Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi 2. Dönem [Online]
Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi
14 Kasım-19 Aralık 2020
Pazarlama dünyası hiç olmadığı kadar hızlı bir ivme ile evriliyor…
1,3 milyardan fazla web sitesi dijital ortamda ziyaretçi kazanmak için mücadele verirken, Google üzerinde indeksli sayfa sayısı 130 trilyonu aştı. Artık günde ortalama 600 mesajı doğrudan, 10.000 pazarlama mesajını ise dolaylı olarak gören ve dikkat aralığı 8 saniyeye düşen tüketicileri etkilemeniz gerekiyor. (American Marketing Association)
Dünya genelindeki yoğun ticari rekabet sonucu, modern yönetim, stratejik pazarlama, marka stratejileri, markaya aidiyet gibi kavramlar ön plana çıkarken doğru pazarlama stratejilerini belirlemek ve buna uygun marka iletişimi geliştirmek hiç olmadığı kadar önemli.
Katılım 30 kişi ile sınırlıdır.
Tarih
14 Kasım – 19 Aralık arası her cumartesi
Toplam Süre: 42 Saat
Eğitim Ücreti
Ücret: 5.000 ₺ + KDV
Erken Kayıt: 3800₺ + KDV
Sertifika
Katılımcılara Pazarlamasyon Akademi tarafından ‘Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi‘ sertifikası verilecektir.
Detaylı Bilgi ve Kayıt
Hazal Yıldırım
hazal@pazarlamasyon.com
Eğitmenlerimiz
ÖMÜRDEN SEZGİN
Marka Mühendisi
Samsun Anadolu Lisesi, ODTÜ Endüstri Mühendisliği ve ODTÜ Bilişim yüksek lisansını tamamladı. 20’nin üzerinde Türk markasının ulusal ve uluslararası strateji ve konumlandırma projelerini yönetti. 2012 -2018 yılları arasında n11.com’un kurucu marka müdürü olarak görev yaptı. 15 yılı aşkın süredir Türkiye’den güçlü markalar yaratmak adına “Marka Mühendisi “ olarak danışmanlık veriyor. Birçok kuluçka merkezinde girişimlere mentör olarak yön veriyor, markalaşma, dijitalleşme ve özellikle kent markalar üzerine konuşmalar yapıyor. 3 kitap yazdı, 2 sosyal girişim kurdu, 1 marş besteledi. Hayat enerjisini toplumsal projelerinden, ailesinden ve Hayal ismindeki kızından alıyor.
R. MURAT DAĞLI
E-Ticaret Müdürü
A101
Avansas, Modanisa, Koton, DeFacto şirketlerinde yönetim tecrübesi bulunan Murat DAĞLI; dijital performans kanalları, online B2B, online B2C, cross border expansion, Omnichannel, segmentasyon, CRM, UI/UX, monobrand/multibrand yönetimi gibi konularda 10 yılı aşkın deneyim sahibidir.
NECİP MURAT
Pazarlamasyon ve Marketing Meetup Kurucusu
Türkiye’nin Facebook tarafından tavsiye edilen ilk geliştirici ajansı Promoqube’da Türkiye İş Bankası, Kuveyt Türk, Anadolu Grubu, Galatasaray, Skoda, Doping İnternet, Bridgestone, General Electric, Johnson’s Baby, Neutrogena, Aras Kargo , Isuzu gibi birçok markanın dijital projelerini yönetti.
2015 yılında Aktif Bank’ın ve iştiraklerinin (Passolig, N Kolay Kredi, Sigortayeri, Universal Payment Transfer) sosyal medya ve performans süreçlerini organize etti. Hali hazırda Kurucusu olduğu Pazarlamasyon.com (2011) ve Marketing Meetup (2016) ile faaliyetine devam ediyor.
SERCAN ÇALBAK
Marketing & Business Development Manager
Enterprise Rent-A-Car
İstanbul Üniversitesi’nde hukuk eğitimi alan Çalbak, kariyerine üniversite yıllarında gazeteci olarak başladı. Uzun süre çeşitli ulusal medya kuruluşlarında muhabirlik ve editörlük yapan Çalbak, 2008 yılından beri Türkiye dijital ekosisteminin tanınan şirketlerinde yöneticilik yapmakta. 2014 yılından beri Bahçeşehir Üniversitesi’nde dijital pazarlama alanında lisans ve yüksek lisans dersleri veriyor.
GÖKHAN KARA
Yönetim Kurulu Üyesi
Customer Experience Professionals Association (CXPA)
Gökhan Kara Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası müşteri deneyimi sertifikasına sahip (CCXP) müşteri deneyimi profesyonelidir. 70 ülkede 4000’den fazla üyesi bulunan dünyanın en büyük müşteri deneyimi topluluğu CXPA’in global yönetim kurulu üyesi ve Türkiye topluluğu kurucu lideridir. Turkcell, Vodafone, Fibabanka ve Enerjisa gibi şirketlerde yaklaşık 10 yıllık kurumsal hayat tecrübesi bulunmaktadır.
2019 yılında dünyada yılın en etkili müşteri deneyimi profesyonellerinden biri seçilerek “CX Impact Awards”u kazanan Gökhan, aynı yıl “CX Leader of the Year” listesinde dünyadaki 25 müşteri deneyimi liderinden biri olarak gösterilmiştir. UK CX Awards, International CX Awards ve European Customer Centricity Awards gibi Avrupa’nın en önemli ödül organizasyonlarına jüri başkanı olarak katılmaktadır. Londra, Amsterdam, Stockholm, Berlin ve Viyana’da uluslararası müşteri deneyimi zirvelerinde konuşmalar yapmıştır. Harvard Business Review Blog’ta 3 yıldır yazarlık yapan Gökhan, müşteri deneyimi alanında kurumlara eğitimler ve danışmanlıklar vermektedir.
SAVAŞ CENEVİZ
Reklam ve Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı
Mitsubishi Electric Türkiye
İstanbul’daki kariyerine Petrol Ofisi’nde saha marka sorumlusu olarak başladı, sonrasında Yaşar Holding Gıda Grubu – Yaşar Birleşik Pazarlama (Pınar)’da operasyonel pazarlama sorumlusu olarak çalıştı. KlimaPlus’ta pazarlama uzmanı ve pazarlama yetkilisi olarak görev yapan Ceneviz, daha sonra Mitsubishi Electric Türkiye’de marka iletişim yetkilisi ve takım lideri pozisyonunun ardından şimdi ise şirketin Kurumsal yönetim bölümünde Reklam ve halkla ilişkiler müdür yardımcısı görevine devam ediyor. Sosyal medyada “Markabeyi” adlı kimliğiyle de iletişim sektöründen ilgi gören Ceneviz, pazarlamailetisimi.com’da ve brandmap dergisinde sektörle ilgili yazılar yazmaktadır.
AKAN ABDULA
Kurucu ve Yönetici Ortak
FutureBright Research
Akan Abdula, reklam, pazarlama stratejileri, marka yönetimi ve pazar araştırma alanlarında 15 yıllık deneyime sahip bir endüstri profesyoneli. FutureBright ve Davranış Enstitüsü’nü kurdu. Bugün her iki şirket de Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasında. FutureBright Group portföyünde 250’nin üzerinde marka bulunuyor. Ayrıca, Effie Avrupa nazarında en etkili şirketlerden biri.
2016 yılında ZMET Institute’u kurdu ve Olson Zaltman & Associates’in dokuzuncu küresel ortağı oldu. ZMET Institute bugün Türkiye’nin en hızlı büyüyen nöropazarlama şirketlerinden biri.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Marka Okulu’nda Tüketici Davranışları dersleri veren Akan Abdula, aynı zamanda TEDx ve Intel TechTalks konuşmacısı.
SERDAR KESKİN
Ajans Başkanı
The Others Brand Experience Agency
10 yılın üzerindeki sektörel deneyimini 2015 yılında kurduğu The Others Marka Deneyim Ajansı ile Coca-Cola, Puma, Anadolu Grubu, Pernod Ricard ve DeFacto gibi markalara hizmet vererek sürdüren Serdar Keskin, 2016’dan itibaren Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesinde Experiential Marketing dersini veriyor.
New York, Londra ve Tokyo gibi şehirlerde örneği bulunan, reklam ve teknoloji dikeyindeki startupların gelişme platformu Adtech İstanbul’un da kurucusu olan Keskin, Türkiye’deki startup ekosistemiyle mentör ve yatırımcı olarak da ilgilenmekte.
MARKETING HOLMES
“Pazarlamanın Sherlock’u. Benim işim başkalarının bilmediğini bilmek!” mottosu ile sosyal medyada geniş bir takipçi kitesine ulaşan Marketing Holmes, teknoloji sektöründen inşaat sektörüne kadar birçok alanda Türkiye’nin alanında lider markalarına verdiği stratejik pazarlama danışmanlıkları ile 10 yılı aşkın bir deneyim sahibidir. Turkishtime’da 2.5 yılı aşkın süredir sürdürdüğü köşe yazarlığının yanında sektörel birçok etkinlikte de deneyimlerini geniş kitlelere aktaran Marketing Holmes, hali hazırda danışmanlık faaliyetlerini sürdürmektedir.
BURAK KARTAL
Dijital Deneyim Birim Yöneticisi
Toyota Türkiye
Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi, Ankara Üniversitesi Astrofizik ve ardından Ankara Üniversitesi Pazarlama yüksek lisansını tamamladı. Kariyerine satış profesyoneli olarak başladı. Bir çok markada satış yöneticisi olarak görev aldı. 2011 yılında Lazzoni Mobilyada Kurumsal iletişim sorumlusu olarak dahil olduğu pazarlama ekibinde kısa sürede Pazarlama ve İletişim Ekibinin yönetimi sorumluluğunu aldı. Med cezir, Muhteşem Yüzyıl, Kardeş Payı TV projeleri, ülkemizin ilk Modüler Mobilyası Nuev, ve dijital iletişimde bir çok ilke imza atarak 2014-2015 ve 2016 yıllarında Bellona ve İstikbal markaları ile birlikte Lazzoni markasının ülkenin en bilinen 3 mobilya markası arasına girmesini sağladı. 2010 yılında başlayan dijital iletişim yolculuğu ile kimya, sağlık, perakende, e-ticaret gibi sektörlere verdiği danışmanlıklar ve bir çok start-up projelerinin arkasında görev aldı. 2016 yılında göreve geldiği Toyota Türkiye ailesinde 4 sene boyunca dijital iletişim süreçleri yönetti 2020 Eylül ayında kurulan Müşteri Deneyimi Direktörlüğünde, Dijital Deneyim Birim Yöneticisi olarak görevine devam etmektedir. Üniversiteler ve Özel eğitim kurumlarında eğitimlerine devam etmekte aynı zamanda ülkemizin hızla büyüyen Chatbot ve Yapayzeka Start-up’ı Jetlink markasına da danışmanlık yapmaktadır.
Pazarlama İletişimine Giriş
Ağırlıklı olarak reklam ve halkla ilişkiler alanlarını kapsayacak şekilde gelişmekte olan pazarlama iletişimi alanında nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla eğitim programında kurumsal iletişim, marka yönetimi, kriz iletişimi, kurumsal sosyal sorumluluk, reklam analizleri, araştırma yöntemleri konularında temel bilgiler verilerek, pazarlama iletişimi çeşitli disiplinlerle ilişkilendirilerek incelenecektir.
Marka Yönetirken “Fark Yaratmak”
Ürün ve hizmetler giderek birbirine yaklaşıyor, kalite ortak standart haline geliyor. Beyaz eşyadan, perakendeye; kredi kartından gıdaya, ardı ardına yeni ürünler sunuluyor, yeni şirketler piyasaya giriyor. Diğer taraftan tüketici içgörüleri ve trendler de değişiyor. Rekabetin artık “öldürücü bir silah” haline dönüştüğü günümüzde “farklılaşma” şirketlerin tek can simidi adeta. Aynı ünlü yönetim uzmanı Jack Trout’ un “Farklılaş ya da Öl” uyarısında bulunması gibi. Bu sebeple; günümüzde marka yöneticilerinin “Fark Yaratan Liderlik” anlayışına sahip olması ve sorumlu olduğu markaların “CEO” su gibi hareket ederek, çevresindeki tüm bileşenlere güçlü bir liderlik örneği göstermesi gerekiyor. Bu derste; marka yönetim süreci boyunca hangi liderlik araçlarını kullanarak sonuçları çok daha yukarı taşıyıp, farklı ve yaratıcı işler yapan bir eko-sistem dizayn edebiliriz konusuna odaklanacağız.
Yeni Marka Yaratma Süreci
İnovasyon ve girişimcilik günümüzün en gözde konusu. Fakat, sadece iyi ürün geliştirmek, yeni ürünler çıkartmak ve girişimci bir ruha sahip olmak başarının tek anahtarı mıdır? İnovasyon ışığında ortaya konan bu emek eğer iyi bir marka yaratma süreciyle tamamlanamıyor ve buna uygun bir marka yönetimi ile sürdürülemiyorsa başarı en iyi ihtimalle saman alevi olarak tanımlanacaktır. Bu kapsamda bu derste Marka Yaratma süreci, Portföy Stratejisi ve Marka Özünün önemine odaklanıyor olacağız.
İçerik Pazarlaması
Her ne kadar içerik pazarlaması rakiplerinizden ayrı kalmanın bir yolu olsa da, şimdi her marka için bir zorunluluk haline geldi. İçerik pazarlaması, en başarılı dijital pazarlama kampanyalarının merkezinde yer almaktadır. Her büyük markanın ardında, markanın takipçilerine sağladığı değerli ve alakalı içerik zenginliği vardır.
Bu programla birlikte, içerik pazarlamanın önemini daha iyi anlamanıza, içerik pazarlamanın işletmelerinize sağlayabileceği en önemli avantajları kavrayacaksınız.
Kısacası bu program, içerik pazarlaması hakkında bildiğiniz her şeyi yeniden düşünmenizi sağlayacak.
Pazarlamada Trendler, Yeni İletişim Yaklaşımları
Küresel rekabetin çok yoğun olarak hissedildiği günümüz dünyasında, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını hızlı değişim işletmeleri yeni arayışlara yöneltmiştir. İşletmeler pazarlama stratejilerini belirlerken etkin, verimli, dikkat çekici, ayırt edici ve özellikle tüketici zihninde farklılık oluşturacak mesajlara yoğunlaşmışlardır. Teknolojideki hızlı değişim ve internetin hayatımıza girmesi ile birlikte tüketiciler tek tuşla, ürünler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmakta, kıyaslama yaparak daha bilinçli hale gelmekte ve sonucunda kendilerini etkileyen markalara yönelmektedir. Rekabet savaşlarının yaşandığı bu ortamda yöneticilerin çağdaş pazarlamada çok önemli yeri olan yeni yaklaşımları işletme politikalarına almaları ile hem tüketicileri memnun etme noktasında, hem de rekabet gücü kazanabilme noktasında büyük katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Dijital Pazarlama Yönetimi
Teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde pazarlama ve reklam dünyasının aynı kalması beklenemezdi. Pazarlama pastasının şu an en büyük payını oluşturan, her gün biraz daha önem kazanan dijital pazarlama araçları ve stratejilerine dair, markalara ve kurumlara uygulanabilecek şekilde yetenek seti ve beceri kazandırma amacını taşımaktadır.
Müşteri Deneyimi Yönetimi
Dünyanın en değerli markası amazon’un minsyonu: “Dünyadaki en müşteri odaklı firma olmak”. Peki nasıl müşteri odaklı olunur? Amazon bunu nasıl başarıyor? Eğitimde müşteriden ve deneyimden yola çıkarak müşteri deneyiminin ne olduğu, şirketlerde nasıl yönetildiği, nasıl ölçüldüğü ve müşteri deneyimini kullanarak yaptığımız işleri nasıl farklılaştırabileceğimizin üzerinde durulacak.
Marka İletişiminde İkna
Marka iletişiminde temel amaç insanların markanızı ilk tercih olarak kullanması ve ürün ya da hizmetinizi satın almasıdır. Bu mesajlar temelinde markalar iletilerini tasarlarlar. Marka iletişiminin başarısı ne kadar çok ürün veya hizmet sattırdığında değil, insanları o marka için ne kadar ikna ettiğindedir. Satış ise bu iknanın yalnızca bir sonucudur. Tasarladığınız iletiler markanızı insanlar tarafından ilk tercih edilen ve onlara güven veren bir boyuta taşıyorsa marka iletişiminiz sağlam demektir.
Yeni Dünyada İç görü Okuma
Pazarlama iletişiminde içgörü tüketicinin davranışları ve hisleri çerçevesinde daha önce keşfedilmemiş arka plandaki neden-sonuç ilişkisini ya da bir eğilimi gözlemleyip açığa çıkararak kullanır. Teknolojinin her alanda kullanıldığı bu yeni dünya düzeninde teknoloji bize yalnızca veri sağlayabiliyor ve bunlardan bir içgörü oluşturmak bizlere kalıyor.
Kurumsal İletişim ve PR
Kurumsal iletişim bir kuruluşun hedeflediği kitleye yönelik tüm iletişim kanallarının etkin ve çalışır durumda olduğu faaliyetlerin bütünüdür. Bu yönüyle kurumlar için verimlilik ve markalaşmanın en önemli unsurudur. Markalaşma ise kuruma kalite, güven ve başarı sağlamaktadır. Dersin amacı birbirinin ayrılmaz parçaları olan kurumsal iletişim ve marka kavramlarını tüm boyutları ile incelemektir.
Marka Deneyimi
Bir marka ile ilgili yaşadığımız tüm deneyimler bütünü marka deneyimi dediğimiz kavramı oluşturur. Markalarla ilgili bütün bu algı, duygu ve düşüncelerin nasıl oluştuğuna,
Marka deneyimi yönetimi ise bu anıların müşterinin beğenisini kazanacak, marka bağlılığı ve hatta temsilciliği yaratacak şekilde tasarlanması ve oluşturulması demek.
Pazarlama Stratejisi Oluşturma
Strateji geliştirmek sadece pazarlamada başarı için değil, aynı zamanda hayatımızın her anında ihtiyacımız olan ana unsurlardan biri. Etkili ve verimli pazarlama yapabilmek için geliştirmemiz gereken stratejilerin tanımlanması, hayata geçirilmesi için süreçlerin belirlenmesi gibi konuların üzerinde duracağız. Amacımız markamız için pazarlama planı yaratırken doğru model ve haritalar çıkarabilecek soruları sormak ve doğru yanıtları kurgulayabilmek. Anlamlı bir pazarlama stratejisi geliştirebilmek için markamızın konumlanması, hedef kitle ve/veya kitlelerinin tanımlanması, mesajlar, mesajların iletilebileceği mecralar gibi pek faktörü iyi tanımlamaya ihtiyacımız var. Bu faktöreleri detaylıca tanımlayarak size metodoloji kazandırırken, örnek vaka çalışmalarıyla kazandığınız metodolojileri içselleştirebilmenize yardımcı olacağız.
Evet, programı başarı ile tamamlayan katılımcılara Pazarlamasyon Akademi tarafından ‘Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi’ sertifikası verilecektir.
Şirket ve Marka Yöneticileri
Strateji Geliştiricileri
Pazarlama Sorumluları
Kurumsal İletişim Sorumluları
Medya Planlama Departmanları
Dijital Kariyer Hedefleyen Öğrenciler
Ajans Yöneticileri
İnternet Girişimcileri
Webmasterlar
Yazılımcılar
Tasarımcılar
E-ticaret sektöründe çalışanlar
Eğitim sektöründe çalışanlar
Eğitim ‘Zoom’ üzerinden gerçekleşecektir.
Tarih | Saat | Aralık |
14 Kasım Cumartesi | 7 | 09:30 – 17:30 |
21 Kasım Cumartesi | 7 | 09:30 – 17:30 |
28 Kasım Cumartesi | 7 | 09:30 – 17:30 |
5 Aralık Cumartesi | 7 | 09:30 – 17:30 |
12 Aralık Cumartesi | 7 | 09:30 – 17:30 |
19 Aralık Cumartesi | 7 | 09:30 – 17:30 |
Elbette! Gelişimin sınırının olmadığının farkındayız. Bu yüzden eğitim sürecinden sonra da iletişimde kalarak bilgi alışverişi yapmaya devam edeceğiz.
Elbette, ödemenizi şirketiniz vasıtası ile gerçekleştirebilirsiniz.