Ev dışı tüketim sektörü öncülerinden Unilever Food Solutions; 25’ten fazla ülkede, 1600’den fazla şef ile yaptığı çalışmalar sonunda 12 ay boyunca üzerinde çalışarak hazırladığı Geleceğin Menü Trendleri 2023 raporunu mart ayında yayınladı. Raporun hazırlık sürecinde, sayısı 250’yi aşan UFS şefi ile tüm dünyadan 1600’den fazla şefin öngörüleri dinlendi. Raporun lansmanı, Unilever’in Wageningen, Hollanda’da yer alan gıda inovasyon merkezi Hive’da; dünyadan önemli şeflerin ve gıda sektörü uzmanlarının katılımıyla 9 Mart’ta gerçekleştirildi.
Türkiye için “Geleceğin Menü Trendleri”
Unilever Food Solutions; belirlediği trendlerin içinden, her ülkenin beslenme alışkanlıklarına uygun olacak şekilde seçimler yaparak sektöre yön vermeye devam ediyor. Sebzelerin tabakların merkezi hâline geldiği “Karşı Konulmaz Sebzeler”; klasik yemeklerin modernize edilerek sunulduğu “Gelenekten Geleceğe Lezzetler”; paylaşma deneyimine odaklanan “Paylaşmanın Hazzı”; mutfakta azalt ve geri dönüştür misyonunu benimseyen “Düşük Atıklı Menüler” ve zıt tatların popülerleştiği “Lezzet Kontrastı” Türkiye için önerilen 5 trend arasında yer alırken diğer trendler “Doğadan Toplanan Yiyecekler”, “İyi Hissettiren Yiyecekler” ve “Bilinçli Protein” olarak belirlendi.
Trend menüler, Mutfak Sanatları Akademisi’nde deneyimlendi
Unilever Food Solutions, Hive'da gerçekleşen global Geleceğin Menüleri 2023 lansmanının ardından; Türkiye için hazırladığı özel davette yerel lansmanını gerçekleştirdi. Türkiye için belirlenen 4 ayrı trende yönelik menüler, dünyadan ve ülkemizden önde gelen şefler tarafından hazırlandı. Her biri ufuk açıcı, gastronomik bir deneyime dönüşen menüler; her trend için özel olarak hazırlanmış 4 ayrı odada deneyime sunuldu. Mutfak Sanatları Akademisi’nde gerçekleşen davette, Hive lansmanında da yer alan, Hodan’ın sahibi Şef Çiğdem Seferoğlu ile UFS Global Şefi Joanne Limoanco “Düşük Atıklı Menüler” odasında; Hive lansmanının diğer katılımcılarından Şef Ali Ronay ile UFS Şefi İbrahim Akdeniz “Lezzet Kontrastı” odasında; Alaf’ın sahibi Şef Deniz Temel ile UFS Şefi Taner Boztaş “Gelenekten Geleceğe Lezzetler” odasında; Vegan restoran Bi Nevi Deli’nin sahibi Şef Belkıs Boyacıgil ile UFS Şefi Ronald van-der-Laars “Karşı Konulmaz Sebzeler” odasında menülerini hazırladı. Davetin sonunda; Eataly Şefi Claudio Chinali ile UFS Şefi Pınar Balpınar, 5. trend olarak belirlenen "Paylaşmanın Hazzı" trendi hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Katılımcılar, kokteyl tadımı esnasında paylaşma deneyimine odaklanırken yeni yemek trendleri hakkında da fikir alışverişinde bulundular.
Geleceğin Menü Trendleri tüm dünyaya sunuldu
Rapor, UFS’nin yer aldığı tüm ülkelerde eş zamanlı olarak yayınlandı. Katılımcı olan her ülke için, belirlenen trendler ve uygulanma şekilleri; kendi ülke mutfaklarına ve kültürlerine uygun şekilde önceliklendirildi. Bu trendler doğrultusunda UFS Türkiye, 2023 yılı boyunca iş ortaklarına ilham veren yeni iş birlikleri geliştirecek ve bunların hayata geçirilmesinde destek verecek.
Unilever Food Solutions Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin: “9 Mart’ta, Geleceğin Menü Trendleri raporunu sektörle paylaştığımız lansman etkinliğimizi gerçekleştirdik. Global lansmanımız, Unilever’ın Hollanda’da yer alan gıda inovasyon merkezi Hive’da düzenlendi. Etkinlikte, 1600’den fazla şefin öngörüsü ile büyük bir veri analizi sonrası elden edilen bilgilerle hazırlanan Geleceğin Menü Trendleri raporumuzu tüm sektörle paylaştık. Raporda sırasıyla; Karşı Konulmaz Sebzeler, Gelenekten Geleceğe Lezzetler, Düşük Atıklı Menüler, Doğadan Toplanan Yiyecekler, Lezzet Kontrastı, İyi Hissettiren Yiyecekler, Paylaşma Hazzı ve Bilinçli Protein trendleri yer alıyor. Bu trendlere dair sektörümüzle ilk içerik paylaşımını ise Antalya’da, FSummit’te gerçekleştirdik. En önemli özelliği; ayakları yere basan verilerden oluşması, somut olarak uygulanabilirliği olan raporumuzun restoran sahiplerine, şeflere ve tüm gastronomi sektörüne fayda sağlayacağına ve ilham olacağına inanıyoruz.”
Geleceğin Menü Trendleri 2023
1. Karşı Konulmaz Sebzeler
2. Gelenekten Geleceğe Lezzetler
3. Düşük Atıklı Menüler
4. Doğadan Toplanan Yiyecekler
5. Lezzet Kontrastı
6. İyi Hissettiren Yiyecekler
7. Paylaşma Hazzı
8. Bilinçli Protein