- Milyarder iş adamı Warren Buffet her ne kadar son derece başarılı bir yatırımcı olsa da, kendisi gibi başarılı birçok insan gibi, iş hayatı boyunca birçok hata yaptı.
- Bu yazımızda sizlerle Warren Buffet'ın yaptığı ve tüm yatırımcılara ders niteliğindeki en büyük dört hatayı paylaşıyoruz.
- İlgili Yazı: Warren Buffet'tan Yolunuza Işık Tutacak 5 Zamansız Tavsiye
Dünyanın en zengin insanlarından biri olan
Berkshire Hathaway şirketinin CEO'su ünlü yatırımcı
Warren Buffet'ın nasıl bu kadar başarılı bir iş adamı haline geldiğini hiç merak etmiş miydiniz? Buffet'ın bu büyük başarıya ulaşmasının ardındaki öykü cesaret vericidir. Çünkü o, hisse senedi yatırımcılığında başarının dehaya değil, sürekli iyi ilkelere odaklanmaya ve bunun yanı sıra uyum sağlama istekliliğine dayandığına vurgu yapar.
MarketWatch'in paylaştığı yazıya göre, ünlü iş adamının yaptığı hatalardan dört tanesi ve bu hataların tüm yatırımcılara verebileceği dersler şu şekilde:
Duygularının Yatırım Kararını Etkilemesine İzin Verdi
1962 yılında, Warren Buffet'ın
BPL ismindeki yatırım ortaklığı, ortalama 7,5 dolar fiyattan Berkshire Hathaway isimli bir tekstil şirketinden hisse satın aldı. Berkshire Hathaway'in hakim hisse sahibi ve yöneticisi olan Seabury Stanton, BPL'in Berkshire Hathaway hisselerini 11,5 dolara satın almak için Buffet ile bir anlaşma yaptı. Ancak resmi teklif hisse başına 11,375 dolardı. Buffet bunu onursuz bir davranış olarak gördü ve hisseleri satmadı. Bunun yerine, daha sonradan muazzam bir şekilde aptal bir karar olarak nitelendirdiği şeyi yaptı: Agresif bir şekilde hisseleri satın almaya başladı.
Nisan 1965 itibarıyla BPL, Berkshire Hathaway'in %39'una sahipti ve şirketin kontrolünü ele geçirdi. Daha sonra Warren Buffet, tekstil işini bir 20 sene boyunca devam ettirmenin fırsat maliyetinin, diğer yatırımları ile benzer kazançlar elde etmiş olsaydı milyarlarca dolar olduğunu öngördü. Sonuç olarak ünlü yatırımcı, imalathanelerden para kazanmanın bir yolunu buldu. Orijinal işin sermayesinin büyük kısmını yavaş yavaş diğer alanlara -özellikle
Ulusal Tazminat ve
Illinois Ulusal Bankası gibi yüksek karlı işletmelere- kaydırdı.
Müşteri Sadakatini Hafife Aldı
Warren Buffet, 22 yaşındayken bir arkadaşıyla ortaklaşa Omaha'da bir benzin istasyonu satın aldı. Bu benzin istasyonu
Texaco istasyonunun tam karşısındaydı ve Texaco istasyonu, sürekli olarak Buffet'ın istasyonundan daha çok iş yapıyordu. Çünkü Buffet'ın ifadesiyle bu Texaco istasyonu müşteri sadakatine sahipti. Ünlü iş adamının bu uzun yolculuğunda öğrendiği ilk derslerden biri,
Coca-Cola gibi sektörlerinde en belirgin müşteri sadakatine sahip şirketleri aradığı için en iyi satın almalarından bazılarına yol açan stratejik rekabetçi konumlandırmanın önemiydi.
Nicel Kriterlere Çok Fazla Güveniyordu
Warren Buffet, kariyerinin başında
Benjamin Graham'ın fikirlerinden çok etkilendi. Graham kazanç gücüne, iş beklentilerinin niteliksel faktörlerine, yöneticilerin niteliğine ve işletmenin istikrarına dikkat ederken onun bakış açısıyla diğer her şeyi gölgede bırakmak, dengenin gücü ve verdiği güvenlik payıydı. Berkshire Hathaway'in Buffet'a çekici gelmesinin nedeni de buydu: O, bir mevcut net varlık değeri satın almasıydı.
Buffet iyi bir varlık destek arayışında olduğu için bazı büyük yatırımların neler olabileceğini kaçırdı. Ancak 1960'ların ortalarında,
Walt Disney ve
American Express'teki yatırımlarının başarısı göz önüne alındığında, nicel kriterlere güçlü bir vurgudan geçici olarak uzaklaşmaya başladı. Büyük ölçüde net varlık pozisyonuna aldırış etmeden, mükemmel niteliksel özelliklere sahip şirketlere daha fazla yatırım yapmaya çalıştı.
Ünlü iş adamı, zamanla değerli bir yatırımcı olmanın birden fazla yolu olduğunu öğrendi. Ancak bu, Graham'ın metotlarını terk etmek zorunda olduğu anlamına gelmiyordu.
Philip Fisher,
Charlie Munger ve Warren Buffet'ın birleşik yatırım fikirlerini ve de Graham'ın fikirlerini kullanarak bir portföy yönetmek mükemmel bir şekilde mümkündür. Buffet ve Munger, bugün bile küçük miktarlara yatırım yaparlarken nicel pazarlık fikrini reddetmiyorlar.
Kaybını Durdurmak İçin Çok Yavaş Hareket Etti
Warren Buffet'ın yakın geçmişteki bir hatası, Birleşik Krallık merkezli
süpermarket zinciri Tesco ile yaşandı. Buffet, 2013 yılında Berkshire Hathaway'in hisselerinin bir kısmını, katılmadığı yönetim hamleleri yüzünden sattığını ifade etti. Ancak oldukça büyük miktarda hisse tutmaya devam etti. 2014 yılındaki muhasabe problemleri, Tesco'yu kazancını yeniden şekillendirmeye zorlarken hisse senedi değeri düşüş yaşadı. Buffet tüm Tesco hisselerini elden çıkardığında, Berkshire Hathaway vergi sonrası 444 milyon dolar zararla karşı karşıya kaldı.