iPhone 5, Galaxy S4, Sony Xperia Z, HTC One X, Blackberry Z10 derken akıllı telefon pazarı hiç olmadığı kadar üst düzey cihaza sahip oldu. Her ne kadar Sony Xperia Z, HTC One X ve Blackberry Z10 Samsung Galaxy S4'ün gölgesinde kalmış gibi görünse de, durum aslında pek öyle değil.
Blackberry ile başlayalım. Özellikle iPhone'un çıkışından sonra insanların büyük bir hızla akıllı telefonlara yönelmesine karşın RIM'in ( Research in Motion ) bu değişime tıpkı Nokia gibi ayak uydurmaması, RIM'i neredeyse iflasın eşiğine getiren sürecin başlangıcı oldu. Neredeyse 6-7 dönemdir sürekli zarar açıklayan ve hem yönetimsel hem mali açıdan sıkıntılı günler yaşayan RIM, yeni bir yapılanma döneminin ardından öncelikle ismini RIM'den ürününün ismi olan Blackberry'e çevirdi, ardından ise uzun süredir üzerinde çalıştığı Z10 modelini piyasaya sürdü. 2012'nin ilk çeyreğinde 1 milyon Z10 satışı gerçekleştiren firma, uzun bir aradan sonra kara geçmeyi başardı.
Gelelim Samsung'a. Bir kaç hafta önce amiral gemisi Galaxy serisini güncelleyen ve S4 modelini piyasaya süren Samsung, her zamanki gibi gelişmiş teknolojik özellikleriyle adından sıkça söz ettirdi. Sahip olduğu 8 çekirdekli işlemci ve 2 GB ram ile Galaxy S4, kendinden birkaç hafta önce duyurulan HTC One X ve Sony Xperia Z'yi henüz piyasaya çıkmamışken bir anlamda yarış dışı bıraktı. Her ne kadar durum Samsung açısından toz pembe görünse de teknolojik özelliklerinin haricinde kullanıcılara hiç bir artı özellik sunamaması, tercih edilme noktasında sıkıntılar yaratabilir. Donanımsal farklılıkların deneyim noktasında önemli bir artısının olmadığı piyasa koşullarında yalnızca bu alana yatırım yapmak, kısa vadede olmasa da uzun vadede Samsung'un başını ağrıtacak gibi görünüyor. Neredeyse her segmente yönelik bir ürünü bulunan Samsung, bu oyunu daha ne kadar bu hamlelerle götürecek merak konusu.
Blackberry'le bir anlamda aynı kaderi paylaşan bir diğer firma Nokia. Merkezlerinin yer aldığı binayı satmaya kadar uzanan yoğun bir mali sıkıntının içine giren ve bir anlamda Microsoft ile yaptığı anlaşmayla belini geleceği belli olmayan Windows Phone işletim sitemine bağlayan Nokia, oynamış olduğu kumarı kazanmışa benziyor. Windows Phone her ne kadar iOS ve Android kadar gelişmiş bir uygulama pazarına sahip olmasa da yenilikçi arayüzünün yanında sunmuş olduğu Windows özellikleriyle ön plana çıkıyor. Bunun yanısıra Nokia'nın büyük bir çoğunluk tarafından onayını almış bir tasarıma sahip olması da Nokia'yı üst sıralara taşıyan ve geleceğe daha umutlu bakmasını sağlayan temel etkenlerden biri.
Gelelim son olarak HTC ve Sony tarafına. Özellikle Sony'nin neredeyse Blackberry ve Nokia ile aynı kaderi paylaştıklarını söyleyebiliriz. Sony'nin akıllı telefon trendini tam anlamıyla yakalayamamasının yanında firma olarak geçirmiş olduğu büyük bir mali buhranın ardından, küçülmeye gitmesi de Sony açısından işlerin bu noktaya gelmesine yol açtı. Xperia serisinin Arc modelleriyle istediğini pek alamayan Sony, üzerinde yoğun olarak çalıştığı belli olan Xperia Z modelini geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdü. Hem tasarım hem de başta su geçirmezlik olmak üzere teknolojileriyle ön plana çıkan Xperia Z, Sony'nin diğer büyük üreticilerle rekabet noktasında amiral gemisi olacağa benziyor.
HTC ise tanıttığı yeni One modeliyle oldukça iddialı. Her ne kadar bir takım tedarik sıkıntılarından dolayı piyasaya çıkışı bir süre ertelense de, HTC CEO'su Peter Chou'nun " Eğer HTC One başarız olursa istifa ederim " açıklamasıyla firma tarafından ne kadar iddialı olduklarının bir göstergesi.
Genel tabloya bakacak olursak, piyasanın neredeyse tüm oyuncularının üst düzey modellere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Akıllı telefon tarihinde şimdiye kadar görülmemiş bir rekabete sahne olmasını beklediğim önümüzdeki dönem, özellikle Apple'ın yeni iPhone'u piyasaya sürmesiyle iyice kızışacak. Tüm bu rekabetin tüketiciler açısından yararlı olduğunu göz önüne alırsak, önümüzdeki günlerin birçok sürprize ve gelişmeye gebe olduğunu söyleyebiliriz.