Ülkemizde meydana gelen deprem felaketinin ardından, deprem sırasında veya sonrasında kullanabileceğimiz birçok girişimle karşılaştık. Depremzedelerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geliştirilen veya düzenlenen bu girişimlerin bazıları barınma bazılarıysa iş ihtiyacını gidermeyi amaçlıyor. Başarsoft tarafından geliştirilen DepremRiskim adlı uygulama ise depremden önce yapılması gerekenleri odağına alıyor. Binanın zarar görebilirliğine ilişkin bir tahmin raporu oluşturulabilmesi için geliştirilen DepremRiskim, bir deprem hasar tahmin uygulaması olarak karşımıza çıkıyor.
Binanızın zarar görebilirliğine ilişkin bir tahmin raporunu inceleyin
DepremRiskim, 2018 yılında e-devlet'te ayınlanan verilerden yararlanılıyor. Kullanıcı, uygulamanın konum erişimine izin vererek deprem analizi yapmak istediği binayı harita üzerinde işaretliyor. Verilen adres bilgisinin ardından reverse geocode ile bu bilgiler koordinata dönüştürülüyor. Bu aşama tamamlandıktan sonra, binanın bulunduğu bölgeye ait sismik dereceler hesaplanıyor ve binanın hangi sismik bölgede olduğu bilgisi sismik haritadaki değerler ile çakıştırılarak belirleniyor.
Kullanıcılar, FEMA (Federal Acil Durum Yönetim Kurumu) standartlarına göre hazırlanmış bina görsellerinden seçtikleri binaya ait tip seçimi yapabiliyor. Yine aynı şekilde kullanıcılar düşey düzensizlik ve/veya plan düzensizliği ile ilgili seçimler de yapabiliyor. Kullanıcı seçimlerinin ardından skor hesapları yapılıyor. Toprak tiplerine göre 4 farklı skor hesabı ortaya çıkıyor.
Dört farklı skor hesabı yer alıyor
Değerlendirme sonucunda 4 farklı skor hesabı ortaya çıkıyor. FEMA-154’de belirtildiği üzere, hasar riski S=1 olduğunda, bir bina için beklenen yer sarsıntısında büyük hasar olasılığı 10'da 1'dir. S=2 olduğunda bu oran 100'de 1'e, S=3 olduğunda ise 1000'de 1'e karşılık gelir. Yüksek bir S skoru, iyi bir deprem performansını gösterirken, düşük bir S skoru zayıf deprem performansını işaret eder. Genellikle, S skoru 2'den küçük olan binaların deprem performansı yetersiz ve can güvenliği için riskli olarak değerlendirilir. S skoru 2'den düşük olan herhangi bir değerin olması durumunda, binanın depreme dayanıklılığı ile ilgili bir uzmanla görüşülmesi tavsiye edilir. Eğer deprem sonrası hızlı toparlanma veya binanın kullanılabilirliği önemliyse, S=3 veya daha yüksek bir skor tercih edilir.
DepremRiskim'de hazırlanan raporlar, kullanıcının sunmuş olduğu bilgiler doğrultusunda oluşturuluyor. Girişim, gerçek deprem dayanıklılığı analizinin ancak uzmanların yapacağı detaylı analiz ve incelemeler sonucunda ortaya koyulabileceğini söylüyor. DepremRiskim'i App Store, Google Play Store ve Huawei AppGallery'den indirebilirsiniz.