Chatbotların Geleceği Neden Parlak?

Son yıllarda hayatımızın pek çok alanında kullanmaya başladığımız chatbotların geleceği şu an bulunduğu konumdan daha mı parlak? Veya bu çıkarımlara hangi veriler aracılığı ile varabiliyoruz? Bu hafta sizlerle bunu irdelemek istedik. Daha önceki yazılarımızda chatbotları iş modelinize neden entegre etmeniz gerektiğini, markalar açısından chatbot kullanımının verimli olup olmadığını tartışmıştık. Aynı zamanda chatbotları markalarına doğru şekilde entegre eden ve iyi sonuçlar alan bazı markaları da sizlerle paylaştık. Bu yazılardan da anlaşıldığı üzere chatbotlar artık markaların da tüketicilerin de benimsediği bir teknoloji olma yolunda hızla ilerliyor. Hem işletmeler için hem de tüketiciler için pek çok avantajı olmasının yanında, her geçen gün dijitalleşen dünyada teknolojinin insana en çok dokunduğu ve insani değerleri en çok taşıyan (taşımak zorunda olan) tarafı olduğunu söylemek de mümkün. Geride bırakmak üzere olduğumuz 2018 yılına baktığımızda; Google Trends’e göre chatbotlarla ilgilenilme oranı yüksek. Facebook IQ’nun 2017 ve 2018 Ocak ayları kıyaslamasını yaptığımızda ise aradaki uçurum bize bazı ipuçları verebilir.

Peki en çok kimler chatbotlar ile ilgileniyor?

Tabloda da görüldüğü gibi erkekler kadınlardan daha çok chatbotlar ile ilgileniyor. Bunu erkeklerin işlerini daha kısa yoldan halletmek istemeleri, teknolojiye daha fazla ilgi duymaları gibi istatistiki verilere bağlayabiliriz ancak bu konu daha farklı araştırmalar gerektiriyor. Bir diğer dikkat çeken veri ise erkeklerde en fazla chatbot ilgisi 25-34 yaş aralığında iken 34-49 yaş aralığındaki kadınlar diğer yaş gruplarındaki kadınlara nazaran chatbotlar ile daha fazla ilgileniyor. “Gartner’a göre 2020 itibariyle chatbotlar müşteri destek etkileşimlerinin yüzde 85’ini gerçekleştirecek. Ortalama tüketicisi eşinden fazla iletişimi botlarla gerçekleştirecek.” Bu veriye baktığımızda ise ön görünün doğruluk payını şu ana kadar paylaştığımız istatistikler aracılığı ile de görebilirsiniz.  Bu durumla bağlantılı olarak; “Business Insider raporuna göre 2020 yılı itibariyle işletmelerin yüzde 80’i chatbot isteyecek.” Chatbotların bir problemi çözme veya bir soruya yanıt verme hızını düşündüğümüzde zamanın giderek artan önemi devreye giriyor ve chatbotların kullanımının artması gayet anlaşılabilir oluyor. Teknolojik ve yazılımsal olarak da her geçen gün kendini geliştiren chatbotların geleceklerinin neden parlak olduğunu özetlemeye çalıştık.  Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…
SOR’UN Kimdir? SOR’UN, şirketlere entegre ve dijital müşteri deneyimi yönetimi konusunda özelleştirilebilir çözümler sunar.  Yapay zeka ve doğal dil işleme destekli ChatBot’lar ile müşteri iletişimi süreçlerinde dijital dönüşümünün hızlanmasına ve bu sayede iletişim merkezi maliyetlerini azaltma konusunda yardımcı olmaktadır.
Hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki onlarca şirketin müşterileri ile yaptığı milyonlarca görüşmenin altyapısı sağlayan SOR’UN finans, sigorta, e-ticaret, kamu, otomotiv ve daha birçok sektörde yer alan kurumsal müşterilerine ihtiyaçlarına göre geliştirdiği çözümler ile bölgesel ölçekte müşteri deneyiminde dijital dönüşümün öncüsü olmaktadır.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir