Görünüşe göre her yıl bir uzman ya da başka bir kişi çıkıp o yılı “videonun yılı” ilan ediyor, ama 2017 içlerinde en iddialısı olabilir. Video içeriklerinin gün geçtikçe müthiş bir popülariteye sahip olduğu artık bir sır değil. Birçok pazarlama trendinde olduğu gibi; tüketiciler ne kadar izlerse, pazarlamacılar o kadar çok harcama yapıyor.
İçerik pazarlama ajansı Wyzowl tarafından yayınlanan yeni araştırma gösteriyor ki; video artık geçmişten çok daha fazla etkileyici, daha yaygın kullanılıyor ve tüketiciler arasında da daha popüler. Paylaşacağım anket, 311 tekil cevaplayıcı ile gerçekleştirildi ve bu kişiler hem pazarlama profesyonellerinden hem de online tüketicilerden oluşuyor.
Öne çıkan bazı doneler ise şunlar:
1) Video, markaların hedef kitleye ulaşmalarına yardımcı oluyor.
Önceden, kullanıma bakıldığında basit bir yıldan yıla artıştan bahsediliyordu. Şimdi ise markaların %63’ü video kullanıyor ve bu rakam, geçen sene %61’lerde seyrediyordu.
- Katılımcıların %97’si fikir birliğiyle; videonun, ürün veya hizmetlerinin kullanıcı tarafından anlaşılma oranının artırılması konusunda yardımcı olduğunu söylüyor.
- %81’i video ve satışlardaki direkt artış ile bir bağlantı kurdu.
- %76’sı videonun internet sitelerine yönelik trafiği arttırdığını düşünüyor.
- Yarısından fazlası ise (%53) videonun, destek istemek için alınan çağrıları azaltmada yardımcı olduğunu belirtiyor.
- %83’ü ise genel olarak videonun onlara iyi bir yatırım dönüşü sağladığını söylüyor ve bu da bir yıl önceki %76’lık rakamdan çok daha iyi olduğunu gösteriyor.
Görünüşe göre video, yaygınlaşmaya devam edecek. Şaşırtıcı olmayan bir diğer haber ise, şu anda video kullanan markaların %99’u, 2017’de de kullanmaya devam etmeyi planladıklarını rapor ediyor. Ve dahası; videoya henüz yatırım yapmayanların %34’ü de, bir sonraki yılda videoya yatırım yapmaya başlayacaklarının ipuçlarını veriyor.
2) Video, tüketiciler arasındaki popülaritesini koruyor.
Peki ya tüketiciler? Videonun onlar için de oldukça popüler olmayı sürdürmesi küçük bir sürpriz oldu galiba. Aslında %79’u, bir ürün hakkında bilgi edinmek istediğinde bir sayfa okumaktansa bir video izleyerek öğrenmeyi tercih ediyor. Bu oran 12 ay önce %69 idi.
Doğrusunu söylemek gerekirse video, yeni ürünler hakkında bilgi edinmek istediklerinde tüketiciler için ikna edici bir yol olmaya devam ediyor.
Görüşülenlerin %91’i, sosyal medya üzerinden bir ürün veya hizmet hakkında tanıtıcı bir video izlediklerini belirtiyor. %84’ü ise bir markanın videosunu izledikten sonra satın almaya ikna olduklarını ifade ediyor.
3) Yeni video fırsatları oluşmaya devam ediyor.
Videonun benimsenme süreci hızlı bir şekilde ilerlerken hala yeni ve ilginç şekillerde video kullanımı için istekli olan pazarlamacılara yönelik olarak büyük fırsatlar bulunuyor. Facebook Live (pazarlamacıların %19’u tarafından kullanıldı), Snapchat (%8), Instagram video (%26), 360 derece video (%12) ve sanal gerçeklik (%7) gibi trendler hala mevcut ve pazarlamacılar arasında da yaygın; ama her birinin benimsenmesi yavaş bir süreçle gerçekleşti.
Pazarlamacıların çoğunluğu, bu teknikleri kullanırken başarının tadını çıkardıklarını söylüyor.
4) Karşılıklı konuşmaya dayalı seslendirmeler, artık daha popüler hale geliyor.
Marka videolarındaki seslendirmelere hemen her yerde rastlayabilirsiniz. Tüketicilerin %83’lük büyük kısmı, informal (konuşkan, rahat, diyaloglar içeren) seslendirmeleri, geleneksel ve formal olan seslendirmelere oranla daha çok arkadaş veya aileden biriymiş gibi, ilişki kurulabilir ve ikna edici bulduklarını ifade ediyorlar.