Yerel Seçimlerde Sosyal Medya Desteği

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Brand Week İstanbul kapsamında Siyasi İletişim Zirvesi‘nin moderatörlüğünü üstlenen Necati Özkan, yaptığı bir açıklamada “yeni seçmeni anlamayan siyasi partinin seçimi kazanamayacağını” açıkça ifade etti. 2014 yerel seçimleri için bütün siyasi partilerin de hazırlıklarını artırdıkları bu süreçte Ak Parti de yaklaşık 6000 kişilik bir aktif sosyal medya ekibi kurdu. İstanbul'da yoğun olması tasarlanan sosyal medya ekibinin, parti politikalarının yanı sıra gündeme ilişkin içerik oluşturma, hızlı görsel ve yazılı veri paylaşımı gibi sorumluluklar üstleneceği belirtildi.

Bu da, geçtiğimiz Mayıs ayı itibariyle başlangıç gösteren ve hala etkilerini sürdüren Gezi Parkı Olaylarını ve Başbakan Erdoğan’ın, en hızlı etkileşim aracı olan Twitter’ı “bela” olarak tanımlamasını hatırlattı. Hatta bu süreç içerisinde attığı tweetler yüzünden gözaltına alınan öğrencilerin de olması, gündemi yeteri kadar meşgul etmişti. Böyle bir kısıtlama sürecinden sonra sosyal medyanın gerçek kullanıcılarının tepkisini çeken hükümet, seçim öncesi girdiği bu yolda Twitter ve diğer sosyal medya araçlarının gücünü açık ara kabul etmiş oldu.

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Sosyal Medya ve Çalışma Grubu, TBMM’deki milletvekillerinin Twitter’daki performanslarını ölçümleyen bir araştırmayla “Milletvekillerinin Twitter Kullanımı Raporu”nu hazırlamıştı. Gezi parkı olayları öncesinde (18 Mart – 1 Nisan 2013)  Twitter’da hesabı bulunan 301 milletvekilinin hesaplarından elde edilen verilerden yola çıkılarak hazırlanan rapora göre;

  • TBMM’de görev yapan milletvekillerinin %55’inin kendi adıyla Twitter’da hesabı bulunmaktadır.
  • Meclisteki Twitter kompozisyonunun siyasi partilere göre dağılımında Ak Parti birinci sırada yer almaktadır.
  • Ak Parti’li milletvekillerin Twitter kullanan toplam milletvekillerine oranı %56, CHP milletvekillerinin %30, MHP milletvekillerinin %8 ve BDP milletvekillerinin %5’tir.
  • Siyasi partilere göre değerlendirildiğinde meclisteki milletvekili sayısına oranla en çok Twitter hesabına sahip siyasi parti CHP’dir.
  • Siyasi partilere göre Twitter hesabı bulunan milletvekillerinin oranları şu şekildedir: CHP milletvekillerinin %67’sinin, BDP milletvekillerinin %55’inin, Ak Parti milletvekillerinin %51’ini   MHP milletvekillerinin %47’sinin Twitter hesabı bulunmaktadır.

 

Partilere-Gore-Twitter-Kullanimlari-1

 

Bu rapordan yola çıkarak AKP’nin aslında Gezi Parkı olaylarından önce de sosyal medya ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik olaylardan bu yana, takipçi sayısını en çok artıran parti lideri %74 ile Kemal Kılıçdaroğlu olurken, en yüksek takipçi sayısı olan başkan, Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ancak insanların en doğal hakkı olan ifade özgürlüğü, Twitter aracılığı ile yerine daha kolay ulaşırken, böylesine bir kısıtlama yoluna gidilmesi partinin stratejilerini de değiştirmesi gerektiğini ortaya koymuştur.

Yeni kurulan bu ekiple yerel seçim öncesi istenilen kitleye ulaşılır mı bilinmez; ama sosyal medyanın canı sağ olsun ki, siyasi parti yetkililerine, eski seçim vaatleri ile yola çıkmanın yeterli olmadığını öğretmiş oldu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir