• Pazarlamasyon TV
  • Social Influencers
  • Etkinlikler
  • Akademi
  • Kariyer
Created with Sketch.
  • Prime’ı Keşfet
  • Intelligence Platform
  • Marketing Meetup
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
facebook twitter linkedin whatsapp mail

“Uluslararası Sürdürülebilir Markalar Konferansı” 20-21 Nisan Tarihlerinde İstanbul’da

Selda Kızmaz / 27 Mart 2017
facebook twitter

Mobil sektörün çöp toplayıcıları “Closing the Loop”un kurucusu Joost De Kluijver, kurumsal yaşamdan, mobil endüstride ilham veren çöp adama dönüşüm hikâyesini anlatmak üzere İstanbul’a geliyor.

Kırık kullanılmayan cep telefonlarını, Afrika ve Asya’dan satın alan ve cihazların geri dönüşümünü sağlayan, bu tür kimyasal atıkları çöp dağına dönüşmeden, yerel iş gücü haline getiren, ‘Atık yanlış yerde bulunan bir kaynaktır’ diyen, dünyanın kirlenmesini önleyen girişimci Joost De Kluijver amacının peşinden nasıl koştuğunu anlatmak üzere İstanbul’a geliyor.

Amacının Peşinden Koşanlar” İstanbul’da Buluşuyor

Dünyanın en önemli 50 konferansı arasında gösterilen “Uluslararası Sürdürülebilir Markalar® Konferansı” 20-21 Nisan tarihlerinde, Tokyo’nun hemen ardından İstanbul’da gerçekleşiyor.

Markaların, yeni yol haritalarının belirlendiği, değişimi yönetenlerin bir araya geldiği, markaların birbirinden ilham aldığı Sürdürülebilir Markalar Konferansı (Sustainable Brands), 20-21 Nisan tarihlerinde
“Amacını Etkinleştirme” (Activating Purpose) temasıyla, Swissotel The Bosphorous’ta yapılacak. Amacının peşinden koşan, dünyanın önemli projelerini hayata geçirmiş, markalara değişimin parametreleri konusunda ilham vermiş, 15’i yabancı olmak üzere 35 konuşmacı konferansa katılacak.

Konferans için İstanbul’a gelecek konuşmacılar arasında; Mobil Endüstride, İlham Veren Çöp Adama Dönüşümün Yaratıcısı ve Çöpü altına Çeviren Sihirli Dokunuşun Sahibi Closing The Loop Kurucusu Joost de Kluijver,  Gelecek Nesil Markaların ve Liderlerin Değişiminde Yön Göstericisi ve Geleceğe Uzanan Değişim Köprüsünün Mimarı olan Jenny Andersson, dünyanın en önemli iletişim şirketlerinden Radley Yeldar Kurucularından ve “Fit for Purpose Index” Yaratıcısı Ben Richards, Given London Kurucusu ve Genel Müdürü Ortak Deneyim Yaratmanın Orkestra Şefi Becky Willan, Nike ve NASA’nın birlikte kurduğu sürdürülebilir malzeme ve inovasyon platformu  ‘’LAUNCH’’ ın Nordik Lideri Sofus Midtgaard, Kavramsal Psikoloji ve Davranış Ekonomisinin Sayılı Öncülerinden ‘’Innervetion’’ Kavramının yaratıcısı ve Ogilvy Change‘in Direktörü Sam Tatam,  tüm sektörlerden 5000 in üzerinde marka takımı ile davranış değişikliği stratejisi çalışmaları yapan Sille Krukow ,Değişimin liderleri Mac Macartney ve Ahmet Bozer ve dijital dünyaya ve start uplara yön veren Torsten Kolind gibi isimler yer alırken,ülkemizden ise; Oyuncu Şevket Çoruh, Gazeteci- Yazar Aslı Şafak, Yazar Azra Kohen, Oyuncu – Girişimci Mert Fırat konuşmacı olarak katılıyor.  Bu yıl da her yıl olduğu gibi Sustainable Brands Istanbul 2017 nin moderatörlüğünü Mr.Goodvertising Thomas Kolster yapıyor.

Dünya ekonomisini, sürdürülebilir ekonomiye dönüştürmek amacıyla geleceği şekillendiren şirketlerin oluşmasına katkı sağlayan Sürdürülebilir Markalar® Küresel Platformu (Sustainable Brands) markalar ve tüm paydaşlarını Boston, San Diego, Kopenhag, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Barselona, Cape Town, Bangkok, Kuala Lumpur, Sydney, Tokyo ile birlikte İstanbul’da da bir araya getiriyor.

Türkiye’den ve dünyadan birçok kişi ve kurumun katılacağı konferansın Sustainable Brands İstanbul Başkanı Semra Sevinç; “21. yy değişen pazar dinamiklerinde, belirsizliklerin dünyasında amaçlarını harekete geçiren lider markalar karlılıklarını arttırarak ve büyüyerek başarıyla yollarına devam ediyor. Dünya çapında markaların geleceğini şekillendiren bir milyondan fazla profesyonelin buluştuğu bir platform olan Sustainable Brands, İstanbul buluşması bu yıl 5. Kez, profesyonelleri ‘amacı için harekete geçmeye çağırıyor” dedi.

Konferansın Platin Sponsorluğunu BASF – Unilever, Altın Sponsorluğunu Ülker, Gümüş Sponsorluğunu; Loreal Türkiye, SCHNEIDER ELECTRIC, Bronz Sponsorluğunu ise Tofaş, Panasonic, Prefabrik Yapı ve Philips yapıyor.

Tehlikeli Viral Video, Volkswagen Reklamı Çıktı
Tehlikeli Viral Video, Volkswagen Reklamı Çıktı

Geçtiğimiz günlerde, üç arkadaşın bir araya gelip içlerinden birini bir tekerleğin içerisinde tepeden aşağıya yuvarladıkları ve daha sonrasında ise bu dönen tekerlek ve içindeki kişinin o sırada yoldan geçen bir […]

comment 0
share
Etiketler
Uluslararası Sürdürülebilir Markalar Konferansı
logo
Marketing Meetup Happiness
25 Nisan 2019
Erken Kayıt Fırsatı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Netflix’in Yeni Pazarlama Stratejisi: İnteraktif Film ve Dizi

Serdar Altan / 07 Ocak 2019
facebook twitter
Netflix’in Yeni Pazarlama Stratejisi: İnteraktif Film ve Dizi
  • Netflix'in geçtiğimiz günlerde yayımladığı interaktif film
    "Black Mirror: Bandersnatch", platformun yeni pazarlama stratejisine ışık tuttu.
  • Black Mirror: Bandersnatch, Netflix'e daha önce olduğundan daha zengin, daha spesifik kitle bilgileri sağlayan yeni bir veri madenciliği şeklidir.
  • Netflix, interaktif filmler ve diziler sayesinde izleyici tercihleri hakkında çok önemli veriler elde edebilecek ve izleyicilerin bir hikayeden ne bekledikleri vb. konularda önemli anlayışlar elde edilerek içerikler buna göre şekillendirilebilecek.
  • Elde edilen kullanıcı verileri sayesinde, izleyicilerin daha önceki tercihleri baz alınarak hazırlanan özelleştirilmiş ürün yerleştirmeleri vb. uygulamalar ile kişiye özel deneyimler sunulabilecek.
  • İlgili Yazı: Black Mirror: Bandersnatch'in Kamera Arkası Görüntüleri Yayınlandı

Netflix'in 28 Aralık'ta yayımladığı ve hikayenin gidişatını izleyicilerin belirlediği interaktif Black Mirror filmi "Black Mirror: Bandersnatch" genel olarak izleyicilerin beğenisini elde etmiş gibi görünüyor. Ancak bu interaktif dizi / film konsepti, Netflix'in ilk kez Black Mirror: Bandersnatch ile denediği bir şey değil. Online yayın platformu, bu konsepte 2017 yılının başından beri, çeşitli animasyon filmleri ve dizilerinde yer verdi. Buna rağmen Black Mirror: Bandersnatch, Netflix'in bu formattaki ilk büyük başarısı olma özelliği taşıyor ve bu başarı, platform için yeni bir gelir kaynağının önünü açmış gibi görünüyor.

The Verge'ün paylaştığı yazıya göre, bu interaktif format, Netflix’e bazı önemli avantajlar sağlıyor. Öncelikle bu formatın, çizgisel filmlere ya da dizi bölümlerine kıyasla korsan olarak sunulması çok daha zordur ve doğası gereği, pek çok projeden daha fazla aktif hayran katılımını teşvik eder. Ancak en büyük avantaj, Netflix'in kullanıcı katılımından elde edebileceği veriler ve dahili bir programa dayalı pazarlama altyapısı meydana getirmek için verilerin kullanılabileceği şekillerde yatmaktadır.

Büyük Veri

Netflix, bir içerik üreticisi olduğundan daha uzun bir süre bir veri şirketi olmuştur. Örneğin yayın platformunun öneriler algoritması, onun erken değer önermelerinden biriydi ve daha sonra onun küresel genişlemesinin önemli bir parçası haline geldi. Bu, Netflix'in “mikro türler” ile zevkleri hedeflemesine ve kişisel uzun film sanatını meydana getirmesine izin verdi. Bu kullanıcı tercihlerini anlamak, aboneleri ekosistem içerisinde tutarak ve orijinal programlama sayfalarını yönlendirerek meydana getirdiği pazara hakim olmasında önemli bir rol oynadı.

Black Mirror: Bandersnatch, aynı türden birbirine bağlı karar vermeyi tek bir başlık altında ele alarak geleneksel içeriğe göre daha güçlü bir şablon keşfi ve trend analizine yönelik anlayışlar üretebilir. İzleyicilerin Bandersnatch'te hikayeyi şekillendirmek için yaptığı seçimler, Netflix abonelerinin bir hikayeden ne istediklerini ve karakterlerin en çok hangi seçeneği seçtiklerini görmek istedikleri konusunda eşi benzeri görülmemiş bir anlayış sağlıyor.

https://pazarlamasyon.com/teknoloji/black-mirror-bandersnatche-gizlenmis-is-ilani/

Aslında Black Mirror: Bandersnatch, Netflix'e daha önce olduğundan daha zengin, daha spesifik kitle bilgileri sağlayan yeni bir veri madenciliği şeklidir. Bandersnatch, herhangi bir seçim anında izleyicilere yalnızca iki seçenek sunar. Ancak gelecekte Netflix, her biri veri toplama için özel olarak meydana getirilmiş daha fazla seçenek içeren senaryolar sunabilir. Bununla birlikte Netflix, kimlerin izlediğine ve onların geçmiş seçimlerinin bir hikayeden ne istedikleri konusunda ne söylediklerine bağlı olarak belirli hikaye vuruşlarını diğerlerinden önce konumlandırabilir.

Görünmez Etkileşim

İnteraktif yapının izleyiciler tarafından görülebilir olması gerekmez.
Black Mirror: Bandersnatch'te izleyicilere sunulan çeşitli seçimler, statik görünen ancak bireysel izlemeye bağlı olarak farklı ürünler ya da hizmetler içeren içeriğe uygulanabilir. Netflix abonelerin geçmiş davranışlarına dayanarak pazarlama ya da sanat kararları verdiği gibi, izleyicilerin platformdaki diğer içerikler arasında yaptıkları tercihleri baz alarak içerik kararlarını kapsama dahil edebilir. Bu sayede belirli bir sahnede, bir izleyici X marka bir ürünü görürken diğer bir izleyici ise Y marka bir ürünü görebilir.

Bu tür özelleştirilmiş bir ürün yerleştirme, belirli bir filmin olay örgüsü üzerinde çok az etkiye sahip olacaktır. Bu arada bu anlayış, geçmişte gördüğü hararetli yatırımcının güvenini yeniden canlandırmak için yeni gelir akışlarına ihtiyaç duyan bir platform için etkili bir şekilde gizli kapaklı bir pazarlama altyapısı oluşturacaktır.

Etkileşimi derinleştirmek; kullanıcılar, içerikler, platformlar, markalar ve pazarlamacılar arasında yeni ve güçlü bir çevrim oluşturur. Bu, kullanıcıların kendi meydana getirilmiş ortamlarındaki nesnelere nasıl tepki verdiklerini takip etmek için daha büyük bir potansiyelle birlikte, ses, göz takibi ve sanal gerçeklik daha fazla filmlere dahil oldukça daha da gerçek olacaktır. Netflix'in, tescilli “Branch Manager” isimli yazılımı da dahil olmak üzere teknoloji konusunda bir üstünlüğü var ve şirket, Bandersnatch ile izleyicilerin ilgisini çekmeyi ve katılımını sağlamayı başardı. Online yayın platformu etkileşimli içeriği talep etmeleri ve Netflix markası ile etkileşimli içeriği bir tutmaları için kullanıcı tabanını koşullandırarak yaklaşan eğlence gerçekliğinde erken bir liderlik elde etmeyi amaçlıyor.

IKEA, İngiltere’ye Şapka Çıkardı
IKEA, İngiltere’ye Şapka Çıkardı

IKEA, İngiltere Milli Takımı’nın İsveç karşısında aldığı galibiyetten ötürü basılı reklam kampanyası hazırladı. İsveç Milli Takımı’nın mağlubiyetini centilmence karşılayan IKEA, reklam afişinin üzerinde HEMNES şapka ve kaban askısı görseli ile […]

comment 0
share
Etiketler
Uluslararası Sürdürülebilir Markalar Konferansı

Harika Omni-Channel Deneyimler Sunan 7 Şirket

Serdar Altan / 30 Temmuz 2018
facebook twitter
Harika Omni-Channel Deneyimler Sunan 7 Şirket
  • Çok kanallı (omni-channel) deneyim, bir müşterinin nasıl ve nereden eriştiğine bakmaksızın, entegre ve bağlı bir müşteri deneyimi meydana getirecek bir şekilde pazarlama, satış ve hizmete yönelik bir çok kanallı yaklaşımdır.
  • Tüm omni-channel deneyimler birden çok kanal kullanır, ancak bütün multi-channel deneyimler omni-channel değildir.
  • Disney'in müşterilerine sunduğu "Sihirli Bant" isimli aracı, otel odası anahtarı olarak görev görmesinin yanı sıra, Disney karakterleri ile çekilen resimler için fotoğraf depolama aygıtı ve bir yemek siparişi aracı görevi de görüyor.
  • Moda perakendecisi Oasis'in mağazalarında, yazar kasa görevi gören iPad'lerle donatılmış, müşterilere anında doğru ve güncel ürün bilgilerini vermeye hazır satış temsilcileri bulunuyor.
  • İlgili Yazı: Müşteri Deneyimi Yönetiminin 7 Ölümcül Günahı

İnsanların günlük hayatlarında kullandıkları cihazlar (bilgisayar, akıllı telefon, tablet, akıllı saat vb.) çeşitlendikçe markaların da müşterileri için bu cihazların her birine uygun deneyimler sunması gerekebiliyor. Ancak bu kanalların her birine ayrı ayrı odaklanmak yerine, tek bir bütünsel yaklaşımı benimsemek, markalar açısından çok daha yararlı olacaktır. İşte bu noktada da devreye çok kanallı (omni-channel) deneyimler devreye giriyor. Inbound pazarlama ve satış üzerine yazılımlar geliştiren ve satan HubSpot'un yaptığı tanıma göre, çok kanallı deneyim, bir müşterinin nasıl ve nereden eriştiğine bakmaksızın, entegre ve bağlı bir müşteri deneyimi meydana getirecek bir şekilde pazarlama, satış ve hizmete yönelik bir çok kanallı yaklaşımdır. Özünde çoklu kanal (omni-channel), entegre bir müşteri deneyimi sağlayan çok kanallı (multi-channel) satış yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır. Bu yaklaşım, müşteri nasıl (bilgisayar ya da mobil cihaz aracılığıyla internet üzerinden ya da fiziksel bir mağazadan) alışveriş yapıyorsa yapsın, alışveriş deneyiminin kusursuz olmasını sağlar. HubSpot'un çok kanallı deneyim ile ilgili olarak paylaştığı yazıya göre, omni-channel bir deneyim ile multi-channel bir deneyimi birbirinden ayırmak bu noktada büyük önem taşıyor. Tüm omni-channel deneyimler birden çok kanal kullanır, ancak bütün multi-channel deneyimler omni-channel değildir. Son derece ilgi çekici sosyal medya kanallarına, başarılı bir mobil pazarlamaya ve harika bir internet sitesine sahip olabilirsiniz; ancak bunlar birlikte çalışmıyorlarsa, bu, omni-channel olarak adlandırılamaz. HubSpot, çok kanallı deneyimler meydana getirme konusunda en başarılı yedi firmayı sıraladı. Hubspot'un yaptığı listeye göre, çok kanallı deneyimler sunma konusunda en çok ön plana çıkan yedi firma şu şekilde:

Disney

Dünyanın en büyük eğlence ve medya şirketlerinin başında gelen Disney, çok kanallı bir deneyimi en küçük ayrıntılarına kadar hatasız bir şekilde meydana getirir. Bu çok kanallı deneyim, eğlence şirketinin güzel ve mobil uyumlu internet sitesindeki başlangıç deneyiminizle başlar. Seyahat planlama internet sitesi bile mobil cihazlarda sorunsuz bir şekilde çalışır; ki, bu bile tek başına çok şık rastladığınız bir durum değildir. Bir seyahat için rezervasyon yaptıktan sonra, tüm seyahatinizi planlamak için "Disney Deneyimim" isimli aracı kullanabilirsiniz. Parkta görmek istediğiniz ilgi çekici yerleri bulmak için mobil uygulamanızı kullanabilir ve her biri için tahmini bekleme süresini görüntüleyebilirsiniz.   Ancak Disney'in sundukları bununla sınırlı değil. Eğlence şirketi, müşterilerinin hizmetine sunduğu "Sihirli Bant" (Magic Band) isimli program ile birlikte, tüm bu deneyimi bir adım öteye taşıyor. Bu cihaz, otel odası anahtarı olarak görev görmesinin yanı sıra, Disney karakterleri ile çekilen resimler için fotoğraf depolama aygıtı ve bir yemek siparişi aracı görevi de görüyor. Bu cihaz, aynı zamanda tatilinizi devam ettirmek için "Hızlı Geçiş" (Fast Pass) entegrasyonuna bile sahip.

Chipotle

Chipotle'ın online sistemi ve mobil sipariş uygulaması, nerede olursanız olun sipariş vermenize olanak sağlıyor. Ayrıca sistemde bir hesap açtığınız takdirde, hızlı ve kusursuz bir deneyim için favori siparişlerinizi kaydedebiliyorsunuz. Chipotle, hareket halindeyken sipariş vermeye imkan tanıyan ve idare etmesi kolay araçlarıyla, müşterileri için işleri bir hayli kolay hale getiriyor.

Virgin Atlantic

Robert Fransgaard, Virgin Atlantic’in çok kanallı müşteri hizmetleri tecrübesi ile ilgili olarak yaşadığı harika deneyimi paylaştı. Onun hikayesine göre, Robert, olumsuz bir deneyiminin öyküsünü Dan adında bir temsilciye aktardı ve Dan, gelecekte herhangi bir sorun yaşaması durumunda direkt olarak kendisine ulaşması için Robert'ı cesaretlendirdi. Dan, Robert'a müşteri hizmetlerini aramasını ya da dikkat çekmek için bir tweet göndermesini söylemedi. Bunun yerine, Robert'a kişiselleştirilmiş bir hizmet deneyimi sunmak için şirketin farklı pazarlama kanallarına ulaştı. Bunun gibi kişisel bir dokunuşun, özellikle de şirketle zayıf bir deneyime sahip olan müşterileri teselli etme konusunda ne kadar işe yarayabileceğini tahmin bile edemezsiniz. Virgin, çok kanallı pazarlamaya birçok yönüyle önderlik ediyor. Ancak bu açıklama, tüm kanallar ve çalışanlar sorunsuz bir şekilde birlikte çalıştığında ortaya çıkabilecek şeyleri en iyi şekilde açıklıyor gibi görünüyor. Ayrıca bu örneğin, Virgin şirketler grubunun kurucusu olan İngiliz iş adamı Richard Branson'ın müşteri hizmetleri konusundaki hassasiyetinin bir yansıması olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.

REI

Müşterilerin en az %43'ü, bir fiziksel mağazada alışveriş yaparken cep telefonlarını kullanır. Bu gerçek bile, tek başına çok kanallı pazarlamanın önemine dikkat çekiyor. Alışveriş kanallarınızın her birinin gerçekten güçlü bir şey sağlamak için birbirleriyle anında çalıştığından emin olmanız gerekir. REI, çok sayıdaki alışveriş temas noktasıyla bunu çok iyi bir şekilde yapar. Şirketin çok kanallı girişimi ile her defasında güncel ve doğru ürün bilgilerini bulursunuz. Ve bu tür bir iç iletişim, müşterileri mutlu ve memnun eder ve tekrar tekrar mağazayı ziyaret etmelerini sağlar.

Bank of America

Bank of America da çok kanallı gelişimi son derece ciddiye alan şirketlerden biri. Bank of America, sektöründeki en büyük şirketlerden biri olarak dinamik bir deneyim için standardı belirliyorlar. Ve bu da bugün itibarıyla çek ödemesinden randevu planlamasına ve şirketin mobil ve masaüstü uygulamaları tarafından idare edilmeye kadar her şeye imkan tanıyor. Tüm bunlara rağmen, yine de Bank of America'nın eksik olduğu taraflar da mevcut. Örneğin şu an itibarıyla kullanıcılar, telefonları aracılığıyla kredi başvurusunda bulunamıyorlar ya da daha karmaşık bankacılık işlemlerini gerçekleştiremiyorlar. Ancak aylık faturaları ödemek ya da çek yatırmak gibi faaliyetleri gerçekleştirmek bu kadar zor olmamalı ve şirketin çok kanallı deneyime olan bağlılığı, böyle olmadığını garanti ediyor.

Starbucks

Pek çok kişinin en başarılı çok kanallı deneyimlerden biri olarak gördüğü Starbucks ödüller uygulamasından söz etmezsek olmaz. İlk olarak, herhangi bir satın alma gerçekleştirdiğinizde, istediğiniz zaman kullanabileceğiniz ücretsiz bir ödül kartı elde edersiniz. Ancak geleneksel müşteri sadakat programlarının aksine, Starbucks bu kartı telefon, internet sitesi ya da uygulama üzerinden veya mağaza içinde kontrol etmeyi ve yeniden yüklemeye imkan tanır. Kartta ya da profilinizde yapılan herhangi bir değişiklik gerçek zamanlı olarak tüm kanallarda güncellenir. Bu sayede bir kahve almak için sıraya girdiğiniz zaman, yeterli bakiyeniz olmadığını farkederseniz, anında kartınıza yükleme yapabilirsiniz.

Oasis

Oasis, e-ticaret sitesini, mobil uygulamasını ve fiziksel mağazalarını basit bir alışveriş deneyimiyle birleştiren Birleşik Krallık merkezli bir moda perakendecisidir. Oasis mağazalarından birine girerseniz, ellerindeki iPad'lerle size oracıkta, doğru ve güncel ürün bilgilerini vermeye hazır satış temsilcilerini bulabilirsiniz. Aynı zamanda bu iPad'ler, mağazanın herhangi bir yerindeyken satış temsilcilerinin size fatura kesebilmesini kolaylaştıran bir yazar kasa görevi de görüyor. Bununla birlikte beğendiğiniz bir ürünün stokta olmadığı anlaşılırsa, personel, bu ürünün direkt olarak evinize gönderilmesini sağlamak için anında bir online sipariş verebiliyor.  
Black Friday Çılgınlığının Ardındaki Psikolojik Gerçekler
Black Friday Çılgınlığının Ardındaki Psikolojik Gerçekler

Bu Cuma, bir mağazanın kapısında izdiham yaratan öfkeli ve sabırsız bir Black Friday güruhuna katılmayı düşünür müsünüz? Aranızda bu durumu garipseyenler olsa da adeta perakendecilerin bayramı olan Black Friday çılgınlığından, […]

comment 0
share
Etiketler
Uluslararası Sürdürülebilir Markalar Konferansı

Şampiyonluk, En Çok Galatasaraylılara Alışveriş Yaptırıyor

Cemre Üçhisarlı / 02 Haziran 2018
facebook twitter
Şampiyonluk, En Çok Galatasaraylılara Alışveriş Yaptırıyor Şampiyonluk heyecanının doludizgin yaşandığı ligin ardından GittiGidiyor, Poltio üzerinden düzenlediği anketle taraftarların alışveriş alışkanlıklarına ilişkin ilginç verileri ortaya çıkardı. Toplam 8 bin 23 oy kullanılan ankete göre, Türkiye’de her 10 taraftardan 6’sı takımının lisanslı ürünlerini satın aldığını belirtti. Galatasaraylılar en çok şampiyon olunca alışverişe yöneldiklerini belirtirken; Beşiktaş ve Fenerbahçe taraflarının ürün tasarımlarının güzel olması, Trabzonsporluların ise yeni sezon ürünlerinin satışa çıkması halinde alışveriş yaptığı ortaya çıktı. GittiGidiyor, taraftarların tuttukları takımın lisanslı ürünleriyle ilgili alışveriş alışkanlıklarını, sosyal anket platformu Poltio üzerinden düzenlediği anketle ortaya koydu. 18 -22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen ve toplamda 8 bin 23 oy kullanılan anketin sonuçlarına göre, taraftarların yüzde 40’ı “Takımınızın lisanslı ürünlerini satın alıyor musunuz?” sorusuna “Hayır, almam” yanıtını verirken; yüzde 22’si “Düzenli olmasa da ara sıra alırım”, yüzde 20’si “Çok nadiren de olsa alırım”, yüzde 14’ü “Evet, her yıl düzenli olarak alırım” ve yüzde 4’ü “Kendim için değil ama hediye olarak alırım” dedi.

Kişisel aksesuarlar formadan daha çok satın alınıyor

“Lisanslı ürünlerden hangilerini satın alırsınız/aldınız?” sorusunun yöneltildiği ankette taraftarlar, yüzde 67 oy oranıyla en çok “Kıyafet (tişört, eşofman, mont vb.)” yanıtını verdi. Bu yanıtı yüzde 43’le “Kişisel aksesuar (anahtarlık, çakmak vb.)”, yüzde 16’yla “Forma”, yüzde 9’la “Çorap”, yine yüzde 9’la “Bebek kıyafetleri”, yüzde 8’le “Atkı”, yüzde 7’yle “Telefon kılıfı”, yüzde 6’yla “Ev tekstili”

150 TL ve üstüne en az çıkan taraftar grubu Fenerbahçeliler

Taraftarlara, takım ürünlerine yıllık ortalama ne kadar harcadıklarının sorulduğu ankette, katılanların yüzde 59’u lisanlı ürünlere yıllık ortalama “150 TL ve altı” harcadıklarını, yüzde 41’i ise “150 TL ve üstü” harcama yaptıklarını belirtti. Yüzde 64 oy oranıyla en çok Fenerbahçe taraftarı “150 TL ve altı” harcama yaptığını belirtirken; onu sırasıyla yüzde 59’la Galatasaray, yüzde 54’le Beşiktaş, yüzde 52’yle Trabzonspor ve yüzde 50’yle Bursaspor taraftarı takip etti. En çok “150 TL ve üstü” harcama yapan taraflar ise sırasıyla yüzde 50’yle Bursaspor, yüzde 48’le Trabzonspor, yüzde 46’yla Beşiktaş, yüzde 41’le Galatasaray ve yüzde 36’yla Fenerbahçe oldu. “150 TL ve üstü” harcama yapan taraftarlar arasında Fenerbahçeliler ortalamanın altında kalarak en az harcayan grup oldu.

Forma almayı en çok Trabzonsporlular tercih ediyor

“Lisanslı ürünlerden hangilerini satın alırsınız/aldınız?” sorusundaki ürünler arasında en çok kıyafeti yüzde 48’le Beşiktaş taraftarı satın alırken; Beşiktaş’ı sırasıyla yüzde 43’le Trabzonspor, yüzde 42’yle Fenerbahçe ve yüzde 41’le Galatasaray taraftarı izledi. En çok forma alan taraflara bakıldığında ise Trabzonsporlular yüzde 77 oy oranıyla birinci sırada yer alırken; Trabzonspor taraftarını yüzde 73’le Bursasporlular, yüzde 68’le Galatasaraylılar, yüzde 66’yla Fenerbahçeliler ve yüzde 65’le Beşiktaşlılar takip etti.

Tasarımı güzel ürünler şampiyonluk kadar etkili

“Hangileri size lisanslı bir ürün aldırabilir?” sorusunun yöneltildiği ankette, katılanların yüzde 36’sı “Güzel tasarımlı ürünler/kıyafetler olması” yanıtını verdi.  Bu yanıtı yüzde 35’le  “Şampiyonluk”, yüzde 34’le “Yeni sezon ürünleri”, yüzde 23’le “Cazip fiyat/indirim”, yüzde 11’le “Kampanya”, yüzde 10’la “Yıldız futbolcu transferleri”, yüzde 8’le “Takımın yurt dışındaki başarıları” yine yüzde 8’le “O ürüne ihtiyacımın olması” ve yüzde 5’le “Maç günü/Maçtan önce” yanıtları izledi. Galatasaraylılar aynı soruya yüzde 43’le en çok “Şampiyonluk” yanıtını verirken, Beşiktaşlılar yüzde 36’lık, Fenerbahçeliler ise yüzde 39’luk oranla en çok “Güzel tasarımlı kıyafetler/ürünler olması” şıkkını seçti. Öte yandan, Bursasporlular yüzde 71 ve Trabzonsporlular da yüzde 55’lik oy oranıyla en çok “Yeni sezon ürünleri” yanıtını verdi.

“Şampiyonluk günü Galatasaray ürünlerinin satışı iki kat arttı”

Ligin son haftasında GittiGidiyor’daki arama ve satış sonuçlarının da anket verilerini desteklediğini belirten GittiGidiyor Genel Müdürü ve eBay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı, “Galatasaray” kelimesinin, Galatasaray’ın şampiyonluğunun kesinleştiği 19 Mayıs Cumartesi günü GittiGidiyor’da en çok aranan kelime olduğunu ifade etti. Kantarcı, “14 Mayıs haftasındaki site içi aramalarına baktığımızda, Galatasaray ile ilgili aramalarda bir önceki haftaya göre ciddi artış yaşandığını görüyoruz. “Galatasaray” kelimesi şampiyonluk haftası öncesindeki arama sıralamasında 10’uncu sırada yer alırken, şampiyonluk haftasında 5’inci sıraya çıktı; ligde şampiyonun belli olduğu 19 Mayıs günüyse en çok aranan kelime oldu” diye konuştu. Galatasaray ürünlerinin satışında da bir önceki haftaya göre artış yaşandığını söyleyen Kantarcı, sözlerine şu şekilde devam etti: “Satış verilerini incelediğimizde, şampiyonluk haftasında bir önceki haftaya göre Galatasaray ürünlerinin satışında 2 kat artış yaşandığını görüyoruz. Bu dönemde en çok Metin Oktay forması satılırken, bunu sırasıyla Galatasaray forması ve tişörtleri takip etti. En çok İstanbul, İzmir ve Bursa’dan alışveriş yapıldı. İstanbullu taraftarlar ise en çok Metin Oktay forması satın aldı.”
Yapay Zekanın Pazarlamada Kullanılacağı 5 Alan
Yapay Zekanın Pazarlamada Kullanılacağı 5 Alan

Facebook, AT&T ve IBM gibi önemli markalar yapay zekanın uygulama alanlarını genişletmek için yoğun mesai harcıyor. Son yıllarda pazarlamaya yönelik uygulamaların geliştirilmesine oldukça önem veriliyor. Yapay zekanın pazarlamada kullanılan alanlarını […]

comment 0
share
Etiketler
Uluslararası Sürdürülebilir Markalar Konferansı
PRIME DÜNYASINI KEŞFET
Üye Ol, Ayrıcalıklardan Yararlan!
KEŞFET
Prime Özel: Ocak 2019 Trendleri
Ocak Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve sizler için bir araya getirerek her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz. Peki geçtiğimiz ay hangi trendler ön plana çıktı?
İndir

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
facebook twitter instagram linked-in
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön