Alman yazılım şirketi Personio'nun insan kaynakları departmanı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Z Kuşağı'nın yarısı, haftada üç günden fazla ofise gitmek zorunda kalırlarsa işlerinden ayrılacaklarını söylüyor. Daily Mail'in haberine göre, bu oran tüm yaş gruplarındaki 2 bin çalışanın sadece yüzde 39'u için geçerli.
Temel sorun enflasyon ve zaman kaybı
Z Kuşağı, ofise gitmenin zamanlarının ve paralarının boşa harcanması anlamına geldiğini düşünüyor. Ankete katılan çalışanların bu yanıtları, şirketlerin gözlemleriyle de örtüşürken ankete katılan binden fazla insan kaynakları yöneticisinin yarısından fazlası, COVID kısıtlamalarının sona ermesinden bu yana çalışanların tam zamanlı olarak ofise geri dönmeye isteksiz olduğunu belirtiyor.
Z kuşağı, ofise tam zamanlı dönmeye karşı duydukları hoşnutsuzluğun bir diğer nedeninin uzun süredir devam eden yüksek enflasyon olduğunu belirtiyor. Yükselen benzin fiyatları, araba satın alma maliyetleri ve restoranlardaki yemek fiyatlarının artması da bu hoşnutsuzluğu daha da pekiştiriyor.
Genç çalışanların beklentileri göz önünde bulundurulmadan, şirketler onları yeniden yöneticilerin gözetimi altında ofise döndürmek için önemli çabalar sarf ediyor. Geçtiğimiz günlerde, Amazon haftada beş gün ofise dönüş zorunluluğunu getiren en son büyük şirket oldu. Ayrıca, BlackRock, Chipotle ve Disney gibi çeşitli sektörlerdeki diğer firmalar da çalışanlarını haftada üç günden fazla ofiste olma zorunluluğu getirdi.
Bureau of Labor Statistics'e göre, 16-24 yaş arasındaki çalışanların yüzde 92'si, ağustos ayında hiç uzaktan çalışmadı. Sadece yüzde 3,2'si tamamen uzaktan çalışırken, geri kalanlar ise hibrit bir programla çalıştı.