YouTube, "Shorts" algoritmasının nasıl çalıştığını açıkladı

YouTube Shorts'un ürün yöneticisi Todd Sherman, YouTube'un Shorts algoritmasının nasıl çalıştığını, daha fazla etkileşim alabilmek için neler yapmak/yapmamak gerektiğini açıkladı.

Hızla evrilen dijital dünyada, kısa video formatları sosyal medya platformlarının merkezine yerleşiyor. TikTok ve Instagram Reels gibi platformlar, kısa videoların yükselen trendini en etkili şekilde yansıtan örnekler olarak öne çıkıyor. YouTube'un Eylül 2020'de kullanıcıların erişimine sunduğu "Shorts" özelliği ise hızla büyüyerek popülerlik kazanmaya devam ediyor. Bu yükseliş, platformun algoritmasının nasıl çalıştığına dair duyulan merakları da beraberinde getiriyor. Yakın bir tarihte, YouTube ekibi tarafından paylaşılan bir video, Shorts algoritmasının işleyişi hakkındaki soru işaretlerini gideriyor. Videoda, Shorts algoritmasının uzun YouTube videolarından ne kadar farklı olduğuna, neyin görüntüleme olarak sayıldığına ve Shorts'ta potansiyelini en üst düzeye çıkarmak isteyen içerik oluşturucular için en etkili uygulamalara değiniliyor.

Uzun videolar ile kısa videoların algoritmaları birbirlerinden farklılaşıyor

YouTube Shorts'un ürün yöneticisi Todd Sherman'a göre, platformun uzun videolar için kullandığı algoritma ile Shorts için kullanılan algoritma birbirinden ayrılıyor. Yani bir içerik üreticisi, uzun videolarını öne çıkarmak için kullandığı stratejileri kısa videoları değiştirmesi gerekiyor.

Görüntülenme sayılması için videoları belirli bir süre izlemek gerekiyor

Todd Sherman'ın paylaştığı dikkate değer bir diğer bilgi ise, YouTube Shorts'taki her kaydırmanın görüntülenme olarak sayılmadığı. Sherman, bir izlenmenin görüntülenme sayısında artışa neden olması için, kullanıcıların videoda belirli bir süre harcamaları gerektiğini açıkladı. Ancak bu süreyi net bir şekilde belirtmedi. Bu yaklaşımın nedeni, içerik üreticilerin Shorts videolarını belli bir süre boyunca izletmek için özel stratejiler geliştirmelerini engellemek. Gizliğin diğer bir nedeni ise, zaman zaman bu sürede değişiklikler yapılması olarak belirtiliyor.

youtube-shorts-1

Hikayelerinizi anlatmanız için ne kadar süreye ihtiyacınız var

Ayrıca, Todd Sherman, videolarını görünür kılmak için içerik oluşturuculara fayda sağlayan belirli bir uzunluk olmadığını; bunun yerine içerik oluşturucuların hikayelerini anlatmak için ne kadar süreye ihtiyaç duyduklarını düşünmeleri gerektiğini belirtti. Sherman aynı zamanda Shorts'un, YouTube ile arasındaki sınırları belirsizleştirmemek adına 60 saniye ve altındaki videolara odaklanmaya devam edeceğini vurguladı. 

Videonuzu ne zaman yüklediğiniz önemli değil

Dikkate değer diğer bir bilgi ise, içerik üreticilerin daha fazla görüntülenme için etiket kullanmaları gerektiği. Ayrıca, Shorts'a yüklenen bir videonun yüklenme saatinin ya da yüklenen Shorts sayısının da görünürlüğü etkilemediği açıklandı. Yani, Shorts videolarında etkileşim almak isteyen içerik üreticilerinden detaylara takılmayıp niteliğe odaklanması bekleniyor. Yayınlanan videoda, yüklenen Shorts videolarının daha fazla izlenmesi için tekrarlı silip yeniden yüklemenin içerik üreticinin spam'e düşme olasılığını artırdığına da değinildi.

YouTube'un Shorts algoritması nasıl çalışıyor?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir