Cumhuriyet’in 99’uncu yılında Sabancı’dan tarihi seferberlik

Geçtiğimiz yıl Sabancı Holding'in Adana'da başlattığı "Sabancı Cumhuriyet Seferberliği" bu yıl Çanakkale'de gerçekleşti. Gelibolu ilçesine bağlı Pazarlı köyündeki Bal Ormanı'nda arıların su ihtiyacını gidermek üzere su depoları ve arı üreticilerinin ihtiyaçları doğrultusunda kamelya yapıldı.

Sabancı Topluluğu, geçen sene olduğu gibi bu yıl da Türkiye Cumhuriyeti’nin 99’uncu yıl dönümünü sahada çalışarak kutladı. Geçtiğimiz yıl başlatılan Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’nin kapsamını bu yıl daha da genişleterek Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk seferberliğine imza atan Sabancı Topluluğu, 16 şirket ve kurumunun katılımıyla 41 ilde gerçekleştirdiği 120 etkinlikte, 15 bini aşkın gönüllüsüyle yıl boyunca sahada olmayı hedefliyor.

32 Farklı sosyal proje hayata geçiriliyor
"Gençlerin geleceğe hazırlanması", "Kadınların iş gücüne katılımı", "İklim acil durumu ile kalıcı mücadele" ve "Biyoçeşitliliğe destek" olarak belirlenen 4 ana başlıkta, Sabancı Topluluğu iştirakleri tarafından hayata geçirilen 32 sosyal proje, bir yandan Türkiye’nin toplumsal kalkınmasına destek verirken bir yandan da ülkemizde gönüllülük konusunda önemli bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Sabancı Topluluğu, seferberlik kapsamında gerçekleştireceği tüm çalışmaları, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 10 Kasım’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e armağan etmeye hazırlanıyor.

"Cumhuriyet; çağdaşlıktır, eşitliktir, sürekli elerlemedir"

Cumhuriyet’in 99’uncu yıl dönümü kutlamaları kapsamında Çanakkale’de düzenlenen seferberlik etkinliğinde konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, "Geçen yıl Topluluğumuzun kuruluş yeri olan Adana’da başlattığımız seferberliği bu yıl ülkemizin farklı bir ucuna, Çanakkale’ye taşıdık. Bir ulusun bağımsızlığını, var olma mücadelesini dünya literatürüne sokan; inancın ve adanmışlığın imkansızlıklara karşı zaferini temsil eden Çanakkale gibi bir yerde, böylesine anlamlı bir tarihte, Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk seferberliğini hayata geçirmekten büyük gurur duyuyoruz" dedi.

Konuşmasında Cumhuriyet’in sadece bir yönetim şekli olmadığını dile getiren Cenk Alper, şunları söyledi: "Cumhuriyet aslında bir yaşam biçimidir. Çağdaşlıktır, eşitliktir, sürekli ilerlemedir. Ve en önemlisi; bu toprakları sevmek, onlara daima sahip çıkmaktır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve değerlerini sonsuza kadar yaşatmak ve bu uğurda yılmadan çalışmaktır. Biz geçtiğimiz yıl Sabancı Cumhuriyet Seferberliğini başlatırken, ülkemize, milletimize, Cumhuriyet’e duyduğumuz sevgiyi çok daha farklı bir şekilde göstermeyi arzu ettik. Karşılıksız sevgiyi aldığımız aksiyonlarla, yarattığımız değerle ortaya koymaya çalıştık. Toplam 7 bin gönüllümüzle 35 bin saatimizi bu seferberliğe ayırdık. Yaklaşık 15 gün boyunca, fidan diktik, çöpleri topladık, atıkları ayrıştırdık, gübreleme yaptık, okul boyadık, kitap bağışladık, ahırlar ve geçici konutlar inşa ettik, yardım kolileri hazırladık. Ve tüm bu işlerimizi de 10 Kasım’da Atamıza armağan ettik."

"15 bin gönüllümüzle yıl boyunca sahadayız"
Bu yıl seferberlik hareketinin kapsamını çok daha genişlettiklerini ifade eden Cenk Alper, "15 bini aşkın Sabancı gönüllümüzle birlikte, Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk seferberliğini hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıl 11 olan il sayısını bu sene 41’e yükselttik. 16 şirketimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz 32 farklı sosyal proje kapsamında 120 etkinlikle birlikte, karşılıksız sevmenin, aslında bu topraklara değer katmak olduğunun bir kez daha altını çiziyoruz. Gençlerimizin geleceğe hazırlanması, kadınların iş gücüne katılımı, iklim acil durumu ile kalıcı mücadelenin sağlanması, biyoçeşitliliğe destek verilmesi gibi farklı başlıklarda hayata geçirdiğimiz ve yıl boyunca devam eden proje ve uygulamalarla, topyekûn bir seferberlik ilan ediyoruz" şeklinde konuşmasını sürdürdü.

Çanakkale’de düzenlenen seferberlik basın toplantısına Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper liderliğinde, yüzlerce Sabancı Gönüllüsünün yanı sıra bölge halkı da katıldı. Çanakkale Pazarlı Köyü Bal Ormanı’na arıların su ihtiyacını karşılamak üzere su depoları ve arı üreticilerinin ihtiyaçları doğrultusunda kamelya yapıldı. Kovanların konulması için orman içerisinde 2 bin 500 adet kovan sehpası yerleştirildi. Bölgede arı üreticilerine kovan desteği sağlandı. 

Çanakkale Gelibolu'da Orman Bakanlığı tarafından yönlendirilen bal ormanına, orman ekosisteminin gereksinimleri ve biyolojik çeşitliliğe katkı sağlayacak ve arıcılık faaliyetlerini ve bal üretimini destekleyecek nektarlı türlerin ekim ve dikimi yapıldı. Bitki örtüsü çeşitlenen bölgeye bal arılarının gelmesi ile arıların yapacağı tozlaşma sayesinde biyolojik çeşitliliğin artması bekleniyor.

Aynı zamanda bitki örtüsü geliştikçe bozulan toprak yapısının miktarı azalacak ve topraklar erozyona karşı korunmuş olacak. 

Bal ormanı ile birlikte bölge halkına ekonomik gelir sağlamak için arıcılık faaliyetlerinin desteklenmesi ve bal üretiminde de önemli artışlar sağlanması planlanıyor. Tüm bu çalışmaların sürdürülebilir ormancılık/doğa temelli çözüm faaliyeti ile gerçekleştirilmesi amaçlanıyor ve bal ormanı ile birlikte 200 milyon arı için yaşam alanı oluşturuyor ve ekosistem için onarıcı dönüşler elde edilmesi hedefleniyor. 

Sabancı Topluluğu tarafından Türkiye genelinde yapımına başlanan yangın söndürme havuzlarından biri de bölgeye yapılıyor.  

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir