• Pazarlamasyon TV
  • Social Influencers
  • Etkinlikler
  • Akademi
  • Kariyer
Created with Sketch.
  • Prime’ı Keşfet
  • Intelligence Platform
  • Marketing Meetup
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Yemek Sepeti 2017’nin En’lerini Yayınladı: En Çok Ne Siparişi Verdik?

Furkan Bozgül / 29 Aralık 2017
facebook twitter

Online yemek siparişi sitesi Yemeksepeti, artık gelenekselleşen yıl değerlendirmesinde, bu kez Türkiye’nin 2017 menüsünü oluşturdu. Bir yıldaki 190 milyon porsiyon yemek verisinin işlenmesiyle elde edilen istatistiklere göre, sağlam bir kahvaltı ile başladığımız günü global tatlarla sürdürüyoruz. Akşam yemeklerinde ise Türk mutfağından vazgeçmiyoruz.

2017’de 2,1 milyon yeni üyenin katılımıyla 8 milyon kişilik dev bir aileye dönüşen Yemeksepeti’nde, 22 bin tekil restorandan 190 milyon porsiyon yemek siparişi verildi.

Türkiye’nin 2017 menüsü belli oldu

Yemeksepeti bu verileri inceleyerek, Türkiye’nin 2017’deki bir günlük menüsünü çıkardı. Buna göre sabahları kahvaltıda kahvaltı tabağı ve portakal suyu tercih edildi. Kahvaltılar Ayvalık tostuyla pekiştirildi. Güne sıkı bir başlangıcın ardından, öğle menüsünde burger, patates kızartması ve çikolatalı sufle üçlüsü yendi. Global lezzetlere göz kırpan bu menüyü akşamları Türk mutfağı takip etti. Akşam yemeğinin vazgeçilmezi mercimek çorbası, döner dürüm ve lahmacun oldu.

Siparişi en çok artan ürün kahve

Yılın en çok sipariş edilenlerinin birinci sırasına bu kez burger yerleşti. 2016’nın şampiyonu lahmacun ise ikinci sıraya düştü. Bu ikilinin ardından kebap, pizza ve döner sırasıyla diğer favoriler oldu. Siparişini en çok artıran ürünlerde ise, ilk sıraya yüzde 135 artışla kahve yerleşti. Onu yüzde 84 ile pilav, yüzde 55 ile dondurma takip etti. Döner ve çiğ köfte de siparişini en çok artıran diğer ürünler oldu.

Anadolu’da sipariş sayısı yüzde 75 arttı

Hem en çok sipariş edilen hem de siparişini en çok artıran ürünlerde Türk mutfağının ağırlığı olduğu dikkat çekiyor. Bu durumun en önemli etmenlerinden biri eve online yemek siparişinin büyük kentler haricinde de giderek daha çok benimsenmesi. Yemeksepeti’nde, üç büyük kent haricindeki kentlerden verilen sipariş sayısı geçen yıla göre yüzde 75 arttı.

Yemeksepeti’nden kısa kısa

  • Toplam siparişlerin yüzde 69’u mobilden geldi.
  • Restoran başına 739 adet puanlama ve 146 adet yorum ve yapıldı.
  • Yemeksepeti kullanıcıları toplam 199 milyon TL indirimden faydalandı.
  • En çok sipariş verilen gün: Pazar
  • En çok sipariş verilen şehir: İstanbul
  • En çok siparişi artan şehir: Karabük
  • En çok sipariş veren yaştakiler: 1995’liler
  • En çok sipariş veren burç: Oğlak
  • En çok sipariş veren kampus: Bilkent

“thispersondoesnotexist” Yeni Eğlencemiz mi, Yoksa Gelecek İçin Bir Tehdit mi?
“thispersondoesnotexist” Yeni Eğlencemiz mi, Yoksa Gelecek İçin Bir Tehdit mi?

thispersondoesnotexist.com yapay zeka destekli web sitesi. Web sitesi Uber’de çalışan Philip Wang tarafından oluşturuldu. Philip’in amacı ise; yapay zekanın sahte görseller üretmede ne kadar iyi olduğunu tüm dünyaya duyurmak. Web […]

comment 1
share
Etiketler
2017 enleri en çok ne siparişi Yemeksepeti
logo
Marketing Meetup Happiness
25 Nisan 2019
Erken Kayıt Fırsatı

Reader Interactions

Comments

  1. Nevzat Başak says

    19 Ocak 2019 at 16:22

    Az önce Şölen Lahmacun Kebap Bulgurlu’dan lahmacun siparişi verdim.Lahmacun lahmacun değil,doğru dürüst kıyma yok içinde.
    Bu firmanın yemek sepetindeki sayfasına baktım ,yorumlar 10 üzerinden 9.
    482 kişi yorum yapmış.
    10 üzerinden 2 etmez.Nasıl oluyor bu 10 üzerinden 9?

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Büyük Şirketin Kurucularının İlginç Başarı Hikayeleri

Serdar Altan / 08 Ağustos 2018
facebook twitter
5 Büyük Şirketin Kurucularının İlginç Başarı Hikayeleri
  • Airbnb'nin kurucuları, şirketi hayatta tutabilmek adına en az 6 ay boyunca kahvaltılık gerek kutuları satmak zorunda kaldılar.
  • Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'nın, KFC de dahil olmak üzere birçok şirkete yaptığı iş başvuruları reddedildi ve kendisi, Alibaba.com'u kurmadan önce başarısız iki internet girişimi kurdu.
  • Instagram geliştirilmeden önce, Mark Zuckerberg, Instagram'ın kurucusu Kevin Systrom'u işe almak istedi. Ancak Kevin, o sıralarda lisans öğrencisiydi ve eğitimini tamamlamak istediği için bu teklifi reddetti.
  • Pinterest'in kurucusu Ben Silbermann, insanların %90'ının bu fikri beğenmemesine rağmen, fikrin üzerine eğildi ve mücadele etti. Uygulamanın, kullanıma sunulmasından sonraki dört ay içinde sadece 900 kullanıcısı vardı.
  • Uber fikri, kurucusu Travis Kalanick'in Paris'te bir konferansa gitmek için taksi bulamaması sonucu ortaya çıktı.
  • İlgili Yazı: 4 Global Markanın "İnanç" Dolu Kuruluş Hikayeleri

Her gün çok sayıda mobil uygulama ve online servisten yararlanıyoruz. Ve sıklıkla kullandığınız bu uygulama ve servislerin bir kısmı, büyük başarı hikayeleri sonucunda kullanıcı tabanlarını milyonlara yayıp zaman içerisinde yüz milyonlarca dolarlık -hatta bazıları milyar dolarlık- şirketler haline geldiler. Üstelik bu şirketlerin bazıları, iyi düşünülmüş ve uygulanmış fikirlerin bir ürünüydü, bazıları ise bir rastlantı sonucu ortaya çıktı. India Today isimli internet sitesi de bu şirketlerden 5 tanesinin kurucularının ilgi çekici ve kısa başarı hikayelerini paylaştı.

Airbnb

Farklı bir şehre taşındıktan sonra kiralarını ödemek için mücadele eden iki kişi, yatak ve kahvaltıyı en düşük fiyata sunma konusunda bir fırsat gördü ve bunun sonucunda Airbnb ortaya çıktı. Şirketin ilk müşterisi, 30 yaşında olan Hintli bir adamdı. Tabii şirket, anında başarıyı yakalamadı. Airbnb'nin kurucuları, şirketi hayatta tutabilmek adına en az 6 ay boyunca kahvaltılık gerek kutuları satmak zorunda kaldılar. Yatırım konusunda birkaç kez reddedildikten sonra, şirket 112 milyon dolar tutarındaki ilk yatırımını aldı ve böylece Airbnb'nin başarı hikayesi başlamış oldu.

Alibaba

Alibaba kurucusu Jack Ma'nın hikayesi, tam anlamıyla bir sıfırdan zengin olma hikayesi. Jack Ma, komünist Çin'de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve üniversite giriş sınavında iki kez başarısız oldu. Jack Ma'nın başarı hikayesinin en dikkat çeken -ve en çok bilinen- detayı ise kendisinin KFC de dahil olmak üzere yaptığı çok sayıdaki iş başvurusunun reddedilmiş olmasıdır. Jack Ma'nın internet ya da kodlama konusunda herhangi bir bilgisi yoktu, ancak interneti ilk kez kullandığında adeta büyülendi. Feci bir şekilde başarısız olan iki internet girişimi kurdu ve bundan dört yıl sonra nihayet Alibaba.com'u kurdu. Tüm bağlantılarını bir araya getirdi ve Alibaba.com'a yatırım yapmaları için onları ikna etti. En sonunda Alibaba.com müşteri çekmeye başladı ve şirketin büyük başarısı sayesinde Jack Ma, Çin'deki en zengin insan oldu.

Instagram

Şu anda Facebook'un sahibi olduğu popüler sosyal medya uygulaması Instagram, son derece sıradan bir ailenin çocuğu ve aynı zamanda bir teknoloji dehası olan Stanford Üniversitesi mezunu Kevin Systrom tarafından meydana getirilmiştir. Kevin, teknoloji ile tanıştığında ve geceleri kendi kendine kodlama öğrendiğinde okuldaydı. Daha sonra Foursquare ve Flickr arasında, daha fazla ya da daha az melez olan bir uygulama üzerinde çalışmaya başladı. Çok az insan, Mark Zuckerberg'in lisans öğrencisi iken Kevin Systrom'u işe almak istediğini bilir. Ancak o, lisans eğitimini tamamlamak istediği için bu cazip teklifi reddetti. Kevin, arkadaşı Mike ile birlikte, bu uygulamayı geliştirmek için yoğun bir sekiz hafta geçirdi ve nihayet 6 Ekim 2010 gecesi, Instagram uygulamasını kullanıma sundular. Instagram kullanıma sunulduktan sadece iki saat sonra, trafik yoğunluğu yüzünden uygulamanın sunucuları çökmeye başladı ve 24 saat içerisinde App Store'daki bir numaralı uygulama oldu. Instagram, sadece dokuz ay içerisinde 7 milyon kullanıcı barajını aştı. Üstelik uygulamanın kullanıcıları arasında Justin Bieber ve Ryan Seacrest gibi bazı teknoloji seven ünlüler de bulunuyordu.

Pinterest

Pinterest'in başarı hikayesi en ilham verici olanlarından biridir. Çünkü Pinterest'in kurucusu Ben Silbermann, insanların %90'ının bu fikri beğenmemesine rağmen, fikrin üzerine eğildi ve mücadele etti. Uygulamanın, kullanıma sunulmasından sonraki dört ay içinde sadece 900 kullanıcısı vardı. Pinterest, o dönem için tam anlamıyla bir fiyaskoydu ve uzun bir süre finanse edilemedi. Kısaca Pinterest'in kuruluş hikayesi şöyleydi: Ben Silbermann, Yale Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Google'ın satış ve destek departmanında işe girdi. Bir mühendis olmamasının yanı sıra, Google'daki kültürü pek sevmedi ve kendini orada yabancı hissetti. İşte o zaman Ben, Pinterest üzerinde çalışmaya başladı. Uygulama, uzun bir süre bir başarısızlık olarak görüldü. Ancak Pinterest, meşhur bir blogger tarafından önerilmesinin ardından çıkışa geçti ve bugünkü halini aldı.

Uber

Uber fikri, kurucusu Travis Kalanick'in Paris'te bir konferansa gitmek için taksi bulamaması sonucu ortaya çıktı. Kalanick, tek bir tuşa dokunarak taksi hizmetinin maliyetini düşürmenin bir yolunu hayal etti. Daha önce başarısız olan iki girişimden sonra, Kalanick'in yatırımcıları ona inanmaları için ikna etmesi zor oldu. Ama Ubercab, San Francisco'da başladığı anda büyük bir başarı haline geldi. Uber, San Francisco'nun ardından diğer ABD şehirlerinde de kullanıma sunuldu. Uluslararası olarak ise ilk olarak Paris şehrinde hizmete girdi.
Markalar, Tüketiciler İçin Nasıl Değer Ekosistemleri Yaratıyor?
Markalar, Tüketiciler İçin Nasıl Değer Ekosistemleri Yaratıyor?

Bu yazımızda sundukları sadakat programları ya da abonelik hizmetleri aracılığıyla müşterileriyle değer temelli daha sağlam ilişkiler kurmayı başaran üç markaya yer verdik. Çinli e-ticaret devi Alibaba, 88VIP üyelerine ekosistem genelinde özel […]

comment 1
share
Etiketler
2017 enleri en çok ne siparişi Yemeksepeti

Yeni Nesilden Yeni Bir Kendini İfade Ediş Biçimi: GIF’ler

Şeyda Morran / 03 Nisan 2018
facebook twitter
Yeni Nesilden Yeni Bir Kendini İfade Ediş Biçimi: GIF’ler Günümüzde tüketimin ve iş gücünün büyük bir kısmını oluşturan genç neslin teknolojik gelişime olan yüksek adaptasyon gücünün, pazarlamacıları her zamankinden çok daha fazla yenilikçi düşünmeye teşvik ettiği bir gerçek. Hızla değişen zevkleri ile her türlü mecra, uygulama veya iletişim formatı denemeye hazır haldeki bu grup tüketiciyle uzun süreli bir etkileşimde kalabilmenin tek yolu sosyal hayatlarına değer katmaktan geçiyor. Hal böyle olunca da içinde bulundukları durumu / ruh halini  son derece kısa, dikkat çekici ve eğlenceli bir şekilde anlatmayı başaran GIFler son dönemde gençler için yeni bir kendini ifade ediş biçimi yani günlük dilin doğal bir uzantısı haline geldi. Son bir kaç senedir dünyada Buzzfeed, ülkemizde de Onedio, Listelist gibi platformların kullanımı ile popülerliği artmaya başlayan GIF’ler, daha sonrasında markaların sosyal medya iletişimlerine video ve resim formatının yanı sıra eklenerek yaygınlaşmaya devam etti. Fakat GIFleri yeni nesil için kendini ifade ediş yöntemi olmaya bu denli yaklaştıran en büyük hamle Facebook Messenger’a ve Whatsapp’a emoji ekleme özelliğinin yanı sıra gif ekleme özelliğinin de entegre edilmesi oldu diyebiliriz. Bugün geldiğimiz noktada, aylık ortalama 12 milyar GIF araması yapıldığını iddia eden Tenor, Giphy gibi GIF spesifik arama motorları Twitter'dan daha fazla kullanıcı miktarına sahip büyük sosyal mecralar haline geldiler. Birkaç gün önce anons edildiği üzere, her türlü aramada baskınlığını korumaya çalışan Google’ın artan GIF aramalarına kayıtsız kalmayarak Tenor’u satın alması ile de GIFler üzerinden hedeflenebilir ve etkili mood marketing’in hızlanması yakın gelecekte kaçınılmaz gözüküyor. Amerika'da Dunkin' Donuts, AT&T, Sprint, Nestle, Nissan ve KFC gibi markaların kullanmaya başladığı GIF marketing, markaların iletişimleri ile ilgili modlar / ruh halleri için GIF içerikleri yaratması ve bu GIFlerin yine ilgili aramalarda öne çıkarılması mekanizması ile çalışıyor. Ayrıca bu GIFler görüntülendiğinde değil, sadece paylaşıldığında reklamverene bütçelendiriliyor. Popüler dizi karakterlerinin GIFlerini oluşturmada Tenor ile yakından çalışan Netflix de sosyal mecralardaki otantik paylaşımlara sızmanın akıllıca bir yolunu herkesten önce çözmüş gibi. Sessiz olmalarından ötürü pazarlama içeriklerinde değişik dil bariyerini de ortadan kaldıran GIFler, dünyada pek çok kültüre uygun ortak bir içerik/ifade havuzu oluşturuyor. Markaların otantik, yaratıcı ve paylaşmaya değer nitelikte üretecekleri içeriklerle daha da zenginleşebilecek olan bu havuz, “ağızdan ağıza” pazarlamanın yanı sıra “mesajdan mesaja” pazarlama konseptini de çok yakında hayatımıza sokacağa benziyor.
Abonelik Tabanlı Bir İşi Pazarlamak İçin 5 Anahtar Madde
Abonelik Tabanlı Bir İşi Pazarlamak İçin 5 Anahtar Madde

McKinsey’nin yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl içerisinde ABD’deki online alışveriş yapanların yaklaşık olarak yarısı, abonelik tabanlı bir ürün ya da hizmet satın aldı. Facebook’ta küresel pazarlama çözümleri grup direktörü olarak görev […]

comment 1
share
Etiketler
2017 enleri en çok ne siparişi Yemeksepeti

Paylaşım Ekonomisi Kendine Yeni Sektörler Arıyor

Saliha Akın / 23 Ekim 2018
facebook twitter
Paylaşım Ekonomisi Kendine Yeni Sektörler Arıyor
  • Dünyanın en popüler medya sahibi Facebook, içerik oluşturmuyor. En değerli perakendecilerden biri olan Alibaba stok bulundurmuyor. Paylaşım ekonomisi oyuncularından biri olan  dünyanın en büyük konaklama sağlayıcısı  Airbnb gayrimenkul sahibi değil.
  • Paylaşım ekonomisi için birçok örtüşen tanım var: Burada, insanlara yetersiz varlıklarını doğrudan başkalarıyla paylaşmaya teşvik eden sosyoekonomik bir ekosistemden bahsedeceğiz.
  • Paylaşım Ekonomisi 2022'ye gelindiğinde, daha fazla paylaşım platformu yeni bir inovasyonla pazarı çoğalmaya, büyütmeye ve segmentlere ayırmaya devam edecek.
  • İlgili Yazı:Airbnb’nin Her Yıl 1 Milyar Konuk Hedefine Ulaşmak İçin Yapacağı 6 Yenilik

Paylaşım Ekonomisi Nedir?

Kısaca işbirliği ya da paylaşım ekonomisini tanımlayacak olursak; insanlara yetersiz varlıklarını doğrudan başkalarıyla paylaşmaya teşvik eden sosyoekonomik bir ekosistem. Fakat bugün bu ekosistem teknolojik yenilikler sayesinde hatta yeni teknoloji, paylaşmanın yeni yollarını yarattığı sürece ,paylaşım ekonomisi içinde kendine alan yaratanların daha da güçleneceğini veriler de doğruluyor.

Paylaşım Ekonomisine Giden 4 Aşama

Burada ilk adımda bilgiyi paylaşmak için başlayan bir süreç, özellikle son adımda eşyalara, varlıklara erişmek ve varlıkları paylaşmak sürecine doğru evrilmiş durumda.

Paylaşım Ekonomisinde Dikkat Çeken Sektörler

Paylaşım ekonomisi pazarında özellikle beş sektör (konaklama, ulaşım, mal alım veya satımı, talep üzerine profesyonel hizmetler ve malların paylaşımı veya kiralanması) dikkat çekiyor. Konaklama da;  Wework, Airnbnb, Housetrip gibi şirketler yer alırken, ulaşım da; Uber, Get Taxi, Ola, Zimride ön plana çıkıyor. Mal alım ve ya satımında ; Ebay, Etsy, Getaround, talep üzerine profesyonel hizmetler sektöründe; Zeel, Zaarly, Task Rabbit , malların paylaşımı ve ya kiralanmasında Dogvacay, JustPark , GoShare sektörün önemli oyuncularındandır.

Paylaşım Ekonomisi Hızla Büyüyor

Paylaşım ekonomisinin büyümesi hızlanıyor, ve  birçok sektöre birçok şekilde etki ediyor. Geçen yılki EC Eurobarometer'a göre, paylaşım ekonomisine olan aşinalık hızla artıyor ve tüm Avrupalıların yarısından fazlası bunu biliyor ve altıda bir bunu kullanıyor. Bu aşinalık ve kullanım oranı her geçen gün artıyor. Kategoriye göre kullanım, sadece kullanılan mallar, ulaşım ve konaklama Avrupa'nın% 20'sinin ötesine geçtiği için büyük ölçüde paylaşım ekonomisine katkı sağlıyor. Bununla birlikte, para kazanma isteğiyle hareket eden, aynı zamanda çevreye iyi davranmak ve topluluklar inşa etmek için paylaşım ekonomisine katılma niyeti işletmeler tarafından artıyor.

Ulaşım ve Konaklama 2020'de 500 Milyar Dolara Yakın Pazar Fırsatı Vaad Ediyor

Ulaşım Pazarı

Kaynak: Phocuswright, company reports, UBS estimates

Konaklama Pazarı

Kaynak: Phocuswright, company reports, UBS estimates

Paylaşım Ekonomisinin Aradığı Yeni Sektörler

2022'ye gelindiğinde, daha fazla paylaşım platformu yeni bir inovasyonla pazarı çoğalmaya, büyütmeye ve segmentlere ayırmaya devam edecektir. Kazananlar, hizmet tekliflerini baskınlaştırmak, pekiştirmek ve genişletmek için yeni görevler yaratmaya, dolayısıyla da yeni girişimler yaratmaya başlayacaklar. Bunun bir parçası olarak, kitle pazarına nüfuz edecek olan paylaşım ekonomisi, geleneksel pazar eşdeğerine eşit olarak büyüyen büyük paylaşım platformları ile daha fazla güç kazanacak. Ayrıca sigorta, kamu hizmetleri, sağlık ve sosyal bakım gibi yeni sektörlere de yayılacak.
A Awards 2018 Ödülleri Sahiplerini Buldu
A Awards 2018 Ödülleri Sahiplerini Buldu

Açıkhava Reklamcıları Vakfı ARVAK’ın düzenlediği A Awards Açıkhava Reklamları Yarışması 2018 ödülleri 14 Mayıs 2018 tarihinde Rahmi Koç Müzesi’nde yapılan ödül töreninde sahiplerini buldu.  2017 yılının sıkıntılı bir yıl olmasına […]

comment 1
share
Etiketler
2017 enleri en çok ne siparişi Yemeksepeti
PRIME DÜNYASINI KEŞFET
Üye Ol, Ayrıcalıklardan Yararlan!
KEŞFET
Prime Özel: Ocak 2019 Trendleri
Ocak Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve sizler için bir araya getirerek her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz. Peki geçtiğimiz ay hangi trendler ön plana çıktı?
İndir

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
facebook twitter instagram linked-in
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön