Yeni Pazarlama Trendi ''İslami Pazarlama''

Pazarlamayı akademik çerçeve dışında tanımlamaya kalkarsak, farklı tanımların olacağını biliyoruz. Çünkü insanlar her dönemde farklı bir pazarlama anlayışıyla pazarlama kavramıyla karşılaştı. Örneğin ailemizden yaşlı birine pazarlama nasıl bir şeydir? diye sorduğumuzda alacağımız cevap, sokak sokak, kapı kapı gezen insanların tarifinden başka bir şey olmayacaktır. Ama artık bizler, pazarlamanın bu kadar basit olmadığını hatta işletmelerin can damarını oluşturan bir kavram olduğunu biliyoruz.

Pazarlama, işletmeler, şirketler hatta bireyler için o kadar çok önem arz ediyor ki, bu yüzden her dönemin kendi pazarlama anlayışını oluştu. Mesela üreticinin ön planda olduğu tüketicinin arka planda kaldığı dönemde klasik pazarlama anlayışı, tüketicinin öne çıktığı dönemde modern pazarlama anlayışı, düzensizliğin ön plana olduğu dönemde ise post modern pazarlama anlayışı ortaya çıktı. Bugün ise; eksiden beri var olan fakat kabuğundan yeni yeni çıkan bir pazarlama baş gösteriyor. İslami pazarlama!

Pazarlama her alanda olması gereken bir kavram olmakla birlikte, iyi yapılması gereken bir unsurdur. Gıdadan kozmetiğe, otelcilikten bankacılığa birçok alanda faaliyet gösteren bir çok şirket, dini hassasiyetleri göz önünde bulundurarak yüksek Müslüman müşterilerine hizmet veya ürün ulaştırmak için yarışıyor.

Annual Trends

Dünyanın önde gelen finansal danışmanlık şirketlerinden AT Kearney’in tahminlerine göre helal ürün ve hizmetleri kapsayan pazarın büyüklüğü yaklaşık 2 trilyon dolar. Şirketler bu pazardan pay alabilmek için bu konuda üzerine düşen hassasiyeti göstermeye çalışıyor. Zaten var olan bu pazar payı, daha önceleri kendisini bu kadar çok gösteremiyordu. Çünkü öncesinden gelen bir genel kabulle, batılı halkın Müslüman kesime bakış açısı normal değildi. Ve 11 Eylül 2001 yılında yapılan ikiz kule saldırıları da Müslümanları küreleşmenin önünde duran bir unsur olarak gösterdi.  Tüm bu gelişmeler Müslümanların kabuklarından çıkmamasına sebep oldu.

Zamanın birçok şeyi değiştirdiği gibi artık bu genel kabulde kendini değişime bıraktı. Ciddi bir tüketim potansiyeli taşıyan Müslüman halkı, pazarlamacılar için keşfedilmemiş bir pazar olarak kendini yeniledi.

Finansal araçlar yoluyla aşırı fiyatlandırma yapmamak, ahlaklı çalışan firmalarla işbirliği yapmak bir işletmenin helal uygulamaları arasında sayılabilmektedir. Yani Müslüman kitleye hitap edebilmek için sayılan bu unsurları göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü 2012 yılında kurulan Ogilvy Noor ajansı, Müslüman tüketicilere yönelik pazarlama faaliyetleri yürüten markalara danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu ajans Müslüman dostu markaları değerlendirerek ve derecelendirerek bir marka endeksi yayınlıyor. Bu unsurları göz önüne almazsanız değerlendireniz ve derecelendirmeniz düşük olacağından 2 Trilyon dolarlık pazardan istediğiniz payı alamayacaksınızdır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir