Adidas, 2. Çeyrekte 394 Milyon Dolar Zarar Etti

Geçtiğimiz nisan ayında sizlere salgın nedeniyle Adidas‘ın dünya genelindeki mağazalarının %70’inden fazlası kapalı kaldığı için şirketin daha fazla e-ticaret odaklanma kararı aldığından bahsetmiştik. Şirketin yılın ilk çeyreğindeki net satış geliri %19 düşüşle 4,7 milyar dolara, net geliri ise geçen yılın aynı dönemine göre %97 azalarak 20 milyon euro’ya gerilemişti.
Spor giyim markasının dün açıkladığı ikinci çeyrek sonuçlarına göre, şirket ikinci çeyrekte de büyük bir zarara uğradı. Business Insider’ın aktardığı bilgilere göre, ikinci çeyrekte şirketin satışları %35 düşüşle 4.3 milyar dolara geriledi ve şirket, 394 milyon dolar zarara uğradı.
Bu olumsuz tabloya rağmen, spor giyim devi, e-ticaret tarafında olağanüstü bir büyüme sağladı. Online satışlar, ikinci çeyrekte neredeyse ikiye katlanarak %93 oranında artış gösterdi ve Adidas’ın toplam işinin üçte birinden fazlasını oluşturdu. Bu arada bu rakamlar, Adidas’ın kendi internet sitesinden ve iş ortaklarının internet sitelerinden yapılan satışları kapsıyor.
Yılın ikinci çeyreğinde Adidas’ın kendi markası için genel satışlar %33 oranında azaldı. Ancak spor giyim markasının sahibi olduğu Reebok markası için durum daha da kötüydü. Büyük ölçüde ABD pazarına bel bağlayan markanın gelirleri, ikinci çeyrekte %42 düştü.
Tüm bunların yanı sıra Adidas, üçüncü çeyrekte satışlar yine düşecek olsa da, herhangi büyük bir karantina olmayacağını varsayarak kara geçmeyi beklediğini ifade etti.
McDonald’s, Sosyal Mesafeyi Millilerle Koruyor

McDonald’s, milli takım oyuncularını taraftarla buluşturuyor. Çalışanları ve müşterilerinin sağlığını korumak için restoranlarında sosyal mesafeye uygun düzende hizmet veren McDonald’s, lezzet sponsoru olduğu A Milli Erkek ve Kadın Futbol Takımı’nda […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Perakende Sektöründe 2020 Nasıl Geçti?

Hem Türkiye hem de dünyada perakende sektörü, daha önce hiç yaşanmamış bir dönemden geçti. 2020 yılında perakende sektöründe tam anlamıyla bir fırtına yaşandı. Yıla hızlı başlayan sektör mart ayı itibariyle COVID-19 salgınıyla tanıştı ve karantinayı öğrendi. Kısa süre temel gıda maddelerinde stok sorunu yaşansa da hızla toparlanan sektör online ticarete yöneldi. Yaz aylarını ilk kapanma dönemiyle temkinli atlatan perakende dünyası sonbaharda ise ikinci dalgaya daha hazırdı. Online dünyaya ayak uyduran tüketiciyle birlikte perakendeciler her şeye rağmen yılı yatay kapatmayı umuyor.
Perakende analitiği, büyük veri analizi ve yeni nesil perakende araştırmaları kurumu REM People, perakendenin 2020 yolculuğunu şu şekilde özetledi:
İlk Çeyrek Umutlu Başlamıştı
Perakende sektörü küresel krizle ve kurlarla savaştı ancak 2020’nin ilk 3 ayını her şeye rağmen hızlı geçirdi. Sektör tüm zorluklara rağmen hiçbir zaman COVID-19 salgını kadar ağır bir yıkımla karşılaşmadı. Toplamda 1.4 trilyon liralık büyüklüğe sahip Türkiye perakende pazarı, her şeyden habersiz yılı %10’luk büyüle ile kapatmayı planlıyordu.
Mart: Salgın Başlıyor
Çin’de 2019’un sonunda başlayan COVID-19 salgını mart ayında ülkemize ulaştı ve ilk vakalar görülmeye başlandı. Vakaların artmasıyla birlikte 11 mart itibariyle kapanmalar başladı. Panikle birlikte tüketiciler marketlere koştu ve temel gıda maddelerinde kısa süreli bir stok sorunu yaşandı.
Panikle Stoklar Tükendi
Herkes gıda sorunu yaşanacağını düşünürken yerli üreticiler ve organize perakendecilerin "Gıda sorunu yaşamayacağız." açıklamaları tüketiciyi sakinleştirdi ve marketlerdeki yoğunluk azaldı.
AVM ve Mağazalar Kapandı
Mart ayının sonunda alınan önlemlerle birlikte alışveriş merkezleri ve mağazalar kapılarını kapattı. Sadece marketler, küçük esnaf ve eczaneler tüketicinin temel ihtiyaçları için açık kaldı.
Tüketici Online'a Alıştı
Mart ve nisan aylarında mağazalar kapanınca ve karantina başlayınca tüketiciler ihtiyaçlarını karşılamak için çareyi online ticarette buldu. Kargo şirketleri zaman zaman yoğunluğa cevap veremedi. Eve servis yemek sektörü ve kargoda yeni yatırımlar yapıldı, mevcut araç parkı büyütüldü.
Z Kuşağı Değişti
Salgın sürecinde neredeyse tüm kuşakların davranışları değişti. Y Kuşağı harcamalarını azaltırken Z Kuşağı stokçuluğa başladı. X Kuşağı ise online alışverişe alıştı.
İlk Dalgada Küçük Esnaf Büyüdü
Karantina döneminde tüketiciler kendisine daha yakın olan bakkal, büfe, küçük market ve şarküteri gibi küçük esnaftan alışveriş yapmaya başladı. REM People’ın Esnaf Barometresi’nin sonuçlarına göre; pandeminin ilk dalgasında mevsimsel etkilerle birlikte 2,5 milyon haneyi geçindiren 300 bin küçük ölçekli işletmenin satışı 18 puan arttı.
Mayısta Stokçuluk Bitti
Mart ayında temel gıdaya ulaşamama endişesiyle tüketiciler stok yapmaya başlamıştı. Ancak mayıs ayından itibaren gıdaya erişimde sorun olmadığını anlayan tüketiciler stokçuluktan vazgeçti.
Veresiye Defterinin Yerini Kart Aldı
Tüketiciler büyük zincirler yerine küçük esnafa yöneldi, ancak geleneksel kanalda veresiye defterinin yerini kredi kartı aldı. Küçük esnafta kredi kartı kullanılan nokta oranı %89’a çıktı. Kartla yapılan alışveriş ise %35’e çıktı.
Haziranda Temkinli Açılış
Mart ayının sonundan hazirana kadar kapalı kalan mağazalar ve AVM’ler 1 Haziran itibariyle açıldı. AVM’ler ateş ölçümü yaparak ve m2 başına belirli sayıda ziyaretçi alarak çalışmaya başladı.
Temmuzda Moraller Düzeldi
Günlük yaşama dair tüm kültürel, sportif faaliyetlerin başlamasıyla tüketicilerin tatile çıkabilmesi olumsuz algıyı değiştirdi. Salgında rakamların aşağı yönü olmasıyla esnafın morali düzeldi ve endişe oranı %71’den %49’a indi.
Eylülde İkinci Dalga Başladı
Haziranda başlayan normalleşme sürecinde alınan tedbirlerin gevşemesiyle tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de salgında rakamlar yukarı yönlü döndü. Perakende dünyasında endişe yeniden %70’e çıktı.
Yemek Kartları Markette Kullanıldı
Evden çalışmayla birlikte tüketiciler yemek kartlarını artık marketlerde kulanmaya başladı. Bir önceki döneme göre yemek kartlarıyla yapılan gıda alışverişlerinin toplam tahsilat içindeki payı %8’e çıktı.
Kasımda İkinci Zirve
Kasım ayında havaların soğumasıyla birlikte hem mevsimsel grip hem de COVID-19 salgınında sayılar zirveye çıkmaya başladı. Tüketicilerin küçük esnaftan yaptığı veresiye alışveriş 6 puan yükseldi. Kısıtlamalar yeniden hayatımıza girdi.
2020, Aşı Umuduyla Kapanıyor
Hafta sonları ve hafta içi akşam sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte perakendede gıdaya yönelik talep devam ederken kategorilerdeki satış beklentilerin altında kaldı. Sektörün umudu yeni yılda gelecek aşı çalışmaları olacak.
Metro Türkiye’den Market Arabaları İçin Otomatik Dezenfekte Sistemi

Salgın döneminde hijyen uygulamalarını artıran Metro Türkiye, sektörde bir ilk olan yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi. Metro Türkiye’nin tüm mağazalarında uygulanacak yeni sistem ile alışveriş arabaları artık her kullanımdan […]
Alibaba, Çinli Süpermarket Zincirinin %72’sini 3,6 Milyar Dolara Satın Alıyor

Alibaba, Çin'in en büyük süpermarket zincirlerinden biri olan Sun Art'ın çoğunluk hissesini almak için yaklaşık 3,6 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Satın alma tamamlandıktan sonra Alibaba Grup, Sun Art'ın %72'sine sahip olacak.
Diğer ülkelerde olduğu gibi, corona virüs karantinası Çin'deki online yemek siparişlerine olan talebi artırdı ve mağazadan alışveriş yapmayı tercih eden müşterileri kendine çekti. Genel karantina kalkmış olsa da birçok insan alışverişini internetten yapmaya devam ediyor. Alibaba'nın Sun Art'taki yeni yatırımı, Fransa merkezli Auchan Retail International'dan A-RT Retail Holdings'in %70,94'ü satın alınarak yapılacak. A-RT Retail, Sun Art'taki öz sermaye payının yaklaşık %51'ine sahip. Anlaşma sağlandıktan sonra Alibaba, Sun Art'ı mali tablolarında konsolide edecek. Sun Art CEO'su Peter Huang da yeni yönetim kurulu başkanı seçildi.
Alibaba, "Yeni Perakende" stratejisinin bir parçası olarak, RT-Mart'ın da dahil olduğu markaların bulunduğu zincirde %36,16'lık bir pay almak için 2017'de Sun Art'a ilk kez yatırım yapmıştı. "Yeni Perakende" yaklaşımı, fiziksel mağazaları online siparişler için teslim noktalarına dönüştürmek, tedarik zincirlerini entegre etmek ve alışveriş yapanların e-ticaret platformlarında ve fiziksel mağazalarda aynı dijital ödeme yöntemlerini kullanmasını sağlamak gibi adımlarla çevrim içi ve çevrim dışı ticaret arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmayı hedefliyor.
Sun Art'ın Çin'deki 484 perakende satış noktası market alışverişleri için Alibaba'nın Taoxianda ve Tmall süpermarket platformlarına, talebe bağlı yiyecek teslimatı için Ele.me'ye ve lojistik için Cainia'ya entegre edilecek. Müşteriler için bu, daha hızlı teslimat ve daha geniş seçenekler anlamına gelirken Alibaba'ya tedarik zincirini ve iş operasyonlarını iyileştirmek için kullanabileceği daha fazla veri kaynağı sağlıyor.
Metro Türkiye’den Market Arabaları İçin Otomatik Dezenfekte Sistemi

Salgın döneminde hijyen uygulamalarını artıran Metro Türkiye, sektörde bir ilk olan yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi. Metro Türkiye’nin tüm mağazalarında uygulanacak yeni sistem ile alışveriş arabaları artık her kullanımdan […]
Olası 2. Karantinaya Perakende Sektörü Hazır mı?

Corona virüs salgını nedeniyle perakende sektöründe yeni bir çağ başladı. Salgının ilk döneminde temel gıdada stok sorunu yaşanırken alışveriş merkezleri tamamen kapılarını kapattı. Karantina döneminden sonra herkes yeni normale alışırken bu kez ikinci salgın dalgasının ayak sesleri duyulmaya başlandı. Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa’da ve ABD’de hasta sayısı giderek artarken ülkeler yeni kısıtlamaları gündeme almaya hazırlanıyor.
Peki, perakendeciler olası yeni bir salgın dalgasına hazır mı? Yeni nesil araştırma ve perakende teknolojileri şirketi REM People’a göre perakendede köklü değişiklikler var. Uluslararası markalara 43 ülkede perakende analitiği hizmeti veren REM People CEO’su Bülent PEKER, olası ikinci dalgaya karşı perakende sektöründe yaşanabilecekleri anlattı.
E-Ticarete Yatırım Yaptılar
Pandeminin ilk dalgasında geleneksel perakende mağazaları zarar gördü, ancak e-ticaret küresel ölçekte gelişti. Daha fazla perakendecinin e-ticarete yatırım yapmasıyla online rekabet arttı. Bu süreç, daha yaratıcı ve etkileşimli olacağına inandığımız e-ticaret platformlarının dönüşümü ile sonuçlanacak. Perakende dünyası yeni bir salgına karşı artık eskisinden çok daha hazır.
AVM’ler Ne Yapacak?
Başka bir pandemi krizi çıkarsa en çok alışveriş merkezleri etkilenecek. Ziyaretçi sayıları azalırsa satışlar düşecek ve kiralarda büyük bir sorun ortaya çıkacak. Peki alışveriş merkezleri kiracılarının satışlarını artırmalarına nasıl yardımcı olabilir? Cevap yine online’da! Şimdiye kadar alışveriş merkezlerinde barındırdıkları markaları sunan web siteleri vardı, ancak şimdi e-ticareti sayfalarına entegre etme zamanı geldi. E-ticaret sunan eğlenceli etkileşimli alışveriş merkezi web siteleri oluşturmak, kiracılara büyük ölçüde fayda sağlayabilir ve satışlara yardımcı olabilir.
E-Ticaretin Alternatifi Ne?
Lojistik, teslimat veya ödeme süreçleri nedeniyle e-ticarete yatırım yapmaya hazır olmayan perakendeciler ve alışveriş merkezleri için bir alternatif sipariş ve teslimat hizmeti olabilir. Tabii ki bu uygulamada da perakendecinin, tüketicilerin ürünlerini online olarak sipariş etmelerine ve mağazalardan almalarına olanak tanıyan bir web sitesine sahip olması gerek. Bu yöntem alışveriş merkezleri tarafından da düşünülmeli. Böylece mağazalarda geçen süre azalacağı için sağlık ve güvenlik sorunlarını da azaltacak.
Sosyal Medya Olmazsa Olmaz
Online alışveriş artarken perakendecilerin ürünlerini tanıtma şeklini bulundukları bölgelere göre adapte etmesi gerekiyor. Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformları, uygulamalarında e-ticaret hizmetlerini halihazırda uygulamaya başladı. Bloggerlar, YouTuber'lar ve diğer sosyal medya etkileyicilerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulacak.
Peki Eski Günlere Geri Dönebilecek miyiz?
Bazıları bu değişikliklerin geçici olacağını ve pandemi sona erdiğinde her şeyin eskiye döneceğini düşünebilir. Ancak bazıları bunun olmayacağını iddia ediyor. Tüketiciler çevrimiçi alışverişe alıştıkça, tüketici davranışı yeniden programlanacak. Evet, geleneksel mağazalara da ihtiyaç duyulacak, ancak daha çok showroom mantığında olması amacıyla mağazalarının boyutunu küçültebilirler. Alışveriş merkezleri yine de ziyaretçileri çekecek, ancak amaçları her zamankinden daha çok ziyaretçilerine sosyal, boş zaman ve eğlence deneyimi sağlamak olacak.
Apple, Su Üstünde Yer Alan İlk Mağazasını Açıyor

Apple‘ın tasarıma verdiği önem, neredeyse herkesin bildiği bir gerçek. E tabii bu durum, ister istemez Apple’ın fiziksel mağazalarında da kendini gösteriyor. Bu zamana dek dünyanın çeşitli yerlerinde mimarileri ve tasarımlarıyla […]