Covid-19, Corona Biranın Marka Değeri İçin Bir Tehdit Mi?

Tarihi 1925 yılına uzanan ve Meksika'nın bayrak taşıyıcı markalarından olan Corona bira, kendisi ile aynı ismi taşıyan virüs nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. Bu yazıda markanın tarihini kısaca inceleyip, marka için öngörülerimi paylaşacağım.

Meksika Plajlarından Çıktı, Şimdi 150 Ülkeye İhraç Ediliyor

Grupo Modelo isimli işletme tarafından üretilen Corona bira, enteresan bir marka geçmişine sahip. 2. Dünya Savaşından sonra ekonominin tekrar canlanması ve savaşın izlerinin azalması ile birlikte uluslararası turizm faaliyetleri arttı. ABD'de "babyboomer" jenerasyonunu temsil eden ve üniversitelerde öğrenci olanlar yaz tatilleri için farklı rotalar arıyordu. Dönemin Meksika yönetimi, turizmi teşvik etmek için yeni kararlar alarak sahillerini Amerikalı gençlerle doldurmak istiyor ve ülkeye döviz kazandırmak istiyordu.

Aromasını Güçlendirmek İçin Öğrenciler Limonla Ürünü Birleştirdi

Bu çabalar sonuç verdi ve Meksika sahilleri Amerikalı üniversite öğrencilerinin yaz tatili tercihlerinden biri oldu. Meksika sahillerine giden genç turistler bölgedeki en ucuz ve güzel birayı aramaya başladı. Cam şişede üretilmiş, şişe üzerine kalitesiz bir boya bile baskı yapılmış ve 6 şişesi 1 dolara satılan Corona bira, bu kesim içinde hızlı yayıldı. Biranın güçlü bir aroması ve tadı olmadığı için öğrenciler bu birayı limon ile tüketmeye başladılar. Günümüzde markanın jenerik olarak nitelenebilecek sunumlarından biri olan "şişe ucuna limonla servis" ritüeli bu dönemden markaya miras kalan bir özellik. Corona Bira'ya gösterilen bu yoğun ilgi üretimin artmasına ve ardından yurt dışına açılmaya giden süreci başlattı. İhracat yapılan ülkelerin başında ABD yer aldı. Meksika'ya tatile gelen gençler, aynı birayı okul döneminde ABD'de tüketmek istiyorlardı.

Geçen Hafta Yapılan Ankete Göre, Tüketicilerin %16'sı Corona Bira ile Corona Virüs Arasında Bağlantı Olup Olmadığından Emin Değiller

Corona Bira, günümüzde 150 ülkeye ihraç edilen bir marka olurken şimdilerde bir isim krizi yaşıyor. Covid-19 yeni tip virüs, "corona virüs" olarak akıllara kazındı. Bu da ismi virüs ile aynı olan marka için ister istemez bir problem meydana getirdi. ABD'de yapılan bir ankete göre 737 katılımcıdan %38'i corona virüs tehlikesi bitene kadar Corona bira satın almayacaklarını belirtti. Corona bira tüketicisi olan %4'lük bir kesim de virüs tehlikesi geçene kadar birayı satın almayacaklarını belirtti. Katılımcıların %14'ü sosyal bir ortamda Corona bira sipariş etmekten kaçınacağını, %16'sı da Corona virüs ile Corona bira arasında bir bağlantı olup olmadığı konusunda kafasının karşılık olduğunu belirtti. Bildiğiniz üzere, virüsün yapısında olan parçalar bir "taca" benzediği için virüsün adı "corona" olarak kayıtlara geçmişti.

Marka, bu anketten çıkan sonuçlar üzerine markanın geleceğine yönelik bir kaygı taşımadıklarını belirttiler. Satışların güçlü bir şekilde sürdüğünü ifade ettiler. Buna karşılık ABD'de biranın üreticisi olan Annheuser Busch, virüsün ortaya çıktığı dönemden itibaren ABD'de bira satışlarının %10 azaldığını açıkladı.

Durumun Gidişatına Göre Marka İsminde ve Logosunda Değişiklik Olur Mu?

Corona virüsünün son derece olumsuz bir durum olduğu göz önüne alındığında, anket sonuçlarında da olduğu gibi markaya birtakım olumsuz yansımalar olabilir. Gelişmeler tamamen bir benzerlikten kaynaklanıyor ve markanın duruma müdahale etme gibi bir durumu bulunmuyor. Şu ana kadar gösterdikleri pazarlama iletişimi çalışmalarında da virüsü dikkate almadıklarını açıkça ortaya koydular. İlerleyen süreç ve corona virüsün etkisinin derinleşmesi olasılığı belki de markanın birtakım çalışmalar yapmasını gerektirecek. Bu çalışmalardan önce markanın araştırma şirketlerine daha çok katılımcılı, daha farklı coğrafi bölgeleri ve ülkeleri kapsayan ve daha kapsamlı sorularla hazırlanmış araştırmalar yaptıracağını düşünüyorum. Yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip bir markada radikal değişiklikler yapılıp yapılmayacağını zamanla göreceğiz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir