Unilever, Haftada 4 Gün Çalışma Modelini Deniyor

Geçtiğimiz yıllarda bazı firmaların haftada dört gün çalışma sistemini denediğine şahit olmuştuk. Şimdi de küresel tüketim malları üreticisi Unilever, bu modeli test etmeye başladı. Şirket geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda’daki çalışanları için haftada dört gün çalışma modelini deneyeceğini açıkladı.
World Economic Forum’un haberine göre şirket, Yeni Zelanda’da bulunan ofislerinde çalışan 81 personelin de önümüzdeki yıl aralık ayına kadar sürecek bu denemeye katılabileceğini belirtti. Ayrıca Unilever, haftada dört gün çalışan personelin maaşında herhangi bir değişiklik olmayacağını, kendilerine haftada beş gün çalışıyormuş gibi ödeme yapılacağını söyledi.
Unilever Yeni Zelanda Genel Müdürü Nick Bangs, buradaki amacın dört günlük çalışma saatlerini artırmak değil, işin yapılış şeklini değiştirmek olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:
“Ekibin dört uzun gün boyunca çalıştığı bir duruma düşersek, o zaman bunun amacını kaçırırız. Ekibimizin gerçekten uzun günler geçirmesini değil, çalışma şekline önemli bir değişiklik getirmek istiyoruz.”
12 ay sürecek bu deneme süreci sonunda Unilever, bu değişimin sonucunu değerlendirecek ve küresel olarak geriye kalan 155 bin çalışanı için bu sistemin nasıl işleyebileceğine bakacak.
Yeni Zelanda’da bir süredir haftalık çalışma süresinin kısaltılması tartışılıyor. Emlak planlama şirketi Perpetual Guardian, geçen yıl bu fikri hayata geçirdi ve büyük verimlilik artışları gördüğünü açıkladı.
Bu yıl içerisine Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, corona virüs salgını sırasında çalışanlara esneklik sunmak için firmaları haftada dört günlük çalışma düzenini düşünmeye teşvik edince, bu fikir ülke genelinde ivme kazandı. Başbakan Jacinda Ardern, ayrıca bu düzenin, uluslararası sınırlar kapalı kalırken iç turizmi artırmaya yardımcı olabileceğini de söyledi.
Facebook’tan İzmir’e Yaklaşık 1 Milyon TL Değerinde Bağış

30 Ekim günü İzmir’de yaşanan depremin ardından bölgedeki yardım çalışmalarına destek olmak için harekete geçen Facebook, toplamda yaklaşık 1 milyon TL değerindeki yardım paketini açıkladı. Bu yardım paketi kapsamında, Facebook […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Türk İşverenlerin 4. Çeyrek İçin İstihdam Beklentileri Umut Verici

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türk işverenlerin 2020'nin dördüncü çeyreğine yönelik olarak cesaret verici seviyede işe alım beklentilerine sahip olduğunu ortaya koydu. COVID-19 salgınının şartları altında 739 Türk işverenin görüşlerine dayanan verilere göre, Türk işverenlerin %19'u 2020'nin dördüncü çeyreğinde istihdam artışı beklerken %12'si azalma öngörüyor ve %66'sı ise değişiklik olmayacağını tahmin ediyor.
Dördüncü çeyreğe yönelik net istihdam görünümü ise +%7'yi gösteriyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış görünüm ise +%10 olarak ölçülüyor. Türkiye bu oranla, Tayvan (+%20) ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (+%14) ardından tüm dünyada en iyi istihdam görünümüne sahip üçüncü ülke oldu. Bir önceki çeyreğe kıyasla %13 puan artış gösteren işe alım planları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %5 puan daha yüksek olarak ölçüldü.

Türk İşverenler Çalışanların Sağlığı ve Refahına Odaklanıyor
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'nda, COVID-19'un çeşitli pazarlardaki istihdam ortamına yönelik etkisini ortaya koyma, salgının kurumsal faaliyetler üzerindeki etkisine dair işveren görüşlerini belirleme ve COVID-19 sonraki döneme dair işe alım beklentilerini anlama amacıyla işverenlere dört ek soru yöneltildi. Türk işverenlerin %58'i COVID-19 salgınının öncesindeki işe alım seviyelerine ulaşılamayabileceği görüşünü bildirirken %11'i COVID-19 öncesi işe alım seviyelerine ulaşmanın dört ila dokuz ay sürebileceğini ifade etti.
İşverenlere, iş koruma ya da izin planı kapsamına alınan mevcut işgücünün durumuna ilişkin bir soru da yöneltildi. İşverenlerin %28'i söz konusu iş gücünü tam zamanlı olarak işe döndürmeyi planladıklarını belirtirken %5'i söz konusu iş gücünün azaltılmış çalışma saatleri ile çalışacağını belirtti.
Türk işverenlerin %80'i önümüzdeki altı ay boyunca tam zamanlı iş gücü seviyesinin aynı kalacağı beklentisini paylaştı. Türk işverenlerin %65'inden fazlası ise COVID-19 salgınının etkilerine karşı çalışanlarına farklı seçenekler sunacaklarını bildirdi. Söz konusu işverenlerin %39'u çalışanlarına sağlık ve refah içerikli çözümler sunulacağını kaydetti.
ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye'nin 2020 dördüncü çeyrek istihdam görünümü hakkında şunları söyledi:
“Küresel ekonominin COVID-19 salgınının yıkıcı etkileri çerçevesinde bütünüyle durmasına tanık olduğumuz 2020 hem işverenler hem de iş arayanlar açısından oldukça zorlayıcı bir yıl oluyor. Bununla birlikte ülkemizde istihdam beklentisinin, hükümetin teşvikleriyle artan talep ışığında ciddi yükselişlerin yaşandığı Üretim ve İnşaat sektörleri başta olmak üzere araştırma kapsamındaki tüm sektörlerde toparlanma emareleri görülmesinden mutluluk duyuyoruz. 2021'in ilk çeyreğinde daha da güçlü bir istihdam görünümü görmeyi umut ediyoruz.”
4. Çeyrek İçin En Yüksek İstihdam Artışı Beklentisi Üretim Sektöründe
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması verilerine göre, araştırma kapsamındaki sekiz sektörün tamamı işverenler önümüzdeki çeyrekte işe alım seviyelerinde artış beklentisine sahip. İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör +%20 istihdam görünümüyle üretim sektörü olurken istihdam görünümünün +%13 olarak ölçüldüğü inşaat ve diğer üretim sektörlerinde de istikrarlı işe alım beklentisi bulunuyor.
Finans ve kurumsal hizmetler ile restoran ve otelcilik sektörlerinde istihdam görünümü +%11 olarak ölçülürken, toptan ve perakende ticaret sektöründe görünüm +%9 oldu. İşe alım beklentilerinin ortalama düzeyde seyrettiği ilaç sektöründe işverenler +%8'lik istihdam görünümü sunarken diğer hizmetler sektöründe bu oran +%1 olarak ölçüldü.

Yılın bir önceki çeyreğine kıyasla işe alım beklentilerinin sekiz sektörün tümünde güçlendiği görülüyor. En çok göze çarpan yükselişler %27 ve %22 puan artışla inşaat ve üretim sektörlerinde bildirilmiş bulunuyor. Restoran ve otelcilik sektöründeki işverenlerin bildirdiği artış %17 puan olurken diğer üretim sektörü işverenlerinin işe alım beklentileri %13 artmış bulunuyor. Bununla birlikte toptan ve perakende ticaret ile ilaç sektörlerindeki istihdam görünümleri bir önceki çeyreğe kıyasla %8-7 puan yükseliş gösteriyor.
Önceki yılın aynı dönemine kıyasla sekiz sektörün altısında daha yüksek işe alım beklentileri göze çarpıyor. En çarpıcı yükselişler %13 ve %10 puan artışla inşaat ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinden bildiriliyor. Üretim ve diğer üretim sektörlerinde ise istihdam görünümleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %8 puan daha güçlü. Bir önceki yıla kıyasla daha düşük işe alım beklentisi sergileyen iki sektör ise %4 puan düşüşle ilaç ve %3 puan düşüşle diğer hizmetler sektörleri oldu.
4. Çeyreğe Yönelik En Güçlü İstihdam Görünümü, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde
Araştırma kapsamındaki beş bölgenin tamamında işverenler, önümüzdeki çeyrek boyunca personel sayısının artmasını bekliyor. En güçlü istihdam piyasasının beklendiği bölgeler +%14 ile Marmara ve +%13 ile Karadeniz bölgeleri olurken görünümün +%10 düzeyinde olduğu İç Anadolu ve +%9 olarak ölçüldüğü Ege bölgelerinde de orta düzeyde istihdam artış beklentisi bulunuyor. Belirli düzeyde istihdam artışı beklentisinin hakim olduğu Akdeniz Bölgesi'nde ise istihdam görünümü +%7 olarak ölçülüyor.
Bir önceki çeyreğe kıyasla tüm bölgelerde işe alım beklentileri güçlenmiş görünüyor. En kayda değer yükseliş %22 puan artışla Akdeniz'deki işverenler tarafından bildirilirken görünümlerin sırasıyla %17-12 puan arttığı Marmara ve İç Anadolu'daki olumlu beklentiler de göze çarpıyor. Ege Bölgesi istihdam beklentisi bir önceki çeyreğe kıyasla %4 puan güçlenirken Karadeniz Bölgesi de %2 puan artış bildiriyor.
Bir önceki yıl ile kıyaslandığında beş bölgenin dördünde işe alım planları güçlenmiş görünüyor. En çok göze çarpan artış %13 puanla Karadeniz Bölgesi'nde yaşanırken Marmara Bölgesi'ndeki işverenler %7 puan, İç Anadolu Bölgesi'ndeki işverenlerse %6 puan artış bildiriyor. Ege Bölgesi işverenlerinin işe alım beklentileri ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2 puan azalmış görünüyor.
Büyük, Orta ve Küçük Ölçekli Şirketlerdeki İşverenler 4. Çeyrekte İstihdam Artışı Bekliyor
2020'nin dördüncü çeyreğinde dört organizasyon kategorisinin üçünde işe alım beklentisi bulunuyor. Veriler mevsimsel verilerden arındırıldığında büyük şirket işverenleri +%27 istihdam görünümü ile sağlıklı işe alım faaliyetleri bildirirken orta ve küçük ölçekli şirketlerdeki görünümler +%14 ile +%9 olarak sıralanıyor. Bununla birlikte mikro ölçekli şirketlerdeki işverenler %0'lık görünümle sabit bir istihdam pazarı bekliyor.
Önceki çeyrekle karşılaştırıldığında büyük ölçekli işverenlerde istihdam görünümü %27 puan yükselirken, orta ve küçük ölçekli işverenlerde de sırasıyla %19 ve %17 puan artış gözlemleniyor. Mikro ölçekli işverenlerse istikrarlı bir görünüm sunuyor.
Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında tüm kurum ölçeklerinde işe alım beklentileri güçlenmiş bulunuyor. Orta ölçekli işverenler %7 puan yükseliş bildirirken küçük ölçekli şirket işverenlerinin görünümü %6 puan artmış bulunuyor. Bir önceki yıla kıyasla büyük ölçekli şirketlerdeki işe alım planları %5 puan güçlenirken mikro ölçekli şirketlerde artış oranı %2 olarak ölçülüyor.
Yemeksepeti, Restoranlar İçin 20 Milyon TL’lik Destek Pakedini Açıkladı

35.000’in üzerinde üye restoran ile 18 milyon kullanıcısına hizmet veren Yemeksepeti, yeni kısıtlamalarla birlikte sadece paket servis ve Gel-Al siparişlerle müşterilerine hizmet verebilen restoranların bu zorlu dönemde finansal yüklerini bir […]
Şirketler, Salgında En Çok BT’nin Eksikliğini Hissetti

Pek çok alanda tüm dünyada yeni bir dönem başlatan pandemi etkilerinin, aşı uygulamalarına başlansa dahi uzunca bir süre daha devam edeceği öngörülüyor. Bu durum, özellikle iş dünyasındaki liderlerin sürdürülebilirlik konusundaki stratejilerini yeniden şekillendiriyor. Profesyonel ekosistemin yeni normallerini mercek altına almak için harekete geçen teknoloji ve dijital odaklı işe alım danışmanlığı şirketi Spring Professional Türkiye , ülkemizde COVID-19’un iş dünyasına etkilerini ve iş liderlerinin iş sürekliliklerine ve rekabet güçlerine yönelik stratejilerini ortaya koyan bir anket çalışması yaptı.
Türkiye’deki önemli şirketlerin yöneticilerinden ve fikir liderlerinden oluşan 400’den fazla katılımcının yer aldığı çalışmada, salgından sonraki dönemde önceliklendirilen kısa vadeli stratejinin %66,2 ile maliyet optimizasyonu olması dikkat çekti. Katılımcıların %40,7’si önceliklerinin bulut yapısına geçiş ve veri ve felaket merkezi güçlendirme süreci olduğunu söylerken %27’lik bir kesim de siber güvenlik yönünde görüş bildirdi.
Pandemi Sürecinde En Çok Bilgi Teknolojilerinin Eksikliği Hissedildi
Adecco Türkiye Şirketler Grubu’nun bu alandaki markası olan Spring Professional’ın ortaya koyduğu bir diğer dikkat çekici nokta ise pandemi sürecinde eksikliği hissedilen yatırım alanları oldu. Ankette yer alan “Pandemi süresinde en çok hangi departmana yatırım yapmış olmayı isterdiniz?” sorusuna %55,9’luk geniş bir kitle; bilgi teknolojileri yanıtını verdi. Onu %37,7 ile e-ticaret, %23 ile insan kaynakları ve %19,2 ile tedarik zinciri izledi. Ankette, COVID-19 sürecinde en fazla ivme kazanacak sektörlerle ilgili soruya ise % 78,9 ile e-ticaret, %77 ile bilişim, %55,4 ile sağlık sektörü ve %49 ise ilaç sektörü yanıtı verildi.
Yatırımların Odağı Dijital Dönüşüm Oldu, İşe Alım Öncelikleri Değişti
Anket çalışmasının sonuçlarına göre uzun vadeli stratejiler arasında bilgi teknolojileri ve dijital süreçleri güçlendirme, tedarik zincirinin dijitalleşmesi ve optimizasyonu, veri ve felaket merkezi güçlendirme ve sürekliğini sağlama, e-ticarete geçiş için gerekli adımların atılması, müşteri deneyiminin güçlendirilmesi adına yapay zeka teknolojilerinin kullanılması ve siber güvenliğe odaklanma yer aldı.
Anket çalışması, dijital dönüşüm hedeflerinin işe alım süreçlerinde de etkili olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların %42’si, COVID-19 süreci ve sonrasında işe alım yetkinliklerinde duygusal zeka ve yönetme becerilerine öncelik verildiğini söyledi.
Teknoloji Yeteneklerine İhtiyaç Artıyor
Yaptıkları çalışmanın sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Spring Professional Türkiye Direktörü Duygu Kütahya, şunları dile getirdi:
“Ülkemizde koronavirüs salgını sürecini en iyi yönetebilen şirketlerin ,tüm dünyada da olduğu gibi, teknolojik alt yapısı güçlü olan ve dijital dönüşümünü tamamlamış şirketler olduğunu gözlemledik. Koronavirüsü işe alım dinamikleri açısından değerlendirdiğimizde de C-suite teknoloji yetenek manzarasını değiştirdiğini söyleyebiliriz. Bu süreçte anket sonucumuzdaki stratejileri hayata geçirecek liderler için aranan yetkinliklerin başında dirençli, cesur, yenilikçi, girişimci ve en önemlisi de değişen koşullara adapte olabilen, çevik bireylerin tercih edildiğini gözlemliyoruz.”
Dijitalleşmeye paralel olarak, ihtiyaç duyulan rollerin farklılaştığına da değinen Duygu Kütahya, açıklamasının devamında şunları ifade etti:
“Uzaktan çalışma, teknoloji yeteneklerinin gerçek küreselleşmesini harekete geçirdi ve özellikle çok uluslu teknoloji işletmeleri için liderlik atamalarında daha fazla çeşitlilik sağlanan bir ortam oluştu. Devam eden, teknoloji sektöründeki CEO atamalarının yanı sıra, teknoloji şirketlerinde iş pratiklerinin, insanların ödüllendirilme ve takdir edilme biçimlerinin ve işletmelerin çalışanlarıyla ilişki kurma biçimlerinin şu anda olduğundan daha farklı olduğu bir dünya için şirketlerini hazırlayabilecek insan liderlerinin arayışında tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de artış söz konusu. Aynı şekilde Covid-19'un beslediği yaygın dijitalleşmeye paralel olarak siber güvenlik yatırımlarındaki artışla birlikte Siber Güvenlik Bölümü Başkanı (CSO) ve Bilgi Teknolojileri Kurulu Başkanı (CIO) rollerinin sayısında da bir artış olduğunu gözlemledik.”
Burger King, İnsanlara Evde Kalmalarını Söylemek İçin Sloganını Değiştirdi

Corona virüsü salgını nedeniyle pek çok insan kendilerini evlerine kapattı, ancak herkes değil. Bazı insanlar, hükümetin ve diğer insanların yaptıkları uyarıları dikkate almayarak normal yaşantılarına devam ediyor ve zorunlu olmadığı […]
Amazon, Boeing’i Geride Bıraktı

E-ticaret devi Amazon, pandeminin tetiklediği bir yıllık muazzam büyümenin ardından dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing'i resmen geçerek Washington eyaletinin en büyük işvereni haline geldi.
Amazon, salgının ortasında hızla artan talep sayesinde karlı bir 2020 geçirdi. Her zamankinden daha fazla insanın evde kalması ve çevrimiçi alışverişin artması, Amazon hisselerinin artmasına yol açtı. Salgın dönemindeki artan ticaretle başa çıkabilmek için Amazon pek çok çalışan işe aldı. Hatta bu durum şirketin 'tarihteki herhangi bir şirket tarafından barış dönemindeki en büyük iş gücü artışı' olarak adlandırıldı.
Pandemi nedeniyle Amazon, Mart ayından bu yana beş ayrı işe alım süreci başlattı ve yıl boyunca toplam 400.000 yeni çalışanı bünyesine kattı. Seattle Times'a göre, bünyesine kattığı yeni çalışanların 16.500'den fazlası ise Washington'da bulunuyor. Böylece Washington'da toplam çalışan sayısı 2019 yılında göre %25 artarak 80.000'e ulaştı.
Yine Seattle Times'a göre İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Washington'un en büyük işvereni olan Boeing ise 2020'yi 58.800 çalışanıyla kapattı ve 2020'nin başından bu yana işgücü anlamında %18'lik küçüldü.
Bilindiği üzere Boeing, koronavirüs salgını nedeniyle ağır darbe almıştı. Azalan hava yolculuğu talebi, Boeing müşterilerinin yeni uçak siparişlerini ve uçak teslimatlarını ertelediği anlamına geliyordu ve bu da şirketin ikinci çeyrekte 2,4 milyar dolar kaybetmesine neden olmuştu.
Facebook’tan İzmir’e Yaklaşık 1 Milyon TL Değerinde Bağış

30 Ekim günü İzmir’de yaşanan depremin ardından bölgedeki yardım çalışmalarına destek olmak için harekete geçen Facebook, toplamda yaklaşık 1 milyon TL değerindeki yardım paketini açıkladı. Bu yardım paketi kapsamında, Facebook […]