Şirketlerin ortalama yaşam ömrü düşüyor, 1960'larda ortalama 60 yıl olarak öngörülen süre 18 yıla kadar düşmüş durumda. Günümüzün hızlı dünyasında şirketlerin ayakta kalabilmesi için güncel kalmaları gerekiyor. Bu yüzden şirketlerin yeniliğe öncelik vermeleri giderek daha önemli hale geliyor.
Boston Consulting Group'un (BCG) yaptığı araştırma, 2020'nin en inovatif 50 şirketini ortaya koyuyor. Şirketler dört değişkene göre değerlendirilerek sıralanıyor: Küresel Tüketici Bilinci, Endüstri Akran Değerlendirmesi, Enüstri Bozulması, Değer Yaratma.
Yenilikçi firmaları düşündüğümüzde, Walmart aklımıza ilk gelen isim olmayabilir. Bununla birlikte, perakende devi 2019'da 29. sıradan 13. sıraya yükseldi. Walmart, e-ticaret ve çok kanallı sunumları için önemli çaba sarf ediyor. Örneğin, 2020'de NextDay Delivery adlı girişimini başlattı ve ABD nüfusunun büyük bir kısmına günlük teslimat hizmeti sunuyor. Şirket ayrıca Çinli e-ticaret platformu JD.com'da %5'ten %12'ye yükselen hisseye sahip.
Veri kullanımındaki efektifliğiyle bilinen Costco bu yıl 30. sıraya yerleşti. Şirket "yalnızca üyeler" modeliyle müşterileri hakkında bir ton bilgi topluyor. Costco bu veriyi yalnızca pazarlama amaçları için değil, hatırlatma bildirimlerinin hazırlanması gibi süreçlere yardımcı olmak için de kullanıyor. Şirket ayrıca su kullanımından tasarruf etmek ve olası sızıntıları gerçekleşmeden önce tespit etmek için depolarında veri izleme sensörleri kullanıyor.
Bahsetmeye değer bir diğer şirket ise 2019'dan bu yana 42. sıradan 6. sıraya yükselen Çinli teknoloji firması Huawei. Bu yükselişin en büyük sebebi şirketin 2019 yılında yaptığı 19 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı. Bu tür yatırımlar oldukça önemli görünüyor zira Huawei 2019 yılında Apple'dan daha fazla akıllı telefon sattı.
İnovasyon ve uyarlanabilirlik perspektifinden düşündüğümüzde aklımıza gelen girişimler olabilir, ancak büyük firmalar da söz konusu inovasyon olduğunda geri kalmıyor. Bu bağlamda, sektör ortalamasının üzerinde yeni ürün satışı olan firmalar "inovasyon lideri" olarak kabul ediliyor. Küçük firmaların %52'si inovasyon lideri olarak görülürken, büyük firmalarda bu oran %43. Aslına bakarsak, daha büyük firmalar daha fazla kaynağa ve iş gücüne sahip olduğundan Ar-Ge ve inovasyon odaklı programlar söz konusu olduğunda genellikle daha avantajlı konumdalar
Bütün önemine rağmen, uzun vadede inovasyonu sürdürmek oldukça zor. BCG'nin 2005 yılından beri sürdürdüğü bu sıralamada, yalnızca sekiz şirket her yıl bu listede yer alabildi: Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Samsung, IBM, Hewlett-Packard. Bu şirketler yaratıcılığı ve atikliği sürekli geliştirebilmek için bir inovasyon sistemi oluşturmayı başardılar. Oldukça zahmetli olan bu süreç doğru uygulandığında getirileri çok büyük olabilir.