Break Free From Plastic tarafından yayınlanan global bir denetim raporuna göre; The Coca-Cola Company dünyanın en büyük ve kurumsal plastik atık üreticisi seçildi.
Break Free From Plastic'in “Plastikten Kurtulun” ismiyle 51 ülkede yürütülen temizlik çalışmasında 476 bin 423 parça plastik atık toplandı ve Coca-Cola, 11 bin 732 plastik atıkla en çok plastik atık üreten şirket oldu.
Geçtiğimiz yıl aynı kampanya kapsamında 42 ülkeden 10 bin gönüllünün yardımına başvurarak denizlerdeki plastik kirliliği denetlenmişti. Buradan elde edilen verilere göre en çok plastik kirliliğine neden olan şirketlerden ilki yine Coca-cola olmuştu.
Coca-Cola Günde 1.7 milyar kez tüketilen, 80 milyar doların üzerindeki marka değeri ile dünyadaki en tanınmış markaların başında geliyor. Ürün ambalajı için kullanılan materyaller plastik ve teneke olunca da haliyle dünyanın en çok plastik atık üreten şirketi olması kaçınılmaz oluyor.
Peki plastik kirliliğini azaltmak için çalıştıklarını ve temizleme çalışmalarına yardımcı olduklarını söyleyen Coca-Cola sürdürülebilirlik için ne yapıyor?
Coca Cola, 2030 yılı itibarıyla plastik ambalajlarının en az yarısını toplayıp geri dönüştürmüş olmayı hedeflediğini de duyurmuştu. Coca-Cola de Akdeniz‘den ve plajlardan elde edilen deniz plastiklerini geri dönüştürerek kola şişesi ürettiğini duyurmuş ve Avustralya'da %100 geri dönüştürülmüş plastikten ürettiği şişelerini tanıtmıştı.
Ancak bahsi geçen geri dönüşümler ne yazık ki yeterince yeterli değil. Dünyadaki plastiğin yalnızca %9'u geri dönüştürülebiliyor.
Webtekno'nun belirttiğine göre;Break Free From Plastic’in küresel koordinatörü Von Hernandez, şöyle söylüyor:
“Bu rapor, şirketlerin kendi yarattıkları plastik kirliliği krizine karşı daha fazla şey yapmaları gerektiğini gösteren bir kanıt sunuyor. Tek kullanımlık plastik paketlemeye devam eden güvenleri çevreye daha fazla plastik atılmasına sebep oluyor. Geri dönüşüm, bu problemi çözmeyecek.”
Göründüğü gibi plastik atık problemi giderek büyümeye devam ediyor ve şirketlerin verdikleri sözler ve sürdürebilirlik konusunda attıkları adımlar yeterli olmuyor.
Siz ne düşünüyorsunuz, sizce bu konuda neler farklı yapılabilir? Hangi şirketlerin veya toplumun hangi üyelerinin konu ile ilgili inisiyatif alması gerekir?