Uber ve LinkedIn’e Saldıran Siber Korsanların Başı Belada

Uber ve LinkedIn’e 2016 yılında yapılan siber saldırılara yönelik dava sonuçlandı. Uber'den 57 milyon ve LinkedIn'den 90.000 (Lynda.com’dan) kullanıcı datası çeken bilgisayar korsanları suçunu kabul etti. 250 bin dolar para cezasının yanında 5 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Bilgisayar korsanlarından biri Florida’da ikamet eden 26 yaşındaki Brandon Glover, diğeri ise Toronto’dan 23 yaşındaki Vasile Mereacre. Suçlarını itiraf eden Brandon ve Vasile, ele geçirdikleri verilerle LinkedIn ve Uber’e şantaj yapmışlardı. İşler büyüdü ve bu şantaj resmi kurumlara yansıdı ve ardından bu iki korsan başlarına büyük bir dert açmış oldu.

Korsanlar Uber yetkililerinden 100 bin dolar değerinde Bitcoin isterken, LinkedIn’den ise gizlilik sözleşmesi yapmak istemedikleri için çıtayı yükseltip 1 milyon dolar istemişlerdi.

Uber bu olay basına yansımadan ödemeyi yaptı ve bir yıl sonra dava açtı. LinkedIn tarafında ise durum daha etraflı değerlendirildikten sonra direkt mahkemeye taşındı. Böylece Uber gibi onlar da böyle bir olayı sakladıkları için ceza ödemek zorunda kalmadı. (Uber İngiltere'de 385 bin pound, Hollanda'da 600 bin euro ceza ve dava masraflarını ödemek durumunda kaldı.)

Siber güvenlikile ilgili haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Belki de bazıları hiç kamuoyuna yansımadan gizlilik sözleşmeleri yapılarak hallediliyor ve bizim ruhumuz duymuyor dark web üzerinden verilerimiz satılıyor.

Siber saldırılar kiminle ya da hangi kurumla olursa olsun kurduğumuz tüm iletişimin, entegrasyonun, maddi veya manevi varlıklarımızın hatta elektronik ortamdaki verilerimizin güvenliğini tehlike altına sokuyor. Bu bütünlüğün gizliliğinin korunması için zaman zaman uzmanları dinliyoruz evet ama bu korsanların da yapamayacağı şey yok neredeyse. Önlemler biz kullanıcılar tarafından da alınmalı ama en büyük iş şirketlere düşüyor.

Veri sızıntıları engellemek için şirketler güçlü bir güvenlik ağına sahip olmalı ve ilgili teknolojiye yatırım yapmak için bütçeden uygun bir oranı bu iş için ayırmalı.

Şöyle bir düşünün eminiz siz ya da yakın çevrenizden en az biri siber saldırıya uğramıştır. Aynı durum şirketler için de geçerli. Güvenlik ağları zayıf olan bu şirketler siber saldırılara uğradıkça itibarsızlaşıyorlar ki bu algıyı tersine çevirmek de oldukça masraflı oluyor.

Çalıştığınız şirket veri güvenliğine önem veriyor mu? Eğer önem veriyorsa bu alanda en son yaptığı teknolojik yatırım neydi?

Sizlerden gelecek yanıtları duymak isteriz.

Kaynak: ZDNet

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir