Volvo, Müşterilerini Mükemmel Otomobille Buluşturmak İçin Pinterestle Çalıştı

İsveçli otomobil markası Volvo, Pinterest ile iş birliği yaparak, potansiyel otomobil alıcılarının ihtiyaçlarına en uygun modeli belirlemelerine olanak tanıyan, sürükleyici bir deneyim olan Volvo Stil Bulucu (Volvo Style Finder)‘yu hayata geçirdi.
Pinterest kullanıcıları, Volvo Stil Bulucu ile 4 soruya yanıt vererek kendilerine en uygun Volvo otomobili bulabiliyor. Kullanıcılara yaşam tarzları ve estetik fikirleri hakkında bilgi edinmeyi amaçlayan dört soru soruluyor ve yanıtlarla en iyi eşleşen araçlarla Pinterest panosu oluşturuluyor.
Son olarak Pinterest, haftalık otomobil pin panolarının % 75’inin otomobil satın alma yolunda ilham almak için kullanıldığını, aynı zamanda bu senenin Ağustos ayında aktif otomobil aramalarının önceki yılın Ağustos ayına göre % 26 artış olduğunu belirtti.
57 Dakikada Yüklenen Heinz’ın Web Sitesi, Sabırla Bekleyenlere Heinz Kiti Hediye Ediyor

Marketing Dive’ın haberine göre Heinz, hayranlarını aile boyu burger gecesine özel bir ürün paketi kazandıklarını görebilecekleri çevrimiçi bir dayanıklılık testine davet ediyor. Ketçap gibi sosların uzun sürede dökülmesine atıfta bulunarak, […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Tüketiciler ve Pazarlamacılar, Reklam Tercihleri Konusunda Farklı Görüşteler
Her geçen gün sosyal medya platformları artıyor ve kullanıcılar da üye oluyor. Markalar da tüketicileri bu platformlarda yakalamak için kıyasıya rekabet ediyorlar. Tüketicileri dijitalde yakalamak için sürekli kendilerini geliştiriyorlar. Platformlara reklamlar vererek veya içerikler üreterek tüketiciyle etkileşime girmeye ve iletişimde kalmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla tam bu noktada markaların pazarlama stratejileri ve reklam verilen platformların önemi öne çıkıyor.
Kantar araştırma şirketinin yaptığı bir araştırma, tüketicilerin dijital platformlar söz konusu olduğunda, yeni olan platformları tercih ettiğini gösterdi. Örneğin tüketiciler TikTok gibi daha yeni platformlarda gördükleri reklamlar hakkında genellikle Google veya Youtube reklamlarına kıyasla daha olumlu düşüncelere sahip oluyorlar.
Kantar'ın dijital reklam platformları için tüketici tercihleri sıralamasında sosyal video paylaşma uygulaması TikTok, dünya çapında birinci oldu. Onu Instagram, Snapchat, Google ve Twitter izledi. Bilinen ve daha önce kullanılan platformlarda reklamlar pazarlamacılar tarafından daha kolay hedeflenebiliyor, kampanyalar optimize edilebiliyor ve veriler daha kolay işlenebiliyor. Bilinen yerlere reklam vermek daha kolay oluyor. Ancak görünen o ki bilinen platformlardan ziyade yeni platformlar daha çok ilgi çekiyor.
Araştırmadaki bulgular, halihazırda çokça kullanılan dijital platformlara reklam veren pazarlamacıların bakış açılarıyla çelişiyor. Çünkü bulgular, pazarlamacıların doğru yere reklam vermeleri ve doğru dengeyi bulmaları için tüketicilerin tercih ve zevklerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.
Kantar'ın küresel medya markası direktörü Duncan Southgate yaptığı açıklamada, reklamverenlerin ve ajansların mesaj verilen platform konusunda daha niceliksel bir anlayış geliştirmeleri gerektiğini dile getirdi. Bununla birlikte farklı medya kanalları ve platform seçimleri ile marka hedeflerinin geliştirilebileceğine ve etki yaratılabileceğine de değindi.
Yeni Zelanda, Turizm Kampanyası İçin Tüm Ülkeyi Oyun Alanına Dönüştürdü

Malum, salgın nedeniyle şu günlerde seyahat etmek sıkıntılı bir durum. Hele de yurt dışına… Ancak “Tourism New Zealand” adlı turizm grubu, TBWA/Sydney ajansının da yardımıyla, ülkeyi en azından sanal turistlerin […]
Google, Komisyon Ücretlerini Kaldırarak Amazon ile Rekabete Hazırlanıyor

Arama devi, ürünlerini Google'da listelemelerini sağlamak amacıyla perakendeciler için komisyon ücretinden kurtulmayı planlıyor. Perşembe günü Google, Amazon'u ve onun baskın e-ticaret operasyonlarını yakalayabilmek için arama devinin platformunda ürün satan perakendeciler için komisyon ücretini kaldırdığını açıkladı.
Daha önce Google, satıcılardan ürünlerini "Buy with Google" programıyla listelemelerini talep etmişti. Bu program ile müşteriler başka bir dijital mağazaya yönlendirilmeden direkt olarak Google'ın sitesinden alışveriş yapabiliyor. Komisyon ücreti, Amazon ile karşılaştırıldığında satışın yaklaşık %10-%15'ini oluşturuyordu.
Temel hedef, satıcıların ekstra ücretler sebebiyle Google'ı atlamak yerine diğer platformlara ek olarak ürünlerini Google'da listelemelerini teşvik ederek Google'ın alışveriş hizmetini oluşturmak. Google'ın Ticaret Departmanı Başkanı Bill Ready bir röportajında, "Bu durum, pazarların katılımının önündeki büyük komisyon engelini kaldırır. Artık daha kolay katılabilirler." açıklamasında bulundu.
Tüketiciler için ise bu değişiklik, Google'da arama yaptıklarında daha geniş bir ürün yelpazesi görmek anlamına gelebilir. Sonrasında şirket, platformda daha fazla ücretli ürün reklamı yayınlamak için satıcıları ikna edebilir. Şimdilik Google, e-ticarette büyük bir oyuncu değil. Araştırma şirketi eMarketer'a göre, online satış alanında Amazon, %38'lik payı ile Amerika Birleşik Devletleri'nde lider konumda. Walmart %6'lık payı ile uzak ara ikinci sırada, onu %4,5 ile eBay takip ediyor. Google ise ilk 10 içinde yer almıyor.
Google ayrıca, satıcıların envanter verilerini Amazon'un da dahil olduğu diğer e-ticaret sitelerinden Google'a aktarmalarına izin vereceğini söyledi. Google ayrıca, ödeme işlemleri ve sipariş yönetimi için online mağaza oluşturmaya olanak sağlayan PayPal ve Shopify ile iş birliği içinde.
Bu değişiklikler, Amazon ile hali hazırda oldukça sert olan rekabeti daha da yoğunlaştıracak gibi görünüyor. İki teknoloji devi, akıllı ev teknolojileri dahil olmak üzere birçok cephede bir süredir savaşıyordu. Google'ın "Home" isimli akıllı ev hoparlörü ve "Assistant" isimli ses yazılımı, Amazon'un "Echo" ve "Alexa"sına yetişebilmek için uğraşıyordu. Google, "Buy with Google" programında kaç satıcı olduğunu ve geçtiğimiz yıl komisyon ücretlerinden ne kadar gelir elde ettiğini açıklamayı reddetti.
Nisan ayında Google, satıcıların ürünlerini arama motorunda ücretsiz olarak listelemesine olanak verdi. Geçtiğimiz ay direkt olarak şirketin arama sonuçlarında görünmesi için bu listelemeyi genişletti, aralarında internetteki en değerli gayrimenkullerden bazıları da bulunuyor.
Geçmişte Google'ın online alışveriş çabaları geri tepmişti. İki yıl önce, alışveriş reklamlarının yerleştirilmesinde "küfürlü" reklam uygulamalarına yer verdiği için Avrupa Birliği tarafından 1,7 milyar dolar yaptırıma uğradı. Gelecek hafta Google CEO'su Sundar Pichai, ABD Yargı Komitesi tarafından tekelciliğe karşı yürütülen bir soruşturmanın parçası olarak Amazon, Facebook ve Apple'ın başkanları ile birlikte duruşmaya katılacak. Google'ın, platformda kendi ürünlerine öncelikli davrandığı yönündeki suçlamalara cevap vermesi bekleniyor.
Yıldız Teknopark’ın Dijital Medya Ajansı, Destex Digital Oldu

Türkiye’nin en büyük teknoparkı ve en köklü üniversitelerinden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi, tüm dijital operasyonlarını Destex Digital’e emanet etti. Destex Digital Ajans Başkanı Ozan Emrah Ünal, bu iş birliğiyle […]
Turizm ve Ulaşımda Tüketiciye Cevap Veren Dijital Pazarlama Stratejileri Kazandıracak

Zeo Agency, 2019 ve 2020 yıllarının 2. çeyrek dönemlerini kıyaslayan Turizm ve Ulaşım Sektörü Dijital Pazarlama Raporu’nu yayınladı. Markaların pazar paylarındaki değişimi ve kullanıcı davranışlarındaki dinamik hareketleri derinlemesine inceleyen raporda sektör; otel ve konaklama, ulaşım, seyahat içerikleri olmak üzere üç başlıkta inceleniyor.
Kullanıcı ihtiyaç ve davranışlarına cevap verecek şekilde oluşturulan dijital stratejilerin öneminin COVID-19 sürecinde daha da görünür bir duruma geldiğini belirten Zeo Agency SEO Takım Lideri Tevfik Mert Azizoğlu sektördeki durum hakkında şunları dile getirdi:
"Seyahat yazıları/içerikleri popülaritesini korumaya devam ederken konaklama sitelerinin COVID-19'a özel oluşturduğu otel listeleme filtreleri ve ürün listeleme sayfaları sayesinde doğru iletişim sağladıklarını ve haziran ayı gibi tatil sezonunun başlangıcında trafik almaya başladıklarını görüyoruz. Hayatımızda uzun vadede yer etmeye devam edecek pandemi alışkanlıklarına yönelik yeni içerikler üretmeye, kategori ve ürün sayfalarımızı COVID-19 iletişimi ile beraber kurgulamaya devam etmek hem aranma hacimlerini yakalamak açısından hem de sitemize gelen ziyaretçilerin dönüşümlerini arttırmak açısından da oldukça önemli.”
2. Çeyrekte %60’ı Geçen Ziyaretçi Kayıpları
Sektördeki web sitelerine gelen toplam ziyaretçi ortalamasının bu yıl COVID-19 etkisiyle üç kategoride dramatik bir şekilde düştüğü göze çarpıyor. 2019 ve 2020’nin ikinci çeyreklerinin karşılaştırıldığında; otel ve konaklama kategorisinde 199,9 milyondan 64,41 milyona gerileyen ziyaretçi sayısıyla %67,78’lik bir daralma yaşandı.
Ziyaretçi hacmi ulaşım kategorisinde 287,7 milyondan 101,5 milyona düşerek %64,72’lik bir kayba dönüşürken, seyahat içerikleri kategorisinde ise 43,34 milyondan 16,13 milyona gerileyen rakamla %62,78’lik düşüş görüldü. Toplam trafik hacminde markaların sahip olduğu paylara bakıldığında ise hizmetlerini konaklama, bilet satışı ve içerik gibi seyahatin farklı ihtiyaçlarına tek bir noktadan cevap verecek şekilde çeşitlendiren web sitelerinin sektörü domine etmeye devam ettiği görülüyor.
Seyahat Yasaklarının Kalkmasıyla Kullanıcılar En Çok Uçak Bileti Araması Yaptı
Raporda, sektörün 3 kategorisi bir arada ele alındığında en fazla trafik alan 10 web sitesinin en az 6’sının ortak sıralandığı ve en fazla hacme sahip olan 10.000 ortak anahtar kelime inceleniyor. Zeo’nun 1. çeyrek raporuna göre, 2019’a kıyasla ocak, şubat ve mart ayları toplamındaki anahtar kelime aranma hacminde büyük bir değişim bulunmuyordu.
Ancak COVID-19’a bağlı olarak sıkı önlemlerin alındığı ve seyahat yasaklarının uygulandığı nisan ve mayıs aylarında aranma hacminde ciddi bir düşüş göze çarpıyor. Normalleşme sürecinin başlamasıyla beraber oluşan yoğun talebe bağlı olarak ise 2019’a göre haziran ayında yaşanan %40,98’lik artış, arama hacimlerindeki ivmeyi yeniden pozitife doğru çevirdi.
Ülkemizde mart ayında başlayan pandemi dönemiyle birlikte daha güvenli tatil seçenekleri araştırmaya başlayan kullanıcıların davranışları, 2020 ilk çeyrekte normalin dışında artış gösteren kelimeler arasında bungalov, dağ evi, doğa ve kamp gibi konseptleri öne çıkarmıştı.
İkinci çeyrekte kullanıcıların en çok uçak bileti ve ucuz uçak bileti aramaları yaptığı görüldü. Hem koronavirüs ile ilgili gelişmeleri takip etmek hem de tatil planlarının yeniden gündeme gelmesi, Avrupa ülkelerine yapılan aramalarda da dikkat çeken artışlara sebep oldu.
Salgın Sürecinde Markalar Ne Kadar Dijitalleşti?

Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılının aralık ayında başlayan COVID-19 salgını, kısa sürede küresel boyuta ulaşarak 2020 yılının tamamını etkileyecek bir fenomene dönüştü. Hızlı bulaşma özelliği bulunan virüs sebebiyle sosyal mesafe […]