"Dünyanın En Değerli 5 Markası" Listesinde Teknoloji Hakimiyeti

Teknolojinin hayatımızda ne kadar önemli bir yerde durduğunu artık tartışmamız manasız. Sadece hayatlarımız değil, borsalar da gelişiminin ve değişimin ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

Teknolojinin piyasa hakimiyetini, belki de en net şekilde her sene açıklanan “Dünyanın En Değerli Markaları” listesindeki değişimle görebiliyoruz. Öyle ki, 2006 yılında en değerli 5 marka arasında teknoloji şirketi olarak sadece Microsoft yer alırken 2017’de teknoloji markaları, ilk 5’i başka sektörlere kaptırmamış.

Bundan yaklaşık 11 sene öncesinin ilk 5’i sırayla Microsoft, General Electric, Coca Cola, China Mobile ve Marlboro iken bu sene ilk 5'te şu şirketler yer alıyor:

Küresel SıralamaMarkaMarka Değeri 2017
#1Google245,6 Milyar Dolar
#2Apple234,7 Milyar Dolar
#3Microsoft143,2 Milyar Dolar
#4Amazon139,3 Milyar Dolar
#5Facebook129,8 Milyar Dolar

Yukarıda yer alan tabloda teknoloji şirketlerinin geçtiğimiz 10 yıl içinde marka değerlerini inanılmaz derece yüksek seviyelere çıkardığını çok net görebiliyoruz. Yani sadece Apple ve Google’ın son rakamlarını da bu listeye dahil edecek olsak ortaya çıkacak rakam İsveç’in gayrisafi milli hasılası ile yarışabilir.

Listeden yüz tanıma teknolojisiyle mutsuz müşterileri tespit etmeyi hedefleyen Walmart’ın çıkışı ve yerine 4 numarada yer alan Amazon’un 139 milyar dolar ile girişi ise e-ticaretin, klasik perakende sektörü üzerinde yıkıcı etkisini gayet net bir şekilde açıklıyor.

Marka değeri sıralamasının yeni gelen 7 teknoloji şirketi arasında tanıdık isimler var: Netflix, Snapchat, HPE, Salesforce, Xfinity ve Sprint. Bu isimler, marka değeri listesinin yaşını gençleştirmiş durumda. Çünkü yeni gelen 7 markanın yaş ortalaması sadece 20. Bu veri ise bizlere marka değerinin artık piyasada ne kadar uzun süredir bulunduğun ile pek ilgili olmadığını anlatıyor.

2006’nın ilk 10 markası, ortalama 88 yaşında iken, 2017’nin ilk 10 markasının ortalama yaşı 42 olarak kaydediliyor.

Peki Marka Değeri Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Brandz Top 100 Küresel Marka raporundan alınarak oluşturulan bu grafik, markaların finansal değerlerini hesaplamak için özel bir yöntem kullanıyor. Bu yönteme göre tüketicilerin zihninde var olan, tüketicinin onun hakkında geçirdiği zaman, deneyimleri ve tanıtımı sonrası yarattığı düşünce markayı, tüketicinin o markayı diğerlerinden farklılaştırmasına yarayan değerlerin bütünü de marka değerini oluşturuyor.

Aşağıdaki tabloda 2006’dan 2017’ye marka değeri sıralamasının evrimini görebiliriz:

Teknolojinin markalar üzerinde yarattığı bu dev etkiyi, büyük markalara ve tüm dünyaya getirdiği değişim etkisini katlanan değerleri ile her yıl izlemeye devam edeceğiz.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için Brandz Most Valuable Global Brands 2017 raporuna göz atabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir