İlk duyduğunuzda kulağa inanılmaz gelse de gerçek bu. İşinizi iyi yapabilir, küresel ölçekte bir marka olabilir ve sağlam ekonomik yapınızla olası ekonomik krizleri iyi bir şekilde atlatabilirsiniz. Fakat her şeyin başı olan
tedarik zincirini ve
lojistik altyapıyı profesyonel ve yeterli bir şekilde kurmazsanız, krizi göz göre göre çağırıyorsunuz demektir. Düşünsenize, dünyanın dört bir yanında adınızı duyurmuş ve köklü bir geçmişe sahip bir markasınız. Logonuzu ya da adınızı gören herkes şıp diye sizi biliyor ve sizin ürünlerinizi yakından tanıyor ama o da ne? Stoklarınızda talebi karşılayacak kadar malzemeniz yok. Böyle iş mi olur? Gelin görün ki oldu. Ünlü tavuk restoranı zinciri
KFC, geçen hafta sonu
Birleşik Krallık çapında stok krizi yaşadı. Yani kısacası, koca zincir mağazanın koca ülkedeki şubelerinde
tavuk bitti.
Birleşik Krallık’taki 900 KFC restoranının çoğu, geçici olarak kepenkleri indirdi. Sorun, KFC’nin lojistik operasyonlarını kısa bir süre önce emanet ettiği DHL tarafından kaynaklandı. Ülkedeki KFC restoranlarının yarısından fazlası sınırlı sayıda menü ve her zamankinden daha kısa süren çalışma saatleri dahilinde yeniden açılsa da birçok restoran kapalı kaldı. Hatta kapalı restoranların bu hafta sonu da hizmet veremeyeceği söyleniyor.
Bu olay Türkiye’de yaşansa verilen tepkilerin yoğunluğunu tahmin etmemiz zor ama Birleşik Krallık’taki KFC müşterileri bundan öylesine muzdarip olmuş ki bir Londra semti olan Tower Hamlet’teki polis merkezine KFC ile ilgili şikayetler yağdırdı. Sonunda merkez, konunun yetki ve görev alanında olmadığını Twitter’dan duyurma ihtiyacı duydu. Sorun bu denli toplumsal bir hâle gelmişken sosyal ağlara yansımaması doğal olarak imkânsızdı. #KFCCrisis etiketiyle Twitter’ın popüler konuları arasında kendine yer bulan olayın, KFC marka saygınlığına kalıcı bir hasar bırakıp bırakmayacağı da sorgulandı.
Marka ise beklenen sıradan basın açıklamalarının aksine, eğlenceli bir yaklaşım sergiledi. Geçen hafta sonu internet sitesinden bir mesaj yayınlayan KFC “Tavuklar restoranlarımız yerine, yolun karşısına geçti.” dedikten sonra açıklamasına, logosunda da kullandığı kurucusu Colonel Sanders'a atıf yaparak şöyle devam etti:
“Colonel bu sorun üzerine çalışmayı sürdürüyor. Yeni bir lojistik ortağımız oldu ama kendisi bir diş problemi yaşadı. Ülke çapında 900 restoranımızın böyle bir sorunla karşı karşıya gelmesi oldukça karışık bir durum. Kaliteden taviz vermeyeceğiz. Bu nedenle tedarik sağlayamayan restoranlarımız kapalı kalacak ve geri kalanlar daha kısa sürelerle ve sınırlı sayıda menüyle hizmet verecek. Sorunun son birkaç gündür bazı müşterilerimizin canını sıktığını ve kızartılmış tavuk istediğinizde hayal kırıklığı yaşadığınızı biliyoruz ve bunun için çok üzgünüz. Ekiplerimiz, yeniden normal işleyişimize dönmemiz ve size hizmet verebilmemiz için gayretle çalışıyor. Sizi yakında restoranlarımızda görmeyi diliyoruz.”
[embed]https://twitter.com/MPSTowerHam/status/965951677105917952[/embed]
Elbette KFC her ne kadar işi şakayla karışık bir söyleme vurup eskilerin deyimiyle zevahiri kurtarmaya çalışsa da sosyal medyadan olumsuz yorumlar ve sert eleştiriler almaktan kurtulamadı. Krizi mercek altına alan sosyal medya gözlemi ve analizi yapan Digimind, Twitter’da KFC hesabını etiketleyerek konudan bahseden Birleşik Krallık konumlu profillerden gelen yaklaşık 3000 tweet’in olumsuz nitelikte olduğunu söyledi ki bu sayı, konu hakkında paylaşım yapan Birleşik Krallık kaynaklı tweet’lerin yüzde 38’ine denk geliyordu.
Aslında bütün bu olup bitene ve sonucunda yaşanan trajikomik olarak niteleyebileceğimiz krize, farklı açılardan bakarak farklı izlenimler edinebiliriz. Markanın kriz sonrası yaptığı açıklama kimilerine göre eğlenceli olabilir ve bu gerçekten de krizde bile kendisiyle dalga geçebilen, sempatik olabilen bir marka imajı çizebilir. Fakat diğer yandan gelen olumsuz yorumları engellemede yetersiz kalabilir, hatta zaten sinirli olan bir müşteri kitlesini daha da sinirlendirerek, onları dikkate almayan bir marka olarak da gösterebilir. Bu başarısızlığın altından güleryüzlü bir tavırla çıkmayı planlayan marka, sosyal ağlarda taleplerine karşılık bulma isteği daha da yükselen bir müşteri kitlesini umursamazsa, çıkacak fatura beklenenden daha ağır olabilir. Çünkü kendini dinletemediğini, bu yüzden de yakınlık duyduğu marka tarafından yalnız bırakılmış hisseden müşteriler sadakatini kaybederler. Evet, tıpkı bir noktaya gelindiğinde yeterli ilgiyi göremediğine karar veren eski sevgililer gibi.
[caption id="attachment_73990" align="alignnone" width="800"] KFC'nin yaşadığı kriz hakkında logosu üzerinden dalga geçenler de vardı.[/caption]
Diğer yandan ise bu toz duman içinde belki de marka imajı KFC’den de çok zedelenen bir taraf varsa o da kendini dünyanın en büyük ve en hızlı lojistik şirketi sayan DHL olmalı. Zira nesnel olarak baktığımızda sorun dolaylı olarak KFC’yi etkilese de problemin esas kaynağı DHL.
KFC’ye kaçınılmaz olarak gelir kaybı yaşatan bu krizin kısa süreli ve marka açısından çözülemeyecek bir sorun olmamasını ise işin teselli verici tek boyutu olarak kabul edebiliriz. Markanın internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarında yaptığı düzenli açıklamalar durumla ilgili şeffaflığını gösterse de, KFC’nin lojistik operasyon sürecinde yeni bir firmayla çalışmaya karar vermeden önce gerekli fizibiliteyi yapıp yapmadığı, yaptıysa bunu ne kadar doğru ölçeklerle başarabildiği noktalarında büyük soru işaretlerinin doğduğu da bir gerçek.
[caption id="attachment_73991" align="alignnone" width="800"] DHL, dünyanın en büyük lojistik ve kargo şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor.[/caption]
Bakalım KFC bu krizi ne zaman tamamen atlatacak, daha da önemlisi aynı ya da benzer bir sorunu Birleşik Krallık’ta veya başka bir ülkede yaşayacak mı? Öyle görünüyor ki tedarik altyapısıyla ilgilli yaşanan bu problem, Demokles’in Kılıcı gibi markanın tepesinde bir süre daha kalmaya devam edecek.