Coca-Cola, Nasıl Bir Tatil Markasına Dönüştü?

  • Coca-Cola, özellikle 1931 ve 1964 yılları arasında tatillere özel olarak yaptığı reklam kampanyaları sayesinde kendisini bir tatil markası olarak konumlandırdı.
  • Marka yayımladığı tatil reklamlarının odağını Noel Baba olarak belirledi. Bunun yanı sıra Büyük Buhran ve 2. Dünya Savaşı gibi dönemin önemli olayları, dönemin popüler oyuncakları ve çocuklar da reklamlara dahil edildi.
  • İlgili Yazı: Coca-Cola, Bir Zamanlar Kokain İçeriyordu

Birçok kişi için tatil ruhu denince akla ilk gelen markalardan biri Coca-Cola. Tabii ki, bunun son derece makul bir sebebi var. İçecek üreticisi, 1931 yılından beri markalandırma konusunda tatillere özel olarak sıkı bir çalışma yürütüyor. 1931 yılından sonraki yaklaşık olarak 10 yıllık bir süre boyunca tatil dergisi reklamları, Coca-Cola'nın tipik bir tatil markası haline gelmek için tanıdık hikayeleri, popüler kültürü ve güncel olayları nasıl kullandığını gözler önüne seriyor. Brandisty'nin paylaştığı yazıya göre, Coca-Cola şirketi, ilk tatil dergisi reklamı işini D'Arcy Reklam Ajansı'na pasladı. Bu reklam projesinin başındaki isim olan Archie Lee, bu reklam kampanyasının odağına Noel Baba'yı koymayı tercih etti. Bunun üzerine Haddon Sundblom isimli illüstratör, Coca-Cola reklamında kullanılacak olan Noel Baba'yı gerçeğe dönüştürmek için Clement Clark Moore'un 1822 yılında yazdığı "Aziz Nicholas'tan Bir Ziyaret" isimli şiiri kullandı. Ve Haddon Sundblom 1964 yılına kadar Coca-Cola için Noel Baba içerikli tatil reklamları tasarladı. Hatta bu reklamların sonlarına doğru, reklamlarda kullanılacak olan Noel Baba modeli olarak kendisini bile kullandı. Bu durum Coca-Cola'nın bir tatil ürünü olarak konumlandırılmasını sağladı.

Popüler Kültüre ve Güncel Olaylara Yapılan Göndermeler

Coca-Cola başlangıçta sadece asitli içecek makinelerinden tüketiliyordu, ancak 1928 yılında şişelerden içilmeye başlanması ile birlikte, ürün evlere girmeye başladı. 1937 yılı itibarıyla Coca-Cola şişelerinin popülerliği gerçekten arttı ve bu nedenle doğal olarak tatil reklam kampanyası, buzdolabının önünde şişeden Coca-Cola içen o tanıdık Noel Baba'yı içeriyorduTatil reklamlarından birkaçı ise Noel Baba'nın yanı sıra, çocuklara hitap eden dönemin popüler oyuncakları da barındırıyordu. Popüler tatil oyuncakları ve Noel Baba'nın tanıdık görüntüsü, Coca-Cola'nın tatil ürünü ve markası olarak yerini sağlamlaştırdı. Bununla birlikte Coca-Cola yayımladığı reklamlarda güncel olaylara değinmeyi de ihmal etmedi. Amerikanlar 1929 yılında yaşanan Büyük Buhran'ın yaralarını sarmaya çalışırken Coca-Cola, 1938 yılında yayımladığı tatil reklamıyla, yanında küçük bir kız çocuğuyla Coca-Cola'nın keyfini çıkartan Noel Baba portresiyle insanlara hazzı yaşamalarını hatırlattı. 1943 yılında, Amerikanlar 2. Dünya Savaşı'na hazırlanırken ise savaş çabalarını desteklemek için bir elinde Coca-Cola diğer elinde ise omzuna yüklediği, oyuncaklar ve savaş bağları ile dolu olan bir çuval bulunan Noel Baba'nın yer aldığı bir reklam paylaştı. Amerikan askerleri 2. Dünya Savaşı'ndan vatanlarına geri dönerlerken bile, Coca-Cola yaptığı reklamlarla bu durumu avantajına çevirmeye çalıştı. Öyle ki, markanın 1945 yılında yayımladığı tatil odaklı reklamında, evine döndüğünde bir not ve onun yanında duran Coca-Cola şişesi ile karşılaşan Noel Baba yer alıyordu. 1931 ve 1964 yılları arasında, The Coca-Cola Company ve D'Arcy Reklam Ajansı, reklamları klasik tutmayı ve bu reklamlarda zaman zaman çocuklar ve oyuncaklar, genel olarak ise Noel Baba ile birlikte ürünlerine odaklanmayı tercih etti. Noel Baba'nın tanıdık hikayesi, asitli içecek makinelerinden şişelere olan popüler kültür değişimi, Büyük Buhran ve 2. Dünya Savaşı gibi o dönem gerçekleşen önemli olayların ve dönemin popüler oyuncaklarının reklamlara dahil edilmesi gibi etkenlerin hepsi Coca-Cola'nın bir tatil markası olmasına yardımcı oldu.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir