Yeni Normal Değil, Epifani

“B2B pazarlamacılarının %14'ü, tüketicilere yönelik pazarlamacıların %8'ine kıyasla yaklaşımlarını "fırsatı yakalamak" olarak tanımlıyorlar.”

Epifani. Aslında bu kelimenin birden fazla anlamı var. Hatta dini açıdan da kullanılan bir kavram ancak bunun bizim konumuzla ilgisi yok. Biz daha çok şu tarafıyla ilgileniyoruz:Aniden bir şeyin özünü anlama veya anlamını bulma duygusu.”

Evet. Son zamanlarda herkesin diline pelesenk olmuş ancak içi bir türlü doldurulamayan o meşhur 'Yeni Normal’i aslında çok daha iyi anlatan bir kelime Epifani.

Hepimize veya çoğumuza zaman zaman uğrayan; bir şeyi anlama, anlamlandırma, bulma duygusu… Bu kelimenin farkındalığı bizim için salgın ile oldu ve ortaya çıkardığı aslında bir kavram değil; bir duygu, bir olgu. Sosyolojide olgu ile olay arasında ince ve zor ayırt edilebilir bir fark vardır. Mesela, evlenmek bir olayken, evlilik bir olgudur. İşte buradaki durum da aslında benzerlik taşıyor. Kendi normalimizi bir yenilikmiş gibi görüyor ve buna bir isim veriyoruz. Halbuki o duygunun adıdır Epifani…

Öte yandan, bu kavramı sadece bireysel ölçekte değerlendirmiyorum; ekonomik boyutu, sosyal boyutu, kültürel boyutu vs. bunların hepsi bir devlet de olsa, birey de olsa Epifani’nin sonucudur. Hatta bunu kendisi adına fark edip "aslında biz neymişiz" diyen markalar var. Ben bunlara, kendi Epifanilerini keşfedenler diyorum.

Kendi Epifanisini keşfeden markalar ve pazarlamacılar

Marketingweek.com sitesinde yer alan bir habere göre, markaların sadece %7'si Covid-19 sırasında pazarlamaya daha fazla yatırım yapma fırsatını değerlendirmişler. Araştırma İngiltere’de yapılmış ancak bunun benzeri Türkiye’de olsa buradaki yüzdenin üzerine çıkamayacağını hatta altında kalacağını düşünüyorum.

Buradaki %7’lik dilim ellerindeki imkanlarla değil, imkanları zorlayarak kendilerini ve markalarını keşfedenler oluyorlar çünkü pazarlamacıların büyük çoğunluğu, pazarlama ekiplerinin salgın sırasında medyaya yatırım yapmanın ardındaki mantığı anlasalar da bunu yapacak paraları olmadığını söyleyerek pazarlama bütçelerini kesiyorlar veya sürdürüyorlar.

B2V vs B2C

Araştırma içinde en çok ilgimi çeken ara başlıkta buydu çünkü B2B markalarının pandemi sırasında pazarlama için B2C'den daha iyimser bir yaklaşım benimsediğini ortaya koyuyor. B2B pazarlamacılarının %14'ü, tüketicilere yönelik pazarlamacıların %8'ine kıyasla yaklaşımlarını "fırsatı yakalamak" olarak tanımlıyorlar.

Bu kadar yazdıktan sonra akıllara gelebilecek bir soru olabilir: Epifani sonrasındaki adım, aydınlanma eşiği nedir? Benim yanıtım şu: bir şey olması gerekmiyor. Onu da yaşayıp görelim, yaşayıp… Çünkü bir noktada es geçtiğimiz asıl mesele bu oluyor…

Raporun tamamı için yukarıda verilen adresi ziyaret edebilirsiniz.

Konuk Yazar: Gönenç Atakan, Stratejik Medya İlişkileri Danışmanı

Epifani

kjasjnxlas

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir