Ahmet Terzioğlu'na göre yılın reklam kampanyaları

Medina Turgul DDB Executive Creative Director'ü Ahmet Terzioğlu yılın reklam kampanyalarını seçti.

Reklam dünyası, her yıl olduğu gibi 2024'te de yaratıcı fikirlerin ve stratejik hamlelerin yarıştığı, markaların kendilerini ifade etme biçimlerinin her geçen gün daha da çeşitlendiği bir yıl oldu. Bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sektörün önde gelen isimlerine, yılın kendileri için en etkileyici ve başarılı buldukları reklamları sorduk. 

Medina Turgul DDB Executive Creative Director'ü Ahmet Terzioğlu'na göre 2024’ün en iyi kampanyaları...

Reklam dünyasının düştüğü Fomo’lar asla bitmez. Her sene herkes bir klişe bulur ve etrafında geniş bir kalabalık oluşur. Birbirine benzeyen ve aslında hiçbir şeye benzemeyen şeyler böyle kamp ateşleri etrafında ortaya çıkar. Bu ortak payda da buluşmalar tek bir kelimeyle özetlense sanırım o kelime “maalesef” olur. Oysa yaratıcılık odaklı bir alanda olması gereken şey ayrışma, farklılaşma yaratan radikaller ortaya çıkarabilmek olmalı. 2024 yılında radika diyebileceğimiz 3 iş, reklam dünyasının 3 temel Fomo’suna ufuk açacak şekilde meydan okudu. Hem de ne okuma. Bildiğimizi unutturacak cinste ayrı, farklı ve radikal, 2024’ün en iyi üç işi. Bu işlerden yola çıkarak 2025’e dair kendime bıraktığım notlarla karşınızdayım.

Spreadbeats

Spotify video özelliğini satınalmacılara anlatmak için onların hayatı olan mecrayı eğlenceli hale getiren bu kampanya basitçe Excel’de “çalınıp oynanan” bir video klip. Gerisi teknolojik bir şiir. Yapay zekâyla zorlama fikirler ortaya koymak yerine craft’a odaklanan bu emek yoğun / low tech proje yıllar sonra bile üstüne düşünmeye değer olmaya devam edecek. Entertainment’tan medyaya, medyadan craft’a dokunmadığı alan bırakmayan Spreadbeats, nasıl düşünmemiz gerektiğine dair bir “unutma egzersizi.” 

Yıktığı Fomo: Yapay zekâ.

Yarattığı Fomo: Teknolojinin yenisi eskisi olmaz.

The Everyday Tactician

Bir ara Metaverse ile alakalı bir şey yapmazsak öleceğiz hastalığına tutulmuştu herkes. Şu anda hayaletlerin gezdiği dijital alanlara para falan ödenmişti. Konuyla alakalı ajanslar kurulmuştu. Fıkra buraya kadar. Oysa zaten gaming dünyası metaverse’ün 1000 yıldır kendisiydi. Dijital agoralarda insanlar tanışıyor, eğleniyor, sohbet ediyor ve ölüyor anılıyordu. Oyunların gerçekle olan ilişkisi sandığımızdan çok daha fazla. Oyun oynamak bir skill set’i, beceri toplamı yaratıyor. Gerçekle kurduğu kusursuz ilişki nedeniyle oyun dünyasına dair pek çok şeyi anlamış bu projeden öğrenecek çok şeyimiz var: Bir gamer FM’de iyi olduğu için takımına lig atlatabilir. 

Yıktığı Fomo: Gaming’le alaklı bir şeyler mi yapsak?

Yarattığı Fomo: Oyunlardaki toplumların kendine has bir sosyolojisi vardır.

Find Your Summer

Bir şeyin güzel gözükmesi tek başına asla yeterli değildir. Biçim ve içeriğin binlerce yıllık uyumu hikaye anlatıcılığının tek ve en mühim kuralını meydana getirir: Anlattığınız şeyin kendine has bir anlatma biçimi olmalıdır. Bu kurala uyarsanız yalnızca “look” yaratan birbirinin aynısı kamera hareketli “vinyetler” silsilesi olmanın ötesine geçersiniz. Youtube’da ne zaman bumper’ına denk gelsem beni gülümseten Find Your Summer kampanyası ürün gerçeğini estetik biçimde bir marka hikayesi haline getiren son yıllarda gördüğüm en güzel şey. Juan Cabral, sen koca bir çılgınsın.  (Film dışında outdoor uygulamaları ve güneşi bulmamızı sağlayan mobil app fikriyle örülen kampanya 360’ında dönüp dolaşıp aynı yere gelmediğinde güzel olduğunu bize gösteriyor.)

Yıktığı Fomo: Look.

Yarattığı Fomo: Bağlam her şeydir. Unutma. Biçimle içerik bağlamla birbirine bağlanır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir