Bir araştırma yapılsa ve ‘Türkiye’de insanların ellerinde en çok dolaşan marka hangisidir?’ diye sorulsa, tartışmasız lider çıkacak marka Erikli sudur. Aynı zamanda şişe su pazarının lider oyuncularındandır. Buna rağmen yıllar boyu kendini iletişim anlamında hiç gösteremedi Erikli Su. Nestle ile birleşmesinden sonra yeniden şekillenen iletişim stratejisiyle birlikte bu eksikler yavaş yavaş kapatılıyor gibi görünüyor.
Geçtiğimiz yıl bir reklam filmi ile tek taraflı da olsa bir iletişime başlayan Erikli, bu yılda Facebook’ta fotoğraf yarışması düzenleyerek iletişimi çift taraflı hale getirmeye başladı. Erikli’nin Facebook sayfasında ‘Erikli Yanımda’ adı altında düzenlenen yarışmaya, kullanıcılar Erikli Su ile çektikleri fotoğraflarla katılıyorlar. En çok beğeniyi alan fotoğrafın sahibinin Erikli sayfalarında yer alacağı yarışmada katılan yarışmacılar arasında çekiliş yapılacak ve çekiliş sonucunda 5 kişiye Samsung WB150 F Fotoğraf Makinesi, 2 kişiye IPad ve 1 kişiye de Galaxy S3 hediye edilecek.
Gördüğümüz gibi yerel markalara küresel markaların parmağı dokunduğunda en büyük değişiklik iletişimde gerçekleşiyor. Nestle ile birleşmenin öncesinde elle tutulur bir iletişim gerçekleştirmemiş olan ve pazardaki büyük oyunculardan olduğu için buna da fazla gerek duymayan Erikli, hem Nestle’nin etkisi hem de pazarın giderek büyümesiyle iletişimin önemini anlamaya başladı. Yerel pazarları da gözden kaçırmak istemeyen Erikli ve Nestle, geçtiğimiz aylarda Eskişehir’de kandil gününde halka su dağıttı ve Eskişehir’in damacana su kategorisinde lider yerel markası olan Kalabak suyunun neden tercih edildiği üzerine bir anket gerçekleştirdi. Bu örnekte olduğu gibi görüyoruz ki yerel markalarımızın birçoğu iletişim konusunda oldukça eksik. Marka olmanın yalnızca ürün veya hizmet satıp para kazanmak olmadığını anlamaları için küresel bir markanın elinin değmesi gerekiyor bazen.
Türkiye’de su pazarı
Türkiye’de su pazarı 3,5 milyar dolarlık bir pazar haline geldi. 2007 yılında 8.1 milyar litre olan şişelenmiş su pazarı 2011 sonunda 9.9 milyar litreye ulaştı ve 10 bini doğrudan olmak üzere 90 bin kişiye istihdam sağlayan bir pazara dönüştü. Ülkemiz için kişi başına yıllık su tüketimi ise 138 litre. Pazarın içecek üreticilerinin iştahını kabartan bir diğer özelliği ise düşük sermaye ile oldukça yüksek kar getiren bir pazar olması.
http://www.youtube.com/watch?v=XGXGCkv3Nes