Yemeksepeti Pazarlama Direktörü Barış Sönmez: "Pazarlamacıların en büyük challange’ı doğru içerikle bütçeyi optimize edebilmek"

The Hammers Awards jüri üyelerinden Yemeksepeti Pazarlama Direktörü Barış Sönmez’e göre pazarlamacıların kitlelere doğru mesajı doğru şekilde verebilmesi çok önemli. Bunun yanına çok daha önemli bir şey daha eklendi: “Doğru kanala doğru içerikle gidebilmek ve içerik farklılaşmasını yaratabilmek.”

Yemeksepeti, pandemi sürecini nasıl geçirdi? Sizce pandeminin sektörel olarak en büyük öğretisi ne oldu?

Pandeminin her sektörde olduğu gibi bizim sektöre de ciddi etkileri oldu. Ben bu etkileri ikiye ayırıyorum. Biz esasında hem restoran iş ortaklarımızın, hem de kullanıcılarımızın olduğu, bir tarafta da Banabi’nin olduğu çift taraflı bir pazar yeriyiz. Restoran iş ortaklarımızın işlerinin bir kısmı maalesef sekteye uğradığı için bizim de çok büyük efor sarfetmemiz gerekti. Bu bağlamda daha önce dijitalleşmemiş çok sayıda restoranın dijitalleşmesine ön ayak olduk. Sektörün bize verdiği sorumluluk bilinciyle son 12 ayda 45 bin restoranı dijitalleştirdik. En büyük önceliğimiz onların iş sürekliliğini sağlamak oldu. Diğer taraftan kullanıcılar, pandemi süresince konforlarından ödün vermek istemediler ve daha önce gidip yedikleri yemekleri ya da daha önce rahat rahat gidip yaptıkları alışverişin bu sefer de evlerine gelmesini istediler. Yemek tarafında Yemeksepeti’yle, market alışverişi tarafında Banabi’yle kullanıcılarımıza o konforu yaşatmaya çalıştık. Pandeminin öğretisi bana göre “hız” oldu diyebilirim. Çünkü 5-6 senede beklediğimiz dijital dönüşüm 5-6 ayda olunca bizim de bazı şeyleri çok hızlı yapmamız gerekti. 

Pandemi ile birlikte pazarlamanın dijital öncelikli dönüşümü ve geleceği ile neler söylemek istersiniz? Şu aralar sektörünüzdeki en güncel eğilimler neler?

Kullanıcıların içinde bulunduğumuz süreçte hızla dijitalleşmesi ve daha fazla dijital içerik tüketmesi hepimizin üzerinde bir sorumluluk ve baskı yarattı. Dolayısıyla dijitalleşme süreci çok hızlandığı ve çok daha fazla yeni kullanıcı dijital kanalları kullanarak sipariş verdiği için büyüme çok hızlı oldu. Burada pazarlama tarafında kanal farklılaşması o kadar fazla oldu ki, 20 senedir pazarlama dünyasındayım ve şu anda pazarlama yapmak hem bir taraftan pazarlamacılar için cennet, diğer taraftan da cehennem diyebilirim. Cennet olan kısmı, kullanıcılarla iletişime geçebileceğiniz çok fazla kanal var. Kullanıcıları segmente edip istediğiniz kanalda istediğiniz gibi yakalayabiliyorsunuz. Bundan 10 sene önce pazarlama yapmak istediğinizde birkaç temel pazarlama kanalı vardı orada olmalıydınız ve onlar da pahalıydı. Şimdi ise öyle değil. Elinizdeki kaynağı hangi kanalda nasıl harcamanız gerektiği konusu da pazarlamacılar için cehennem olan kısmı. Kısacası, bir taraftan pazarlamacıların hayatı kolaylaşırken diğer taraftan zorlaşıyor. Pazarlamacılar için tabii ki kullanıcıya doğru mesajı doğru şekilde verebilmek çok önemli. Bunun yanına çok daha önemli bir şey daha eklendi. Doğru kanalda doğru içerikle gidebilmek ve o içerik farklılaşmasını yaratabilmek. İçeriği farklılaştırmak ama mesaj aynı kalmak kaydıyla, her kanala özel içerik üretmek ve elinizdeki bütçeyi doğru optimize edebilmek bence şu anda pazarlamacıların en büyük challange’ı . 

Pazarlama faaliyetleri yoğun bir çaba ve ön süreç gerektiriyor. Peki sizce pazarlamanın ne kadarı ekip işidir? Bugüne kadar yer aldığınız pazarlama faaliyetlerinde ekibinizin, işlerin başarısına katkısı ne oldu?

Öncelikle tüketiciyi ve kullanıcıyı doğru anlayan bir ekibiniz olmalı. Hem onlardan istediğimiz davranış değişikliğini nasıl yaratacağımızı tasarlayan buna ajans mı dersiniz, içerideki kreatifler mi dersiniz o olmalı. Bir de bunu doğru kanalda doğru yerde gösterebilecek bir ekibiniz olmalı. Muhteşem bir iş bile yapsanız, doğru ekibiniz yoksa başarılı olma şansınız yok. Ekipleri koordine edecek kişi de, genelde pazarlama yöneticileri oluyor. Ben bir pazarlama yöneticisi olarak şu andaki işim sadece ekibin koordinasyonunu sağlamak. Ekipten farklı farklı projeler çıkıyor, bir ucundan tutup işi daha iyi bir yere taşıyorlar. Ben doğru ekip olmadığında, başarının çok mümkün olduğunu düşünmüyorum. Doğru ekibi kurmak ve onların birlikte çalışmasını sağlamak en büyük öncelik olmalı.

Pazarlama ekipleri TheHammers’a neden katılmalı?

Bu tür ödüller esasında yaptığı işin iş sonuçları dışında takdir görmesini bekleyen biz pazarlamacılar için çok değerli. Çünkü kullanıcıların bizi bir yere koymaları, yaptığımız işi beğenmeleri, davranış değişikliği yapmamız en büyük hedefimiz. Profesyonellerinin bu işleri takdir etmeleri de sektörün motivasyonu açısından çok önemli. TheHammers’ta işlerin değil ekiplerin yarışması diğerlerinden ciddi bir fark yaratıyor. Umarım beklediğimizden daha fazla katılım olur.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir