Son zamanlarda ortaya çeşitli işlevleri gerçekleştiren birçok yapay zekâ aracı çıktı. DALL-E gibi yapay zekâ araçları metinlerden görsel oluşturabilirken ChatGPT gibi yapay zekâ dil modelleri sayfalarca blog ve makale yazabiliyor. Peki, yapay zekânın yazdığı herhangi bir metni bir insanın yazdığı metinden ayırt etmemiz mümkün mü? Harvard Üniversitesi ve MIT-IBM Watson Lab’dan araştırmacılar bu soruya odaklandılar ve yapay zekâ tarafından üretilen metinleri tespit edebilen yapay zekâ tabanlı GLTR'yi (Giant Language Model Test Room/Dev Dil Modeli Test Odası) geliştirdiler.
Yüzde 72 doğruluk oranına sahip
GLTR, yapılan testlerde yüzde 72 oranında bir başarı gösterdi. Araştırmacılar tarafından paylaşılan sonuçlara göre, GLTR insanların sahte metinleri tespit etme oranını yüzde 54'ten yüzde 72'ye çıkardı. Algoritma, metindeki istatistiksel sözcük dağılımlarını kullanarak farklılıkları tanımlayabiliyor. Temel önermesi, eğer bir metin bir dil modeli kullanılarak oluşturulmuşsa, o zaman bir insan tarafından yazılmış bir metinden daha tahmin edilebilir bir kelime dizisine sahip olacaktır. Ayrıca, yapay zekâ tarafından oluşturulan cümleler, dilbilgisi açısından doğru olsa da gerçekte anlamsız metinlerden oluşabiliyor.
Metinleri istatistiksel analiz eden GLTR, en tahmin edilebilir kelimeler için yeşil rengi, daha az tahmin edilebilir kelimeler için kırmızıyı ve en az tahmin edilebilir kelimeleri ise mor rengini kullanıyor. Bir metinde ne kadar yeşil ve sarı renkli kelime varsa, metnin yapay zekâ tarafından yazıldığı o kadar kesinleşiyor.
Yazılan metinlerin yapay zekâya mı yoksa bir insana mı ait olduğunu tespit etmek amacıyla geliştirilen GLTR'yi buradan deneyebilirsiniz.