• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ

Esra Baykal / 11 Ocak 2021
facebook twitter

Pandemi tüm dünyayı değişime iterken, bu değişime adapte olma sürecindeki en önemli faktör yaş ve bunun yarattığı farklı stres faktörleridir. Yeni alışkanlıkları jenerasyon farklılıklarına göre anlamak, yeni normalde markaların müşterileri ile bağ kurması için kilit faktördür.

Birkaç etkileyici örnekle başlayalım:

Yaptığımız son araştırmada kadın tüketicilere, bir markanın kampanyalarında ne gibi hediyeler verirlerse onlar için cazip olacağını sorduk. Sonuçlar oldukça çarpıcıydı, %60 oranında psikolojik destek, %40 oranında kişisel gelişim eğitimleri istediklerini söylediler. Burada gördüğümüz resim şu; Türk kadınları psikolojik dengelerini kurmak için markalardan destek bekliyor.

(Kaynak:  Think Aloud Research, Aralık 2020, Örneklem: 9000 Anket, ABC1C2 SES, 20-55 yaş, Kadın)

Yeni alışveriş kanalları ve ürün kullanımları, tüketicilerin değişen tutum ve rutinlerinden ortaya çıkmıştır. Hayatın kontrolden çıktığını hisseden tüketiciler, değişen rutinleri, dağılan psikolojileri için markalardan fitness, akıl sağlığı ve pozitif düşünme gibi konularında içerik bekliyor.

Yemek yeme, temizlik yapma, sosyalleşme kanalları her geçen gün değişiyor, dışarıdan yemek sipariş etme, online alışveriş oranındaki artış, atık yönetimini de zorlaştırdı. Hem gıda hem de ambalaj atıklarının yönetimi 2021 yılı için önemli gündem maddelerinden olacak.

Jenerasyon Farklılıkları…

Gen X ve Baby Boomers’a yeni teknolojilere adapte olmalarını sağlayacak içerikler, uygun fiyatlı ürünler ve kampanyalar sunarak ulaşın. Her iki nesil de ekonomi konusunda endişe duyuyor, bu nedenle yüksek kg.lı ürünler, hediyeli promosyonlar, sadakat kampanyaları adaptasyonu teşvik etmek için önemli olacak.

Gen X

Ekonomik kaygıları en yüksek gruptur. Psikolojileri sadece Pandemi ve eve kapanma nedeniyle değil, ekonomik kaygılar nedeniyle de ciddi zarar görmüştür. Dijital dönüşüme adaptasyonu daha kolay olan bu grubu, pozitif içerikler, evde zaman geçirme aktiviteleri ve ekonomilerine destek sağlayan kampanyalarla kazanabilirsiniz.

Baby Boomers

Özellikle kendileri ve aileleri ile ilgili olduğu için ekonomi konusunda kötümserler. Sağlık ve zindeliğe ek olarak, ev ekonomisi ve temel ihtiyaçlara dair içeriklere öncelik veriyorlar. COVID-19 kısıtlamaları, yayın izleme ve çevrimiçi alışveriş gibi yeni dijital alışkanlıkları benimsemelerine neden oldu, ancak yine de görüntülü sohbet uygulamalarını kullanma alışkanlıkları en düşük seviyede. Bu grubu, eve servis, SMS üzerinden gelen kampanya bilgileri, evde zaman geçirme etkinlikleri ile kazanabilirsiniz.

Gen Z ve Gen Y, sosyal medyayı daha sık kullanan ve teknolojiye teşne bu grup için online alışveriş kampanyaları ve hayatı kolaylaştır tüyoları önemli içeriklerdir. Ancak, ekonomik kaygılar bu gruplarda da oldukça yüksektir.

Daha düşük yaş gruplarına indikçe, eğitimin online dünyaya kayması, eğitim kalitesinin düştüğünü ve kendilerini her geçen gün daha yetersiz hissettiklerini göstermektedir. Özellikle gelir düzeyi düşük gruplarda ekipman yetersizliği nedeniyle online eğitime hiç katılamayanlar vardır.

Meslek Liseleri, Pandemi döneminde ikinci bir yara alarak pratik eğitimden de uzak kalmıştır. Markaların bu alanlarda kurumsal sosyal sorumluluğa önem vermesi gerekmektedir.

Gen Z

“Her şey düzelecek” algıları giderek azalıyor. Ücretsiz izin yasasının uzaması, geleceklerini öngörememek motivasyonlarını düşürdü. Üreterek kendilerini anlamlı kılan bu kuşak için alternatif kazanç kapıları açmak, bu konuda vizyonlarını geliştirmek şart. Sadakat programları, affiliate sistemler bu grup için önümüzdeki dönemde, ek gelir için önemli olacak. 

Gen Y/Millennials

Akıl sağlığı ile ilgili mücadelelere rağmen mali açıdan en iyimser nesildir. House Party uygulamasını ve FaceTime’ı eski nesillerden daha sık kullanarak başkalarıyla bağlantıda kalıyorlar. Ürünleri, markanızı ev rutinlerine ve dijital uygulamalara entegre etmenin yollarını bularak,  yeni normallerinin bir parçası olarak konumlandırın.

Her ev minik bir akıl hastanesine dönüşürken, ebeveynlerin yükü giderek artıyor. Çocukla çalışmak, çocukla ev işi yapmak, çocuğun dersleri, ödevleri, sosyal aktiviteleri, kendisine zaman ayıramamak giderek aileleri kapana kısılmışlık hissi ile yüzleştiriyor.

Ebeveynler

Eğitimden, ülkenin gelecek kaygısına, çevresel sorunlara kadar baskıyı en üst düzeyde yaşayan ebeveynler, kendilerinden önce çocuklarını düşündüklerinden markaların kurumsal sosyal sorumluluk yatırımlarına diğer gruplardan daha fazla önem vermektedir. Sürdürülebilir ekonomi, çevre duyarlılıkları yüksektir. Evde zaman geçirme aktiviteleri için ilhama da ihtiyaç duyan bu grup, ekrandan çocuklarını uzak tutmak için çareler aramaktadır.

Alışverişçilerin segmentasyonu, onların farklılaşan motivasyonlarını anlamanız ve kişiselleştirilmiş içerik üretmeniz için ideal bir araştırma yöntemidir. Bu sayede dijital dünyanın hedefleme avantajını kullanarak, her gruba cazip gelen, farklı içeriklerle satış ivmenizi hızla yukarı çıkarabilirsiniz.

Esra Baykal

Coca-Cola Kutularında Pozitif Değişim Hareketi
Coca-Cola Kutularında Pozitif Değişim Hareketi

Yaşadığımız yılı göz önüne aldığımızda, daha iyi bir gelecek için kişisel pozitiflik, nezaket ve iyi niyet taahhütlerini paylaşmak için bundan daha iyi bir zaman gerçekten olamaz. Coca-Cola da böyle düşünmüş […]

comment 0
share
Etiketler
yeni normal

Reader Interactions

Dijital Pazarlama Hacmi 2021’de Yüzde 13 Artacak

Cansu Bolat / 26 Haziran 2020
facebook twitter
Dijital Pazarlama Hacmi 2021’de Yüzde 13 Artacak

Statista verilerine göre, dünya çapındaki dijital reklam harcamaları 2020 sonunda 384 milyar dolara ulaşacak. 2021’de pazar hacminin 435 milyar dolara çıkması öngörülüyor.

Başta KOBİ’ler olmak üzere iş dünyası, corona virüsün olumsuz etkilerini azaltmak için dijital pazarlamaya ağırlık vermeye başladı. Future of Business'ın raporuna göre, Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 71’i yeni ürün veya hizmetlerini tanıtmak için dijital platformları kullanıyor. Online araçları, müşteriler ve tedarikçilerle iletişim kurma amacıyla kullananların oranı yüzde 63. İnterneti ürün veya hizmet satışı için kullanan KOBİ’lerin oranı yüzde 56 iken, bilgi edinmek amacıyla kullananlarınki ise yüzde 58.

50 Milyon Kişi Her Gün Online

Küresel Dijital Raporu’na göre, Türkiye’de 59 milyon internet kullanıcısı var. Kullanıcıların yüzde 84’ü her gün internete giriyor. Toplam nüfusumuzun yüzde 63’ü sosyal medya platformlarını kullanıyor. Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 71’i yeni ürün veya hizmetlerini tanıtmak için dijital platformları kullanıyor. Online araçları, müşteriler ve tedarikçilerle iletişim kurma amacıyla kullananların oranı ise yüzde 63.

Pazarlama Bütçelerinde İbre Dijitali Gösteriyor

Şirketlerin corona virüs belirsizliğinde dijital pazarlamaya yoğunlaştıklarını belirten Google SMB Premier Partnerı EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, “Küçük ve orta ölçekli şirketlerin çoğunda dijital pazarlama faaliyetleri yürütmek için yeterli insan kaynakları bulunmuyor. Sektörün en hızlı büyüyen dijital pazarlama ajanslarından biri olarak KOBİ’lere özel çözümler üretiyoruz. Verdiğimiz kaliteli hizmet ve kattığımız değerle bu işletmelerin üzerinden büyük bir yükü alarak kendi işlerine odaklanmalarına olanak tanıyoruz.” dedi.

Unilever, Önceliklerini Değiştirerek Pazarlama Yatırımı Yapmayı Sürdürüyor
Unilever, Önceliklerini Değiştirerek Pazarlama Yatırımı Yapmayı Sürdürüyor

Bildiğiniz gibi, bu kriz dönemi, pek çok markanın pazarlama bütçelerinde kesintiye gitmesine neden oldu. Hatta bunun en son örneğini 2020’nin kalan kısmı için pazarlama bütçesini yarı yarıya düşüren Google sergiledi. […]

comment 0
share
Etiketler
yeni normal

Budweiser Salgına Karşı El Dezenfektanı Üretecek

Cemre Üçhisarlı / 24 Mart 2020
facebook twitter
Budweiser Salgına Karşı El Dezenfektanı Üretecek

Çevre ve sürdürülebilirlik konularında hassas olan Budweiser, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını için de elini taşın altına koymaktan çekinmiyor. Marka, Los Angeles'taki fabrikasında el dezenfektanı üretecek.

Bazı küçük ölçekli bira üreticileri de COVID-19 sırasında ellerindeki alkolü el dezenfektanı üretmek için kullanma kararı almıştı ancak Budweiser şu ana kadar bunu yapan en büyük bira üreticisi oldu.

Virüsün yayılmasını önlemek için salgın sırasında %60'dan fazla etanol veya %70 izopropanol içeren alkol bazlı dezenfektanların kullanılması öneriliyor. 19.000 çalışanı bulunan dev fabrika da tedarik ve lojistik gücünü alkollü el dezenfektanı şişeleri üretmek için kullanacak.

Budweiser sözcüsü konu ile ilgili; "Topluluklarımızı ve çalışanlarımızı destekleme konusunda uzun bir geçmişe sahibiz, bu kez de farklı bir şey yapmıyoruz. Bu nedenle, ABD'deki artan ihtiyaçları karşılamak için el dezenfektanı şişeleri üretmeye ve dağıtmaya başlamak için tedarik ve lojistik ağımızı kullanıyoruz ” dedi.

Ayrıca şirket el dezenfektanlarına en çok nerede ihtiyaç olduğunu belirlemek için Kızıl Haç ve kar amacı gütmeyen diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışacak.

Lego ile Pandemi Döneminde Evdeki Ebeveynlere ve Çocuklara Destek Olmayı Konuştuk
Lego ile Pandemi Döneminde Evdeki Ebeveynlere ve Çocuklara Destek Olmayı Konuştuk

Covid-19 salgınının ekonomik etkilerinin yanı sıra psikolojik ve toplumsal etkileri de oldukça geniş. Bu durumdan en çok etkilenen kesimlerden birisi de çocuklar. Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde okulların tatil […]

comment 0
share
Etiketler
yeni normal

Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörünün Büyüklüğü 150 Milyar Lirayı Aştı

Pazarlamasyon / 02 Haziran 2020
facebook twitter
Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörünün Büyüklüğü 150 Milyar Lirayı Aştı

TÜBİSAD “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2019 Yılı Pazar Verileri”ni açıkladı. Bu verilere göre sektör, TL bazında bir önceki yıla oranla yüzde 14’lük büyüme ile 152,7 milyar TL’lik hacme ulaştı. İstihdamını 143 bin kişiye çıkaran sektörün ihracatı da 6,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 2019 yılı “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri”ni dijital ortamda düzenlenen bir toplantıda açıkladı. Açılış konuşmasını TÜBİSAD Başkanı Kübra Erman Karaca’nın yaptığı toplantıda, TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Levent Kızıltan ve Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl, rapor hakkında açıklamalarda bulundu. Etkinlikte “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2020 Değerlendirmesi” başlıklı bir panel de düzenlendi. TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Levent Kızıltan’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde, CONTEXT Türkiye Ülke Müdürü Erol Kuseyri ile TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyeleri Atilla Kayalıoğlu, Mehmet Ali Akarca, Burak Aydın ve Aslı Derbent, sektörün 2019 performansı ve geleceği hakkında görüşlerini paylaştılar.

Bilişim sektörüne destek yeni normale adapte olmak için gerekli

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, şu ifadeleri kullandı: “Ekonomimizin büyüme hızında bir süredir gözlemlenen yavaşlamaya ve konjonktürel açıdan belirsizliklerin egemen olduğu bir döneme rağmen, Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü Türk Lirası bazında 2019 yılında da büyümesini sürdürdü. Bununla birlikte, COVID-19 salgınının bir sonucu olarak, 2019 yılı verilerini de hem dünyanın hem de sektörün karşı karşıya olduğu ‘yeniden başlangıç’ koşullarına göre değerlendirmenin daha sağlıklı olacağı düşüncesindeyim. Küresel ekonomide daralma beklentileri ve bilgi ve iletişim teknoloji sektörünün ‘yeni normal’ dönemine yapacağı potansiyel katkılar ışığında, sektörümüze yönelik yatırımların hızlı ve verimli bir şekilde artmasının, ülke ekonomimizin sürdürülebilir büyümesi ve kalkınmasına her zamankinden daha yüksek bir katkı sunacağını öngörebiliyoruz. Sektörümüzün Türk Lirasında göstermiş olduğu büyüme performansını ne yazık ki dolar bazında göremiyoruz. 2017 yılından bu yana devam eden bir daralma trendi, içinde bulunduğumuz dönemde özellikle üzerinde durmamız gereken bir konudur. Türk Lirası bazında sektörümüzün göstermiş olduğu büyüme performansına rağmen yüzde 11,8 olarak gerçekleşen yıllık enflasyon oranını ve sektörümüzün mevcut potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda çok daha yüksek büyüme oranlarına ulaşmamız gerektiğini de ifade etmeliyiz. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün ekonomik büyümenin lokomotifi olduğu gerçeği, rakamlar göz önünde bulundurulduğunda bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu lokomotifi akılcı yatırımlarla ve girişimciliğin önünü açan politikalarla desteklediğimizde ülkemizin büyüme hızına ve küresel rekabet gücüne sağlanacak katkının da artacağı aşikârdır. Elbette COVID-19 salgını bu durumu daha net bir şekilde ortaya koydu. Günümüzün getirdiği olağanüstü çalışma koşulları açısından baktığımızda telekomünikasyon sektörü uzaktan bağlanma ve bireysel kesime olan hakimiyeti ile gelişme potansiyeline sahipken, bilgi teknolojileri sektörü ise yatırımların azalması ve hizmet ihtiyacının da yavaşlaması nedeni ile süreçten olumsuz etkilenebilir. Olumsuz etkilerin yaşanmaması adına tüm sektörlerde yükselen dijital dönüşüm farkındalığının yaygınlaştırılması gerekiyor. Ayrıca, yazılım ve bilişim sektörünün de ülkemizin olumsuz etkilenen diğer sektörlere uygulayacağı tüm desteklerden yararlandırılması yaşamsal önem taşıyor.”

Dolar bazındaki küçülme ülkemizin teknolojiye daha az yatırım yaptığına işaret ediyor

TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Levent Kızıltan raporun bulgularıyla ilgili şu görüşleri paylaştı: “Teknokentlerimizin kaydettiği büyüme oldukça sevindirici. Gerek şirket sayısı gerekse çalışan sayıları açısından sektörümüzün yüksek potansiyelini sergiliyorlar. Finans sektörü yazılımlarının en fazla ilgi çeken bileşenler olduğunu görüyoruz. Burada banka teknoloji birimlerinin şirketleşerek Ar-Ge Merkezi değerlendirmeleri içinde yer almaları farkı yaratan unsur oluyor. Teknoloji donanımı üretimimiz ve teknoloji altyapı yazılımları (veri tabanları-işletim sistemleri-analitik araçlar, orta katman yazılımları vb.) üretim becerimiz halihazırda sınırlı olduğu için söz konusu ürünler yerel üretim gibi görünen yazılım ve hizmetlerin büyük bir bölümünün içinde yer almaya devam ediyorlar. Bu nedenle de pazarın Amerikan Doları bazında küçülmesi aslında ülkemizin teknolojide geçmişe kıyasla 2018’den bu yana daha az yatırım yaptığına işaret ediyor.”

Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl şunları ekledi: “5 trilyon dolara yaklaşan Küresel Bilgi ve İletişim Pazarı’nda ülkemiz için büyük fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Özellikle istihdam ve katma değerin yüksek olduğu yazılım ve hizmet alanlarında insan kaynağımızı rekabetçi hale getirip, özellikle Amerika gibi büyük pazarlarda varlık gösterebiliriz. Uluslararası pazarlara yönelirken unutulmaması gereken bir konu da sürdürülebilir bir ihracat başarısı için dinamik bir iç pazar olması gerektiğidir.”

2019 Bilgi ve İletişim Sektörü Pazar Büyüklüğü

TÜBİSAD raporuna göre, Türkiye bilişim sektörünün 2019 yılı büyüklükleri şu şekilde sıralandı:

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri toplam sektör büyüklüğü Türk Lirası bazında yüzde 14’lük büyüme ile 2019 yılında 152,7 milyar TL’lik hacme ulaştı. ABD doları bazında değerlendirildiğinde ise sektör büyüklüğü bir önceki yıla kıyasla yüzde 3 oranında daralarak 26,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
  • Toplam sektör büyüklüğünü oluşturan iki ana unsurdan birisi olan bilgi teknolojileri Türk Lirası bazında yüzde 22’lik büyüme ile 2019 yılında 56,1 milyar TL’ye, İletişim Teknolojileri ise yüzde 11’lik büyüme ile 96,6 milyar TL’ye ulaştı.

Bilgi Teknolojileri :

2019 yılında 56,1 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşan Bilgi Teknolojileri sektörünün alt kategorilerindeki büyüklükler şöyle oldu:

Bilgi Teknolojileri Donanım: 20,4 milyar TL
Bilgi Teknolojileri Yazılım: 23,4 milyar TL
Bilgi Teknolojileri Hizmet: 12,2 milyar TL

İletişim Teknolojileri:
İletişim Teknolojileri sektörü 2019 yılında 96,6 milyar TL büyüklüğe sahip oldu. Alt kategorilerin dağılımı ise şöyle oldu:

İletişim Teknolojileri Donanım: 29,9 milyar TL
İletişim Teknolojileri Elektronik Haberleşme: 66,6 milyar TL

Ürün ve Hizmetlerin Menşei:
Bilgi Teknolojileri sektöründe üretilen hizmetlerin yüzde 81’i ile üretilen yazılımların yüzde 69’u yerli menşeili olurken, bilgi teknolojileri donanımlarının yüzde 83’ü ile iletişim teknoloji donanımlarının yüzde 84’ü ithal menşeili oldu.

İstihdam
2019 yılında sektörün toplam istihdamı 143 bin kişiye çıktı. Toplam istihdamda yüzde 4’lük bir artış kaydedildi.  Sektörün toplam istihdamının yüzde 77’si Bilgi Teknolojileri kategorisinde bulunuyor.

Teknokentler
Teknokentlerde büyüme sürdü, 2019 yılında teknokentlerde yaratılan ciro bir önceki yıla göre yüzde 43 oranında artarak 22,9 milyar TL’ye ulaştı. 2019 yılında toplam sektör hacminin yüzde 14’ü teknokentlerde yaratıldı.

İhracat
Sektörün ihracat performansı TL bazında yüzde 27’lik büyüme ile 6,5 milyar TL olarak gerçekleşirken, 2019 yılında ABD Doları bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 8’lik artışla toplam 1,1 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleşti. Toplam ihracatın yüzde 75’i Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. İhracat performansını artırılması için teknoloji firmalarının kurumsal kapasitelerinin artırılmasına ek olarak pazar çeşitliliği faaliyetlerinin de desteklenmesi gerekiyor.

Önümüzdeki beş yılda en fazla etkiye sahip olacak sektörler
TÜBİSAD’ın “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü 2019 Yılı Pazar Verileri” Raporu’nda BİT şirketlerinin beklenti ve öngörülerine de yer verildi. Rapora göre, şirket temsilcileri önümüzdeki beş yılda sektörün üzerinde etkili olacak teknolojik alanları şöyle sıraladı:
Bulut Teknolojisi, Yapay Zeka, Dijital Dönüşüm, Analitik/Büyük Veri, Siber Güvenlik, Eski Sistemlerin Modernizasyonu, Blockchain, Gelişen Teknolojiler (3D yazıcılar, sanal gerçeklik, vs).

Amazon’dan Türkiye’ye 3,5 Milyon Lira COVID-19 Desteği
Amazon’dan Türkiye’ye 3,5 Milyon Lira COVID-19 Desteği

Amazon.com.tr müşteriler ve çalışanlar ile hem Türkiye hem de dünya genelindeki topluluklar için başlattığı Covid-19 mücadelesine destek çalışmaları kapsamında Türkiye’ye 3,5 milyon TL bağış yaptı. Amazon.com.tr adresinde yer alan bilgiye göre, Avrupa […]

comment 0
share
Etiketler
yeni normal
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön