Kişiselleştirme (personalization), büyük verinin (big data) her geçen gün öneminin artmasıyla birlikte daha da arttı ve artmaya da devam ediyor. Kişiselleştirmede web sitenize gelen kişi hakkında ne kadar fazla bilgi bilirseniz, kişiselleştirme konusunda daha başarılı olursunuz. Fakat kişiselleştirmeyi sadece müşterinin ismini soy ismini yani kim olduğunu bilerek yapıldığını düşünmek de bu işi yapmak için çok kısıtlayıcı olur. Bu yazımda tanımadığınız bir web sitesi ziyaretçiniz için bile nasıl kişiselleştirme yapabileceğinizin 4 yolunu yazacağım:
1) Kullanıcının geldiği şehir bilgisi
Bir ziyaretçi web sitenize geldiğinde, web sitenize bağlandığı şehri “Ip” yardımıyla başarılı bir şekilde belirleyebilirsiniz. Bu sayede ziyaretçinizin bulunduğu şehre göre özel kampanyaları bildirebilirsiniz. Örneğin, İzmir’den yapılan siparişlerde ürünlerinizin kargosu bedava olabilir ve web sitenize İzmir’den gelen ziyaretçilerinize özel bir pop-up ya da başka bildiricilerle kargonun İzmir’e özel bedava olduğunu belirtebilirsiniz. Bu kişiselleştirmenin başka bir yolu da belli şehirlerdeki satış trendlerine bakarak o şehirden gelen kişilere o şehirde popüler olan ürünleri gösterebilirsiniz. Bu konu ile ilgili Booking.com güzel çalışmalar yapıyor. Booking.com hangi şehirden gelindiği belirleyerek o şehirdeki otelleri sıralıyor.
2) Kullanıcının önceden gelip gelmediği
İnternetin gelişmesiyle birlikte insanların satın alma alışkanlıkları da değişti. Müşteriler artık bir ürünü satın almadan önce defalarca araştırıyorlar hatta aynı siteye defalarca giriyorlar. Google Analytics gibi web analiz araçlarını kullanarak ya da daha güzeli kendi veritabanınızda tuttuğunuz çereze (cookie) bakarak, bir kullanıcının ortalama kaç kere web sitenize gelerek satın alma yaptığını bulabilir, bu ortalamaya göre de daha önce sitenize gelmiş ama satın alma yapmamış ziyaretçilerinize özel kampanyalar hazırlayabilir, gezdiği ürünleri gösterebilirsiniz.
3) Kullanıcının geldiği cihaz
2015’ten itibaren mobil, webe göre daha baskın hale geldi. Durum böyle olunca kullanıcının geldiği cihaza göre kişiselleştirme yapmamak olmaz. Kullanıcıların mobil, tablet ve webde daha önce yaptığı davranışlara göre bundan sonra gelen ziyaretçilere bu cihazlarda yapılan satışlara göre popüler olan ürünleri gösterebilirsiniz. Bu kullanım kolaylığını arttırırken dönüşüm oranlarınıza da faydalı olabilir.
4) Kullanıcının geldiği kaynak
Kullanıcı web sitenize geldiği kaynak da kişiselleştirme yapmanıza yardımcı olur. Bu kaynaklar Google Organik, Google Adwords ya da herhangi bir banner kampanyası olurken yapılan mailingler de olabilir. Verilerinizi kaynağa göre ayırarak kullanıcılarınıza özel kampanyalar yapabilirsiniz. Bu sayede kullanıcı kişiselleştirilmiş içerik görür ve kampanyalarınızın performansı yükselir.
Yukarıdaki kişiselleştirme metodların yanında yapılabilecek binlerce kombinasyon var. Yukarıdaki maddeleri ayrı ayrı kampanyalar olarak hazırlayabilir ya da çeşitli kombinasyonlar yapabilirsiniz. Kişiselleştirmenin her geçen gün önem kazandığı bu dönemde yukarıdaki basit yolları kullanarak güzel bir başlangıç yapmanızı şiddetle öneririm.