• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Ünlüler Sosyal Medya’yı Nasıl Kullanmalı?

Gökhan Eskalen / 17 Nisan 2013
facebook twitter

Sosyal medya ve dijital pazarlama alanında markalar hakkında sıklıkla analizler yapılmakta ve sektörün genel çaplı fotoğrafları çekilmekte ve değerlendirilmektedir. Marka tarafında sosyal medya da iletişimin nasıl yapıldığını ve yapılması gerektiğini birçok farklı araştırma ve analizlerle görmekteyiz. Ki markalar açısından dijital pazarlama faaliyetleri de başarılı gidiyor. Yapılan analizleri de başarılı buluyorum. Peki, bir de ünlüler/sanatçılar tarafından bakarsak karşımıza nasıl bir tablo çıkar? Olması gerektiği gibi mi, ötesi mi yoksa vasatın altında mı? Ben genel olarak ortalama buluyorum. Olması gerektiği gibi olan da var, vasatın altında da…

Tavsiyelerime geçmeden önce şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Ülkemizde ünlülerin bireysel marka olma çabasını oldukça duymuşuzdur. Magazinsel çekişmeler olsun, ben markayım söylemleri olsun abartılı balon laflardan öteye gitmemekte bu durum maalesef. Şu bir gerçek ki ülkemizde celebrity yönetimi yurt dışındaki gibi profesyonel ve başarılı bir şekilde yönetilememektedir. Ben ünlülerin sosyal medyayı nasıl kullanması gerektiğini madde madde önerilerimle belirteceğim. Çeşitli sanatçıların sayfalarını tek tek örnek verip inceleme yapmayacağım. Ki zaten sizler başarılı bulduğum isimleri ve sayfaları takip ediyor ve biliyorsunuzdur da.

celebrity_website_design

En başta, bireysel marka yönetiminin de bir şirket gibi yönetilmesi gerektiğini bilmek gerekir. Sanatçının yetenekleri, ön plana çıkarmak istediği yönleri, iletişim biçimi, tutarlılığı, gerçek hayattaki yaşamı vs. bu noktada en önemli olan etmenlerdir. Ben işin sosyal medya penceresinde bakacağım. Yoksa celebrity yönetimi salt sosyal medya kanallarından yapılacak bir şey değildir. Çok kapsamlı ve ekip işidir. Marka olmak demek, reel ve sanal hayatta da tutarlı olmak, ekibinin olması ve kişinin her şeye planlı hareket etmesi demek. Ve iletişimin üç kuralı süreklilik, tutarlılık ve yaratıcılık kavramlarını uygulamak demek.

Kısaca Facebook ve Twitter’da sayfa ve içerik yönetimi açısından başarılı bulduğum sanatçılar sıralayım; Tarkan, Murat Boz, Emre Aydın, Hande Yener, Sertab Erener, Ozan Çolakoğlu, Yalın, Sıla ve Murat Dalkılıç. Mutlaka bu sıralamaya birkaç tane daha isim eklenir ama benim şimdilik gözlemlediklerim ve aklıma gelenler bunlar. Bu isimlerin sayfasına bakmışsanız profesyonel ellerin değdiğini görürsünüz. Bizim ülkemizde her ünlü isim bu vizyona sahip değil. Bu konudaki vizyonsuzluk, benim tabirimce sosyal medya körlüğü yaşamak demek. Profesyonellikten uzak sayfa yönetimleri olan birçok çöp celebrity sayfaları var maalesef. Hala sosyal medyanın kendileri için önemini kavramamış isimler çok. Kişisel markalaşmanın önemi hala ülkemizde oturmadığından ki sıra sosyal medyaya gelsin. Neyse…

Peki, ünlüler sosyal medya’yı doğru kullanmak için neler yapmalı?

– İçerik dilinde, iletişimde, senli paylaşımlardan ziyade siz noktasında durulmalı. İletişimi laçkalaştırmamak adına bu çok önemli. Bazı ünlüler samimi iletişim tonunu tercih edebilir. Lakin içerik dilindeki kıvam iyi tutturulmalıdır. Kurulacak strateji paralelinde hareket edilmeli.

– Siyasi ve dini konulara mümkünse bulaşmamalılar. Bu vakaları sıklıkla gördük, örnek vermeye gerek yok sanırsam.

– Sayfa yönetimi açısından içeriklere gelen yorumlara sıklıkla bakılmalı. Paylaşılan bir ünlünün yazısı, videosu veya şarkısı olabilir. Ben bazı ünlülerin içeriklerindeki yorumlara baktığımda küfürler bini bin para. Ne spam’a alınmış, ne de kullanıcılara cevap verilmiş. Kullanıcıyla etkileşime geçecek soru-cevap iletişimleri de zayıf. Hayranlarından sürekli feedback alacak bu tür içerikler şart. Kısacası, tek yönlü iletişim fayda getirmez.

– Kullanıcılar tarafından sıklıkla takip edilen Facebook ve Twitter gibi kalabalık ve etkin mecralarda krize davetiye çıkarmamak gerek. Yaşanan bir iletişim kazasının hasarı da büyük oluyor. Gerçek hayattaki duruş, sosyal medya’ya da yansıtılmalı ve doğru algı oluşturulmalıdır. Yazımın en başında belirttiğim ekip yönetimi, profesyonel danışmanlık almak işte burada çok önemli. Sanatçı, girmek istediği bazı twitter iletilerinde bile kritik bir paylaşım olduğunu düşünüyorsa kendini frenleyip kesinlikle sosyal medya veya iletişim danışmanına (ki varsa) danışmalı. Seçilmiş davranış sergilemek esas profesyonelliktir.

– Hayranlarına ulaşılacak kanallar etkin kullanılmalı. Örneğin; Müzisyenler artık kliplerini ilk kez Facebook’ta yayınlıyorlar. Mikro siteli entegre çalışmalar gerçekleştiriliyor. Mesela Murat Dalkılıç. Bi Hayli şarkısının klibi için Facebook Connect altyapısıyla entegre bir çalışma gerçekleştirdi. Dijital olanakları yatkın olmak ve denemek önemli. Bunlar güzel adım. Ama örnek sayısı hala çok az. Bir de backstage gibi fotoğraf ve videolar yüksek etkileşim sağlıyor, kesinlikle yapılmalı. Heyecan yaratacak içerikler her zaman paylaşılır.

– Kapak fotoğrafından zengin tab uygulamalarına kadar her şeyin düzenli ve planlı yönetilmesi gerekiyor. Timeline’ı bile olmayan nice celebrity sayfası var hala. Küçük ama önemli şeyler hep göze batan şeylerdir.

– Albüm çıktı patlat bir hashtag çalışması mantığı çok tutuyor. Hayranları ile birlik olup TT olmaya çalışan çok sanatçı görmüşsünüzdür. Twitter, albüm ve şarkı tanıtımında çok etkili bir mecra. Absürd alakasız hahstag’ler olmasın yeter :)

– Facebook duvarından yarışması yapmak, işin biraz amatörlük göstergesi. Ne markalar açısından çok tasvip ediyorum, ne de celebrity iletişiminde bu tür yaklaşımları beğeniyorum. Yarışma yapılacaksa Twitter’dan yapılmalı ya da uygulama üzerinden yapılmalı. Ki duvardan yapılan yarışmalar da yüksek geri dönüş sağlıyor biliyorum ama çok ucuza kaçılmış olunuyor.

Benim nacizane tavsiyelerim /önerilerim bunlar. Sizin sosyal medya faaliyetlerini ve sayfa yönetimlerini beğendiğiniz celebrity’ler kimler? Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Nestlé Türkiye’den 72 Saatlik Konkur Hamlesi
Nestlé Türkiye’den 72 Saatlik Konkur Hamlesi

Yaşam kalitesini arttırmak ve daha sağlıklı bir geleceğe katkıda bulunmak amacı ile Nestlé Türkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19’dan“yeni normal”e geçilen bu dönemde, yaşamı kolaylaştıracak çözümler üretmek için kolları […]

comment 0
share
Etiketler
bireysel marka yönetimi celebrity dijital iletişim dijital pazarlama marka konumlandırması Markalaşma şöhret iletişimi sosyal medya sosyal medya iletişimi Sosyal Medya Yönetimi

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rich Energy ve Haas’ın Garip Sponsorluk Hikayesi

Dora Uzkesici / 12 Ekim 2020
facebook twitter
Rich Energy ve Haas’ın Garip Sponsorluk Hikayesi

Markaların hedef kitlelerine ulaşabilmek için birçok iletişim aracını kullandığını biliyoruz. Kullanılan tüm bu iletişim araçları markanın pazarlanmasını kolaylaştırıyor ve reklam yapılmasına yarıyor. Sponsorluk anlaşmaları da markanın halkla ilişkiler çalışmalarından biri olarak önemli bir sac ayağı vazifesi görüyor.

Bir marka, sponsorluk çalışması yürütmeye karar verdikten sonra, bunu hangi alanlarda ve ne tür yöntemlerle yapması gerektiğini tespit etmeye çalışıyor.

Bugün aktarmaya çalışacağım hikaye, bir markanın sponsorluk çalışması yaparken yukarıda değindiğim noktaları nasıl ıskaladığına dair olumsuz bir örnek olarak değerlendirilebilir.

Rich Energy'nin Kısa Hikayesi ve Aldığı Kararlar

2015 yılında William Storey tarafından kurulan Rich Energy'nin merkezi Londra'da bulunuyor ve enerji içeceği üretiyorlar. Markanın kuruluşunda şüpheli görünen birtakım durumlar bulunuyor. Bunların ilki markanın 2016 yılında banka hesabında sadece 103 Pound ve 2017 yılında 581 Pound olduğu yönünde. Bu tabloya rağmen Storey markanın hızlı bir büyüme yakaladığını belirterek markayı Formula 1 podyumuna taşımayı planlıyor. İkinci durum, enerji içeceğinin "gerçekten de" var olup olmadığı yönünde. Öyle ki kurumsal rengi siyah ve altın rengi olan marka iki çeşit ürün üretmesine rağmen satışının yapıldığı çok az yer bulunuyor. Bu durum işletmenin lojistik ağının oldukça başarısız olduğu yönünde izlenim uyandırıyor.

Rich Energy'nin Planı ve Çok Kısa Süren Sponsorluk Macerası

Storey, markayı Formula 1 ile ilişkilendirerek bu arenada fiilen yarışan Aston Martin Red Bull Racing'in karşısına çıkmayı planlıyor. Önce Formula 1 takımı Williams ile görüşmeye karar veren Storey, daha sonra Williams yönetimi ile organize edilen yemeğe katılmıyor. Yemeğin organize edildiği günden bir gün sonra ise Haas Racing ile anlaşma yaptığını kamuoyuna duyuruyor. 2019 yılı sezonunun başlamasına 5 hafta kala duyurulan anlaşmaya göre Storey, Haas Racing takımına 35 milyon Pound ödeme yapacağını açıklıyor. Formula 1'de rekabet takımların finansal gücü ile doğru orantılı ilerliyor. Bu bakımdan anlaşmanın Haas Racing açısından ayrı bir önemi bulunuyor. Aynı zamanda Haas Racing, Formula 1'de ABD menşeli tek takım olma özelliğine sahip.

Storey, Haas Racing'i tercih ederken takımın önemli bir potansiyeli olduğuna inandığını ve ilerleyen süreçte Red Bull ile rekabet edecek noktaya gelerek, anlaşmanın Rich Energy'e değer katacağını belirtiyor. Yeni kurulan bir marka olmasına rağmen doğrudan Red Bull ile rekabete girmeyi planlayan marka, sosyal marka çalışmalarında #BetterThanRedBull hashtag'ini kullanıyor.

10 Temmuz 2019'da Sponsorluk Bir "Tweet" İle Sonlanıyor

Rich Energy, 2019 yılı Silverstone yarışından 4 gün önce attığı tweet ile sponsorluktan çekildiğini Twitter aracılığıyla duyuruyor. Atılan tweet'te Haas Racing'in geçen 9 yarış boyunca kötü performans gösterdiği ve Red Bull'un ardında kaldığı vurgulanıyor. Haas Racing'in sahibi Gene Haas ise anlaşmanın imzalandığı dönem yapılan ödemenin eksik yapıldığını ve tamamlanmadığını açıklıyor.

Sonuç

Rich Energy ve Haas Racing arasında yapılan sponsorluk anlaşması enerji içeceği markası tarafından tek taraflı iptal ediliyor. Bu iptal, Rich Energy'nin belirlediği sponsorluk çalışmasını doğru planlamadığı şeklinde yorumlanabilir. Markanın kuruluş yıllarında banka hesabında görünen para miktarı, ürünler için yürütülen lojistik çalışmalarından ötürü içeceğin gerçekte var olup olmadığı yönündeki şüphe ve 5 ay süren sponsorluğu sona erdirmesi markaya yönelik olumsuz algıyı kuvvetlendiriyor.

Bütün bu gelişmelere enerji içeceği marka logosunun bir motosiklet markası (Whyte Bikes) ile benzer olmasından ötürü motosiklet markasının enerji içeceği markasını mahkemeye vermesi de ekleniyor. Mahkeme Rich Energy'nin motosiklet markasına tazminat ödemesine hükmediyor.

Rich Energy kurucusu ve CEO'su William Storey'nin hızlı ve etkili bir yöntem ile Red Bull'un rakibi olabilmesine yönelik geliştirdiği sponsorluk fikri çok kısa sürede olumsuz sonuçlandı. Bu sonuç enerji içeceği markası ile ilgili olumsuz algıyı düzeltmekten öte, markanın olumsuz algısını belki de daha da kuvvetlendirdi. Marka logosuna karşı açılan dava da olumsuz gelişmelere yeni bir halka olarak eklendi.

Geçen yıl gerçekleşen ve sponsorluk çalışmalarında önemli bir "olumsuz örnek" olarak gördüğüm bu örneği sizlere aktarmaya çalıştım.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Volkswagen’in TikTok Akımından Esinlenen Reklamı, Irkçı Damgası Yedi
Volkswagen’in TikTok Akımından Esinlenen Reklamı, Irkçı Damgası Yedi

Bazen markaların yayımladıkları reklamlar, hiç beklemedikleri bir şekilde olumsuz tepkileri üzerlerine çekebiliyorlar. Volkswagen‘in son reklam kampanyasıyla yaşadığı da işte tam olarak buydu. Design Taxi’nin paylaştığı habere göre, Volkswagen’in geçtiğimiz günlerde […]

comment 0
share
Etiketler
bireysel marka yönetimi celebrity dijital iletişim dijital pazarlama marka konumlandırması Markalaşma şöhret iletişimi sosyal medya sosyal medya iletişimi Sosyal Medya Yönetimi

Lüks Giyim Markası Moncler, Stone Island’ı Satın Aldı

Dora Uzkesici / 17 Aralık 2020
facebook twitter
Lüks Giyim Markası Moncler, Stone Island’ı Satın Aldı

İşletmeler ve markaları, bütünleşme stratejileri kapsamında hareket ederek, faaliyet gösterdikleri pazar sınırları içinde genellikle büyümeye yönelik stratejiler izlerler.

Bugün ele alacağım markalar, İtalyan moda markaları Moncler ve Stone Island. Moncler, bütünleşme stratejilerinden yatay bütünleşme kapsamında bir hamlede bulundu. Moncler, bir diğer İtalyan markası Stone Island'ı bünyesine kattı. Böylece rakibi olan marka üzerinde sahiplik ve kontrol elde etti.

https://pazarlamasyon.com/adidas-neden-reeboki-satmak-istiyor/

Moncler bu stratejisiyle başka bir marka ile birleşerek ölçek ekonomilerinden fayda sağlayacak. Birim maliyeti ve maliyet avantajı sağlamanın yanı sıra, Stone Island markasının mevcut kaynak ve yetkinliklerinden faydalanabilecek. Bu satın alma bizlere lüks giyim sektöründe büyümenin yaşandığını da gösteriyor.

Anlaşma, Milan merkezli ve İtalya menşeli markanın ilk satın alma anlaşması olma özelliğini taşıyor. Satın alma işlemi 2021 başında tamamlanacak. Anlaşma 1,15 milyar pound (1,4 milyar Amerikan doları) karşılığında sağlandı.

https://pazarlamasyon.com/psg-ve-nike-is-birliginin-urun-pazarlamasina-yansimalari/

Bütünleşme stratejisine uygun olarak Moncler, iki markanın birbirinden bağımsız hareket ettirileceğini, bununla birlikte Asya ve Amerika pazarında ortak strateji ile hareket edeceğini açıkladı. İkisi de "lüks giyim" markası olan bu markalar, yeni pazarlarda ve yeni tüketicilerle buluşarak sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyor.

Pandemi koşulları fiziki mağazacılığa ve tüketicilerin mağazaları ziyaret etmesine önemli bir engel oluşturdu. Bu durum Stone Island markasının satış hedeflerini ıskalamasına neden oldu. Stone Island CEO'su Carlo Rivetti, Stone Island'ın Moncler bünyesine katılması ile İtalya menşeli iki markanın bu süreçten güçlenerek çıkacaklarını iddia ediyor.

Rivetti markayı satmaya karar verdikten sonra, onu özel bir iştirake satmak yerine Stone Island'ı bir aile iştirakine satmanın daha doğru olacağına karar verdiklerini belirtiyor.

Bu Yılın İkinci Büyük Marka Satışı Oldu

2020 yılının en büyük satın alma işlemi, Northface ve Vans gibi markaları bünyesinde bulunduran VF Grubu'nun, Supreme markasını 2,1 Milyar Amerikan dolarına satın alması ile gerçekleşmişti. Bu satıştan bir ay sonra ise Moncler, Stone Island'ı bünyesine kattı. Bu iki satın alma işlemi, özellikle "sokak giyim" modasının tekstil sektöründeki önemini ve büyüklüğünü göstermesi açısından önemli. Sokak giyim modasının, dönemin en çok izlenen modasına (high fashion) dönüşmesi ve bu markaların özellikle gençler tarafından ulaşılabilir özellikte olmasından ötürü sektörde önemli bir büyüme yaşanıyor.

https://pazarlamasyon.com/hyundai-araba-hurdalarindan-giyim-koleksiyonu-tasarladi/

Moncler'in Stone Island'ı Satın Almasının Avantajları

Rakip markayı bünyeye katmanın getirdiği genel avantajlar bulunuyor. Bu satın alma özelinde Moncler, ürün karmasında ve ürünlerin satılacağı sezonlardaki etkinlikte önemli avantaj sağlayacak. İki markanın özelliklerini karşılaştıran Moncler CEO'su Remo Ruffini, Stone Island'ın yaz ve kış ürün talebinin %50 ve %50 oranında gerçekleştiğini; Moncler'in ise satışlarının %25'ini yazın %75'ini ise kışın gerçekleştiğini vurguluyor. Stone Island ürün karmasının %30'u ceket/mont ve kalanı diğer ürünlerden oluşurken, Moncler'de bu oran %80 ceket/mont ve %20 diğer ürünler olarak ifade ediliyor. Stone Island kendini bir "deniz kenarı" markası olarak konumlarken, Moncler ise "dağcılık" teması üzerine bir marka inşa ediyor.

Bu hafta bütünleşme stratejilerinden yatay bütünleşmeye örnek oluşturabilecek bir vakayı sizlerle kısaca incelemiş oldum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

M&Ms’in Mesaj İçerikli Paketleri Spotify Entegresi İle Geri Döndü
M&Ms’in Mesaj İçerikli Paketleri Spotify Entegresi İle Geri Döndü

Birbirinden farklı markaların Spotify ile entegre kampanyaları gün geçtikçe artmaya başladı. Geçtiğimiz ay sizlere, İtalyan makarna markası Barilla‘nın, pişme süreleri birbirinden farklı makarna türleri için pişirme sürelerine eşit olan bir […]

comment 0
share
Etiketler
bireysel marka yönetimi celebrity dijital iletişim dijital pazarlama marka konumlandırması Markalaşma şöhret iletişimi sosyal medya sosyal medya iletişimi Sosyal Medya Yönetimi

Apple, Çin Dışındaki Tüm Mağazalarını Mart Sonuna Kadar Kapatıyor

Cemre Üçhisarlı / 14 Mart 2020
facebook twitter
Apple, Çin Dışındaki Tüm Mağazalarını Mart Sonuna Kadar Kapatıyor

Apple, yaptığı resmi açıklamayla Çin dışındaki tüm perakende mağazalarını 27 Mart tarihine kadar kapatacağını ve koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla personelini evden çalıştıracağını duyurdu.

Apple CEO'su Tim Cook'un da paylaştığı ve şirketin resmi sitesinden yapılan yazılı açıklamada "Virüsün bulaşma riskini en aza indirmek için en etkili yöntem yoğunluğu azaltmak ve sosyal mesafeyi en üst düzeye çıkarmak."  dedi.

https://twitter.com/tim_cook/status/1238717395058876416?s=20

Apple, Dünya Sağlık Örgütü'nün "pandemi" olarak tanımladığı koronavirüs (Covid-19) salgınının yoğun görüldüğü İtalya ve İspanya'da mağazalarını kapatmıştı. Apple'ın Çin haricinde dünya genelinde 460 mağazası bulunuyor.

Vodafone’dan Kullanıcılarına Yaratıcı Bir #EvdeKal Mesajı
Vodafone’dan Kullanıcılarına Yaratıcı Bir #EvdeKal Mesajı

Dünyanın pek çok yeri Corona virüsü etkisinde ve bazı ülkelerde durum çok ciddi. Türkiye’de İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelere nazaran durum daha az kötü olsa da her geçen gün vaka […]

comment 0
share
Etiketler
bireysel marka yönetimi celebrity dijital iletişim dijital pazarlama marka konumlandırması Markalaşma şöhret iletişimi sosyal medya sosyal medya iletişimi Sosyal Medya Yönetimi
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön