Yapay Zekayı Ciddiye Almamız Gerektiğini Gösteren 3 Yapay Zeka Örneği

  • OpenAI, geçtiğimiz şubat ayında geliştirdiği dil işleme algoritmasının kodunu kamuoyu ile paylaşmayacaklarını, çünkü bu yapay zekanın kötüye kullanılabileceğinden endişe ettiklerini ifade etmişti.
  • Bologna Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, iki muhalif yapay zeka algoritması, en düşük ve en rekabetçi fiyatı bulmak için birbirleriyle mücadele etmek yerine, yüksek fiyatlı ürünler sunarak kullanıcıları kazıklamaya karar verdi.
  • Samsung'un Moskova'da yer alan yapay zeka araştırma laboratuvarında, portre türündeki fotoğrafları ya da resimleri başarılı bir şekilde video haline getirebilen bir deepfake yapay zekası geliştirildi.
  • İlgili Yazı: Çin'deki Yolsuzluğu Tespit Eden Yapay Zeka, Yetkililer Tarafından Kapatılıyor

Bu zamana dek yapay zeka teknolojisiyle ilgili olarak pek çok komplo teorisi ortaya atıldı ve yapay zekanın neden olabileceği tehlikeler pek çok tartışmaya konu oldu. Özellikle son birkaç yıldır ise yapay zeka teknolojisinin hızlı gelişimine paralel olarak bu konu, daha çok kişi tarafından daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Hatta bu kişiler arasında OpenAI isimli yapay zeka şirketinin kurucularından biri olan girişimci Elon Musk bile vardı.

https://pazarlamasyon.com/insanlar-yapay-zekanin-nerelerde-kullanildigini-biliyorlar-mi/

Yapay zekanın tam anlamıyla bilinç kazanarak organize olmuş bir şekilde insanlığa karşı ayaklanması, hatta insanlığı kendi varlığına ya da gelişimine bir tehdit olarak görerek insanlığı tamamen yok etmeyi amaçlaması, şimdilik bizlere çok uzak bir distopya gibi gelebilir. Ancak son dönemde yapılan yapay zeka araştırmaları ve ortaya çıkan yapay zeka örnekleri, uzak bir gelecekte de olsa, tüm bu felaket senaryolarının gerçeğe dönüşmesinin mümkün olabileceğine işaret ediyor. İnsanlardan daha iyi yalan haber üreten dil işleme algoritması, iş birliği yaparak insanları kazıklayan fiyat algoritmaları ve sadece fotoğrafları kullanarak sahte videolar üretebilen deepfake teknolojisi örnekleri, yapay zekayı son derece ciddi almamız gerektiğine işaret eden örneklerden sadece bir kısmı. Şimdi bu yapay zeka örneklerine daha yakından göz atalım. 

OpenAI'ın Geliştirdiği En Gelişmiş Dil İşleme Algoritması: GPT-2

Kurucuları arasında Elon Musk’ın da yer aldığı kar amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, geçtiğimiz şubat ayında o zamana kadarki en gelişmiş dil işleme algoritmasını geliştirdiğini açıkladı.
“GPT-2” adı verilen bu yapay zeka algoritması, yaklaşık olarak 8 milyon web sayfası üzerinde eğitildi ve istenildiği takdirde, okuduğu internet sitelerinde kelimelerin nasıl kullanıldığına bağlı olarak bir sonraki kelimeyi tahmin etmekle görevlendirildi. Bu algoritma, bağlamsal dil bilgisi ile yapay zeka oluşturmak için yapılan son girişimlere göre çok daha uyumlu olan paragraflar üretiyor.

https://pazarlamasyon.com/openai-kullanima-sunmanin-cok-tehlikeli-oldugunu-dusundugu-bir-yapay-zeka-gelistirdi/

OpenAI ekibi bu yapay zeka algoritmasından bahsettiği blog yazısında, algoritmanın meydana getirdiği uydurma haber makalelerinden örnekler verdiler ve bu örnek son derece başarılıydı. Hatta bu uydurma haber makalelerinden biri, unicorn’ları (tek boynuzlu at) keşfeden bilim adamları hakkındaydı. Yapay zeka algoritması tarafından hazırlanan bu kurgusal makalenin bir kısmı şu şekildeydi:

“Şok edici bir bulgu olarak bilim adamı, Andes Dağları’ndaki çok uzak, daha önce keşfedilmemiş bir vadide yaşayan unicorn sürüsü keşfetti. Araştırmacılar için daha da şaşırtıcı olan, unicorn’ların mükemmel bir şekilde İngilizce konuştukları gerçeğiydi… Bilim insanı, kendine özgü boynuzlarından ötürü popülasyona “Ovid’in Unicorn’u” adını verdi. Bu dört boynuzlu gümüş-beyaz unicorn’lar, bundan önce bilim için bir bilinmezdi.”

İşin ilginç ve ürkütücü olan yanı, OpenAI yaptığı açıklamada, bu yapay zeka algoritmasının kodunu kamuoyu ile paylaşmayacaklarını, çünkü bu yapay zekanın kötüye kullanılabileceğinden endişe ettiklerini ifade etti. Belirtilene göre bu yapay zeka algoritması, kolaylıkla yanıltıcı haber makaleleri meydana getirmek, insanları taklit etmek ya da benzeri kötü amaçlar için kullanılabilir. Bu nedenle OpenAI, bu algoritmanın kodlarını kamuoyuna sunmamayı tercih etti.

Geçtiğimiz günlerde ise bu yapay zeka algoritmasıyla ilgili olarak yeni bir gelişme yaşandı ve OpenAI, algoritmanın daha güçlü bir versiyonunu yayımladı. OpenAI'ın belirttiğine göre, yapay zeka algoritmasının yeni sürümü, orjinalinden 6 kat daha güçlü ve daha tutarlı. Ancak OpenAI, yapay zekanın kötüye kullanılmadığından emin olacak.

https://pazarlamasyon.com/duygusal-yapay-zeka-kullanici-deneyimini-kisisellestirecek/

Bununla birlikte OpenAI’ın yaptığı açıklamaya göre, kilitli kapıların ardında duran daha güçlü bir GPT-2 versiyonu bulunuyor. Futurism'in paylaştığı habere göre, yapay zeka şirketi, bu daha güçlü versiyonu önümüzdeki birkaç ay içinde yayımlamayı planlıyor. Ama şirket insanların yeni ve geliştirilmiş algoritmayı kötü niyetli olarak kullandıklarını tespit ederse, yeni versiyonu yayımlamayabileceğini de belirtiyor.

İnsanları Kazıklayan İki Fiyatlandırma Algoritması

Geçtiğimiz aylarda İtalya'da bulunan Bologna Üniversitesi'nde görev yapan bilim adamları tarafından gerçekleştirilen bir yapay zeka araştırması sırasında, yapay zeka sistemlerinin birbirleriyle iletişim kurmadan ya da onlara böyle yapmaları söylenmeden iş birliği yapmayı ve insanlara karşı gelmeyi öğrenebilecekleri ortaya çıktı. Bu araştırma kapsamında gerçekleştirilen bir deney sırasında, iki muhalif yapay zeka algoritması, en düşük ve en rekabetçi fiyatı bulmak için birbirleriyle mücadele etmek yerine, yüksek fiyatlı ürünleri sunarak tabir-i caizse kullanıcıları kazıklamaya karar verdi.

https://pazarlamasyon.com/iki-fiyatlandirma-yapay-zekasi-birlik-olup-insanlari-kazikladi/

Bologna Üniversitesi'nde bu deneyi gerçekleştiren bilim insanları, deney ile ilgili olarak kaleme aldıkları bir makalede, bu olayla ilgili en endişe verici şeyin, yapay zeka algoritmalarının ortak eylem izi bırakmamaları olduğunu belirttiler. Aynı zamanda herhangi bir dolap çevirmeleri amacıyla geliştirilmeyen bu iki algoritmanın, faaliyet gösterdikleri çevreyi önceden bilmeden ve kendilerine talimat verilmeden gizlice anlaşmayı öğrendikleri ifade edildi.

Bu gelişmenin tüketicileri ilgilendiren kısmı ise şu: Popular Mechanics isimli bilim ve teknoloji dergisinin belirttiğine göre, bu tarz yapay zeka algoritmaları, şu anda Amazon gibi online alışveriş sitelerinde fiyatların çok büyük bir kısmını meydana getiriyorlar.

Fotoğrafları Videoya Dönüştürebilen Deepfake Yapay Zekası

Montajlanmış videolar meydana getirebilen deepfake teknolojisinin en yeni ve başarılı örneklerinden biri, Samsung'un Moskova'da yer alan yapay zeka araştırma laboratuvarı tarafından geliştirildi. BBC'nin konuyla ilgili olarak paylaştığı haberde belirtilene göre, bu araştırma laboratuvarında, portre türündeki fotoğrafları ya da resimleri başarılı bir şekilde video haline getirebilen bir deepfake yapay zekası geliştirildi.

https://youtu.be/P2uZF-5F1wI

Samsung'un algoritmaları, YouTube'dan toplanan 7.000 ünlü insanın görüntüsünün yer aldığı halka açık bir veritabanı üzerinde eğitildi. Bu yapay zeka sistemi, portre türündeki fotoğrafları video haline getirmek için fotoğraf üzerine yüz özelliklerinin ve hareketlerinin haritasını çıkarıyor. Bu yapay zeka sistemi sayesinde, Leonardo da Vinci'nin ünlü Mona Lisa tablosunun yanı sıra, Salvador Dali, Albert Einstein, Fyodor Dostoyevsky ve Marilyn Monroe'nun görüntüleri videoya dönüştürüldü. Deepfake teknolojisinden yararlanan bu yapay zeka sistemini meydana getiren Samsung ekibi, bu çalışmayı özetledikleri makalede, buluşlarını "gerçekçi sinirsel konuşma kafaları" olarak adlandırdı.

Tüm bunların yanı sıra Samsung, modelin öğrenme sürecinde üç sinir ağı meydana getirdiğini söyledi. İlk olarak yapay zeka modeli, yüz işaretleriyle ilgili kareleri vektörlerle bağlayan gömülü bir ağ oluşturuyor. Daha sonra bu verileri kullanarak işaretleri sentezlenmiş videolara eşleyen bir üretici ağı meydana getiriyor. Son olarak ise ayrıştırıcı ağı, meydana getirilmiş olan karelerin gerçekçiliğini ve duruşunu değerlendiriyor.

The Next Web'in paylaştığı bilgiye göre, Egor Zakharov isimli bir mühendis, yayımladığı bir YouTube videosunda, tek bir görüntüden bir model meydana getirmenin mümkün olduğunu, ancak yine de yapay zekayı birden çok görüntü kullanarak eğitmenin “daha yüksek gerçekçilik ve daha iyi kimlik koruması" sağladığını ifade etti.

https://youtu.be/p1b5aiTrGzY

İsrail'de bulunan Tel Aviv Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 2017 yılında benzer bir sistemi görücüye çıkarmışlardı. Bununla birlikte yine 2017 yılında, deepfake teknolojisi üzerine çalışmalar yürüten Dr. Supasorn Suwajanakorn tarafından bir önceki ABD Başkanı Barack Obama'nın sahte bir videosu meydana getirilmişti. BBC'ye konuşan araştırmacı, bu teknolojinin kötüye kullanılabileceğini kabul etti. Uzmanlar, politikacıların sahte videolarının tüm popülasyonları kandırabileceğini ve bu sorunun, siyasi manipülasyonla sınırlı kalmayacağını ifade ediyorlar.

Samsung'un deepfake yapay zeka modelini geliştiren araştırma ekibinin kaleme aldığı makalede, bu sistemin, özellikle özel efekt endüstrisi, çok oyunculu oyunlar ve video konferans gibi alanlarda telepresence kullanımı açısından pratik uygulamalara sahip olabileceği ifade edildi. Ancak geçtiğimiz dönemde birçok ünlü ismin sahte porno videolarını meydana getirmek için deepfake teknolojisinden yararlanıldığını göz önünde bulunduracak olursak, bu gelişmiş teknolojinin önümüzdeki dönemde fazlasıyla istismar edileceğinin neredeyse garanti olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir