Allianz Sigorta'nın "Sen sadece sevdiğini söyle" sloganıyla yayınladığı yeni reklam filmi izleyiciler tarafından çok beğenildi. Sağlık ya da hayat sigortası son derece önemli bir ürün. Markalar açısından tüketicilerle ilişkide dikkat ve özen gerektiren, tüketiciler açısından da hassas oldukları bir hizmet. Son 1 haftadır yoğun olarak televizyon, radyo ve sinema mecralarında yayınlanan reklam filmi, etkileyici senaryosu ve müziği ile kısa sürede dikkat çekmeyi başardı.
https://www.youtube.com/watch?v=xqTMwO6ha3U
Markanın Facebook sayfasında paylaşılan reklam filmi, 293 bin görüntülenme, 4 bin 500'e yakın beğeni 2388 paylaşım ve %95'i tebrik mesajından oluşan 302 adet yorum gibi önemli sonuçlar elde etti.
Yine Allianz Türkiye Twitter sayfasında paylaşılan reklam filmi ise 311 retweet ve 450 beğeni rakamlarına ulaşmış.
Bu rakamları sosyal medya alemi için çok büyük rakamlar olduğu için değil mevcut durumu ortaya koymak için paylaşıyorum. Gerek reklamcılık camiası gerekse izleyiciler tarafından büyük beğeni toplayan ve etkileyici bulunan bu reklam neden bu kadar dikkat çekti? Neyi doğru yaptılar? Nasıl farklılaştılar? İzleyicileri etkileyen şey neydi? İşte bu soruların cevapları…
Doğru strateji ve marka konumlama
Allianz Sigorta,tüketicisiyle olan ilişkisinde durduğu yeri bu reklam ile çok net anlatıyor. "Siz yaşadığınız olumsuz durumlarda sevdiklerinize destek olmaya odaklanıp onlara sevginizi gösterin. Geri kalan her şeyi biz hallederiz. Biz bunun için varız." Bu sözlerin bir sigorta şirketi için gerek tüketiciyle doğru empatinin kurulması gerekse markasının sunduğu hizmetin anlamını açıklaması açısından doğru bir konumlandırma ifadesi olduğunu düşünüyorum.
Hikayeleştirilmiş duygusal iletişim dili
Marka, doğru bir okuma yaptıktan sonra tüketicisine bu bakış açısını yine doğru bir şekilde anlatmayı başarmış. Yaratıcı süreçte
softsell olarak adlandırılan psikolojik çekicilik kullanım tekniğiyle duygulara hitap eden
dolaylı anlatım yapılmış. Farklılaşmanın zor olduğu sigorta sektöründe marka,
tüketici yönlü duygusal bir yaklaşım ortaya koymuş. Reklamda yer alan 3 farklı yaşam kesiti de seçilen oyuncuların başarılı performansları sayesinde markanın mesajının iletilmesine doğru bir zemin hazırlamış. Sosyal medyadaki yorumlara göre özellikle eşine destek olan kadın rolündeki oyuncu Songül Sevdik'in performansı çok etkileyici bulunmuş. İnsanlar aslında eşi kanser olan kadının yaşadığı gerçek üzüntü ve sevinçten etkilendiler.
Mesajı bir hikayenin içerisine yerleştirerek verdiğinizde izleyici izlediği şeyi "reklam- beni kandırmaya çalışan şey" olarak algılamaktan uzaklaşıyor. İnsan en kolay hikaye, müzik ve oyunla öğrenir. Unutmayalım!
Doğru seçilmiş etkileyici müzik
Allianz Sigorta reklam filminde İbrahim Tatlıses'e ait "Haydi Söyle" şarkısını Kalben adlı bir şarkıcı başarılı bir şekilde (coverlamış) seslendirmiş. Filmin başından itibaren bu etkileyici şarkı, izleyiciyi etkisi altına alıyor. Bir zamanlar dilden dile dolaşan bu şarkı bir anda tozlu raflardan çıkıp yeniden duygulara hitap etmeyi başardı.
Müzik, daha geniş anlamıyla her türlü işitsel öğe, reklamcıların sürekli başarıyla kullandığı etki uyandırma yöntemlerinden biridir. Verilmek istenen mesajın etkisini artırmak için olmazsa olmazlardan biridir jingıl. Nil Karaibrahimgil jingılı ve AK Parti reklamlarından tutun da otomobil kapılarının kapanma sesine kadar varan bu konuyu biliyorsunuz zaten. Sözün özü marka, bu reklam filminde kullanmış olduğu şarkı ile izleyicileri, vermek isteği mesaj etrafında bir duygusal atmosfere sokmayı başarmış. Doğru şarkı seçilmiş. Doğru iş yapılmış.
Son olarak sosyal medyada bu reklam filmi ile ilgili paylaşılan görüşlerden şu sözler öne çıkıyor:
"Sırf bu reklam için Facebook sayfanızı bulup tebrik etmek istedim."
"Bana reklamı sevdirdi."
"Her izlediğimde ağlıyorum."
"Benim reklam ödülüm Allianz Sigorta için."
"Film gibi olmuş, dizi fragmanı sandım."
Bunlar olumlu mesajlar. Diğer taraftan bu reklamı beğenmeyen bir kesim de var. Reklamın duygusal tonunu "duygu sömürüsü" olarak değerlendiren de var, yakınları hasta olan kişileri çok üzeceğini düşünen de var. Saygı duymak lazım.
Allianz Sigorta'yı ve yaratıcı ajans 1000Volt'u tebrik ederim.