uygulamalarını kullanma alışkanlıkları en düşük seviyede. Bu grubu, eve servis, SMS üzerinden gelen kampanya bilgileri, evde zaman geçirme etkinlikleri ile kazanabilirsiniz.
Gen Z ve Gen Y, sosyal medyayı daha sık kullanan ve teknolojiye teşne bu grup için online alışveriş kampanyaları ve hayatı kolaylaştır tüyoları önemli içeriklerdir. Ancak, ekonomik kaygılar bu gruplarda da oldukça yüksektir.
Daha düşük yaş gruplarına indikçe, eğitimin online dünyaya kayması, eğitim kalitesinin düştüğünü ve kendilerini her geçen gün daha yetersiz hissettiklerini göstermektedir. Özellikle gelir düzeyi düşük gruplarda ekipman yetersizliği nedeniyle online eğitime hiç katılamayanlar vardır.
Meslek Liseleri, Pandemi döneminde ikinci bir yara alarak pratik eğitimden de uzak kalmıştır. Markaların bu alanlarda kurumsal sosyal sorumluluğa önem vermesi gerekmektedir.
Gen Z
“Her şey düzelecek” algıları giderek azalıyor. Ücretsiz izin yasasının uzaması, geleceklerini öngörememek motivasyonlarını düşürdü. Üreterek kendilerini anlamlı kılan bu kuşak için alternatif kazanç kapıları açmak, bu konuda vizyonlarını geliştirmek şart. Sadakat programları, affiliate sistemler bu grup için önümüzdeki dönemde, ek gelir için önemli olacak.
Gen Y/Millennials
Akıl sağlığı ile ilgili mücadelelere rağmen mali açıdan en iyimser nesildir. House Party uygulamasını ve FaceTime'ı eski nesillerden daha sık kullanarak başkalarıyla bağlantıda kalıyorlar. Ürünleri, markanızı ev rutinlerine ve dijital uygulamalara entegre etmenin yollarını bularak, yeni normallerinin bir parçası olarak konumlandırın.
Her ev minik bir akıl hastanesine dönüşürken, ebeveynlerin yükü giderek artıyor. Çocukla çalışmak, çocukla ev işi yapmak, çocuğun dersleri, ödevleri, sosyal aktiviteleri, kendisine zaman ayıramamak giderek aileleri kapana kısılmışlık hissi ile yüzleştiriyor.

Ebeveynler
Eğitimden, ülkenin gelecek kaygısına, çevresel sorunlara kadar baskıyı en üst düzeyde yaşayan ebeveynler, kendilerinden önce çocuklarını düşündüklerinden markaların kurumsal sosyal sorumluluk yatırımlarına diğer gruplardan daha fazla önem vermektedir. Sürdürülebilir ekonomi, çevre duyarlılıkları yüksektir. Evde zaman geçirme aktiviteleri için ilhama da ihtiyaç duyan bu grup, ekrandan çocuklarını uzak tutmak için çareler aramaktadır.
Alışverişçilerin segmentasyonu, onların farklılaşan motivasyonlarını anlamanız ve kişiselleştirilmiş içerik üretmeniz için ideal bir araştırma yöntemidir. Bu sayede dijital dünyanın hedefleme avantajını kullanarak, her gruba cazip gelen, farklı içeriklerle satış ivmenizi hızla yukarı çıkarabilirsiniz.
Esra Baykal
Kadıköy Belediyesi’nden Yaşlılara Sıcak Yemek

Covid-19 sebebiyle en büyük risk grubunu oluşturan 65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağı geldi. Bunun üzerine belediyeler yaşlılara faydalanabilecekleri farklı hizmetler sunarken bazı markalar da buna katıldı. Örneğin Yemeksepeti’nin online […]
McDonald’s’ın Yemek Kokulu Mumları ve Her Şeyi Pazarlama Stratejisi

McDonald's geçtiğimiz haftalarda sığır eti, soğan, susamlı ekmek, turşu ve ketçap kokan altılı bir mum serisi çıkardı.

Mumların hepsi birlikte yandığında sizin de tahmin edebileceğiniz gibi McDonald's restoranı gibi kokuyor. Mumlar McDonald's'ın sevilen hamburgerinin ismiyle açılan Quarter Pounder Fan Club'ın bir parçası olarak satışa sunuldu.
McDonald's'ın buna benzer ürünlerini görebileceğiniz bir Instagram hesabı var. Ürünlerin internet üzerinden de satışları yapılıyor. Örneğin içerisinde fotoğraf alanlarınının bulunduğu “Quarter Pounder with Love” isimli kalpli bir kolyeyi McDonald's ürünleri arasında bulabiliyorsunuz...

Romantik sevgililer için sevgili eldiveninden, Quarter Pounder takvimine, Quarter Pounder Fan Club T-Shirt'ünden, Quarter Pounder Fan Club rozetine kadar birbirinden alakasız ve değişik ürünler internet üzerinden satın alınabiliyor.
Hatırlarsanız McDonald's daha önce bir reklam kampanyası için moda markası çıkarmış ve ünlü moda tasarımcısı Alexander Wang’la sınırlı sayıda ambalaj ve taşıma ürünleri yaratması için bir iş birliği yapmıştı.
Peki McDonald's bunu neden yapıyor? Neden yiyecek satan bir marka farklı ürünler üretip, ürün yelpazesini de her geçen gün genişletiyor?
McDonald's şu an popüler kültüre farklı bi yoldan dahil olup olamayacağını ölçmeye çalışıyor. Daha da önemlisi markasının müşterilerini sürekli hale getirmeyi ve memnun etmeyi amaçlıyor. Tüketicileri şaşırtarak tatmin sınırlarını genişletip kulvarındaki diğer markalardan farklılaşmayı hedefliyor.
İlerleyen dönemlerde fast food markalarından bu şekilde logolu farklı ürünler göreceğiz gibi gözüküyor. Markaların ilerleyen dönemlerde ise bu geniş yelpazelerini daraltıp daha niş kitlelere hitap etmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde sizlerle Pepsi'nin yaptığı bir kampanyayı paylaşmıştık.
Pepsi alternatif ve sürdürülebilir bir elmas yüzük hazırlayarak bir sosyal medya kampanyası ile birleştirdi. Aslında McDonald's'ınki ile benzer bir strateji ile hareket eden Pepsi de tüketicilerinin odağını değiştirmek ve pazarlama dehasını herkese kanıtlamak için böyle bir hamle yapmış oldu.
Siz ne düşünüyorsunuz, markaların bu pazarlama hameleleri için geleceğin pazarlama yöntemi diyebilir miyiz?
Sağlıklı Bir Yolculuk için Toplu Taşıma Egzersizleri Sunan Uygulama

Her gün 13 milyon kişinin toplu taşımayı uzun saatler kullandığı Tokyo’da East Japan Railway ve fitness kulübü JEXER iş birliği ile TRAIN’ing isimli bir uygulama hayata geçirildi. Tren yolculuklarında yolculara; […]