Üretim Hattına İdrarını Yapan Kellogg Çalışanı, Önemli Bir Sorunu Gün Yüzüne Çıkardı

  • ABD'de bulunan eski bir Kellogg çalışanı, kahvaltılık gevrek üretim hattına idrarını yapması nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu olay, çeşitli fabrikalarda birçok işçinin yaşadığı önemli bir problemi gündeme getirdi.
  • Yoksullukla mücadele örgütü Oxfam'in 2015'te yayımladığı raporda, kümes hayvanları fabrikası çalışanlarının rutin olarak tuvalet molalarını reddettiği belirtiliyordu. Çünkü işçiler tuvaleti kullanmayı talep ettikleri takdirde; alay konusu oluyor, göz ardı ediliyor, hatta kovulma tehdidiyle karşı karşıya kalıyorlardı.
  • ABD Çalışma Bakanlığı'na bağlı İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi'nin 2017'te paylaştığı rapora göre, araştırmaya katılan ABD'nin beş farklı eyaletindeki işçiler, tuvaleti kullanma isteklerinin sıklıkla ertelendiğini ya da reddedildiğini ifade ettiler.
  • İlgili Yazı: Avrupa'daki Amazon Çalışanlarından "Biz Robot Değiliz" Protestosu

Çok sayıda gıda üreticisinin üretip satışa sunduğu paketli gıda ürünlerinin ne kadar sağlıklı olduğu konusunda haklı olarak şüphesi olan çok sayıda insan bulunuyor. Tabii bu noktada ürünün içeriğine eklenen katkı maddelerinin yanı sıra, ürünün ne kadar hijyenik koşullarda üretildiği de büyük bir önem taşıyor. Geçtiğimiz günlerde ABD'de meydana gelen bir olay ise bu konuda şüphe duyan insanların şüphelerinin pek de yersiz olmadığını gözler önüne serdi.

Business Insider'ın paylaştığı habere göre, ABD'de bulunan eski bir Kellogg çalışanı, kahvaltılık gevrek üretim hattına idrarını yapması nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak bu çalışanın böyle bir eylemi gerçekleştirmesinin ardında, çoğu kişinin göz ardı ettiği karanlık ve karmaşık bir hikaye yer alıyor.

Kahvaltılık Gevrek Üretim Hattına İdrarını Yapan Eski Kellogg Çalışanının Görüntüsü

Konuya açıklık getirmek için Kellogg fabrikasında meydana gelen bu olayın ardından yaşananları detaylıca sizlere aktaralım. WREG-TV isimli televizyon istasyonunun bildirdiğine göre, kasım ayının sonunda Gregory Stanton adlı eski Kellogg çalışanı, tüketici ürünleri üzerinde yapılan tahrifat suçundan suçlu bulundu.

Gregory Stanton, 2014 yılında, Memphis şehrinde yer alan bir Kellogg tesisindeki kahvaltılık gevrek taşıma bandı üzerine idrarını yaparken kendini videoya çekmişti. Bu olaydan iki yıl sonra ise Stanton, bu videoyu worldstarhiphop.com adresli internet sitesine yükledi. Bir Kellogg temsilcisi konu ile ilgili olarak e-posta aracılığıyla yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

"Bu olayın bizim dikkatimizi çekmesinin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçti ve sorumlu bireyin adaletin karşısına çıkarılmasından memnunuz."

Associated Press haber ajansının belirttiğine göre, Stanton'ın üretim hattına idrarını yapmasına ve daha sonra da bunun videosunu internette paylaşmasına neyin neden olduğu belirsiz. Ancak bu olay, üretim hatlarında idrar yapılmasının, fabrikalardaki önemli bir sorun haline gelmesinin ardında yatan nedenin ciddi bir şekilde araştırılması gerektiğini gözler önüne seriyor. Zira Kellogg fabrikasında yaşanan bu çirkin olay, bu konudaki tek örnek değil.

https://pazarlamasyon.com/is-dunyasi/insan-kaynaklari/calisma-sartlari-acisindan-en-kotu-5-global-sirket/

Birleşik Krallık merkezli yoksullukla mücadele örgütü olan Oxfam'in 2015 yılında yayımladığı bir rapor ise bu konuda önemli gerçeği gözler önüne seriyor. Oxfam'in bu raporunda, kümes hayvanları fabrikası çalışanlarının rutin olarak tuvalet molalarını reddettiği belirtiliyordu. Çünkü raporda belirtilene göre, işçiler tuvaleti kullanmayı talep ettikleri takdirde; alay konusu oluyor, göz ardı ediliyor, hatta kovulma tehdidiyle karşı karşıya kalıyorlardı.

Oxfam'ın raporunda belirtilene göre, üretim hattı üzerinde idrar yapmak, münferit bir olay olmaktan çok uzaktır. Yoksullukla mücadele örgütü, ABD'nin çeşitli eyaletlerinde faaliyet gösteren şirketlerde, üretim hattında idrar yaptıktan sonra küçük düşmüş hissettiklerini bildiren insanların hikayelerini topladı ve raporda, bu konuyla ilgili olarak şu şekilde bir açıklamaya yer verildi:

"İşçiler, temel bir insan ihtiyacının bu inkarıyla başa çıkmak için mücadele ediyorlar. Hatta dururken idrar yapıyorlar ve dışkılıyorlar, çalışmak için çocuk bezi giyiyorlar, sıvı ve akışkan maddelerin alımını tehlikeli derecelere kadar kısıtlıyorlar, sağlıkları ve iş güvenlikleri konusunda endişe ederken acı ve rahatsızlığa tahammül ediyorlar."

https://pazarlamasyon.com/teknoloji/tesla-fabrikasindaki-isciler-zor-sartlar-altinda-calisiyor/

ABD Çalışma Bakanlığı'na bağlı İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi'nin 2017 yılında paylaştığı rapora göre, araştırmaya katılan beş eyaletteki işçiler, tuvaleti kullanma isteklerinin sıklıkla ertelendiğini ya da reddedildiğini ifade ettiler. Bununla birlikte bu beş eyaletin üçünde, et ve kümes hayvanı fabrikalarında çalışan kişiler, İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi'ne, gecikmiş ya da reddedilen tuvalet molaları nedeniyle böbrek sorunları ya da idrar yolu enfeksiyonları gibi sağlık sorunları yaşadıklarını bildirdiler. İki eyaletteki işçiler ise tuvaleti çok sık kullandıkları ya da tuvalete erişim eksikliğinden şikayet ettikleri takdirde, cezalandırılmaktan korktuklarını dile getirdiler.

Oxfam'ın bu raporunda adı geçen kümes hayvanları ve et üretim şirketleri, raporda yer alan bu iddiaları yalanladılar. Ancak işçilerin tuvalet molaları sorunu, et ve kümes hayvanı endüstrilerinin çok ötesine uzanıyor. Geçtiğimiz haziran ayında The Guardian gazetesinin internet sitesinde yayımlanan haberde, Tesla fabrikasında çalışan bazı kişilerin, yemek yeme ve tuvaleti kullanma arasında seçim yapmak zorunda bırakıldıklarını söyledikleri belirtilmişti.

https://pazarlamasyon.com/e-ticaret/amazon-calisanlari-kovulmamak-icin-tuvalete-bile-gitmiyorlar/

Bununla birlikte geçtiğimiz nisan ayında, e-ticaret devi Amazon'un ikmal merkezlerindeki çalışanların, kovulma korkusu yüzünden tuvalete bile gitmediklerini ve yanlarında bulunan şişelere idrarlarını yaptıklarını sizlerle paylaşmıştık. Zaten Amazon'un ikmal merkezlerindeki çalışma şartları uzun bir süredir tartışma konusu ve bu nedenle Avrupa'nın çeşitli yerlerinde bulunan Amazon ikmal merkezlerinde çalışan çok sayıda kişi, Black Friday'de grev yapmıştı.

Tüm bunlara rağmen, eski Kellogg çalışanı Gregory Stanton'ın, tuvaleti kullanması yasak olduğu için kahvaltılık gevrek taşıma bandına idrarını yaptığını gösteren hiçbir kanıt yok. Yine de şirketlerin işçilere yönelik uyguladıkları bu baskının, çok daha büyük sorunları da beraberinde getirdiği son derece aşikar bir durum.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir