Viral Pazarlamaya Bilimsel Bir Bakış-1

Viral pazarlama üzerine birçok yaratıcı tanımlamalar yapılmıştır. Özünde viral pazarlama amacınıza veya iş alanınıza yardım edecek şekilde “bir fikrin yayılması”dır. Bu yöntem doğası gereği ilgi çekici ve tartışma yaratıcı materyalleri kullanır.

Sanırım viral pazarlamanın uygulamasını daha iyi anlamak için, viral içeriğin doğal öğelerini çözmek ve yorumlamak adına yıllarını harcamış çok zeki bazı insanların araştırmalarını incelemek gerekir.

Aşağıda size çok sevdiğim bir araştırmadan bahsedeceğim. Wharton School Of Business’den bir doçentin, çok geniş kitlelere yayılmayı başarmış kampanyalardan nasıl dersler çıkarılabileceğini görmek üzere bazı klasik viral pazarlama örneklerini incelediği bir araştırma.

En İyi Viral Pazarlama Uygulamaları

Wharton profesörü Jonah Berger ile Katherine Milkman, birlikte sundukları What Makes Online Content Go Viral? (Online İçeriği Ne Viralleştirir) adlı ortak raporlarında (yazılı) online içeriğin çoğu kez şu durumlarda hızlı yayıldığını bulduklarını açıkladılar:

[colored_box color="eg. blue, green, grey, red, yellow"]

1. Pozitifse ve olumlu konular hakkında yazılmışsa

2. Güçlü bir duygusal tepkiyi dürtüyorsa (neşe, korku, kızgınlık)

3. Pratik olarak faydalı oluyorsa.

[/colored_box]

contagius

Bunun ardından BergerContagious: Why Things Catch On adlı kitabında virallik ve viral pazarlama meselesine tam ölçekli bir bakış gerçekleştirdi. Berger kitabında viral içeriğin ortak öğelerini incelemeye yarayan STEPPS sistemini daha kapsamlı olarak özetliyor.

Sosyal Değer

İnsanlar kendilerine “iltifat eden” şeyleri paylaşmaktan hoşlanıyorlar. Yani onlara bir konu hakkında bilgi sahibi olduklarını, iyi bir zevkleri ya da fikirleri olduğunu gösterme imkânı sağlayan, kendilerini dışarıya değerli gösteren içerikler.

Tetikleyiciler

Berger’in araştırmasını inceleyecek olursanız karşılaşacağınız sürprizlerden birisi de sıradan markaların ne kadar çok konuşulduğu olacaktır (mesela kahvaltılık tahıl gevreği markası Cheerios’un Disney World’den çok daha fazla konuşulduğunu düşünür müydünüz?). Bu bazı konuların, markaların ya da ürünlerin diğerlerinden daha fazla “doğal tetikleyicileri” olmasından kaynaklanıyor.

Çoğu viral içerik bunun üzerine konumlanıyor; Algida’nın “aşkımla erir misin” reklamlarının ne kadar popüler olduğunu hatırlıyor musunuz? O ara tüm gençler birbirine bu melodiyi mırıldanıyordu, çünkü bu reklam çok doğal bir tetikleyici olan “aşk” konusunu kullanıyordu.

Duygu

İnsanlar güçlü bir duygusal tepki uyandıran içerikleri paylaşmaya meyillidirler. TV haber bültenlerinde sıklıkla karşılaştığımız iç karartıcı haberler, online dünyada çok fazla paylaşılmıyorlar çünkü kaygı, korku, öfke gibi yüksek enerjili duygular,üzüntü gibi düşük enerjili duygulara göre tartışmayı daha fazla tetikliyorlar.

The New York Times’ın verilerine göre hazırlanmış olan şu istatistikleri genele yayarak örnek vermekte bir sakınca olmasa gerek:

 

ist

 

Halka Açıklık

Bir diğer ifadeyle sosyal kanıt. İnsanlar bir şeyi benimsemek için başkalarının da onu yaptığını görme ihtiyacı duyarlar. Dışarıdaki potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek ve onlara mekânın cazip bir yer olduğunu göstermek için masalara bazı yem müşteriler yerleştirmek –özellikle yeni açılan– kafe vb. işletmelerin klasik taktiklerinden biridir bilirsiniz.

Pratik Değer

İşte bu içerik pazarlamacıları için iyi bir haber; pratik açıdan faydalı materyallerin son derece viral olduğu belirtiliyor. İnsanlar kendileri ve başkaları için “faydalı, kullanışlı ve işe yarayan” konuları / haberleri paylaşmayı seviyorlar çünkü başkalarına yardım etmek ve bunu yaptıkları için de iyi görünmek istiyorlar.

Hikayeler

Başka araştırmalardan da bildiğimiz üzere (Green & Brock, 2009) pazarlama dünyasında, hikâyeler insanları ikna etmede daha fazla işe yarıyor, çünkü bizim için hikayeleri anlamak daha kolaydır. Ustaca anlatılmış bir hikâye insanları içine çekip sürükler ve bu da daha kolay paylaşılmasını sağlar.

Red Paperclip hikâyesi bunun için harika bir örnek ve güzel bir başarı hikâyesidir. Burada her makaleden sonra “bundan sonra ne olmuş” diye sizi meraklandıran bir tarz kullanılmış.

Viral pazarlama uygulaması hakkında fikir sahibi olmanın bir diğer iyi yolu da daha önce yürütülmüş bazı başarılı kampanyalara yakından bakmaktır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir