Didem Namver: Yapay zekâ ile pazarlamada yeni bir boyut

MMA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Didem Namver: "2024’te yapay zekâ teknolojilerinin sektöre etkisinin yanı sıra, tüketicilerini daha iyi anlayan ve hedefleyen pazarlama uygulamalarının giderek arttığını gözlemleyeceğiz."

Pazarlama dünyası; teknolojik yenilikler, tüketici alışkanlıklarındaki değişimler ve pazarlama stratejilerindeki evrimle birlikte sürekli olarak dönüşüyor. Birçok rapora göre, yapay zekâ pazarlamacıların 2024'te markaların odaklandığı temel hususlardan biri olacak. Peki Türkiye’nin lider yöneticilerine göre yeni pazarlama trendleri neler olacak? MMA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Didem Namver’a, yeni döneme ilişkin öngörü ve planlarını sorduk.

Yapay zekâ ile pazarlamada yeni bir boyut

Cumhuriyetimizin 100. Yılı coşkusuyla başladığımız bu yıl, hepimizi derinden sarsan deprem felaketi ve ardından gelen seçim dönemi ile tüm pazarlama sektörü adına oldukça zorlu bir yıl oldu. Bu zorlu dönemle birlikte gelen ekonomik çalkantılar biz pazarlamacıları yeni yollar, yeni çözümler üretmeye yönlendirdi. 

Bu dönemde özellikle Türkiye’deki pazarlama profesyonellerinin çok değerli işler yaptığına şahit olduk. Şöyle ki MMA Global’in düzenlediği ve pazarlama dünyasının en önemli ödüllerinden SMARTIES X’ten Türk markaları ve şirketleri ödüllerle döndü. Bu yıl MMA olarak düzenlediğimiz SMARTIES AWARDS TÜRKİYE ve EMEA’ya rekor sayıda başvuru oldu. 11 Aralık’taki gala gecemizde, başarılı ve yenilikçi kampanya sahiplerine hak ettikleri ödüllerini büyük bir coşku ile teslim ettik. Bu, yapılan değerli işlerin, artık global ölçekte de değer gördüğünün, Türkiye’deki pazarlama profesyonellerinin artık kabuğuna sığmadığının en güzel göstergesi. MMA olarak Türkiye’deki bu hazineleri küresel arenaya taşımaya taşımaya devam edeceğiz.

Yapay zekâ ise bu seneye tartışmasız damgasını vuran en önemli konu oldu. Yapay zekâ yepyeni bir gündem olmamakla beraber 2023, yapay zekâ bilincinin ve gerek işlerimize gerek günlük hayatımıza olumlu etkilerine dair farkındalığın büyük ölçüde arttığı bir yıl oldu. Biz de Aralık başında düzenlediğimiz SMARTIES NEXT! konferansının odağını yapay zekâ olarak belirledik. 40’tan fazla konuşmacının 20’den fazla oturumla yapay zekâ teknolojisindeki gelişmeleri her yönü ile ele aldığı etkinlikte ayrıca önemli raporlar ve araştırmalar da açıklandı. Öyle gözüküyor ki, yapay zekâ tüm yönleri ile 2024 yılında da üzerinde sıklıkla duracağımız bir konu olacak. 

MMA Global’in üye şirketlerinin CDO’ları arasında yaptığı “State of AI in Marketin CX” raporunda yapay zekâ konusundaki çarpıcı sonuçları okuyucularımızla paylaşmak isterim. Rapora göre CDO'ların yalnızca yüzde 10'u, yapay zekâ için yönetimden yeterli destek alabildiğini söylüyor. Teknik açıdan ise veri hijyeni sorunları ve uzman yeteneklerin azlığı gibi majör sorunları görüyoruz. Yine, MMA Global’e üye şirketler arasında yapılan “The State of AI in Marketing CX” araştırması pazarlamacıların neredeyse yarısının yapay zekâ risk gündemini tam olarak anlamadığı ve yapay zekâ ile ilgili riskler konusunda endişe verici bir farkındalık ve hazırlık eksikliğini gösteriyor. Bir diğer önemli bulgu da, her on pazarlamacıdan yalnızca birinin, etkili bir yapay zekâ dağıtımı için gerekli olan veri kalitesini ve hacmini yönetme konusunda olgunluğa ulaşmış olması. Bu iki rapor doğrultusunda harekete geçen MMA Global, henüz kurulan AI COALITION LEADERSHIP (ALC) oluşumu ile tüm dünyadan 150’den fazla kurumu ve 200’den fazla pazarlama kanaat önderini, kendi çatısı altında yapay zekânın geleceğini şekillendirmek için buluşturdu. MMA Türkiye de bu masadaki yerini şimdiden aldı; biz de üyelerimizle bu oluşumun çıktılarını paylaşmaya başladık bile.

2024’te yapay zekâ teknolojilerinin sektöre etkisinin yanı sıra, veri odaklı pazarlama araçlarındaki gelişmeler sayesinde tüketicilerini daha iyi anlayan ve hedefleyen pazarlama uygulamalarının giderek arttığını gözlemleyeceğiz. Ayrıca, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi teknolojilerle daha etkileşimli ve görsel olarak zengin deneyimlerle kişiselleştirilmiş içeriklerin ve otomatikleştirilmiş pazarlama kampanyalarının yaygınlaşmasına tanıklık edeceğiz. Tabii bütün bunlar olurken veri gizliliği ve güvenlik konuları her zamankinden daha önemli hale gelecek. İşletmelerin, tüketici verilerini korumak ve veri güvenliğini sağlamak konusunda titiz bir ajanda yürütmeye devam etme gerekliliği de muhakkak.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir