Yeni Katma Değer Halkaları ile CRM'in Geleceği!

Tedarikçiyle son kullanıcı arasında kalan süreçleri verimli kılmak için yeni teknolojik özellikler ile programatik alışverişler yaygınlaşabilir. Özellikle, inovatif & öncü diyebileceğimiz “eary-adopter” kitlenin yoğun yaşam temposu arasında alışveriş vakit ve enerji harcanmaması gereken bir rutinden ibaret hale geliyor. Bu algıyla beraber şekillenen iş modelleri & teknolojinin buradaki katkısıyla çeşitli bilişim hizmetlerinin süreçleri değişime uğratması bekleniyor. Konuşulan bir gelişme, bir de yeni iş modeli var. Yeni iş modeli tamamen dijital, kimi zaman perakendeciyi de aradan çıkaran, ihtiyaçların üyelik sistemiyle rutine bağlanmış olarak karşılandığı, kafa yormayan abonelikler. Örneğin, Amerika’da oldukça popülerlik kazanan; birchbox, barkbox, blueapron gibi girişimlerin popüler olmasındaki etken üyelikli paketlerle müşterinin ihtiyacını karşılamak, farklı deneyimler sunmak üzerine kurulu… İkinci konu, teknolojik gelişim kısmı ise mobil pazarlama araçlarıyla sağlanacak olan süreci yenileyecek yeni yeteneklerin CRM & Pazarlama ayağında yaratacağı değişim etkisi… Bu aşamada hayatımıza giren operatör yeteneklerini, dijital ve sosyal yeteneklerle bağlantı kuran, tek bir veri altyapısına indirgeyebilen sistemlerin popülerliği artacak... Hali hazırdaki CRM altyapılarının bu bağlamda büyük oranda revize edilmesi gerekiyor. Çünkü veri katmanları, sosyal medya ve mobil teknik yeteneklerin sunduğu lokasyon, kullanım bilgisi gibi verilerle bir hayli gelişti. Dolayısıyla, CRM artık içerisinde tüketici deneyimini çevreleyecek kalitede yeni verilerle gelişmiş durumda.

Pazarlama kısmı sosyal medya çalışmalarını, çeşitli fayda & fırsat kuponlarıyla katılımı arttıracak, mobil yetenekleri entegre biçimde kullanarak sosyal data ile GSM bilgisi arasında kesişim yakalayabilecek. Ayrıca buradan gelen tüketicileri çeşitli ilgi gruplarına rahatlıkla ayırarak farklı kanallar üzerinden içeriklerle beslerken tepkilerini ölçebilir, deneyimi özelleştirebilir hale gelecek.

Bu yetenekler satın alımları oldukça programatik hale getiriyor aslında… Dolayısıyla talep artık çok daha kestirilebilir bir veri olarak tedarik süreci de bu değişimden ayrıca verim sağlayacak. Diğer yandan ise pazarlamadaki iletişim aralıkları bir hayli değişecek... Günümüzde yer alan klişeleşen, bu nedenle sıradanlaşarak tüketici tarafında iletişim kirliliğinin olduğu anneler günü, babalar günü, okulların açılışı, tatiller, yılbaşı gibi konseptlerin dışında yepyeni, markanızın değer yargılarıyla kurgulanabilecek birçok neden üzerinden iletişim kurabileceksiniz. Örneğin, kar yağan şehirlere otomatik, kişiselleşmiş bir sıcak çay kuponu göndermek restoran veya çay üreticilerinin kullanması gereken bir iletişim metodu veya üniversitelerin final tarihlerinde öğrencilere gidecek finallerde başarılar mesajı altında Pizza indirimleri sayesinde kampanyaları akıllı hale getirerek farklılaşmak şart hale gelecek..

Tüketici ayağında, mobil odaklı sadakat uygulamaları analizi kolaylaştıracak, sürekli hale getirecek enstrümanlar olarak kullanılacak. Yeni katma değer halkaları derin bir veri kazanımı sağlıyor ki, bu da pazarlamacının tüketicisini çok daha iyi tanımasına, kişiselleşen bir deneyim sunmasına yol açabiliyor. Haliyle bu da tüm tedarik&operasyon sürecine yeni bir verimlilik halkası ekleyecek. Bence yukarıdaki nedenler perakende tarafı için yatırım iştahını arttırmaya yetecek derecede önemli gerek operasyon verimliliği gerekse rekabet açısından…

Trend data, profil, sosyal verilerin ayrıca davranışsal bazı analizlerin beraber kombine kullanılması kaçınılmaz gibi gözüküyor. Fikrim şu ki, programatik satın alma, iletişim platformları akıllı mobil penetrasyon oranıyla doğru orantılı olarak yeni bir norm haline gelebilir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir