Dünya'nın En Rekabetçi Ekonomisi İsviçre Oldu

Dünya Ekonomik Forumu dünyanın en rekabetçi ekonomileri yıllık raporunu geçtiğimiz günlerde yayınladı.

148 ülkenin yer aldığı raporda sıralama oluşturulurken 12 ekonomik dayanak baz alındı ve bunlar 3 alt başlık altında toplandı.

  • Temel gereksinimler: Kurumlar, altyapı, makro ekonomi, sağlık ve ilköğretim,
  • Verim artırıcılar: Mal ve piyasa verimliliği, yüksek öğrenim ve eğitim, iş gücü piyasası verimliliği, teknolojik hazırlıklılık, finansal piyasa gelişimi, piyasa genişliği,
  • Yenilik ve sofistike faktörler:  İktisadi faaliyetlerdeki çok yönlülük ve inovasyon.

Bu seneki  ilk 10 geçen yıl olduğu gibi tekrardan Avrupa ülkeleri tarafından domine edilmiş durumda. İsviçre dünyanın en rekabetçi ekonomisi olurken Finlandiya, Almanya, İsveç, Hollanda ve İngiltere onu takip eden ülkeler oldu.  Üç Asya ülkesi olan Singapur, Hong Kong ve Japonya da ilk 10 içerisinde yer aldı. İlk 10 içerisinde yer alan ülkelerin ortak paydalarının etkin inovasyon ve güçlü kurumsal çerçeveye sahip olması raporda göze çarpan sonuçlar arasında yer aldı.

Türkiye Ne Durumda?

Gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan Türkiye ise dünyanın en rekabetçi ekonomileri sıralamasında 44. sırada yer aldı.  Türkiye temel gereksinimler sıralamasında 56'ncı, verim arttırıcılar kategorisinde 45'inci, yenilik ve sofistike faktörler grubunda ise 47'inci sırada yer aldı.

2

Türkiye için en vahim durum ise iş gücü piyasası verimliliğinde 148 ülke içerisinde 130’uncu sırada yer alması.  İşçiler için yeterli teşvik tedbirlerinin alınmaması, iş yerlerinde kadın erkek eşitliliğinin istenilen seviyede olmaması ve  genç nüfusta işsizlik oranın fazla olması iş gücü piyasa verimliliğin azalmasında en önemli engelleri teşkil ediyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir