Yıllardır kadınların "cazibelerini" kıyaslayarak bunu bir yarışma haline getiren güzellik yarışmaları, gerçek kadınlardan sonra şimdi de yapay zekâ tarafından üretilen kadınları ele aldı. Dünya Yapay Zeka Yaratıcı Ödülleri (WAICAs) tarafından başlatılan Miss AI yarışmasıyla kadınlar, taçlarını yapay zekâlarla paylaşmak zorunda kalacak.
Miss AI yarışmasında kusursuz yüzler ve kusursuz kodlar bir yana, yarışmacılar aynı zamanda bir dizi kritere göre değerlendirilecek. Güzellik ve denge gibi alışılagelmiş gösteri klişelerinin yanı sıra, "Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için tek bir hayalin olsaydı, bu ne olurdu?" gibi röportaj sorularına verilen yanıtlar, teknik becerilerin yanı sıra dikkate alınacak. Ayrıca Miss Pixel-Perfect'in aynı zamanda Miss Popular olması da gerekecek. Yarışmacıların etkileşim sayılarına ve sosyal platformlardaki izleyici sayısına dayalı "sosyal nüfuz"ları da yarışma sırasında değerlendirilecek.
Yarışmaya tüm yapay zekâ oluşturucuları katılabilecek
Seçilecek Miss AI, gerçek insan olmayan karma bir juri tarafından değerlendirilecek. Yapay zekâ fenomenleri Emily Pellegrini ve Aitana Lopez dijital bilgilerini ortaya koyarken; pazarlama uzmanı Andrew Bloch ve yarışma tarihçisi Sally-Ann Fawcett gerçek dünya uzmanlığını yarışma için ortaya koyuyor. Yarışmaya ise DeepAI, Midjourney ve hatta kendi kendine oluşturulmuş modeller de dahil olmak üzere tüm yapay zekâ oluşturucularının katılması mümkün.
Miss AI'de yarışacak olan en iyi 10 yarışmacının 10 Mayıs'ta açıklanması planlanıyor. Miss AI kazananlarına verilen ödüller arasında, kazanan için 5.000 ABD Doları nakit ödül, mentörluk ve halkla ilişkiler desteğinin yanı sıra, ikinciler için ek eğitim fırsatları ve promosyon desteği yer alıyor.
İlk güzellik yarışmasının 150 yıl sonrasında oluşturulan yapay zekâ güzellik yarışması, zaten gerçeklik algısından çok uzaklaşılmış güzellik kavramını nasıl etkiler henüz bilinmese de kadınlar üzerinde yeni baskılar, yeni güzellik tabuları oluşturacağını tahmin etmek zor değil. 150 yıl boyunca dönem dönem kadın bedenini, güzelliğini objelejtiren ve bunları yaparken "dünya barışı" gibi bahanelere sığınan bu yarışma grubununsa yapay zekâların güzelliğini kıyaslama motivasyonu şu an için belirsizliğini sürdürüyor.