• Pazarlamasyon TV
  • Social Influencers
  • Etkinlikler
  • Akademi
  • Kariyer
Created with Sketch.
  • Prime’ı Keşfet
  • Intelligence Platform
  • Marketing Meetup
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Zuckerberg Markalardan Ne İstiyor?

Tuba Ulaştıran / 24 Ocak 2018
facebook twitter

Facebook ya da Instagram sayfanızı her açtığınızda, komşunuzun yaptığı tiramisuyu ya da arkadaşınızın tatil maceralarını fazlasıyla görmekten rahatsız olanlardan mısınız?

Maalesef, bu duruma alışsanız hatta daha fazla benimsemeye başlasanız iyi olur. Çünkü Mark Zuckerberg, geçtiğimiz hafta yeni Facebook ve Instagram algoritmalarını açıklayarak, bir kez daha tüm dünyayı sarsmayı başardı. Bundan böyle, arkadaşlarınızın veya ailenizin içerikleri markalardan çok daha değerli olacak.

Peki, bu durum aslında ne demek oluyor?  Markalardan, Facebook ve Instagram’ın organik içerik üreticisi olan kişilerinin yerine, kullanıcıların ana sayfalarında görünebilmesi için biraz daha cömert olmaları bekleniyor. Yani, artık Instagram ve Facebook üzerinden reklam yapmanın fiyatı biraz daha yükseldi. Bu durumda, markaların Ayşe’nin #tbt (throwbackthursday) etiketli çocukluk fotoğrafından daha değerli olduğunu kanıtlamak için, elini daha fazla cebine atması gerekecek.

Bu durumu biraz daha bilimsel şekilde ifade etmek için, basit bir arz-talep grafiğinden yararlanalım. Değişim öncesi fiyat ve miktar dengesi P1Q1 seviyesindedir. İşleri biraz daha basitleştirmek için, yeni haber kaynağı güncellemelerinin etkisi hakkında üç varsayımda bulunalım.

  • İlk olarak; Facebook reklamlarının kullanıcıların haber kaynağına sunulma şekli değişmeyecektir.
  • İkinci olarak; insanlar platform üzerinde daha az vakit geçirmeye başlayacaklar, bu durum reklamcılık gelirlerinin daha az olacağı anlamına gelmektedir. Sonuçta, S1 arz noktasından sola hareket ederek, S2 noktasına doğru grafiğin kaymasına ve reklam maliyetlerinin artmasına neden olacaktır.
  • Üçüncü olarak; markalar, organik erişimdeki kayıpla mücadele edebilmek için yayınlarını artıracak ya da reklamlara daha fazla yatırım yapacaklardır. Bu durum da reklam taleplerinin daha fazla olması anlamına gelerek, talebin sağa kayıp D1 noktasından D2’ye doğru hareket etmesine yol açacaktır.

Arzın azalması ve talebin artması sonucunda yeni denge noktası, Facebook reklamlarının toplam fiyatının arttığı P2Q2 noktasında oluşmaktadır (diğer faktörler sabit). İşin teknik kısmını atlayarak, bu yeni değişimlerin marka, fenomen ya da pazarlamacılar açısında ekosistemi nasıl etkilediğine göz atalım.

Instagram ve Facebook haber kaynaklarının kronolojik olarak sıralandığı zamanları hatırlayın. Gerçekten merak ettiğiniz insanları, markaları ya da toplulukları takip ediyor ve onların içerikleri paylaşıldıkları zamana göre haber akışınızda gösteriliyorlardı. Stratejiler herkes için çok daha az karmaşıktı ve kontrol tamamen elimizdeydi. Sonra 2016 yılındaki meşhur, algoritmik ilk yenilik gerçekleşti. Sonuçta Instagram, toplam takipçilerin %30 ile sınırlanan ve algoritmanın haber kaynağında sizin görmenizi istediği içerikleri karşınıza çıkardığı şekilde yeniden düzenlendi.  Yani, kontrol her anlamda kullanıcıların elinden alındı.

Sosyal medya, konvansiyonelden farklı olarak marka ve işletmeler için çok kısa sürede “cool” bir imaj yaratacakları fırsatlar havuzunu sunuyor. Doğru strateji ve taktiklerle kısa sürede marka imajını yükseltmek mümkün. Örneğin, Daniel Wellington’u ele alalım. Neredeyse her moda fenomeninin Instagram üzerinden onun reklamını yaptığına şahit olmuşsunuzdur. Bu gibi markalar, Instagram taktikleri, fenomen iş birlikleri ve kusursuz satış stratejileri ile milyon dolarlık işletmelere dönüştüler. Instagram algoritmalarının değişmesiyle birlikte, gerçek kişilerden oluşan organik içeriklerden daha çok, markalardan ise daha az içerik görmeye başlayacağız. Peki bu durumda Instagram üzerinde işler nasıl yürüyecek?

Fenomenlerle çalışmanın maliyeti daha da artacak

Bu durumdan fenomenlerin markalardan daha az olumsuz etkileneceği düşünülmektedir. Nitekim fenomenler, hangi nişte olduğu fark etmeksizin, kendine has içeriklere sahiplerdir ve her koşulda onları takip etmeye hazır bir kitleleri vardır. Bu durumda markalar daha fazla reklam bütçesine para ayıracak ve mega, mikro ve nano fenomenler ile çok daha fazla iş birliği yapmak durumunda kalacaklar.

Markalar yeni bir pazarlama ekosistemi oluşturmak durumunda kalacak

Sosyal medya ile ilgili en iyi şeylerden biri, doğru verilerle ve analizle gerçek hedef kitleyi ve onların nelerden etkilendiğini bulabilmeye olanak tanımasıdır. Markalar için bir fenomenin izleyicisini kullanmak için en iyi yol, hedefi anlamak, hedef kitleyi etkileyen faktörleri öğrenmek ve marka veya ürünün hikayesini harmanlayarak, fenomen ve işletmenin marka değerini eşleştirmek olacak.

Sosyal medya pazarlamasının geleceği Zuckerberg’in fenomenlere olan bakışında

Zuckerberg’in ifadesiyle sahte içerikleri ayıklamak için geliştirilen algoritma sonucunda, daha fazla fenomenle çalışan markaların ve fenomenlerin içerikleri nasıl algılanacak? Yani asıl soru; fenomenlerin içeriği de Ayşe’nin #tbt etiketli çocukluk fotoğrafı kadar değerli olacak mı? Önümüzdeki günlerde neler olacağınız hep birlikte göreceğiz.

Ne de olsa Zuckerberg, hissedarlarının kazancını artırmanın en iyi yolunu elbet bulacaktır!

Huawei, Apple Kuyruğunda Bekleyen Vatandaşlara Powerbank Dağıttı
Huawei, Apple Kuyruğunda Bekleyen Vatandaşlara Powerbank Dağıttı

Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei, 2018’in ikinci çeyreğinde Apple’ı geride bırakarak, dünyanın en çok telefon satan ikinci üreticisi olmuştu.  Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei, Apple’a sataşmaktan vazgeçmeyecek gibi gözüküyor.  İlgili […]

comment 0
share
Etiketler
algoritma dijital pazarlama e-ticaret Instagram marka yönetimi pazarlama reklam sosyal medya
logo
Marketing Meetup Happiness
25 Nisan 2019
Erken Kayıt Fırsatı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Her Yer Reklam Mecrası Olabilir : Milky Way ve Kasa Bandı Boyunca Uzayan Karamel Lezzeti

Pazarlamasyon / 28 Mart 2018
facebook twitter
Her Yer Reklam Mecrası Olabilir : Milky Way ve Kasa Bandı Boyunca Uzayan Karamel Lezzeti Geçmişten günümüze yaptığı lezzet yolculuğunda damaklarda bir çok lezzet bırakan ünlü çikolata markası Milky Way, tüm bunlarla beraber zekice yaptığı gerilla pazarlama örnekleri ile de akıllarda yer etmeyi başarıyor. 1923 yılında Frank C. Mars tarafından Minnesota’da yaratılan, adını ve tadını o günlerin milkshake’inden alan Milky Way, o dönemlerde çikolatalı ve vanilyalı olarak ayrı ayrı paketlerde satılsa da şimdilerde en bilinen versiyonu olan Milky Way Simply Caramel ismindeki karamelli versiyonu ile raflarda yerini alıyor. Marka, hem yumuşak tadı hem de esneyen karameline vurgu yapmak için süpermarketlerle hiç alışık olmadığımız bir alan için anlaşma yaptı: Kasaların ürün taşıyıcı bantları! https://www.youtube.com/watch?v=58Bd8DyIa3I Kurguya göre müşteriler ödeme noktasından sonra, aldıkları ürünleri poşetledikleri alanda gerçeğine çok çok benzer bir Milky Way barı ile karşılıyor, ortasından bölünmüş gibi görünen çikolata barının bir kısmı kasanın metal, bir kısmı ile bant kısmında yer alıyor. İşin ilginç kısmı ise ürünlerin kasiyer tarafından ödemesi alınırken yaşanıyor aslında. Karameli kasa kenarı bantına yapışmış gibi görünen bu Milky Way’in bölünen tarafının karameli, kasa taşıyıcı bantı ilerledikçe uzamaya başlıyor. Barın metal kısımda kalan ve karameli uzayan yeri de öyle alelade bölünmüş değil, “Milky” kısmı metalde karamelin ise uzadığı o uzun yola atıfta bulunan  “Way” kısmı ise taşıyıcı bantta uzayan karamel ile beraber ilerliyor. Hedef markanın değer önerisi olan karameli öne çıkarmak ve kırsal alanlarda yaşayan 35-49 yaş arası orta gelirli müşterilerine hitap etmek olan bu basit gerilla reklam  kasa bantlarında, otobüs ve metro giydirmelerde ve posterlerde kullanılarak geçmiş yılın satışlarına oranla bu reklamın yapıldığı yılın satışlarının %8.3 artmasına neden olmuş. Reklam mecrası olarak düşünmeyeceğiniz bir yer mecra olabilir, kasa bantı diyip geçtiğimiz şey size ağzınızı sulandıracak karamelli bir çikolatayı beklenmedik bir şekilde hatırlatıp yüzünüzü güldürebilir.
Walmart’tan Kahveli Kurabiyeli “Kara Cuma” ve “Şükran Günü” Hazırlığı
Walmart’tan Kahveli Kurabiyeli “Kara Cuma” ve “Şükran Günü” Hazırlığı

Walmart bu yılın Black Friday’ine yönelik stratejisine bir dizi yeniliği duyurdu. Walmart Online Black Friday satışları geçen yıldan bir gün önce başlayacak ve Black Friday’de alışveriş yapan müşteriler konusunda bir […]

comment 0
share
Etiketler
algoritma dijital pazarlama e-ticaret Instagram marka yönetimi pazarlama reklam sosyal medya

Uber’in Kullanıcı Sayısı Son 10 Günde 5 Kat Arttı

Cemre Üçhisarlı / 21 Mart 2018
facebook twitter
Uber’in Kullanıcı Sayısı Son 10 Günde 5 Kat Arttı Uber ve ticari taksiciler arasında başından beri var olan gerginlik son günlerde alevlenmişti. Özellikle yakın bir zamanda bir ticari taksi şoförnün Uber aracına saldırmasıyla bu tartışma sosyal medyaya da yansımıştı.  Haberturk'ün haberine göre Taksi-UBER gerginliği UBER’e yaradı. UBER’in telefona indirilme sayısı 10 günde 5’e katlanıp 24 bin 500 oldu. 9 Ekim 2017’de taksicilerin yaptığı UBER protestosu sonrasında da yine telefonlarına bu yazılımı yükleyenlerin sayısında hatırı sayılır bir artış olmuştu. Son iki haftadır sarı taksi ve UBER gerginliği yaşanıyor. Trafikte UBER sürücülerine saldırıyla başlayan kriz, İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun açıklamalarıyla tırmandı. Bu kavga taksi piyasasına ise plaka fiyatlarının düşüşü olarak yansıdı. Gazete Habertürk yazarı Esra Boğazlıyan'ın haberine göre krizden önce 1 milyon 680 bin TL olan plaka değeri, 4 gün içinde 100 bin lira düştü. Son rakamlar ise plaka fiyatlarının 1 milyon 500 bin liraya gerilediğini gösteriyor. Peki sarı taksi-UBER çekişmesinin UBER’e nasıl bir etkisi oldu? Sarı taksi-UBER kavgası devam ederken son rakamlar, bu krizin UBER’e yaradığını gösteriyor. UBER’in Türkiye verilerine göre; gerginlik başlamadan bir gün önce yani 6 Mart’ta UBER’in İOS ve Android telefonlara indirilme rakamı 5 bin iken, trafikte saldırı olaylarının başladığı 7 Mart’tan itibaren indirilme rakamları hızla arttı. 7 Mart’ta 7 bin, 8 Mart’ta 8 bin 500, 9 Mart’ta 12 bin, 10 Mart’ta 14 bin, 11 Mart’ta 16 bin, 12 Mart’ta 15 bin, 13 Mart’ta 22 bin ve 14 Mart’ta 24 bin 500’e çıktı. Yani son 10 günlük sürede UBER kullanıcılarının sayısı 5 kat arttı. UBER’in verileri incelendiğinde sadece mart ayında değil, 9 Ekim 2017’de taksicilerin yaptığı UBER protestosu sonrasında da yine telefonlarına bu yazılımı yükleyenlerin sayısında hatırı sayılır bir artış oldu.
Apple’dan CES 2019’a Özel Amazon ve Google’a Göndermeli Reklam
Apple’dan CES 2019’a Özel Amazon ve Google’a Göndermeli Reklam

Apple, dünyanın en önemli elektronik fuarlarından CES 2019’a katılmayacak olmasıyla dikkat çektiği gibi aynı zamanda rakipleri Google ve Amazon’a göndermeli mesaj içeren reklamıyla da dikkat çekti. Mahremiyet politikasına ne kadar […]

comment 0
share
Etiketler
algoritma dijital pazarlama e-ticaret Instagram marka yönetimi pazarlama reklam sosyal medya

Avrupa Dijital Reklam Yatırımları 5 Yılda 2 Katına Çıktı

Cemre Üçhisarlı / 28 Mayıs 2018
facebook twitter
Avrupa Dijital Reklam Yatırımları 5 Yılda 2 Katına Çıktı
  • Türkiye dijital reklam yatırımları, 2016 yılına göre yüzde 15,5 oranında artarak Avrupa’nın en hızlı gelişen ilk 10 pazarının içinde yer aldı.
  • Mobil display yüzde 40’dan fazla büyüyerek toplam display pazarının yüzde 42’sini oluştururken, video bunun dörtte birinden fazlasını oluşturdu.
  • Dijital reklam yatırımlarında en büyük pazar 15,6 milyar Euro ile İngiltere'de. 
  • İlgili yazı; ABD’de dijital reklam yatırımları, Türkiye’nin toplam reklamlarının 40 katı
Her yıl Interact konferansında açıklanan IAB Avrupa AdExbenchmark raporuna göre dijital reklam yatırımları 2017 yılında yüzde 13,2 oranında artarak 48 milyar Euro'ya yükseldi. 

Geçmişten Günümüze dijital reklam yatırımları

pastedGraphic.png Toplam yirmi pazar çift haneli büyürken, çalışmaya katılan 27 ülkede Mobil çift haneli büyüme ile dikkat çekti. Mobil display yüzde 40’dan fazla büyüyerek toplam display’inpazarının yüzde 42’sini oluştururken, video bunun dörtte birinden fazlasını oluşturdu. Yüzde 38 büyüyen Sosyal medya,display’deki payını artırırken 4 kat büyüyen videonun yanında non-video display yüzde 35 büyüdü. Videodaki büyüme, yüzde 73,4’lük artış ile out-stream’den gelirken, in-stream’de yüzde 6,9 büyüme yaşandığı görüldü.   Türkiye dijital reklam yatırımları, 2016 yılına göre yüzde 15,5 oranında artarak Avrupa’nın en hızlı gelişen ilk 10 pazarının içinde yer aldı.

2017 Avrupa Dijital Reklam Yatırımları

Dijital reklam yatırımlarında yüzde14,9'luk bir büyümeyle arama motoru ve ilan sayfaları çok yüksek bir performans gösterdi ve19,3 milyar Euro’ya ulaştı. Arama motoru reklam yatırımları yüzde 14,4'lük bir büyüme oranıyla yılı 21,9 milyar Euro ile tamamladı ve böylece en büyük online reklam formatı olma özelliğini devam ettirdi. IAB Avrupa CEO’su TownsendFeehand sonuçları şu sözlerle değerlendirdi:“Dijital reklam yatırımları, bu yıl da Avrupa’da içeriğin ve tüketici deneyimlerinin önemini ispatlayarak çift haneli büyüme yaşadı. 3 gün sonra yürürlüğe girecek GDPR sektörümüz için bir dönüm noktası olacak. Kullanıcı deneyimlerini geliştirmeye devam ederek djital reklamcılığın Avrupa ekonomisine sağladığı katkıyı sürdürmeliyiz”. IHS Technology Reklam Araştırmaları Direktörü Daniel Knapp ise görüşlerini şu cümlelerle paylaştı: “2017’de Sosyal medya, mobil, video ve arama motorureklamcılığı Avrupa online reklam yatırımlarının büyümesinde ana oyuncular oldu.Bağlantı,konum, duygu ve satın alma yolunun gücü dijital reklamları günümüzün markaları için çok yönlü ve vazgeçilmez kılıyor”. 2017’de CEE (Merkez ve Doğu Avrupa) bölgesinde en yüksek büyüme oranı yakalayan 3 ülke:
  1. Belarus – Yüzde 33,9
  2. Sırbistan – Yüzde 23,7
  3. Rusya - Yüzde 21.9
2017’de olgun pazarlarda da büyümenin devam etmesi (Avrupa ortalamasıyla orantılı veya üstünde) pazar doygunluğunun yenilik ve büyümeyi engellemediğini gösterdi. İngiltere (Yüzde 4,3), Norveç (Yüzde16,6), İsveç (Yüzde 18,4), İsviçre (Yüzde 12,5) ve Danimarka (Yüzde 9,7)’da çift haneli büyümeler gerçekleşti. Dijital reklam yatırımları bakımından en büyük 10 Pazar:
  1. İngiltere – 15,6  milyar Euro
  2. Almanya – 6,6 milyar Euro
  3. Fransa – 5,1 milyar Euro 
  4. Rusya – 3,3 milyar Euro 
  5. İtalya– 2,6 milyar Euro 
  6. İsveç– 1,8 milyar Euro 
  7. Hollanda – 1,8 milyar Euro 
  8. İsviçre – 1,8 milyar Euro 
  9. İspanya – 1,8 milyar Euro 
  10. Belçika – 1 milyar Euro 
Google’ın İlk Günleri Hakkında 5 İlginç Gerçek
Google’ın İlk Günleri Hakkında 5 İlginç Gerçek

Bu yazımızda, kuruluşunun üzerinden tam 20 sene geçen Google’ın kurulduğu ilk günlerle ilgili bazı ilginç gerçekleri sizlerle paylaştık. Google’ın ilk sunucusu, Lego parçalarından yapılmış bir kasa içerisinde yer alıyordu. Google’ın […]

comment 0
share
Etiketler
algoritma dijital pazarlama e-ticaret Instagram marka yönetimi pazarlama reklam sosyal medya
PRIME DÜNYASINI KEŞFET
Üye Ol, Ayrıcalıklardan Yararlan!
KEŞFET
Prime Özel: Ocak 2019 Trendleri
Ocak Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve sizler için bir araya getirerek her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz. Peki geçtiğimiz ay hangi trendler ön plana çıktı?
İndir

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
facebook twitter instagram linked-in
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön